22 Ιουλίου 2013

Το Λονδίνο θυμάται τους… Ταλιμπάν

→ΣΥΡΙΑ Στροφή 180 μοιρών έκανε η Βρετανία και δεν εξοπλίζει τους ισλαμιστές αντάρτες φοβούμενη ότι μετά τον Ασαντ αυτοί θα στρέψουν τα όπλα ενάντια στη Δύση, όπως έκαναν οι Αφγανοί που τους εξόπλιζαν οι ΗΠΑ ενάντια στους Σοβιετικούς
 Του Νικόλα Ζηργάνου
 Αλλαγή πλεύσης σήμανε χθες το Λονδίνο, που επαναπροσδιόρισε ξαφνικά την πολιτική του σχετικά με τον εξοπλισμό της συριακής αντιπολίτευσης. Με μια εντυπωσιακή στροφή, οι Βρετανοί αποφάσισαν να μη δώσουν όπλα και πυρομαχικά στους Σύρους αντιφρονούντες, παρά τα όσα είχαν μέχρι τώρα υποσχεθεί. Ο βασικός λόγος είναι ότι η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας απαιτεί έγκριση από το Κοινοβούλιο, όπου υπάρχει σαφής πλειοψηφία ενάντια στην ανάμιξη της Βρετανίας στο συριακό εμφύλιο.

Ομως δεν είναι μόνο οι βουλευτές όλων των κομμάτων που αντιδρούν, αλλά -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- και η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων ανησυχεί πως, αν εξοπλιστούν οι Σύροι αντάρτες, τότε κανείς δεν θα μπορεί να εγγυηθεί ότι τα όπλα αυτά δεν θα πέσουν στα χέρια φανατικών ισλαμιστών. Η άνοδος και η ισχυροποίηση της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης Αλ Νούσρα, την οποία οι Αμερικανοί έχουν κατατάξει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, και η ενδυνάμωση των σαλαφιστών, η συνεχής αποστολή χιλιάδων ξένων εθελοντών και η εφαρμογή του νόμου της σαρία στα εδάφη που ελέγχουν, οι σφαγές χριστιανών, Αλαουιτών και άλλων «απίστων» από τους εξτρεμιστές, οδήγησαν τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να πάρει σαφείς αποστάσεις από τους Σύρους αντάρτες. Ο Κάμερον ήταν, από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πλέον ένθερμος να αναθεωρηθεί το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη Συρία και πίεζε τους άλλους Ευρωπαίους να πάρουν ενεργότερο ρόλο στη συριακή σύγκρουση. Ομως, οι καιροί αλλάζουν.

«Είναι απολύτως σαφές ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να εξοπλίσει τους αντάρτες, με οποιονδήποτε τρόπο, μορφή ή έννοια», ήταν η κατηγορηματική δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Θα τους εκπαιδεύσουμε, θα τους δίνουμε πληροφορίες, συμβουλές, διευκολύνσεις στην επικοινωνία, θα τους δώσουμε αλεξίσφαιρα, μάσκες και αντίδοτα για χημικό πόλεμο -οτιδήποτε εκτός από όπλα και πυρομαχικά», τόνισε για να καταλήξει πως «σε αυτό τον πόλεμο δεν θα κερδίσει καμία από τις δύο πλευρές με τα όπλα. Ο Ασαντ, αντίθετα από ό,τι πιστεύαμε αρχικά, δηλαδή πως θα πέσει μέσα σε λίγους μήνες, αντέχει και δείχνει να μπορεί να παραμείνει πολύ καιρό ακόμη, ίσως χρόνια».

«Είναι μια μαχαιριά στην πλάτη μας, μια προδοσία», δήλωσε εξοργισμένος ο στρατιωτικός αρχηγός των ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), στρατηγός Σαλίμ Ιντρίς, σε συνέντευξή του σε βρετανική εφημερίδα. «Από αυτή την απόφαση θα βγουν κερδισμένοι το καθεστώς Ασαντ και η Αλ Κάιντα», τόνισε ο σουνίτης Σύρος στρατηγός, που είχε αποστατήσει από τον τακτικό στρατό πέρυσι το καλοκαίρι και ενώθηκε με τους αντάρτες, για να γίνει ο διοικητής τους. «Μας έστειλαν 5.000 μάσκες και αντίδοτα για χημικό πόλεμο. Το ανακοίνωσε επισήμως προχθές ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Τι να τα κάνουμε; Δεν μπορούμε να προστατέψουμε τα εκατομμύρια των Σύρων. Με τις μάσκες δεν θα πολεμήσουμε, δεν μας βοηθάνε να ανατρέψουμε τον Ασαντ», υποστήριξε ο Ιντρίς.

Απαισιόδοξο είναι το Λονδίνο και για τη σύνοδο της Γενεύης, τη διαδικασία διαλόγου που προωθούν Ρώσοι και Αμερικανοί για να βρεθεί μια πολιτική λύση και να σταματήσει ο συριακός εμφύλιος. Το Λονδίνο εκτιμά ότι η «Γενεύη 2», όπως ονομάζεται η διεθνής διπλωματική πρωτοβουλία, θα καθυστερήσει κι άλλο και θα μετατεθεί για τα τέλη του 2013, ίσως και για τις αρχές του 2014. Αρχικά, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι, είχαν εξαγγείλει στη Μόσχα, πριν από δύο μήνες, ότι η «Γενεύη 2» θα άρχιζε μέσα στον Αύγουστο. Ουσιαστικά, η Δύση δείχνει απρόθυμη να εμπλακεί, όπως στη Λιβύη, σε μια πολεμική σύρραξη, έστω και χωρίς την εισβολή χερσαίων δυνάμεων, και ταυτόχρονα έχει θορυβηθεί από την άνοδο των εξτρεμιστών μουσουλμάνων τους οποίους προβάλλει ως μελλοντικούς τρομοκράτες σε ευρωπαϊκό και αμερικανικό έδαφος. Το φάντασμα του Αφγανιστάν επιστρέφει στη Δύση μέσω Δαμασκού.