06 Φεβρουαρίου 2013

Τρεις ευρωπαίοι και το Κατάρ φλερτάρουν με τη «μικρή ΔΕΗ»…

Τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού, η γερμανική RWE, η γαλλικών συμφερόντων Edison (ανήκει στην EDF), και μία ή περισσότερες ισπανικές εταιρείες, είναι μαζί με το Κατάρ οι ξένοι επενδυτές που για την ώρα τουλάχιστον έχουν εκφράσει προφορικά το ενδιαφέρον τους για το διαγωνισμό της «μικρής ΔΕΗ».Και λέμε για την ώρα, καθώς όταν οριστικοποιηθεί εντός του μηνός το βασικό μοντέλο για την «μικρή ΔΕΗ» και πάρει το πράσινο φως από την τρόικα και εν συνεχεία από την Κομισιόν, εκτιμάται ότι ο αριθμός των ενδιαφερομένων, εντός και εκτός Ελλάδος θα αυξηθεί.

Μεγάλες Επενδύσεις στις ΑΠΕ Αναμένει η Τουρκία

Η Τουρκία αναμένει σημαντικές επενδύσεις στις ΑΠΕ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, καθώς η ζήτηση για ενέργεια επιταχύνεται γρηγορότερα από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ενέργειας, Χασάν Μουράτ Μερκάν, η χώρα θα πρέπει να δαπανεί για την ηλεκτροπαραγωγή 10 δις. δολάρια κάθε χρόνο ως το 2023 για να διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ από τα 55 GW που είναι σήμερα.«Αναμένουμε τεράστιες επενδύσεις στα επόμενα χρόνια. Η επένδυση στις ΑΠΕ είναι από τις πιο σημαντικές πτυχές της οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε ο υπουργός.

Ερντογάν: Η Τουρκία θα μπλοκάρει την είσοδο του Ισραήλ στο ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, Recep Tayyip Erdoğan, η Άγκυρα είναι πλήρως αντίθετη στις πρωτοβουλίες του ΝΑΤΟ για ένταξη του Ισραήλ στη Συμμαχία.Ο Erdoğan, βρισκόμενος στην Βουδαπέστη, μίλησε στους δημοσιογράφους για την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε, σχολιάζοντας ότι η διαφορές στην κουλτούρα είναι πιθανό να αποτελούν ένα από τα αίτια «για τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση διστάζει και ότι πολλές χώρες φοβούνται πως η ένταξη της Άγκυρας θα θέσει περιορισμούς σε αυτά που θέλουν».

Σε χριστιανικές οικογένειες, μεγαλώνουν 5χιλ. τουρκόπουλα

Πέντε χιλιάδες τουρκόπουλα έχουν δοθεί σε χριστιανικές οικογένειες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, χωρίς να υπάρχει νομική απόφαση, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Αϊχάν Σεφέρ Ουστούν.

Η ευρωπαϊκή προοπτική διχάζει την τουρκική ηγεσία

“Μπορούμε και χωρίς την Ε.Ε. Αν μας αρνηθούν την ένταξη δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου” δηλώνει ο Erdogan. "Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης δεν αποτελεί εναλλακτική στην Ε.Ε." αντιτείνει ο Abdullah Gul.Η περιοδεία του Τούρκου πρωθυπουργού στην κεντρική Ευρώπη έδωσε την Tayyip Erdogan άλλη μία ευκαιρία για να διατυπώσει σε υψηλούς τόνους τις αιτιάσεις που απευθύνει το τελευταίο διάστημα προς τους “27” σχετικά με την τελματωμένη ενταξιακή πορεία της χώρας του. Ωστόσο, δεν υπήρξε εντέλει διαφωτιστικός ως προς το κύριο ερώτημα, αν δηλ. η κυβέρνησή του απλώς διαπραγματεύεται, έστω και με ιδιόρρυθμο τρόπο, την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής της προοπτικής ή έχει παραιτηθεί από αυτήν, αναζητώντας ευφάνταστες εναλλακτικές. Ούτως ή άλλως, οι δηλώσεις του για πιθανή προσχώρηση στον “πολύ ισχυρότερο” Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης είναι πολύ πρόσφατες και έχουν εμφανώς διχάσει την τουρκική πολιτική σκηνή.

Επιτάχυνση των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων από την Τουρκία ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης Σαρωτικός ο αντιτρομοκρατικός νόμος

Η Τουρκία θα πρέπει να επιταχύνει τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, όπως του σαρωτικού αντιτρομοκρατικού νόμου με τον οποίο έχουν φυλακιστεί δεκάδες δημοσιογράφοι δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης.Από το 2002 που ανήλθε στην εξουσία ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, έχει επαινεθεί επανειλημμένα για τις μεταρρυθμίσεις που είχαν στόχο να φέρουν το υποψήφιο μέλος της Ε.Ε. πιο κοντά στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πετύχουν τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας. Ωστόσο η κυβέρνησή του δέχεται ταυτόχρονα επικρίσεις για προσπάθεια φίμωσης των ΜΜΕ και κατάπνιξης της αντιπολίτευσης.

ΥΠΕΞ Ειδική απεσταλμένη παρά την οικονομική στενότητα

Ειδική απεσταλμένη παρά την οικονομική στενότητα
Παρά την οικονομική στενότητα στο υπουργείο Εξωτερικών, θετική είναι η απόφαση για διορισμό ειδικού απεσταλμένου για θέματα Ολοκαυτώματος, καθώς έτσι και ο εβραϊκός Ελληνισμός τιμάται και γέφυρες με την εβραϊκή διασπορά χτίζονται. Σύμφωνα με το Εθνος, για τη θέση επιλέχθηκε η Φ. Τομαή - Κωνσταντοπούλου, διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ, η οποία χρησιμοποιώντας υλικό του Αρχείου εξέδωσε δύο βιβλία για τους Ελληνες Εβραίους, αποκτώντας έτσι απευθείας σχέση με το εβραϊκό λόμπι. Βέβαια, ίσως θα ήταν προτιμότερος ο διορισμός επαγγελματία διπλωμάτη στη θέση, εφόσον επενδύουμε πολιτικά σε αυτή και δεν θέλουμε να περιοριστεί σε επιχείρηση γοητείας κάποιων παραγόντων της εβραϊκής διασποράς...

Από τον Γκρομίκο στη Μέρκελ

http://studentthinktank.eu/wp-content/uploads/2011/06/Plaatje-Daniel-eu-germany.jpg Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ο Γκρομίκο είτε ως μόνιμος αντιπρόσωπος της ΕΣΣΔ στον ΟΗΕ, είτε ως υπουργός Εξωτερικών της χώρας είχε πάρει το προσωνύμιο «ο κύριος Νιέτ» από τα συνεχή βέτο που ασκούσε η Μόσχα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού.
Τον τίτλο αυτό θα μπορούσε να διεκδικήσει επαξίως η καγκελάριος Μέρκελ σε ό,τι αφορά όχι μόνον το μέλλον της Ευρωζώνης αλλά το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης συνολικά.
Πιο πρόσφατο δείγμα γραφής η επίμονη προσπάθεια του Βερολίνου να περιορίσει το εύρος και το βάθος των αρμοδιοτήτων της Τραπεζικής Ενωσης, αλλά τελευταίο η ανοικτά αρνητική στάση στην ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία όπως προκύπτει συνολικά από τη στάση της κυβέρνησης Μέρκελ τόσο στο Μαλί όσο και στην ετήσια διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε 1 - 4 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.