29 Σεπτεμβρίου 2013

Η νέα στρατηγική για την ΑΟΖ


http://christianvivliografia.files.wordpress.com/2012/01/mapaozhellascyprus.png?w=620&h=398
Ξεκάθαρη στροφή σε μια βήμα προς βήμα προσέγγιση στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών έχει, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος , πραγματοποιήσει η κυβέρνηση του κ. Αντ. Σαμαρά. Μετά τη θυελλώδη αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει κατά τους τελευταίους μήνες του 2012 και στις αρχές του 2013 επί του ενδεχομένου κατάθεσης συντεταγμένων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στον OHE, η Αθήνα έχει αποφασίσει να επιστρέψει με τις απαραίτητες προσαρμογές σε μια παλαιότερη στρατηγική. Ουσιαστικά ακολουθείται πλέον μια παραλλαγή του παλαιότερου σχεδίου επί κυβέρνησης Καραμανλή, για σύναψη συμφωνιών με τέσσερις χώρες: Αλβανία. Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο.

Το βαλκανικό ημερολόγιος ενός Ρώσου δημοσιογράφου. Φυσικός αντί καρδιολόγου, σοσιαλιστής αντί δημοκρατικού

Rexhep Meidani Рексхеп Мейдани Реджеп Мейдани АлбанияΣτις 29 Ιουνίου του 1997 στην Αλβανία διεξήχθηκαν οι γνωστές πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες με νόμιμο τρόπο προσπαθούσαν να ξεκαθαρίσουν τις μεταξύ τους σχέσεις οι δημοκρατικοί με επικεφαλής τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα και οι πρώην κομμουνιστές με αποτέλεσμα να νικηθεί ο Μπερίσα. Πρόεδρος εκλέχτηκε με κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο σοσιαλιστής Ρετζέπι Μεϊντάνι, πρώην Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Συνομωσία του Μονάχου»: το πρώτο βήμα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

пакт Молотова-Риббентропа Молотов подписывает пакт о ненападении Риббентроп сзади стоит Сталин Молотов Сталин Риббентроп Сталин «Συνομωσία του Μονάχου» - έτσι ονόμασαν οι ιστορικοί τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε 75 χρόνια πριν στη Γερμανία. Στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου του 1938 στη πρωτεύουσα της Βαυαρίας συναντήθηκαν οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Τους εκπροσώπους της Τσεχοσλοβακίας, η τύχη της οποίας αποφασιζόταν στις συνομιλίες, και την ΕΣΣΔ, δεν κάλεσαν στο Μόναχο. Η συνεδρίαση ήταν στην πραγματικότητα ένα από τα πρώτα βήματα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΝΤΕ ΓΚΟΛ & ΤΣΟΡΤΣΙΛ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΡΙΑ Οι Γάλλοι βομβάρδισαν τη Δαμασκό και το 1945

Το κέντρο της Δαμασκού μετά τις γαλλικές επιχειρήσεις στις 29-30 Μαΐου 1945.
Γαλλία και Αγγλία στα μέσα του 1945 και ενώ το χιτλερικό Βερολίνο μόλις είχε πέσει έφθασαν σε σημείο ρήξης. Για την ακρίβεια, περιφερειακής στρατιωτικής σύγκρουσης.

Αιτία η Συρία, τα συγκρουόμενα συμφέροντα και οι ζώνες επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Η θεωρία ότι «όποιος ελέγχει τη Συρία ελέγχει τον αραβικό κόσμο, λόγω της στρατηγικής της σημασίας ως κλειδί του αραβικού εθνικισμού» ήταν ακόμη κυρίαρχη. Τσόρτσιλ και Ντε Γκολ έπαιξαν μια παρτίδα σκάκι, με ουσιαστικό νικητή τον πρώτο σ' εκείνη τη φάση.

Οριακοί οι αριθμοί για τη λειτουργία τερματικού σταθμού Η «Αφροδίτη» δεν μας χαμογέλασε - €35 - 40 δισ. το κοίτασμα

Η «Αφροδίτη» δεν μας χαμογέλασε - €35 - 40 δισ. το κοίτασμα
Λευκωσία: Προσγείωση σε σχέση με τα αναμενόμενα από τα κυπριακά κοιτάσματα, φέρνουν τα αποτελέσματα από την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο «Αφροδίτη». Όπως όλα δείχνουν, οι αριθμοί είναι οριακοί -λίγο πιο κάτω- από το βασικό κριτήριο, που είναι οι απαιτούμενες ποσότητες, από το συγκεκριμένο κοίτασμα, για τη λειτουργία τερματικού με δυνατότητα παραγωγής 5 δις κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με τις ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», τα όρια των 3,6 έως 7,6 τρις κυβικά πόδια που ανακοινώθηκαν στην πρώτη γεώτρηση, δεν θα αυξηθούν με τη νέα γεώτρηση που ολοκληρώθηκε. Αντίθετα θα έχουμε αισθητή, όχι όμως απαγορευτική μείωση των αριθμών. Τα αποτελέσματα αυτά, αν και μειώνουν τους αριθμούς, επιβεβαιώνουν ότι η Κύπρος έχει ένα σημαντικό κοίτασμα, μικρότερο του αρχικά αναμενόμενου, με τελικές αξίες της τάξης των 35- 40 δις ευρώ.

Τους ενώνει μόνο η τζιχάντ

Μολονότι τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα στην υποσαχάρια Αφρική δεν αποτελούν ακόμα ενιαίο μέτωπο, όλο και περισσότεροι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δυναμική των ακραίων ισλαμιστικών κινημάτων
Αν η Ιστορία έχει δείξει ότι οι στρατιωτικές νίκες δεν μεταφράζονται αυτόματα σε πολιτικές επιτυχίες, μπορεί εύκολα κανείς να βγάλει συμπεράσματα για το τι συμβαίνει, πολύ χειρότερα, σε περίπτωση που ξεκινάμε από την αποτυχία μιας επιχείρησης. Από την ανατολή ώς τη δύση της Αφρικής, η άνοδος του ισλαμιστικού εξτρεμισμού καταγράφεται ως τάση που έχει οδηγήσει σε σειρά φονικών επιθέσεων από οργανώσεις που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα και ενισχύουν τους φόβους για ένα νέο «τόξο τρομοκρατίας» στην ταλανισμένη ήπειρο. Με δεδομένο μάλιστα ότι αν και οι οργανώσεις αυτές ασχολούνται κυρίως με εσωτερικά θέματα, αναπτύσσουν έντονα αντι-δυτική ρητορική και βάζουν στο στόχαστρό τους και ξένους, τότε η πρόκληση είναι πολύ μεγαλύτερη.

«Το σημαντικότερο γεγονός μετά το «Μεγάλο Πόλεμο», το οποίο απείλησε την παγκόσμια ειρήνη»

Στις 27 Αυγούστου 1923 (με το παλιό ημερολόγιο), στο δρόμο Ιωαννίνων-Αργυροκάστρου, μέσα στο ελληνικό έδαφος και κοντά στην Κακαβιά, άγνωστοι σκότωσαν όλα τα μέλη της ιταλικής επιτροπής που μαζί με την αλβανική και την ελληνική επιτροπή χάραζαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, σε εφαρμογή των αποφάσεων της Πρεσβευτικής Συνδιάσκεψης του Λονδίνου του 1921.
Την επιτροπή αποτελούσαν ο στρατηγός Ενρίκο Τελίνι, ο επίατρος Σκόρτι, ο υπολοχαγός Μπονατίνι, ο διερμηνέας Αθαν. Κράβαρης και ο Ιταλός οδηγός του αυτοκινήτου Φαρνέτι.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΤΟ 1923 ΚΕΡΚΥΡΑ-ΚΑΤΟΧΗ: Ο ιταλικός φασισμός και οι πρόσφυγες στο νησί του Ιονίου

Οποιος μελετά το προσφυγικό ζήτημα που προήλθε από τη Μικρασιατική Καταστροφή γνωρίζει ότι η ρήση «ουαί τοις ηττημένοις» (Vae victis) αποτυπώνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ρεαλιστικότητα τη μοίρα τους.Αυτοί που είχαν επιβιώσει από μια σκληρή εθνική εκκαθάριση είχαν καταλήξει πρόσφυγες στην όχι και τόσο φιλόξενη ελλαδική επικράτεια. Με την έναρξη της ανταλλαγής των πληθυσμών, ως απόρροια της Συνθήκης της Λωζάννης, ολοκληρώθηκε η υποχρεωτική μετακίνηση των πληθυσμών μεταξύ των δύο ακτών του Αιγαίου.Στα λοιμοκαθαρτήρια της Μακρονήσου, του Αγίου Γεωργίου Σαλαμίνας, του Καραμπουρνού στη Θεσσαλονίκη, στο Βίδο, γνωστό και ως «νησί του θανάτου», στην Κέρκυρα και αλλού, χιλιάδες εξαθλιωμένοι πρόσφυγες θα χάσουν τη ζωή τους στον προθάλαμο της «μητέρας-πατρίδας».

Τετραμερής με… αμοιβαιότητα

Του Σάββα Ιακωβίδη

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε τουρκική πρόταση για τους συνομιλητές
Η λογοδοσία της Τουρκίας μετατρέπεται σε υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους - Πού οφείλεται η μεταστροφή της Ελλάδας; Πώς αξιοποιείται το χαρτί της γεωπολιτικής αξίας της Κύπρου;

ΘΑ ΦΑΝΕΙ πολύ σύντομα υπό ποία τουρκικά καυδιανά δίκρανα ο Ν. Αναστασιάδης θα περάσει ή και θα μας περάσει, στην αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό

ΘΡΑΚΗ & ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΟΥ FRACKING Περιβαλλοντική βόμβα ενεργοποιούν οι Τούρκοι

Αμερικανοί διαδηλώνουν κατά της χρήσης της υδραυλικής ρωγμάτωσης για την εκμετάλλευση κοιτα­σμάτων.Μια σημαντική περιβαλλοντική απειλή για τη Θράκη και το Βορειοανατολικό Αιγαίο συνιστά η απόφαση της Τουρκίας να δρομολογήσει την αξιοποίηση των σημαντικών -όπως όλα δείχνουν- κοιτασμάτων σχιστολιθικού φυσικού αερίου με την αμφιλεγόμενη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking).

Αμερικανοί διαδηλώνουν κατά της χρήσης της υδραυλικής ρωγμάτωσης για την εκμετάλλευση κοιτα­σμάτων.

Ελληνικό road show στο Τέξας για τα πετρέλαια Παρουσίαση σε αμερικανικές εταιρείες των δεδομένων από τις έρευνες στο Ιόνιο και Κρήτη

Του Ηλία Γ. Μπέλλου
Παρουσίαση σε αμερικανικές εταιρείες των δεδομένων από τις έρευνες στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης.Συγκεκριμένο ενδιαφέρον αμερικανικών ενεργειακών φορέων για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σημειώνεται το τελευταίο διάστημα. Οπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, οι αμερικανικοί παράγοντες δρομολογούν για αργότερα φέτος, σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος, road show στο Χιούστον του Τέξας. Στόχος του θα είναι να παρουσιασθούν σε αμερικανικές επιχειρήσεις τα επεξεργασμένα στοιχεία των σεισμικών δεδομένων που συγκέντρωσε η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo Services από τις έρευνές της σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης.

Ο «αποκεφαλισμός» της Χρυσής Αυγής και το γεωπολιτικό timing

http://images.watchit.gr/?h=366&w=600&src=http://www.newsit.gr/files/Image/2013/09/28/METAGOGI/mixaloliakos_gadaaaa.jpg
Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
H αφορμή για τις σημερινές καταιγιστικές εξελίξεις υπήρξε αναμφίβολα η στυγνή δολοφονία ενός νέου ανθρώπου από κάποιους ανεγκέφαλους, οι οποίοι θα έχουν όλο τον χρόνο να αναλογιστούν την πράξη τους πίσω από τα σίδερα της φυλακής.
Η χρονική όμως συγκυρία της συγκεκριμένης επιχείρησης «αστραπή» της ελληνικής πολιτείας για την αποφασιστική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου σίγουρα δεν αποτέλεσε παρά μία πολύ προσεκτικά επιλεγμένη στιγμή με βάση μία σειρά παραμέτρους που έχουν να κάνουν με τις εσωτερικές ισορροπίες αλλά και τις εξωτερικές εξελίξεις.

Μάριος Ευρυβιάδης: Από τη Βεστφαλία στην Λευκωσία

του Μάριου Ευρυβιάδη*
Με τον παραπάνω τίτλο είχα γράψει και παλαιότερα μια στήλη (Φιλελεύθερος 10/2/12). Και επανέρχομαι με τόν ίδιο με αφορμή τήν τελετουργική  επέτειο της κυπριακής  ανεξαρτησίας τής 1ης Ωκτωβρίου. Η πραγματική επέτειος, όπως είναι γνωστό, είναι η 16η Αυγούστου 1960. Αλλά λόγω καλοκαιριού αποφασίσθηκε να εορτάζεται την 1η Οκτωβρίου.

Στα βήματα της εν δυνάμει λύσης

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

  • Μυστική διπλωματία για την ασφάλεια και χωριστές εγγυήσεις
  • Ο ρόλος και οι ευθύνες του διαπραγματευτή, η βάση των συνομιλιών και το «ευαγγέλιο» της 8ης Ιουλίου
  • ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ προσύμφωνο για την ασφάλεια, η ΕΕ και το κεκτημένο

Κυπριακής Δημοκρατίας Requiem;

Του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη

Η Κύπρος απειλείται με υπαγωγή της στο τουρκικό σύστημα εξουσίας μέσα από τις δρομολογούμενες λύσεις και αυτό θα σήμαινε πως η Αθήνα δεν χάνει την Κύπρο ως έδαφος, αλλά ως τρισχιλιετή ιστορία ελληνικής παρουσίας

Η Νέα Υόρκη σηματοδοτεί εξελίξεις που θα καθορίσουν πιθανότατα το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά προέκταση της Κύπρου. Οι διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται εν εξελίξει, λαμβάνουν χώρα σε μια στιγμή που στο «Κυπριακό βασίλειο της Δανιμαρκίας» συμβαίνουν πράγματα και θαύματα ανήκουστα για την κυπριακή ιστορία και την πολιτιστική της παράδοση, την πολιτική κουλτούρα των Κυπρίων.

Λαφαζάνης: «Ξένες με την Αριστερά οι κουκούλες και οι μολότοφ»

http://newpost.gr/storage/photos/master/201309/1976417.jpg
Ριζικά αντίθετος με τις επιλογές της «κουκούλας», των «μολότοφ» και της «τρομοκρατίας», που «είναι απολύτως ξένες με την Αριστερά», δηλώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Με συνέντευξή του στη Realnews, δηλώνει πως «μια συνεργασία με την πασοκονεοδημοκρατία στο όνομα του δημοκρατικού και συνταγματικού τόξου θα συνιστούσε εμπαιγμό και δεν θα τόξευε τον φασισμό, αλλά την ανάγκη να απαλλαγεί η χώρα από τα μνημόνια και να προχωρήσει σε μία προοδευτική εναλλακτική λύση». Σημειώνει, άλλωστε, πως η ακροδεξιά είναι «φωλιασμένη στους κόλπους της Ν.Δ.» και πως τα μνημόνια υποβοηθούν τον φασισμό. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Η Χρυσή Αυγή ανέπτυσσε και κλιμάκωνε ανενόχλητη και επί χρόνια την εγκληματική της δραστηριότητα. Λειτουργούσε ως κράτος εν κράτει. Ο λόγος είναι απλός: είχε την ανοχή και την κάλυψη των κυβερνήσεων και τμημάτων του κράτους.

Μυστικές υπηρεσίες και 17 Νοέμβρη /«Γκλάντιο» - «Κόκκινη Προβιά»

ΑΛΝΤΟ ΜΟΡΟ«Γκλάντιο» - «Κόκκινη Προβιά»
Τη διετία 1990 - 1991, η Δυτική Ευρώπη συγκλονίστηκε από την αποκάλυψη της υπόθεσης «Gladio». Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται το 1990, όταν ένας Ιταλός δικαστής αποφάσισε να προχωρήσει σε βάθος τις έρευνες, σχετικά με μια τρομοκρατική επίθεση στην ιταλική πόλη Γκορίτσια το 1972. Μέσα σε λίγους μήνες αποκαλύφθηκε ένας εφιαλτικός μηχανισμός, που δημιουργήθηκε το 1947, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δρούσε σε όλες σχεδόν τις χώρες - μέλη της συμμαχίας με σκοπό την αποτροπή ενδεχόμενης ανόδου της Αριστεράς στην κυβερνητική εξουσία. Η υπόθεση «Gladio», γνωστή και ως «Κόκκινη Προβιά» στην Ελλάδα, ήταν η πιο ισχυρή απόδειξη για τις στενές σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών, κυρίως των αμερικανικών, με την τρομοκρατία.

Ακροδεξιά-Ακροαριστερά: Βίοι Παράλληλοι

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2013/09/koykouloforoi-beggining-.jpg
H πολωτική συμπεριφορά σε ένα τόσο ρευστό κοινωνικό περιβάλλον δυναμιτίζει το Δημοκρατικό κλίμα.Βάλλει δε κατά τους Δημοκρατικού πολιτικού συστήματος καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την επικράτηση της  πολιτικής κουλτούρας  συνεργασιών. Η Λογική της πόλωσης, η ανάσυρση παρωχημένων διαχωριστικών γραμμών, η επίκληση ψευτοδιλλημμάτων  δείχνει πανικό και φόβο μπροστά στην αδυναμία να αποσπάσεις την κοινωνική συναίνεση με την πειθώ.Ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά έχει επενδύσει στην λογική αυτή και αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν γιατί  φέρει ορατά τα σημάδια παιδικών αριστερών ασθενειών  ως επίσης και των φαινομένων του λαϊκισμού και του αυριανισμού, δομικά στοιχεία  του παλαιού ΠΑΣΟΚ το οποίο και πολιτικά έχει μετακομίσει εντασσόμενο ως συνιστώσα στο εσωτερικό του.

ΕΝΩ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ Παιχνίδια της Αγκυρας με την ΑΟΖ

Η πλατφόρμα «Ομηρος» στο κοίτασμα της Αφροδίτης. Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένονται τα αποτελέσματα για την ποιότητα και την ποσότητα του κοιτάσματος Υπό τις απειλές της Αγκυρας, που δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Λευκωσία αναμένει στις αρχές Οκτωβρίου τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης (Drill Stem Test-DST) που πραγματοποίησε η εταιρεία Noble στο κοίτασμα Αφροδίτη στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την επιλογή από την Άγκυρα ενός κινεζικού πυραυλικού συστήματος

http://strategyreports.files.wordpress.com/2013/09/z8lwg.jpg
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία στην Τουρκία για την απόφασή της να προχωρήσει στην συμπαραγωγή ενός συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς με μια κινεζική εταιρεία στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι επέλεξε το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα FD-2000 της κινεζικής εταιρείας China Precision Machinery Import and Export Corp (CPMIEC), έναντι των ανταγωνιστικών συστημάτων ρωσικών, αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών.Στην CPMIEC έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για παραβίαση της απαγόρευσης μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού, τεχνολογίας και υπηρεσιών προς το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία (INKSNA).