13 Οκτωβρίου 2016

«Παιχνίδι εντός έδρας το συνέδριο για τον Τσίπρα»

Η εφημερίδα Badische Zeitung για το πρώτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία, τον Αλ. Τσίπρα ως πόλο έλξης ψηφοφόρων αλλά και το «βόλεμα συντρόφων».
Με δεδομένο το δημοσκοπικό τέλμα του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- απόρροια, μεταξύ άλλων, των «πολλών ανεκπλήρωτων προεκλογικών υποσχέσεων»- ο αρθρογράφος της Badische Zeitung εκτιμά ότι «στο συνέδριο ο Τσίπρας ενδέχεται να ακούσει γι΄ αυτό το λόγο κριτική. Κανείς όμως δεν πρόκειται να αμφισβητήσει ανοιχτά τον ηγετικό του ρόλο.

ΣΕΛΜΑ ΓΚΙΟΥΡΚΑΝ: ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΟΔΕΥΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ


ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ  
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ*  
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, επιβλήθηκε στην Τουρκία καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην εσωτερική πολιτική, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες;  

Η αναθεώρηση της Λωζάνης "σκόνταψε" στη Μοσούλη

Απαντώντας σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τις δηλώσεις του Tayyip Erdoğan περί της Συνθήκης της Λωζάνης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu ισχυρίσθηκε ότι το θέμα άπτεται της ελευθερίας της έκφρασης και ότι η δυνατότητα του Τούρκου προέδρου να αξιολογεί τα υπέρ και τα κατά της κάθε συμφωνίας και τις συνθήκες που τη γέννησαν δεν συνεπάγεται επιθυμία απόδρασης από τις υποχρεώσεις που γεννά το διεθνές δίκαιο.

Καταργεί αξίωμα Πρωθυπουργού, ενισχύει τις αρμοδιότητες του ο Ερντογάν O Eρντογάν οδηγεί την Τουρκία σε προεδρικό σύστημα Του Νίκου Στέλγια

Σε συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την αλλαγή του πολιτεύματος και την μετάβαση σε προεδρικό σύστημα οδηγεί την Τουρκία, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.
Οι τελευταίες πληροφορίες από την Άγκυρα δείχνουν ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ετοιμάζεται να φέρει στην βουλή πρόταση για την αναθεώρηση του συντάγματος. Με την νέα πρόταση του ΑΚΡ, το πολίτευμα της Τουρκίας τροποποιείται και ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση του αξιώματος του Πρωθυπουργού και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της χώρας.

Οι Γερμανοί ανησυχούν για την… επιστροφή στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης


Ταμπού επί δεκαετίες, η ορολογία που έρχεται κατευθείαν από τη ναζιστική περίοδο αναδύεται στη Γερμανία στις δημόσιες εκδηλώσεις και στον όλο και πιο πολωμένο για το μεταναστευτικό ζήτημα πολιτικό διάλογο, προκαλώντας ανησυχία.
«Έχουμε ένα πραγματικό πρόβλημα δημοκρατίας στη χώρα αυτή, πληρώνουμε το τίμημα της άρνησής μας επί χρόνια να ανοίξουμε τα μάτια μας», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel η αντιπρόεδρος της Βουλής Κλαούντια Ροτ.

Άγκυρα: Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσουν σε παγκόσμιο πόλεμο


Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Numan Kurtulmuş, προειδοποίησε ότι οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στις δυνάμεις που στηρίζονται από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία μπορεί να οδηγήσουν σε μία παγκόσμια σύγκρουση ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις του πρώην «ψυχρού πολέμου».Ο περίπλοκος εμφύλιος πόλεμος στη Συρία που διαρκεί περισσότερο από 5 χρόνια εξελίσσεται σε πόλεμο που ξεπερνάει τα σύνορα, είπε σε συνέντευξή του. «Εάν οι συγκρούσεις διά πληρεξουσίων συνεχιστούν, θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα φθάσουν στο σημείο του πολέμου» είπε ο Kurtulmuş.

Η επιχείρηση Μοσούλη ξεκινά! Οι κίνδυνοι αποτυχίας και ο ρόλος της Τουρκίας

mosouli
Γράφει ο Πολυδεύκης
Η ιρακινή Κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Κούρδους Peshmerga και ισχυρή στήριξή από τις ΗΠΑ σύντομα θα ξεκινήσει ίσως και αυτή την εβδομάδα επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλής από τον έλεγχο της «IS». Παρ’ όλο που η εκστρατεία είναι πολύ πιθανόν να τελεσφορήσει, οι τοπικές και περιφερειακές αντιπαλότητες θα μπορούσαν να μετατρέψουν την επιτυχία σε στρατηγική αποτυχία. Χωρίς σωστή προετοιμασία για την επόμενη ημέρα η εκστρατεία για την ανακατάληψη της Μοσούλης μπορεί ταχύτατα να προκαλέσει «νέους πολέμους» μέσα στον πόλεμο και να προξενήσει περαιτέρω καταστροφές στη δεύτερη σημαντικότερη ιρακινή πόλη. Οι εξελίξεις πιθανότατα θα περιπλέξουν τις προσπάθειες σταθεροποίησης στο Ιράκ. Τα κύρια ζητήματα που θα προδικάσουν το αποτέλεσμα απαριθμούνται σε έξι βασικούς παράγοντες: