06 Φεβρουαρίου 2013

Επιτάχυνση των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων από την Τουρκία ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης Σαρωτικός ο αντιτρομοκρατικός νόμος

Η Τουρκία θα πρέπει να επιταχύνει τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, όπως του σαρωτικού αντιτρομοκρατικού νόμου με τον οποίο έχουν φυλακιστεί δεκάδες δημοσιογράφοι δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης.Από το 2002 που ανήλθε στην εξουσία ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, έχει επαινεθεί επανειλημμένα για τις μεταρρυθμίσεις που είχαν στόχο να φέρουν το υποψήφιο μέλος της Ε.Ε. πιο κοντά στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πετύχουν τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας. Ωστόσο η κυβέρνησή του δέχεται ταυτόχρονα επικρίσεις για προσπάθεια φίμωσης των ΜΜΕ και κατάπνιξης της αντιπολίτευσης.

"Η νομοθετική διαδικασία πρέπει να επισπευθεί" δήλωσε στο Reuters ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θορμπγιόερν Τζάγκλαντ. "Έχουν νόμους, τον αντιτρομοκρατικό νόμο επί παραδείγματι, ειδικά δικαστήρια και έχουν μια πολύ ευρεία ερμηνεία του σε τι συνίσταται η υποκίνηση της βίας, που οδηγεί τόσο πολλούς δημοσιογράφους στη φυλακή".Ο αντιτρομοκρατικός νόμος επιτρέπει την κράτηση των υπόπτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα προτού τους απαγγελθεί επισήμως κατηγορία.

Σύμφωνα με την οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η Τουρκία έχει φυλακίσει περισσότερους δημοσιογράφους απ' ότι η Κίνα, η Ερυθραία, το Ιράν ή η Συρία. Περίπου 70 δημοσιογράφοι μαραζώνουν στις τουρκικές φυλακές, τουλάχιστον 42 από αυτούς εξαιτίας της δουλειάς τους.
Η κυβέρνηση Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι από τους φυλακισμένους δημοσιογράφους κρατούνται για σοβαρά εγκλήματα, όπως η συμμετοχή σε ένοπλες ομάδες, που δεν σχετίζονται με το δημοσιογραφικό τους έργο.

"Το πρόβλημα είναι όταν ένας δημοσιογράφος στην Τουρκία κάνει ρεπορτάζ για μια τρομοκρατική ομάδα, τότε αυτομάτως θεωρείται ότι συνδέεται με την ομάδα ... τότε κρατείται και κατηγορείται για υπόθαλψη τρομοκρατίας" λέει ο Τζάγκλαντ. "Αυτή η πρακτική και αυτοί οι νόμοι έχουν ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Οι δημοσιογράφοι φοβούνται να κάνουν τη δουλειά τους, επειδή φοβούνται ότι θα καταλήξουν στη φυλακή".

Ο Τζάγκλαντ, που πρόκειται να συμμετέχει σε σύνοδο για την ελευθερία της έκφρασης στην Άγκυρα, στην οποία θα λάβει μέρος και ο υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να έχει σε εκκρεμότητα 450 υποθέσεις ελευθερίας της έκφρασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αριθμό που χαρακτήρισε "ανησυχητικό".

Το ΔΑΔ είναι ένας από τους θεσμούς των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει στόχο να προάγει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών αναφορικά με τα νομικά πρότυπα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Σε αντίθεση με την 27μελή Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν εκδίδει δεσμευτικούς κανονισμούς.

Αν και η Τουρκία εργάζεται πάνω σ' ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος, η πρόοδος είναι αργή. Οι προσπάθειες κατάρτισης νέου Συντάγματος έχουν επίσης ανακοπεί και θεωρείται αδύνατο να έχουν ολοκληρωθεί εντός της προθεσμίας του Απριλίου.
 
Χιλιάδες αγωνιστές, δικηγόροι, πολιτικοί, στρατιωτικοί και άλλοι βρίσκονται επίσης στη φυλακή με κατηγορίες σχετικές με την τρομοκρατία. Οι περισσότεροι κατηγορούνται για συνωμοσία ενάντια στην κυβέρνηση ή για υποστήριξη των εκτός νόμου κούρδων ενόπλων.

Περισσότεροι από 300 πρώην και νυν αξιωματικοί καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές τον περασμένο Σεπτέμβρη για συμμετοχή σε συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν περίπου πριν από μια δεκαετία.

Αλλά καθώς μειώνεται η δημόσια υποστήριξη για τις έρευνες και όταν ακόμη και συμπαθούντες είπαν ότι ο αριθμός των στρατιωτικών που κατηγορήθηκαν για ανταρσία ξέφυγε εκτός ελέγχου, ο Ερντογάν προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την υπόθεση. Τον περασμένο μήνα άσκησε κριτική στη μακρά προδικαστική κράτηση, λέγοντας ότι επιρρεάζει το ηθικό του στρατού και την ικανότητά του να μάχεται κατά των κούρδων ανταρτών.
Πηγή: Reuters