06 Μαρτίου 2014

Μα, γιατί ανατίναξαν τον μιναρέ; Γιατί;

http://www.philenews.com/data/2014/03/06/skitso-06032014.jpg
Ευτυχώς, που ήταν κι ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στο στούντιο του ΡΙΚ και κατέθεσε κάποιες αλήθειες, ψύχραιμα κι επιστημονικά, γιατί το κρατικό ίδρυμα είτε δεν αντιλαμβάνεται τις ευθύνες του είτε συνειδητά επέλεξε να συμβάλει με αμαρτωλό πάθος στην εξαπάτηση του κυπριακού ελληνισμού. Αν ακούγαμε μόνο τους Ελληνοκύπριους συνομιλητές και τη δημοσιογράφο, που τελευταία ειδικεύεται στα ντοκιμαντέρ για τη σύγχρονη ιστορία μας, θα πιστεύαμε ότι οι πατεράδες μας δεν έκαναν άλλη δουλειά παρά να σφάζουν Τουρκοκύπριους και να κάνουν σχέδια για να τους εξοντώσουν από προσώπου γης. Πρώτα ένα επιπόλαιο ρεπορτάζ, που το ονόμασαν «εν ονόματι της πατρίδας» (αντί εν ονόματι της παραπλάνησης) και πάσκιζε να βάλει απλούς ανθρώπους να κατηγορούν τον εαυτό τους με εξυπνακίστικη καθοδήγηση και να κρίνουν ιστορικά γεγονότα με κουβέντες του καφενέ.

Αποφυλακίζεται ο πρώην επιτελάρχης της Τουρκίας Κρίθηκε ότι παραβιάστηκαν οι ατομικές του ελευθερίες με τη φυλάκισή του το 2012

Του Νίκου Στέλγια Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν το μεσημέρι της Πέμπτης τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας άνοιξε τον δρόμο για την αποφυλάκιση του πρώην επιτελάρχη της Τουρκίας, Ιλκέρ Μπάσμπουγ. 
 Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι έχουν παραβιαστεί οι ατομικές ελευθερίες του κ. Μπάσμπουγ με την φυλάκιση του στις αρχές του 2012. Η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την άμεση αποφυλάκιση του κ. Μπάσπουγ. Τις επόμενες ώρες, οι δικηγόροι του κ. Μπάσμπουγ θα προσφύγουν εκ νέου στην δικαιοσύνη και θα ζητήσουν την άμεση αποφυλάκιση του πρώην επιτελάρχη. Τον προηγούμενο Αύγουστο, στα πλαίσια της εκδίκασης της Υπόθεσης Εργκενεκόν, ο κ. Μπάσμπουγ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Οι Τούρκοι δικαστές έκριναν ότι ο ίδιος ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια της ανατροπής της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Κατεχόμενα: Πωλούν την «Αρχή Ηλεκτροδότησης» στην Τουρκία H τ/κ ηγεσία υπέγραψε συμφωνία για τη μεταφορά ηλεκτρισμού από Τουρκία στα κατεχόμενα


Του Νίκου Στέλγια-Στην Τουρκία ξεπουλούνται τα περιουσιακά στοιχεία των κατεχομένων όπως είναι 'η αρχή ηλεκτροδότησης'.

Την στιγμή που η κυπριακή κοινή γνώμη συζητά το μέλλον του Κυπριακού και η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει στραμμένη την προσοχή της στο νέο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων, η ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης αρχής της ηλεκτροδότησης, στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής φέρνει για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο της επικαιρότητας το μέλλον των σχέσεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την Άγκυρας. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τουρκοκυπριακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Gazete 360», στις 22 Φεβρουαρίου, η τουρκοκυπριακή ηγεσία υπέγραψε συμφωνία στην τουρκική πρωτεύουσα για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία στα Κατεχόμενα.

Ανοίγει ο δρόμος για την επανεκλογή του Γκιουλ Η διαμάχη Ερντογάν-Γκιουλέν και η αστάθεια οδηγούν σε επανεκλογή τον Τούρκο πρόεδρο

Του Νίκου Στέλγια  Οι λεπτές ισορροπίες εντός του ΑΚΡ και η μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση ανοίγουν τον δρόμο για την επανεκλογή του Αμντουλλάχ Γκιουλ στην προεδρία.
Σε μια περίοδο που η Τουρκία και η ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, στην τουρκική πρωτεύουσα μια νέα εξέλιξη έρχεται να αφήσει την σφραγίδα της στην τουρκική επικαιρότητα. Η μεγάλη αντιπαράθεση της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν με το πανίσχυρο Κίνημα Γκιουλέν και η εσωτερική πολιτική αστάθεια στην Τουρκία, υποχρεώνουν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να αναθεωρήσει τα σχέδια του για τις προεδρικές εκλογές του Καλοκαιριού. Οι λεπτές ισορροπίες εντός του ΑΚΡ και η μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση ανοίγουν τον δρόμο για την επανεκλογή του Αμντουλλάχ Γκιουλ στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα της χώρας.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ "ΠΟΤΑΜΙ" ΤΟΥ Χάραξε την «κοίτη» και περιμένει τα «ρυάκια»

Με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, που ξεκινούν τις προσεχείς ημέρες από τα Χανιά, τη γενέτειρα του ιδρυτή και ηγέτη του, θα αρχίσει να κυλάει «Το Ποτάμι» του γνωστού δημοσιογράφου κ. Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος χάραξε, χθες, την κοίτη στην οποία θα κινηθεί ο νέος πολιτικός φορέας και περιμένει, όπως είπε, τα ρυάκια που θα (προσ)τρέξουν στην πορεία του. «Το Ποτάμι είναι κίνημα που κλέβει ιδέες και από την αριστερά και από τη φιλελεύθερη παράταξη», ανέφερε ο δημιουργός του, παρουσιάζοντας, σε συνέντευξη Τύπου, τα τριάντα κεντρικά πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο κόμμα, πρόσωπα που ο ίδιος χαρακτήρισε φίλους και συνεργάτες που στηρίζουν τη νέα πολιτική προσπάθεια και είναι, όπως είπε, «επαΐοντες».

Στρατηγικός Μοχλός το Ρωσικό Φυσικό Αέριο STEVEN ERLANGER - CORAL DAVENPORT, THE NEW YORK TIMES

http://static.in.gr/webstatic/AF254E8FFF67BD0C56CA2EB795BCCDDF.jpg
Πέρα από τη γλώσσα και την Ιστορία, το φυσικό αέριο είναι ο σημαντικότερος συνδετικός κρίκος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Το φυσικό αέριο αυτό, όμως, αποτελεί και τη μεγαλύτερη αδυναμία των δύο χωρών, θυμίζοντας όπλο στραμμένο στους κροτάφους. Το αέριο καθίσταται σήμερα κρίσιμο όπλο στην ουκρανική κρίση, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και στην αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.Αμερικανοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι η κρίση αποτελεί ευκαιρία για να πληγεί η ικανότητα της Ρωσίας να αξιοποιεί τα ενεργειακά της αποθέματα ως μοχλό γεωπολιτικής πίεσης. Οι ΗΠΑ φιλοδοξούν να ενισχύσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου τους προς την Ευρώπη, αποκαλύπτοντας την πρόθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παίξει τα δικά του ενεργειακά παιχνίδια. Την ίδια στιγμή, Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες ενισχύουν τις εκκλήσεις τους για επιθετική πολιτική εξαγωγών φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ο ταχύτερος τρόπος για τη συρρίκνωση της ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη.

Η αξία μας σε μία ασταθή περιοχή

Μεγαλώνουν δυστυχώς οι εστίες αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας. Δεν είναι μόνο η Αίγυπτος και η Συρία. Προστίθενται η ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην Τουρκία του Ερντογάν, το θέμα της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, η «πληγή» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, που αναμένεται σύντομα να ανοίξει.Προσθέστε και την «έκρηξη» στην Ουκρανία κι έχουμε το ευρύτερο πλαίσιο αστάθειας της περιοχής μας. Δεν πρέπει προφανώς η χώρα μας να γίνει μέρος αυτής της «αστάθειας» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αντίθετα, οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να είναι «κόμβος» σταθερότητας, με θετικό ρόλο στην περιοχή.Η γεωπολιτική της θέση, υπό προϋποθέσεις βέβαια, μπορεί να γίνει ένα καλό «διαπραγματευτικό χαρτί» στην επανατοποθέτηση του ελληνικού προβλήματος, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ενας στρατιώτης νεκρός από έκρηξη στη νοτιοανατολική Τουρκία


Ενας στρατιώτης νεκρός από έκρηξη στη νοτιοανατολική Τουρκία
Ενας τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός στα νοτιοανατολικά της χώρας.Είναι ο πρώτος θάνατος αφότου οι κούρδοι μαχητές κήρυξαν κατάπαυση του πυρός, έναν χρόνο πριν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Τουρκίας.Το αυτονομιστικό Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) κήρυξε την εκεχειρία τον Μάρτιο του 2013 για να συμβάλει στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του τουρκικού κράτους και του φυλακισμένου ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Δεν ειπώθηκε μέχρι σήμερα σε καμιά επίσκεψη γερμανού αξιωματούχου, επισημαίνει ο Χάγκεν Φλάισερ DW: «Ούτε μια συγγνώμη για τις θηριωδίες των Ναζί στην Ελλάδα»

http://i1.prth.gr/images/536C9D3234E5590041FC4DE512EF029E.jpg
Τι λέει ο καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, με αφορμή την επίσκεψη του Γιόαχιμ Γκάουκ στη χώρα μας - Θεωρεί πολύ σημαντική την επίσκεψη του γερμανού προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα  «Η επίσκεψη του γερμανού προέδρου αυτές τις μέρες στην Ελλάδα φέρνει και πάλι στην επιφάνεια γεγονότα, που όσοι τα έζησαν, δεν μπορούν να τα ξεχάσουν, αλλά και όσοι δεν τα έζησαν, τα διαβάζουν στα βιβλία Ιστορίας ή τα ακούν από τους μεγαλύτερούς τους», σημειώνει ο καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας Χάγκεν Φλάισερ στο Γερμανικό Ραδιόφωνο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, με αφορμή την επίσκεψη του Γιόαχιμ Γκάουκ στη χώρα μας. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Το ενέκρινε η κυβέρνηση Σερβία: Δάνειο 1 δισ. δολαρίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Σερβία: Δάνειο 1 δισ. δολαρίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα και τους επενδυτές, χαρακτήρισε το δάνειο ο υπουργός Οικονομικών Δάνειο ύψους 1 δισ. δολαρίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενέκρινε, με ομόφωνη απόφασή της, αργά χθες το βράδυ, η κυβέρνηση της Σερβίας. Μέσω του δανείου, η Σερβία θα εξοικονομήσει 40 εκατομμύρια δολάρια ετησίως ή περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια σε μία περίοδο 10 ετών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Λαζάρ Κρστιτς.

Το Σύνδρομο της Κριμαίας

http://www.newmoney.gr/sites/default/files/u45/melas_5-3_a.png Η Κριμαία και το λιμάνι της Σεβαστούπολης είναι γνωστά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από τον βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσε η Βέρμαχτ όταν κατέλαβε την Χερσόνησο και τον εξίσου βαρύ φόρο που πλήρωσε ο σοβιετικός στρατός για την ανακατάληψή της.Οι συμβολισμοί, όμως, και οι συνειρμοί σε σχέση με την Κριμαία, πάνε πολύ πιο πίσω στην εποχή του Κριμαϊκού Πολέμου το 1853-1856, όταν η Βρετανία, η Γαλλία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία συμμάχησαν εναντίον της Ρωσίας. Για να μην υπάρξουν φιλορωσικές κινήσεις από την Ελλάδα, η Αθήνα και ο Πειραιάς κατελήφθησαν στην περίοδο 1854-1856 από βρετανικές και γαλλικές δυνάμεις.

ΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ Το νέο κινεζικό «δόγμα»

Η ιλιγγιώδης οικονομική ανάπτυξη φεύγει, η στρατιωτική γιγάντωση έρχεται. Αυτοί είναι οι δύο άξονες πάνω στους οποίους πρόκειται να πορευθεί η Κίνα, όπως έγινε σαφές χθες κατά την πρώτη ημέρα της ετήσιας συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου στο Πεκίνο.
O Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ (δεξιά) με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά την πρώτη ημέρα της ετήσιας συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου στο Πεκίνο

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον των περίπου 3.000 συνέδρων, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ έθεσε δύο κεντρικούς στόχους για το 2014: τον εξορθολογισμό της οικονομίας μέσω σειράς «επίπονων δομικών μεταρρυθμίσεων» και την ενδυνάμωση της στρατιωτικής ισχύος.Συγκεκριμένα, η Κίνα έκανε γνωστό ότι θα αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 12,2% το 2014 (στα 131 δισ. δολ.). Παράλληλα, έθεσε ως στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας της φέτος με ρυθμό 7,5% και τη διατήρηση του πληθωρισμού στο 3,5%. Είναι σαφές πως το κινεζικό «οικονομικό θαύμα» οδεύει στο τέλος του.Η εκρηκτική (αλλά συνάμα ανισομερής) ανάπτυξη των τελευταίων 35 ετών με τους διψήφιους ρυθμούς πλέον δίνει τη θέση της σε πιο... βιώσιμους στόχους όπως είναι η ενίσχυση της εσωτερικής κατανάλωσης ως μοχλού ανάπτυξης, η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, ο εξορθολογισμός των επενδύσεων, η προστασία του περιβάλλοντος και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ρωσία-Ουκρανία: Μεταξύ υπευθυνότητας, τακτικισμών και πραγματικότητας

http://www.aixmi.gr/wp-content/themes/aixmi2/timthumb.php?src=http://www.aixmi.gr/wp-content/uploads/2014/03/krimea.jpg&h=260&w=660&zc=1&q=100
Πολλοί θεωρούν ότι η Ρωσία είναι η μεγάλη χαμένη στην Ουκρανία. Αυτό, όπως και η ενότητα της τελευταίας, θα κριθούν στο χρόνο. 
Το κρισιμότερο αυτή τη στιγμή είναι τι θα επακολουθήσει στην Κριμαία, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων. Η Ρωσία τα τελευταία δύο 24ωρα έχει κλιμακώσει την πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις. Ειδικότερα προς τη μεταβατική κυβέρνηση, την οποία δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει, στέλνει ένα μήνυμα να μην την υποτιμήσει. Εκμεταλλευόμενη δε το εμφανές κενό εξουσίας στη χώρα, προβαίνει σε επίδειξη δύναμης, καταδεικνύοντας, παράλληλα, την ετοιμότητά της να υπερασπιστεί το ρωσόφωνο και ρωσικό στοιχείο.

Ουκρανία: Από το ελεγχόμενο ρίσκο στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία*

http://www.aixmi.gr/wp-content/themes/aixmi2/timthumb.php?src=http://www.aixmi.gr/wp-content/uploads/2014/03/73353309_ukraine-e1393976065683.jpg&h=260&w=660&zc=1&q=100
Η κρίση στην Ουκρανία μαίνεται, με τον κίνδυνο «ατυχήματος» να πολλαπλασιάζεται όσο η κατάσταση δεν ομαλοποιείται. Ενώ, μέσα σε ένα τόσο συγκεχυμένο σκηνικό δεν αποκλείονται προβοκάτσιες αλλά και ένταση της κοινωνικής πόλωσης, με ενδείξεις εμφύλιας διαμάχης.
Όπως περιέγραψα σε προηγούμενο κείμενό μου, η Ρωσία άφησε όλες τις πλευρές να τοποθετηθούν και, πλέον, ξετυλίγει -εν τη αμηχανία των υπολοίπων- τη στρατηγική της. Η οποία στηρίζεται στο εξής τετράπτυχο:

Η ΕΕ δίνει «φρέσκα» 11 δισ. στην Ουκρανία

http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=673409&v=0&q=80&w=300&h=225Σε τουλάχιστον 11 δισεκ. ευρώ για την επόμενη διετία θα ανέλθει η δέσμη μέτρων στήριξης στην Ουκρανία που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι πρόκειται για «φρέσκα» χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που θα έχουν ως στόχο τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία με έμφαση στην τόνωση του εμπορίου, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική βοήθεια.Όπως διευκρίνισε ο Μπαρόζο, 1,6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από δάνεια, 1,4 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις από τα οποία 600 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν μέσα στην επόμενη διετία, 3 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη, ενώ μέσω της μόχλευσης 250 εκατ. ευρώ αναμένεται να χορηγηθούν ακόμη 3,5 δισ. ευρώ.

Ο Ερντογάν «ομολόγησε»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρετά οπαδούς του στην Αντιγιαμάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός παραδέχθηκε χθες ότι οι ηχογραφημένες συνομιλίες του με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Εργκίν και τον επιχειρηματία Καλκαβάν ήταν αυθεντικές,  αν και εξακολουθεί να χαρακτηρίζει «προϊόν μοντάζ» τις άλλες, πιο ενοχοποιητικές συνδιαλέξεις που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε σκάνδαλο άνευ προηγουμένου την παρακολούθηση και δημοσίευση πρωθυπουργικών συνομιλιών από ασφαλή τηλέφωνα, ενώ είπε ότι οι αντίπαλοί του παρακολουθούν ακόμη και συνομιλίες με ξένους ηγέτες.
ΑΓΚΥΡΑ. Την αυθεντικότητα δύο εκ των συνομιλιών που έχουν διαρρεύσει στο Ιντερνετ παραδέχθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου, χθες, στην Αγκυρα. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «σκάνδαλο άνευ προηγουμένου» το γεγονός ότι δημοσιοποιούνται πρωθυπουργικές συνομιλίες από ασφαλή τηλέφωνα και προετοίμασε την κοινή γνώμη για περισσότερες αποκαλύψεις.Ο Τούρκος πρωθυπουργός έως τώρα χαρακτήριζε «αποτέλεσμα μοντάζ» τις συνομιλίες που τον εμφανίζουν να συζητά για μίζες με τον γιο του, Mπιλάλ. Χθες όμως, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι δύο άλλες συνδιαλέξεις, με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν και με τον επιχειρηματία Kαλκαβάν, πράγματι συνέβησαν.