28 Σεπτεμβρίου 2016

«Ο Τσίπρας ήταν η τελευταία μας ελπίδα»

Griechenland Premierminister Alexis Tsipras
Με ένα άκρως επικριτικό για τον έλληνα πρωθυπουργό ρεπορτάζ, η γερμανική δημόσια τηλεόραση στηλιτεύει την αθέτηση των προεκλογικών του υποσχέσεων και τον παρομοιάζει με τους προκατόχους του.

Έναν απολογισμό της μέχρι σήμερα κυβερνητικής διαδρομής του έλληνα πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί η γερμανική δημόσια τηλεόραση. Σε ρεπορτάζ του 24ωρου ενημερωτικού καναλιού Tagesschau24, που υπάγεται στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του εκλογικού σώματος.

«Οι ελπίδες που είχαν εναποθέσει οι Έλληνες στη νέα, αριστερή τους κυβέρνηση ήταν μεγάλες. Τέλος στα παλιά μεγάλα κόμματα που είχαν διαβρωθεί από νεποτισμό, ήταν η υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα και του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως πολλές υποσχέσεις αθετήθηκαν. Οι εφοπλιστές επρόκειτο να πληρώσουν σημαντικούς φόρους, όμως ακόμη δεν αγγίζονται. Συγγενείς και φίλοι κομματικών στελεχών εξασφαλίζουν αξιώματα και έργα. Παράλληλα διαρκείς νέοι κύκλοι λιτότητας πλήττουν ακριβώς αυτά τα φτωχά κοινωνικά στρώματα που ήλπιζαν σε μια αλλαγή πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει η γερμανική τηλεόραση.

Στο ρεπορτάζ εκφράζονται ακόμη αμφιβολίες για τη διαφάνεια της διεξαγωγής του διαγωνισμού για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Προβάλλονται πλάνα από παλαιότερες ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα, στις οποίες δεσμευόταν μεταξύ άλλων για πάταξη της διαφθοράς. Όπως σχολιάζει η γερμανίδα δημοσιογράφος, με αυτά τα λόγια «πριν από 18 μήνες ενθουσίασε τους ανθρώπους. Στο μεταξύ πολλοί τον θεωρούν ψεύτη». Το ρεπορτάζ παρομοιάζει δηκτικά τον έλληνα πρωθυπουργό με τον Πινόκιο, προβάλλοντας τον Αλέξη Τσίπρα με μύτη που μεγαλώνει.

Όπως επισημαίνει κλείνοντας η γερμανίδα δημοσιογράφος, «αν η κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα συνεχίσει αυτήν την πορεία, ενδέχεται οι Έλληνες προσεχώς να μην την απορρίψουν απλά ως αφελή ή άπειρη, αλλά είναι πιθανό να περάσει στην ιστορία ως εξίσου κακή και διεφθαρμένη όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».http://www.dw.com