07 Αυγούστου 2015

Η Τουρκία επιστρέφει στις ιδρυτικές της αρχές Η ανθρωπότητα διανύει ιστορικές στιγμές. Ζούμε εκ νέου έναν «Πόλεμο Μοιρασιάς».

" Όσοι θυσιάζουν στοιχειώδεις ελευθερίες για λίγη ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία, ούτε ασφάλεια"-  Benjamin Franklin
https://pbs.twimg.com/media/CLzhU8bWUAAHtm0.jpg:largeΗ ανθρωπότητα διανύει  ιστορικές στιγμές. Ζούμε εκ νέου έναν «Πόλεμο Μοιρασιάς».
 Η Μέση Ανατολή κλονίζεται ξανά. Η «τάξη» που επιβλήθηκε στη δεκαετία του '20 μέσω της Κοινωνίας των Εθνών τινάζεται στον αέρα.  Ο κοινωνικός ιστός  των κοινωνιών αυτών διαλύεται γεγονός που αποδεικνύεται με την εμφάνιση και την δράση του ισλαμικού κράτος.  Δεν υπάρχει πλέον το κυρίαρχο Ιρακινό κράτος και η Συρία που γνωρίζαμε έως σήμερα.
Η Μέση Ανατολή επιστρέφει 100 χρόνια πίσω – με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά θα παίξουν τον κυρίαρχο ρόλο οι λαοί της περιοχής, οι διαφορετικές εθνικές και θρησκευτικές ομάδες, που σημαίνει κυρίως,  ότι για  τη χάραξη των συνόρων θα πρέπει υποχρεωτικά να επανεξεταστεί από την αρχή το ζήτημα της ανεξαρτησίας των Κούρδων και  τα δικαιώματα των Αράβων σουνιτών στη Συρία και το Ιράκ.

Εθνική και αριστερή επιλογή η παραμονή στην ευρωζώνη

Η χώρα μας έχει πολλές δυνατότητες ανάκαμψης και ανάπτυξης, όμως δεν θα τις αξιοποιήσει με επιλογές εθνοκεντρισμού και εθνικοαπομονωτισμού
Με μεγάλη ευκολία ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα δημιουργηθούν δυνατότητες ανεξάρτητης ανάπτυξης της Ελλάδας.Πρόκειται για άποψη που παραπέμπει στο παρελθόν, σε διεθνείς πραγματικότητες που έχουν οριστικά παρέλθει. Μόνο που κάποιοι δεν το έχουν αντιληφθεί, εμμένοντας σε παρωχημένα σχήματα για την οργάνωση των κοινωνιών και του παγκόσμιου συστήματος (π.χ. υπαρκτός σοσιαλισμός).Γιατί δεν κάνουν ένα ταξίδι στην Αβάνα να ρωτήσουν τον σύντροφο Ραούλ Κάστρο για ποιους λόγους αποφάσισε την απομάκρυνση από τον απόλυτο κρατισμό, που ήθελε ακόμα και τους ταξιτζήδες κρατικούς υπαλλήλους;

Πρώτα υλοποίηση των μέτρων, μετά χρέος και ποσοτική χαλάρωση

«Τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια, το ελληνικό χρέος δεν συνιστά πρόβλημα»

Από την έντυπη έκδοση -Του Βασίλη Κωστούλα
vkost@naftemporiki.gr Αποθαρρυντικές ως προς τις προσδοκίες της Αθήνας για μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους σε μεσοπρόθεσμο διάστημα εμφανίζονται στη «Ν» πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του Γερούν Ντέισελμπλουμ. Εκφράζουν δε την εκτίμηση ότι πριν από την προσχώρηση της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από την υπογραφή της συμφωνίας.

Από το οδόφραγμα του Λιμνίτη Πέραν των 2.000 Τουρκοκυπρίων θα μεταβούν αύριο στα Κόκκινα

http://assets.philenews.com/data/2015/08/07/peran-ton-2000-tourkokyprion-tha-metavoun-ayrio-sta-kokkina-th.jpg
Λευκωσία: Πέραν των 2.000 Τουρκοκυπρίων θα μεταβούν αύριο στα Κόκκινα για να παραστούν στις εκδηλώσεις, που γίνονται κάθε χρόνο, για την επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους Τ/κ το πρωί, θα περάσουν από το οδόφραγμα του Λιμνίτη στις ελεύθερες περιοχές του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας και από εκεί θα κατευθυνθούν προς το θύλακα Κοκκίνων, όπου οι κατοχικές αρχές οργανώνουν εκδηλώσεις.Στις εκδηλώσεις θα παραστεί και ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί, ο «δήμαρχος» των Κοκκίνων, Μεσούτ Γικιτσί και ο «πρόεδρος» του συνδέσμου αγωνιστών Κοκκίνων, Κουτλάι Κέτσο.-Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ-http://www.philenews.com

Εκκίνηση σήμερα από την Πάφο και τερματισμός αύτιο στη Δερύνεια Πορεία μοτοσικλετιστών της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού

http://www.efylakas.com/wp-content/uploads/2009/08/isaak-solomou-eretiko-istologio.jpg
Πάφος: Εκδήλωση μνήμης με διήμερη πορεία κατά μήκος της νεκρής ζώνης από 30 περίπου μοτοσικλετιστές, με εκκίνηση σήμερα το πρωί από την Πάφο και τερματισμό στη Δερύνεια, διοργανώνει η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού.

Γερμανία: Απρόσμενη κάμψη σε βιομηχανική παραγωγή και εξαγωγές


Το προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διαμορφώθηκε στα 22 δισ. ευρώ, παραμένοντας κοντά στα 22,6 δισ. ευρώ του Μαΐου.Απρόσμενη πτώση παρουσίασαν τόσο η βιομηχανική παραγωγή όσο και οι εξαγωγές της Γερμανίας τον Ιούνιο, υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν κατάφερε να αποκτήσει δυναμική στο δεύτερο τρίμηνο.Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 1,4% σε σύγκριση με τον Μάιο, έναντι ανόδου 0,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Συρρικνώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στη Γαλλία

Μειωμένο κατά 1,3 δισ. ευρώ στα 2,7 δισ. ευρώ ήταν το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας τον Ιούνιο, χάρη στην αύξηση των εξαγωγών μεταφορικού εξοπλισμού.Ειδικότερα, η γαλλική κυβέρνηση αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση πως οι εξαγωγές αεροσκαφών της Airbus, δορυφόρων και εξοπλισμού τρένων οδήγησαν σε συρρίκνωση του ελλείμματος.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Οι δύο όψεις του νομίσματος

Οι κεντρικές τράπεζες συνήθως αγνοούν τις πρόσκαιρες επιπτώσεις στον πληθωρισμό από τις διακυμάνσεις στις τιμές των εμπορευμάτων. Αυτή τη φορά, όμως, είναι ελάχιστα τα περιθώρια εφησυχασμού, ειδικά από τη στιγμή που οι τιμές καταναλωτή και τα επιτόκια κυμαίνονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα.
Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
akots@naftemporiki.gr
Η βουτιά στις τιμές των εμπορευμάτων και ειδικότερα του πετρελαίου εξελίσσεται, για μία ακόμη φορά, σε πονοκέφαλο για τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες, σε μια εποχή που ορισμένες εξ αυτών προσανατολίζονται σε στροφή 180 μοιρών στη νομισματική πολιτική, προς την κατεύθυνση της αύξησης των επιτοκίων.
Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ έχει υποχωρήσει σε ναδίρ εξαμήνου, κοντά στα πενήντα δολάρια το βαρέλι, ενώ ο δείκτης εμπορευμάτων Thomson Reuters CRB άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2013, έχοντας υποστεί απώλειες 15% από τις αρχές του έτους.

Αύξηση 10% στον αριθμό τουριστών στα κατεχόμενα

http://img.ant1iwo.com/ImageHandler.ashx?v=1&m=AnchoredFit&f=ZmlsZXMvMS9rYXRleG9tZW5hLmpwZw%3d%3d&t=635572663321089845&w=931&h=603&a=Center
Αύξηση της τάξεως του 10% παρουσιάζει ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται τα κατεχόμενα, είτε με πλοία είτε με αεροπλάνα, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα “Χαβαντίς”.Με τίτλο “Υπάρχουν τουρίστες, δεν υπάρχει όμως κέρδος”, η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014 ο αριθμός των τουριστών στα κατεχόμενα ήταν 133, 63 και κατά την ίδια περίοδο το 2015 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στις 158,745.Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρώτο εξάμηνο του 2015 επισκέφτηκαν τα κατεχόμενα από τα οδοφράγματα 431,851 Ελληνοκύπριοι και 497,707 ξένοι τουρίστες. Την ίδια περίοδο το 2014 επισκέφτηκαν τα κατεχόμενα 433 χιλιάδες Ε/κ και 505 χιλιάδες ξένοι τουρίστες.

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Πανούση

Στο περιθώριο της σύσκεψης για το μεταναστευτικό στο Μέγαρο Μαξίμου. Το κόμμα συνεχίζει να μαζεύει υπογραφές για την απομάκρυνση του υπουργού. Ευθύνες στην Τασία Χριστοδουλοπούλου για τη μη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Πανούση
Καθοριστική αναμένεται η συνάντηση που εκτιμάται πως θα υπάρξει σήμερα στο παρασκήνιο της σύσκεψης για το μεταναστευτικό, μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση.
Ο Γ. Πανούσης εξακολουθεί να αποτελεί «κόκκινο πανί» για μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού, της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου και βουλευτών όπως η Ραχήλ Μακρή, ο Χρήστος Καραγιαννίδης, ο Γιώργος Κυρίτσης, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος. Αποτελεί, μάλιστα, πρωτοφανή ενέργεια στο μεταπολιτευτικό σκηνικό, ένα κόμμα να μαζεύει…υπογραφές, προκειμένου να αλλάξει ο πρωθυπουργός έναν υπουργό.

Οι Τούρκοι αυξάνουν τις καταθέσεις τους σε ξένο νόμισμα Η λίρα έχει υποχωρήσει 16% έναντι του δολαρίου

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//11065F347784A34D97E35C898B564C7B.jpg
«Καθώς οι κίνδυνοι για την ασφάλεια της Τουρκίας μεγαλώνουν και οι πολιτικοί απειλούν με πρόωρες εκλογές, οι κάτοικοι της χώρας εγκαταλείπουν τη λίρα», αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.  Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Τουρκία έχουν αυξήσει το ποσοστό των καταθέσεων και αποταμιεύσεων που διατηρούν σε ξένο νόμισμα στο 43% επί του συνόλου των καταθέσεων στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής εποπτείας των τραπεζών που έχει έδρα την Άγκυρα.Φέτος η λίρα έχει υποχωρήσει 16% έναντι του δολαρίου, και αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί από το 2001.Η μεγάλη βουτιά της εμπιστοσύνης στη χώρα δείχνει ότι η ισοτιμία της τουρκικής λίρας μπορεί να υποχωρήσει περισσότερο το επόμενο διάστημα, προκαλώντας πιέσεις και στα κρατικά ομόλογα της χώρας. Η έξοδος από τη λίρα εμποδίζει και την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να λάβει μέτρα τόνωσης της οικονομίας, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν σοβαρή μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Στόχος του Ερντογάν, η παντοδυναμία

https://pbs.twimg.com/media/CLwCwWHUYAQ7rez.png
Η σοσιαλδημοκράτισσα πολιτικός Λαλέ Ακγκιούν δεν εκπλήσσεται από τη δίωξη εναντίον 18 Τούρκων δημοσιογράφων για τρομοκρατική προπαγάνδα, εκτιμώντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επιδιώκει νέες εκλογές με κάθε τρόπο.Η τουρκική κυβέρνηση κλιμακώνει το τελευταίο διάστημα τις επιθέσεις της εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν PKK, μία εξέλιξη που παρακολουθεί με ανησυχία η ΕΕ, η οποία κάλεσε την Τετάρτη την Άγκυρα να μην θέσει σε κίνδυνο την πορεία εκδημοκρατισμού στη χώρα, όπως και τον δημοκρατικό πολιτικό διάλογο με την κουρδική πλευρά.

Επόμενος σταθμός Μαδρίτη


Η Γαλλία έλαβε διετή προθεσμία μείωσης των ελλειμμάτων κάτω από 3% και η Ιταλία σε δεύτερη ανάγνωση με τη συμπερίληψη ρήτρας ανάπτυξης μεταμορφώθηκε από παραβατική σε σύννομη σε σχέση με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Κατά κύριο λόγο ο καταβαραθρωμένος στις δημοσκοπήσεις Ολάντ αλλά και ο Ρέντσι δυσφορούν με τη γερμανικής κοπής λιτότητα, αλλά δεν διακινδυνεύουν να τη χαλαρώσουν ντε φάκτο στις χώρες τους. Αντεπιτίθενται όπου μπορούν, είτε με τη στήριξη της Αθήνας στη Σύνοδο Κορυφής στις 12-13/7 είτε με προτάσεις για κυβέρνηση της Ευρωζώνης όπου η δημοσιονομική πολιτική θα προκύπτει έπειτα από πολιτική διαβούλευση. Η μόνη ορατή επερχόμενη έμπρακτη αμφισβήτηση της λιτότητας που δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την ήττα της Αθήνας στην πεντάμηνη διαπραγμάτευση Φεβρουαρίου - Ιουνίου είναι αυτή της Ισπανίας, παρά την προσπάθεια παρερμηνείας της τελευταίας δημοσκόπησης.

Νέα συνάντηση κορυφής Σίσι, Τσίπρα και Αναστασιάδη


Καταδίκη του αδικαιολόγητου πολέμου της Τουρκίας εναντίον του PKK


https://pbs.twimg.com/media/CLwFVXbUEAYvh_w.jpg
Ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) της Τουρκίας, ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, κάλεσε χθες Πέμπτη «όλο τον κόσμο» να καταδικάσει τον «άδικο και αδικαιολόγητο πόλεμο» που διεξάγει ο τουρκικός στρατός εναντίον των ανταρτών της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσει «με σαφήνεια» να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.
«Όλος ο κόσμος πρέπει αληθινά να το φωνάξει ότι αυτός ο πόλεμος είναι άδικος και αδικαιολόγητος», είπε ο Ντεμίρτας, συμπρόεδρος του HDP, αναφερόμενος στην εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων που εξαπέλυσε η Άγκυρα την 24η Ιουλίου εναντίον βάσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ.Την περασμένη εβδομάδα το NATO εξέφρασε στην Τουρκία, της χώρας με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, την «σθεναρή αλληλεγγύη του» έναντι της «τρομοκρατίας», εξομοιώνοντας ουσιαστικά τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και το PKK.