28 Σεπτεμβρίου 2016

Πρώτο «όχι» της Γερουσίας σε βέτο του Ομπάμα

Σε μια πρωτοφανή κίνηση κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Γερουσία των ΗΠΑ καταψήφισε με τεράστια πλειοψηφία βέτο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Αυτή είναι η πρώτη -και, μάλλον, τελευταία- ανατροπή βέτο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ομπάμα. Συγκεκριμένα, με ψήφους 97-1, η Γερουσία αποφάσισε να ανατρέψει το βέτο του Ομπάμα στο νόμο περί «Δικαιοσύνης κατά Υποστηρικτών της Τρομοκρατίας» (Justice Against Sponsors of Terrorism Act-JASTA), ο οποίος, μεταξύ άλλων, δίνει το δικαίωμα σε οικογένειες θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου να κινηθούν νομικά εις βάρος της Σαουδικής Αραβίας, με το αιτιολογικό ότι χρηματοδοτούσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η ανατροπή του βέτο θα περάσει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προκαλώντας τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση Ομπάμα: από τη μία πλευρά η Σαουδική Αραβία, σύμμαχος των ΗΠΑ, έχει απειλήσει με σοβαρές οικονομικές συνέπειες αν ο νόμος αυτός περάσει. Από την άλλη, οι οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου ζητούν εδώ και χρόνια τα νομικά εφόδια για να στραφούν κατά των τρομοκρατών, αλλά και όσων τους ενισχύουν.
Από την άλλη πλευρά, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος νόμος, αν εφαρμοστεί, θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα ακόμα και στο διεθνές δίκαιο, καθώς θα φθείρει την αρχή της «κυρίαρχης ασυλίας», βάσει της οποίας ένα κράτος δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά ή αστικά. Οι νομικοί εκτιμούν ότι ο νόμος μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, ακόμα και εις βάρος των ΗΠΑ.
ΤΟΠ ΟΝΤΙΚΙ