28 Απριλίου 2013

Νέα εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο

Η συμφωνία των Κούρδων με την Αγκυρα και η απόφαση του ΡΚΚ να δρομολογήσει την αποχώρηση μαχητών του από το τουρκικό έδαφος με αφετηρία την εβδομάδα του Πάσχα (8 Μαΐου αρχίζει επισήμως η «έξοδος») είναι μία ιστορική εξέλιξη. Αν το σχέδιο που ανακοινώθηκε υλοποιηθεί, θα σηματοδοτήσει την έναρξη μίας νέας εποχής για την Τουρκία. Το σχέδιο, όπως το παρουσίασε ο αντικαταστάτης του φυλακισμένου Οτσαλάν, Μουράτ Καραγιλάν, προβλέπει: αποχώρηση των ένοπλων μαχητών του ΡΚΚ, βήματα από την τουρκική κυβέρνηση για επίλυση του Κουρδικού - μεταξύ των οποίων ψήφιση νέου Συντάγματος - ενώ γίνεται λόγος για τρίτη φάση, με αποφυλάκιση Οτσαλάν και μελών του ΡΚΚ και τελική κατάληξη τον αφοπλισμό των Κούρδων.

Οι δύο «αμαρτωλοί»

Του Αλεξη Παπαχελα
Αν ψάξουμε βαθύτερα για τα αίτια της σημερινής μας κατάστασης είναι βέβαιο πως θα πέσουμε πάνω σε δύο «αμαρτωλούς» παράγοντες, οι οποίοι έπαιξαν καταλυτικό, αν όχι καταστροφικό, ρόλο τα τελευταία είκοσι και κάτι χρόνια: τον σταυρό προτίμησης και τις μετρήσεις της τηλεθέασης. Ο σταυρός προτίμησης ακούγεται σαν κάτι πολύ «δημοκρατικό», γιατί υποτίθεται ότι δίνει στον πολίτη το δικαίωμα της άμεσης επιλογής των εκπροσώπων του στη Βουλή. Ο σταυρός γίνεται όμως βάρος, άγχος, πίεση για όποιον εξαρτάται από αυτόν. Η αγωνία της επανεκλογής ενός υπουργού τον καθιστά όμηρο του περιώνυμου φόβου του πολιτικού κόστους. Είναι λίγοι, αν όχι ελάχιστοι, οι πολιτικοί που τόλμησαν να αγνοήσουν το κυνήγι της προσωπικής ψήφου και πήραν αποφάσεις που ήταν δυσάρεστες. Δείτε, άλλωστε, τι συνέβη στους λίγους που ήταν αρκετά γενναίοι για να πουν ή να κάνουν δυσάρεστα πράγματα. Βρέθηκαν στο περιθώριο της πολιτικής ζωής χαρακτηρισμένοι ως γραφικοί, ακραίοι και άλλα πολλά. Αντιθέτως, άνθρωποι που συνέβαλαν απίστευτα στη χρεοκοπία και την καταστροφή με διορισμούς, ρουσφέτια, σπατάλες και ενίοτε και άλλες μεθοδεύσεις αποθεώνονται από τους πελάτες που συνεχίζουν να τους... σταυρώνουν.

ΘΕΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ


Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ*
Η ΕΕ (αρχικά η ΕΟΚ) ιδρύθηκε και εξακολουθεί να υπάρχει με στόχο να ξαναγίνει η Ευρώπη Μεγάλη Δύναμη, με ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις. Η Εξουσία και όχι το Χρήμα ήταν η κινητήρια δύναμη της Ιδέας της Ενωμένης Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκές χώρες ανάκτησαν γρήγορα και εύκολα το Χρήμα που ξοδεύτηκε στον Πόλεμο αλλά απώλεσαν την Ισχύ τους. Στόχος της ΕΕ είναι η ολική επαναφορά.
Ο Γαλλογερμανικός άξονας ήταν στην αρχή η κινητήρια δύναμη, ο ηγεμών της ενωμένης Ευρώπης. Η επανένωση της Γερμανίας και η πτώση της ΕΣΣΔ έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του Βερολίνου. Αλλά χωρίς την ΕΕ η Γερμανία παραμένει μια μάλλον ασήμαντη μικρομεσαία χώρα, σε πλανητικό επίπεδο. Μόνη της, θα συντριβεί και πάλι από τις ρωσικές και αμερικανικές μυλόπετρες.

Η Τουρκία, το Νταγκεστάν και οι Τσετσένοι... ήρωες

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSEDFAMJ321Nb6yYZQBOwJXpKgZk-43fv6NieMbpRzjnNLrm82_
Της Ζέζας Ζήκου Ολα τα παιδιά μεγαλώνουν με τους ήρωες των κόμικς. Εμείς στην Πόλη αγαπούσαμε τον «Μικρό Ηρωα» του Γιώργου Θαλάσση, με τους αγνούς ηρωικούς χαρακτήρες του Γιώργου, της Κατερίνας και του αγαθού γίγαντα Σπίθα. Αλλά, οι ήρωες στα τουρκικά κόμικς ήταν ηρωικοί Τσετσένοι! Από παιδί, ακόμη και τώρα, αδυνατώ να καταλάβω πλήρως τον ομφάλιο ρόλο που δένει τη γενναιότητα των Τσετσένων στη μυθολογία των τουρκικών κόμικς.

Επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών τη Δευτέρα στο Μπακού Αβραμόπουλος: Ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν

Η ενδυνάμωση της συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού και ο συντονισμός των προτεραιοτήτων στις σχέσεις της Ε.Ε. με τη συγκεκριμένη χώρα του Καυκάσου, εν όψει της ελληνικής προεδρίας το β΄εξάμηνο του 2014, είναι τα βασικά θέματα στα οποία θα εστιάσει ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, κατά την επίσκεψή του στο Μπακού τη Δευτέρα.

Πετάξετέ τον έξω!

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRF_xtswq42TBmSg1BEazShlERkH4O03xht0erzKJA1QCGvn7xm
Τα λάθη πληρώνονται. Τα πολιτικά λάθη, όμως, πληρώνονται ακριβά σε βάρος της αξιοπρέπειας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας. Πριν από πέντε χρόνια τέθηκε έντονα θέμα του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ντάουνερ. Ο Αυστραλός πρώην Υπουργός Εξωτερικών, με περγαμηνές σκανδάλων στην πατρίδα του αλλά και ένθερμος θιασώτης του σχεδίου Ανάν, άρχισε τη φθοροποιό δράση του κατά της Κύπρου μόλις διορίστηκε. Η εφημερίδα αυτή ρώτησε τότε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος αν είχαν διερευνήσει το ποιόν και το παρελθόν του. Με αφέλεια μάς είπαν ότι, αφού τον διορίζει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, δεν κρίθηκε σκόπιμο να διερευνήσουν το παρελθόν του. Η εφημερίδα αυτή, με πυκνή αρθρογραφία όπως και άλλα ΜΜΕ ζήτησαν την αντικατάστασή του. Υπήρχε προηγούμενο: Επειδή οι Τούρκοι ισχυρίζονταν πως ο προκάτοχος του Ντάουνερ, Μάικλ Μόλερ, ήταν δήθεν… φιλέλληνας, απαίτησαν και πέτυχαν την ανάκλησή του. Η Κυβέρνηση Χριστόφια προκλήθηκε άπειρες φορές να εξηγήσει γιατί δεν απαιτούσε ανάκλησή του, αφού στο μεταξύ ο Ντάουνερ συνέχιζε απτόητος να υπονομεύει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κούρεμα μέσω λίρας ή νέο μέσω Τρόικας;

Του Γιάννου Χαραλαμπίδη

  • Σενάριο κατάρρευσης του ευρώ και πολιτική διάσταση της κρίσης - 
  • Εάν θέλουμε σταθερότητα και επενδύσεις, θα πρέπει να απαλλαγούμε από το καθεστώς της κινούμενης άμμου
  • ΓΙΑΤΙ και πώς κινδυνεύουμε να μας αγοράσουν οι Τούρκοι
Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή την οποία διέρχεται η Κύπρος, χρειάζεται νηφαλιότητα για τη λήψη ορθών αποφάσεων. Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύβουλος

Οι «Ηρακλείς» του Παπανδρεϊσμού

Σαχινίδης: «Οταν το ΠΑΣΟΚ ψήφιζε τις πολιτικές, ΔΗΜΑΡ και Σαμαράς ήταν εναντίον»
Απο το πρόσφατο Παπανδρεικό Παρελθόν
Αntinews.grΕχει καταγραφεί η θερμή υποδοχή  κατά το πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Παπανδρέου απο τους συνέδρους  και η οποία αποτελεί ενδεικτική  του κλίματος που επικρατεί εντός του ΠΑΣΟΚ..Το ΠΑΣΟΚ σήμερα εξακολουθεί και έχει δεσμούς με το Παπανδρεικό παρελθόν του και το χειρότερο είναι οτι ορισμένοι κύκλοι του εξακολουθούν να  επιθυμούν  διακαώς να επιστρέψουν  στις μέρες της "Αλλαγής" και να αποτελέσουν  εκ νέου τον κύριο φορέα της κεντροαριστερός εφαρμόζοντας το γνωστό παπανδρεϊκό δόγμα "δώστα όλα".Αλλοι πάλι πιστεύουν ότι μέσα απο την συγκυβέρνηση και το θετικό έργο που αυτή παράγει για τον τόπο μας θα μπορέσουν να πείσουν την κοινή γνώμη και να επανακάμψουν δημοσκοπικά. Η σύσταση των κοινωνικών συμμαχιών  η οποία και αποτελεί την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.Η στρατηγική σύγχυση απο την οποία και ταλανίζεται οφείλεται στο γεγονός ότι προσπαθούν επι ματαίω να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ του ιδεασμού  της εκλογικής τους βάσης και της ηγεσίας του με τό καθολικό  κοινωνικό αίτημα για εκσυγχρονισμό της Ελληνικής κοινωνίας

Ένας στους δύο Γερμανούς θεωρεί απειλή το Ισλάμ

Ένας στους δύο Γερμανούς θεωρεί ότι το Ισλάμ αποτελεί απειλή και ότι δεν έχει θέση στην Γερμανία, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας «Μόνιτορ θρησκείας» του Ιδρύματος Bertelsman, η οποία δημοσιεύεται αποκλειστικά σήμερα στην εφημερίδα «Welt am Sonntag». Στην ίδια έρευνα ωστόσο καταδεικνύεται ότι η δημοκρατική συνείδηση είναι ισχυρότερη μεταξύ των μουσουλμάνων της Γερμανίας από ό,τι μεταξύ των κατοίκων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας

Η Τουρκία… απαιτεί από τη Δύση πόλεμο με τη Συρία!

Egemen-Bagis
Η διπλωματική… βουλιμία της Τουρκίας  να βγάλει από τη μέση το τελευταίο εμπόδιο που τη χωρίζει από το να εξελιχθεί στην απόλυτη κυρίαρχο της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόσμου σε επίπεδο… διαμεσολάβησης με τη Δύση, στα χρόνια της Αραβικής Άνοιξης, δηλαδή τη Συρία του Μπασάρ αλ Άσαντ, οδηγεί τους “σωματοφύλακες” του Ταγίπ Ερντογάν, σαν τον Εγκεμέν Μπαγίς, σε άγαρμπες δημόσιες παρεμβάσεις και παροτρύνσεις.

Χρ.Λαζαρίδης: Νομοθετούμε για το δημόσιο συμφέρον

Κριτική στα συντεχνιακά συμφέροντα με αφορμή τη ρύθμιση για τους εκπαιδευτικούς και το ωράριο άσκησε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.
«Να το ξέρετε. Εδώ μέσα νομοθετούμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον το οποίο όταν ασκούνται καταχρηστικά συντεχνιακά δικαιώματα θα τα υπερπηδά» υπογράμμισε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Παράλληλα υποστήριξε ότι δεν είναι δημοκρατία το άθροισμα των συντεχνιακών συμφερόντων. «Φαντάζεστε την κοινωνία σαν ένα άθροισμα συντεχνιών. Οι πολίτες δεν υπάρχουν εκεί μέσα. Το δημόσιο συμφέρον δεν υπάρχει εκεί μέσα. Υπάρχει ως το άθροισμα των συντεχνιακών συμφερόντων. Ήμαρτον. Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Αυτό αλλού παραπέμπει και αλλού οδηγεί» σημείωσε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. πηγή: www.real.gr

Τουρκία: Εταίρος Οργανισμού Συνεργασίας Σαγκάης

Η Τουρκία κατέστη «εταίρος στον διάλογο» ενός μπλοκ ασφαλείας στο οποίο κυριαρχούν η Κίνα και η Ρωσία, ενώ δήλωσε πως «η μοίρα της» είναι στην Ασία, μεταδίδει το Reuters..«Είναι μια πραγματικά ιστορική ημέρα για εμάς», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου από το Καζακστάν, μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, Ντμίτρι Μεζέντσεφ.«Τώρα, με αυτή την επιλογή, η Τουρκία δηλώνει πως η μοίρα μας είναι η ίδια με την μοίρα των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO)».Η Κίνα, η Ρωσία και τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ασίας –το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν- δημιούργησαν τον SCO το 2011 ως ένα περιφερειακό μπλοκ ασφαλείας, με στόχο την καταπολέμηση των απειλών που δημιουργούν οι ακραίοι ισλαμιστές και η διακίνηση ναρκωτικών από το γειτονικό Αφγανιστάν.

Ο αντιπρόεδρος Μπάϊντεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Σκοπίων


Ο Πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκε Ιβάνοφ συναντήθηκε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στην Αριζόνα, όπου βρέθηκαν σε συνέδριο που διοργανώνει ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ανέφεραν σκοπιανές πηγές. Ο Λευκός Οίκος δεν ανακοίνωσε ακόμα τη συνάντηση. Αντίθετα, δημοσιοποίησε επίσημα τη συνάντηση του κ. Μπάϊντεν με τον Πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Εκπρόσωποι αμερικανικών τρ.&κολοσσών συναντηθήκαν με Πρόεδρο


Στην Κύπρο βρίσκονταν τα τελευταία 24ωρα, εκπρόσωποι αμερικανικών τραπεζών και επενδυτικών κολοσσών. Ο στόχος τους σ' αυτή τη φάση ήταν καθαρά αναγνωριστικός για το ενδεχόμενο επενδυτικών ευκαιριών στο νησί. Μάλιστα, είχαν επαφές σε ανώτατο επίπεδο, τις οποίες κατέγραψε αποκλειστικά το ΣΙΓΜΑ.

Ζητείται αξιοπρέπεια και ελευθερία - του Μάριου Ευρυβιάδη

Τι διημείφθη τελικά ανάμεσα στον αμερικανό πρέσβη John Koening και τον πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την συνάντησή τους στο προεδρικό στις 22 Απριλίου; Αυτό που γράφτηκε στην εφημερίδα Αλήθεια στις 23 Απριλίου για «Μήνυμα Ομπάμα στον Αναστασιάδη» ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «εκδήλωσε χθες το ζωηρό του ενδιαφέρον για το Κυπριακό,» και ότι ο αμερικανός πρόεδρος «ήθελε να πάρει διαβεβαιώσεις από το νέο πρόεδρο της Κυπριακής δημοκρατίας ότι παραμένει δεσμευμένος και προσηλωμένος στις κατά καιρούς διακηρύξεις του για λύση του Κυπριακού στη βάση της ομοσπονδίας,» που κατά το δημοσίευμα του δόθηκαν;

Σταύρος Λυγερός: Το φυσικό αέριο, οι τουρκοκύπριοι και η Άγκυρα

Μετά τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε στην τουρκική διπλωματία η συμφωνία της Λευκωσίας με το Κάιρο για την οριοθέτηση των ΑΟΖ με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, η Άγκυρα έκανε ό,τι μπορούσε για να ακυρώσει στην πράξη το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια γεωτρήσεις. Στις αρχές του 2007 είχε ανακοινώσει ότι «είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν πρόκειται να επιτρέψει την προσβολή τους».