13 Οκτωβρίου 2016

Άγκυρα: Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσουν σε παγκόσμιο πόλεμο


Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Numan Kurtulmuş, προειδοποίησε ότι οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στις δυνάμεις που στηρίζονται από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία μπορεί να οδηγήσουν σε μία παγκόσμια σύγκρουση ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις του πρώην «ψυχρού πολέμου».Ο περίπλοκος εμφύλιος πόλεμος στη Συρία που διαρκεί περισσότερο από 5 χρόνια εξελίσσεται σε πόλεμο που ξεπερνάει τα σύνορα, είπε σε συνέντευξή του. «Εάν οι συγκρούσεις διά πληρεξουσίων συνεχιστούν, θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα φθάσουν στο σημείο του πολέμου» είπε ο Kurtulmuş.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στα δύο κράτη κατέρρευσαν μετά τον βομβαρδισμό αποστολής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας στις 19 Σεπτεμβρίου.
Οι σχέσεις της Ρωσίας με τις υπόλοιπες χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν επιδεινωθεί μετά τη στήριξη που παράσχει η χώρα στο καθεστώς του Άσαντ και τους βομβαρδισμούς κατά των αντικαθεστωτικών.

Ο κ. Kurtulmuş, αποκάλεσε τον πρόεδρο της Συρίας, «πιόνι» στο ευρύτερο πλαίσιο της σύγκρουσης και επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας ότι η απομάκρυνσή του από την ηγεσία είναι απαραίτητη για την επιστροφή της ειρήνης.

Η Τουρκία έχει αναμειχθεί έντονα στη σύγκρουση στη γειτονική της Συρία μετά την απόφαση να επιχειρήσει κατά των κουρδικών δυνάμεων και των δυνάμεων του Isis κοντά στα σύνορα της χώρας.

Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Ιράκ βρίσκονται ήδη σε διαμάχη για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ προσπάθεια για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ.
Η έκβαση της μάχης θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον του Ιράκ και η ανακατάληψη της πόλης θα είναι ένα σημαντικό χτύπημα στον Isis.

Με επίκεντρο την κρίση στη Συρία, οι διεθνείς αντιπροσωπείες συναντώνται στην Λωζάννη, χωρίς εκπροσώπους της Συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, για να σχεδιάσουν το δρόμο που θα οδηγήσει στην ειρήνευση. Περισσότεροι από 400.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τον αιματηρό εμφύλιο και τουλάχιστον 4 εκατ. έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους στα πέντε χρόνια του πολέμου.