06 Μαρτίου 2014

Κατεχόμενα: Πωλούν την «Αρχή Ηλεκτροδότησης» στην Τουρκία H τ/κ ηγεσία υπέγραψε συμφωνία για τη μεταφορά ηλεκτρισμού από Τουρκία στα κατεχόμενα


Του Νίκου Στέλγια-Στην Τουρκία ξεπουλούνται τα περιουσιακά στοιχεία των κατεχομένων όπως είναι 'η αρχή ηλεκτροδότησης'.

Την στιγμή που η κυπριακή κοινή γνώμη συζητά το μέλλον του Κυπριακού και η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει στραμμένη την προσοχή της στο νέο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων, η ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης αρχής της ηλεκτροδότησης, στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής φέρνει για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο της επικαιρότητας το μέλλον των σχέσεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την Άγκυρας. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η τουρκοκυπριακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Gazete 360», στις 22 Φεβρουαρίου, η τουρκοκυπριακή ηγεσία υπέγραψε συμφωνία στην τουρκική πρωτεύουσα για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία στα Κατεχόμενα.

Η νέα συμφωνία προβλέπει την δημιουργία ενός αγωγού, ο οποίος θα συνδέει την Ανατολία με την Κύπρο και θα μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα από την Τουρκία στα Κατεχόμενα. Σημαντική προϋπόθεση για την μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στα κατεχόμενα αποτελεί η ιδιωτικοποίηση της τ/κ «αρχής» της ηλεκτροδότησης. Η τουρκική πλευρά πιέζει την «κυβέρνηση» του Οζκάν Γιοργκαντζίογλου για να προχωρήσει μια ώρα αρχύτερα στην υλοποίηση μιας σημαντικής ρήτρας του περίφημου οικονομικού πακέτου. Σύμφωνα με αυτή την ρήτρα, η τ/κ πλευρά είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του τομέα του ενεργειακού τομέα.

Η νέα συμφωνία δυσχεραίνει την θέση της «συγκυβέρνησης», η οποία αυτή την περίοδο βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο διάλυσης. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς έχει έρθει σε συμφωνία με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας για συνεργασία στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Τις προηγούμενες ημέρες, η «κυβέρνηση» Γιοργκαντζίογλου επιχείρησε να διαψεύσει την νέα συμφωνία, την οποία υπέγραψε στην Άγκυρα. Ωστόσο, μετά την δημοσίευση του κειμένου της συμφωνίας στην ιστοσελίδα «Gazete 360», η θέση της «κυβέρνησης» στο πολιτικό προσκήνιο γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.  Τα τ/κ συνδικάτα διαφωνούν με την νέα συμφωνία και τονίζουν ότι αυτή ανοίγει τον δρόμο για την πώληση των τελευταίων περιουσιακών στοιχείων της τ/κ κοινότητας στην Τουρκία. 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ