07 Αυγούστου 2015

Στόχος του Ερντογάν, η παντοδυναμία

https://pbs.twimg.com/media/CLwCwWHUYAQ7rez.png
Η σοσιαλδημοκράτισσα πολιτικός Λαλέ Ακγκιούν δεν εκπλήσσεται από τη δίωξη εναντίον 18 Τούρκων δημοσιογράφων για τρομοκρατική προπαγάνδα, εκτιμώντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επιδιώκει νέες εκλογές με κάθε τρόπο.Η τουρκική κυβέρνηση κλιμακώνει το τελευταίο διάστημα τις επιθέσεις της εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν PKK, μία εξέλιξη που παρακολουθεί με ανησυχία η ΕΕ, η οποία κάλεσε την Τετάρτη την Άγκυρα να μην θέσει σε κίνδυνο την πορεία εκδημοκρατισμού στη χώρα, όπως και τον δημοκρατικό πολιτικό διάλογο με την κουρδική πλευρά.

Ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται ότι οδεύουν ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση, με την τουρκική κυβέρνηση να επιλέγει την οδό της βίας κατά του PKΚ, δείχνοντας παράλληλα να αδιαφορεί για τη μάχη κατά των τζιχαντιστών της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Την ίδια ώρα η Άγκυρα φαίνεται να παραμένει πιστή στη γραμμή των διώξεων εναντίον δημοσιογράφων που αποκλίνουν από την φιλοκυβερνητική γραμμή. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αφορά 18 Τούρκους δημοσιογράφους, οι οποίοι απειλούνται με ποινές κάθειρξης έως και 7,5 ετών με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας, για δημοσίευση φωτογραφίας ενός ακροαριστερού, ο οποίος κατά τη διάρκεια ομηρίας ενός εισαγγελέα τον περασμένο Μάρτιο τον απειλούσε με περίστροφο. Ανάμεσα στους δημοσιογράφους που διώκονται είναι και ο Τζαν Ντουντάρ, αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ.

Οι διώξεις δημοσιογράφων δεν είναι νέο φαινόμενο
«Στην Τουρκία δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου ανεξάρτητες εφημερίδες και ανεξάρτητοι τηλεοπτικοί σταθμοί», επισήμανε η Λαλέ Ακγκιούν
Όπως επισήμανε η Λαλέ Ακγκιούν, πρώην βουλευτής των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, το φαινόμενο της δίωξης δημοσιογράφων και εν γένει του περιορισμού της ελευθερίας του τύπου δεν είναι καινούριο. Όπως είπε η τουρκικής καταγωγής πολιτικός στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk, «το πρόβλημα είναι ότι στην Τουρκία δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου ανεξάρτητες εφημερίδες και ανεξάρτητοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Η πλειοψηφία τους ανήκει σε μεγάλες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την καλή συνεργασία με την κυβέρνηση και ως εκ τούτου η ενημέρωσή τους ευθυγραμμίζεται πλήρως με την κυβερνητική γραμμή».

Η Τουρκία εξακολουθεί να πορεύεται με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η διερευνητική εντολή που δόθηκε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου στο κόμμα AKP για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού δεν έχει αποφέρει καρπούς. Με τη σχετική προθεσμία να λήγει στις 23 Αυγούστου και τον Τούρκο πρόεδρο να επιδιώκει εμφανώς την ανάκτηση της χαμένης αυτοδυναμίας του AKP, η Λαλέ Ακγκιούν εκτιμά ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα προκηρύξει νέες εκλογές. Όπως υπογράμμισε, «είμαι της άποψης ότι (σ.σ. ο Ερντογάν) ονειρεύεται ακόμη ένα προεδρικό αξίωμα που να του δίνει παντοδυναμία. Γι' αυτό δεν θα καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβερνητικού συνασπισμού και οι ταραχές δεν θα τερματιστούν ούτε τις επόμενες ημέρες».

Πολλαπλά μέτωπα κατά του HDP
Τα πυρά της τουρκικής κυβέρνησης και του προέδρου Ερντογάν συγκεντρώνει και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, που κατόρθωσε να υπερβεί το υψηλότατο εμπόδιο του 10%, που αποτελεί ελάχιστο όριο για την είσοδο κόμματος στο τουρκικό κοινοβούλιο. Η είσοδος του HDP στη βουλή είναι ουσιαστικά ο λόγος για τον οποίο το AKP απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Πάντως, όπως εκτιμά η Λαλέ Ακγκιούν, το φιλοκουρδικό κόμμα δεν βρίσκεται μόνο στο στόχαστρο του AKP.

Όπως επισήμανε, «το δράμα της όλης υπόθεσης είναι ότι το HDP δεν αποτελεί ‘αγκάθι' μόνο για το AKP αλλά και για το PKK. Επειδή αν το HDP καταφέρει πραγματικά να επιλύσει πολιτικά το κουρδικό ζήτημα, τότε το PKK θα καταστεί εντελώς ασήμαντο και κάποια στιγμή θα εξαφανιστεί, επειδή το ζητούμενο δεν θα είναι η στρατιωτική αλλά η πολιτική λύση του προβλήματος στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι το HDP δεν αρέσει ούτε στο PKK ούτε στο AKP και ως εκ τούτου τα δύο τελευταία μπορούν τώρα πολεμούν το ένα εναντίον του άλλου και αμφότερα θα πλήξουν εν τέλει θανάσιμα το HDP».
Πηγή: Deutsche Welle