28 Απριλίου 2013

Επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών τη Δευτέρα στο Μπακού Αβραμόπουλος: Ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν

Η ενδυνάμωση της συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού και ο συντονισμός των προτεραιοτήτων στις σχέσεις της Ε.Ε. με τη συγκεκριμένη χώρα του Καυκάσου, εν όψει της ελληνικής προεδρίας το β΄εξάμηνο του 2014, είναι τα βασικά θέματα στα οποία θα εστιάσει ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, κατά την επίσκεψή του στο Μπακού τη Δευτέρα.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε στο Αζέρικο Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «το Αζερμπαϊτζάν εξάγει ήδη φυσικό αέριο στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας» και η Αθήνα επιθυμεί να επεκτείνει τη διμερή συνεργασία μέσω του ΤΑΡ.«Η κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει το αζερικό φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας, εφοδιάζοντας ταυτόχρονα με αέριο κατά τη διαδρομή του και τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι ένα μεγάλο έργο ωφέλιμο για όλους τους εμπλεκόμενους και τους λαούς τους» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε ότι οι τρείς χώρες έχουν υπογράψει τη συμφωνία, όμως η κρίσιμη απόφαση εναπόκειται στις εταιρείες.
 
Για τον τουρισμό, ο κ. Αβραμόπουλος υπενθύμισε ότι η διμερής συνεργασία άρχισε πριν από 8 χρόνια, δίνοντας έμφαση και στην απευθείας αεροπορική σύνδεση μέσω της Aegean από τις 28 Μαΐου. Σημείωσε ότι οι ελληνικές προξενικές αρχές έχουν λάβει οδηγίες να διευκολύνουν τις θεωρήσεις.