06 Μαρτίου 2014

Ανοίγει ο δρόμος για την επανεκλογή του Γκιουλ Η διαμάχη Ερντογάν-Γκιουλέν και η αστάθεια οδηγούν σε επανεκλογή τον Τούρκο πρόεδρο

Του Νίκου Στέλγια  Οι λεπτές ισορροπίες εντός του ΑΚΡ και η μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση ανοίγουν τον δρόμο για την επανεκλογή του Αμντουλλάχ Γκιουλ στην προεδρία.
Σε μια περίοδο που η Τουρκία και η ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, στην τουρκική πρωτεύουσα μια νέα εξέλιξη έρχεται να αφήσει την σφραγίδα της στην τουρκική επικαιρότητα. Η μεγάλη αντιπαράθεση της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν με το πανίσχυρο Κίνημα Γκιουλέν και η εσωτερική πολιτική αστάθεια στην Τουρκία, υποχρεώνουν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να αναθεωρήσει τα σχέδια του για τις προεδρικές εκλογές του Καλοκαιριού. Οι λεπτές ισορροπίες εντός του ΑΚΡ και η μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση ανοίγουν τον δρόμο για την επανεκλογή του Αμντουλλάχ Γκιουλ στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα της χώρας.

Η υποψηφιότητα του Τούρκου Προέδρου για τις προεδρικές εκλογές του Καλοκαιριού έχει έρθει στο προσκήνιο των συζητήσεων στην Άγκυρα τις τελευταίες εβδομάδες. Πριν από την μεγάλη αντιπαράθεση του με το Κίνημα Γκιουλέν, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν και ο στενός κύκλος των συνεργατών του επιχειρούσαν να δρομολογήσουν την υποψηφιότητα του Τούρκου Πρωθυπουργού για την προεδρία της Τουρκίας. Ωστόσο, οι νέες εξελίξεις ανάγκασαν την πρωθυπουργία να αναθεωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο και να προχωρήσει στην σύσφιξη των σχέσεων της με τον Πρόεδρο Γκιουλ. Σε αυτή την σύσφιξη συνέβαλλε και η «εποικοδομητική στάση» του Προέδρου Γκιουλ στις τελευταίες εξελίξεις. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο κ. Γκιουλ επιχειρεί να κρατήσει ζωντανούς τις οδούς επικοινωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση τηρώντας ουδέτερη στάση.

Πριν από λίγο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, μιλώντας στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επανεκλογής του Αμντουλλάχ Γκιουλ στην Προεδρία της Τουρκίας. Για πρώτη φορά, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε δημοσίως στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Παράλληλα, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την περίφημα ρήτρα του καταστατικού του κόμματος του, η οποία προβλέπει την «συνταξιοδότηση» των βουλευτών του ΑΚΡ, οι οποίοι εκλέγονται στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τρεις συνεχόμενες θητείες. 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ