28 Σεπτεμβρίου 2016

«Ο Τσίπρας ήταν η τελευταία μας ελπίδα»

Griechenland Premierminister Alexis Tsipras
Με ένα άκρως επικριτικό για τον έλληνα πρωθυπουργό ρεπορτάζ, η γερμανική δημόσια τηλεόραση στηλιτεύει την αθέτηση των προεκλογικών του υποσχέσεων και τον παρομοιάζει με τους προκατόχους του.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ Ντράγκι προς Μπούντεσταγκ: Είστε κι εσείς κερδισμένοι από τα χαμηλά επιτόκια!

Ντράγκι προς Μπούντεσταγκ: Είστε κι εσείς κερδισμένοι από τα χαμηλά επιτόκια!Η ΕΚΤ συνέβαλε με τα μέτρα τα οποία έλαβε στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην καλύτερη λειτουργία της οικονομίας, είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Μπούντεσταγκ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Την απάντησή του στη σκληρή κριτική που έχει δεχτεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Γερμανία για την «υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της» έδωσε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια έκτακτης εμφάνισής του ενώπιον της γερμανικής κάτω Βουλής.

Μεστή προσέγγιση από Κόρμπιν στο μεταναστευτικό


Οι Εργατικοί δε θα προσφέρουν «πλαστές υποσχέσεις» για συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών που θα έρχονται στη χώρα, είπε στην ομιλία του με την οποία έκλεισε το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος στο Λίβερπουλ ο Τζέρεμι Κόρμπιν.
Λίγες ημέρες μετά από την επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Κόρμπιν έβαλε τη μετανάστευση στο επίκεντρο της ομιλίας του υποσχόμενος τη σύσταση ενός ταμείου για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου που έχει η μετανάστευση σε ορισμένες τοπικές κοινωνίες σε τομείς όπως η υγεία, η στέγαση και η εκπαίδευση. Το ταμείο θα χρηματοδοτείται εν μέρει από το κόστος της αίτησης για βίζα και μία νέα χρέωση επί της αίτησης απόκτησης βρετανικής υπηκοότητας.

Για την ιδιωτικοποίηση των εταιριών νερού,

Με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος του σχεδίου νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών κλπ για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», η πρ. αν. Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται απόψε από τη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος, μεταξύ άλλων (επανα)μεταφέρονται στην Εταιρεία Συμμετοχών του Δημοσίου του υπό ίδρυση «Υπερταμείου» Δημόσιας Περιουσίας οι μετοχές των 6 εταιρειών του Δημοσίου, οι οποίες συμπεριλαμβάνονταν στο πολυνομοσχέδιο με το οποίο ιδρύθηκε το «Υπερταμείο» τον Μάιο - και είχαν αφαιρεθεί κατά την τότε συζήτηση από τον Υπουργό Οικονομικών με τη δήλωση ότι «είναι υπό συζήτηση ανάμεσα σε μας και τους θεσμούς, δεν  είναι μέρος του νομοσχέδιου».

Ο Ρέντσι τραβά το σχοινί του ελλείμματος, αλλά δεν θα το σπάσει

Ο Ρέντσι τραβά το σχοινί του ελλείμματος, αλλά δεν θα το σπάσει
του Δημήτρη Δεληολάνη
Το είπε και το έκανε ο Ματέο Ρέντσι. Την Τρίτη, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2017, αγνοώντας τις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το επίπεδο του ιταλικού ελλείμματος.

Συμμετοχή Ελλήνων Δημοσιογράφων πρός "Ενημέρωση" για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία

Την συμμετοχή Ελλήνων Δημοσιογράφων σε πληρωμένο απο την Τουρκική Κυβέρνηση Ταξίδι προς ενημέρωση για το "πραξικόπημα" της 15ης Ιουλίου την ώρα που τα Μέσα Ενημέρωσης στην Τουρκία βρίσκονται στο στόχαστρο του τουρκικού κράτους-παρακράτους,την ώρα που δεκάδες δημοσιογράφοι φυλακίζονται και δεκάδες περιοδικά-εφημερίδες-κανάλια κλείνουν γιατί δεν συντάσσονται με το καθεστώς Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε με  τρόπο δεικτικό σχολίασε ο Ελληνας Δημοσιογράφος Νίκος Μελέτης

Πρώτο «όχι» της Γερουσίας σε βέτο του Ομπάμα

Σε μια πρωτοφανή κίνηση κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Γερουσία των ΗΠΑ καταψήφισε με τεράστια πλειοψηφία βέτο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Αυτή είναι η πρώτη -και, μάλλον, τελευταία- ανατροπή βέτο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ομπάμα. Συγκεκριμένα, με ψήφους 97-1, η Γερουσία αποφάσισε να ανατρέψει το βέτο του Ομπάμα στο νόμο περί «Δικαιοσύνης κατά Υποστηρικτών της Τρομοκρατίας» (Justice Against Sponsors of Terrorism Act-JASTA), ο οποίος, μεταξύ άλλων, δίνει το δικαίωμα σε οικογένειες θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου να κινηθούν νομικά εις βάρος της Σαουδικής Αραβίας, με το αιτιολογικό ότι χρηματοδοτούσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Αδιέξοδο στη Μαδρίτη


Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στη Γαλικία και στη Χώρα των Βάσκων πιστοποιούν ότι το αδιέξοδο στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας βαθαίνει: το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι αντέχει τη φθορά, ενώ οι Σοσιαλιστές υπολείπονται σε ποσοστό ψήφων από τους Podemos. Μία ακόμη επιβεβαίωση των συμπερασμάτων των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου του 2015 και του Ιουνίου του 2016 που δείχνει τους Σοσιαλιστές σε Συμπληγάδες Πέτρες: Οποιαδήποτε κίνηση διευκόλυνσης έστω και με αποχή στην ψήφο εμπιστοσύνης του Ραχόι ώστε να προκύψει κυβέρνηση μειοψηφίας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ανάδειξη των Podemos ως δευτέρου κόμματος, αλλά και σε μια απρόβλεπτης έκτασης αποσάθρωση της εκλογικής βάσης των Σοσιαλιστών. Ανοχή ή αποχή σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος θα θυμίσει στην κοινή γνώμη ότι ο Ραχόι πήρε τη σκυτάλη στην υιοθέτηση δημοσιονομικών περικοπών από τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Θαπατέρο τον Νοέμβριο του 2011.

Ο Ρέντσι στη γωνία


http://images32.inewsgr.com/2169/21698579/1.jpgΟ πρωθυπουργός της Ιταλίας παραδέχθηκε προχθές δημόσια ότι μετέθεσε το δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση της Γερουσίας, για να μπορέσει να εξαντλήσει όλα τα δυνατά χρονικά περιθώρια προκειμένου να αποσπάσει την έγκριση των συμπολιτών του. Οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν υπεροχή του «όχι» και μάλλον η αντιστροφή του ρεύματος μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα είναι δύσκολη.
Στην Ιταλία η Γερουσία είναι μια δεύτερη παράλληλη Βουλή, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέψει την κυβέρνηση και έχει καταγραφεί ως μία από τις σοβαρότερες αιτίες της μεταπολεμικής κυβερνητικής αστάθειας. Ειρωνεία της Ιστορίας η μεταρρύθμιση του Ρέντσι, που συρρικνώνει τις αρμοδιότητες της Γερουσίας αλλά και τον αριθμό των μελών της, κινδυνεύει να οδηγήσει στην πιθανή περίπτωση επικράτησης του «όχι» σε μία από τις σοβαρότερες κυβερνητικές κρίσεις. Ο Ρέντσι έχει δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί, μια επιλογή από την οποία δεν μπορεί να αποδεσμευθεί παρότι έκανε την αυτοκριτική του για τη σύνδεση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος με την παραμονή του στο αξίωμά του.