06 Φεβρουαρίου 2013

Τρομολαγνικά σενάρια για Λαύριο από Αγκυρα

TOYRKIAΟ Ταγίπ Ερντογάν και τουρκικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ξανά την ύπαρξη στρατοπέδων εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Ελλάδα, με αφορμή την πρόσφατη επίθεση αυτοκτονίας στην αμερικανική πρεσβεία
 Του Τάσου Τσακίρογλου
 «Πλουτίζει» την ατζέντα της έντασης στα Ελληνοτουρκικά η Αγκυρα, καθώς, μετά τη Θράκη και τα ενεργειακά, το τελευταίο διάστημα «σηκώνει» το θέμα της «εκπαίδευσης τρομοκρατών» όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ε.Ε γενικότερα. Ο Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα, κατηγόρησε την Ευρώπη ότι δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ασκώντας έτσι πίεση ώστε να απομονωθούν οι οργανώσεις που χαρακτηρίζει τρομοκρατικές και να εκδίδονται ευκολότερα οι ύποπτοι στην Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές στηρίζουν τα σενάριά τους περί ελληνικής εμπλοκής σ” αυτό το περιστατικό σε ένα στικάκι που βρέθηκε κατά τις έρευνες της αστυνομίας κρυμμένο πίσω από έναν πίνακα ανακοινώσεων στα γραφεία της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C πριν από δύο εβδομάδες στη Σμύρνη. Οι μυστικές πληροφορίες, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, είχαν την κωδική ονομασία «Ελλάδα» και αφορούσαν την υποτιθέμενη εκπαίδευση τρομοκρατών σε στρατόπεδο του Λαυρίου, στο οποίο, όπως αναφέρει σε άρθρο του στην «Aksam» ο Μουσταφά Μουτλού, «εδώ και 30 χρόνια οι αριστεροί που διαφεύγουν από την Τουρκία, αλλά περισσότερο οι τρομοκράτες του PKK, στεγάζονται εκεί και εκπαιδεύονται για ανταρτοπόλεμο (…) και στη συνέχεια μπαινοβγαίνουν στην Τουρκία. (…) Αν συνέβαινε το αντίθετο, άραγε ποια θα ήταν η αντίδραση της Ελλάδας;».

Παράλληλα, σε δημοσίευμα στην «Bugun» αναφέρεται ότι από τους 15 τρομοκράτες που ταυτοποιήθηκαν ως υποψήφιοι βομβιστές αυτοκτονίας, όπως ο Ετσεβίτ Σανλί, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ, οι οκτώ εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα, οι 4 στη Γερμανία, ο ένας στη Συρία και οι δύο στο Βέλγιο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός μάλιστα υποστήριξε ότι ενημέρωσε για το θέμα αυτό τον Αντώνη Σαμαρά κατά τη συνάντησή τους στο Κατάρ.

Στην Αθήνα κάνουν λόγο για «ξαναζεσταμένη σούπα» που ξανασερβίρεται από καιρού εις καιρόν και διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών τέθηκε τέτοιο θέμα. «Ουδεμία αναφορά υπήρξε στο θέμα αυτό. Δεν κρύβουμε την έκπληξή μας. Εάν τούτο είχε συμβεί, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα είχε δώσει τη δέουσα απάντηση», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, προσθέτοντας ότι «στην Ελλάδα δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν στρατόπεδα τρομοκρατών, ούτε κέντρα εκπαίδευσής τους».

Ενόψει, πάντως, της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αγκυρα στις 5 Μαρτίου, το κλίμα βαραίνει όλο και περισσότερο, καθιστώντας αμφίβολη την όποια αποτελεσματικότητα της πρωτοβουλίας. Στο κλίμα αυτό η Τουρκία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ερευνών τον Μάρτιο στην κυπριακή ΑΟΖ με το νέο πλοίο που απέκτησε από τη Νορβηγία, στέλνοντας μήνυμα και στην Αθήνα όσον αφορά την εικαζόμενη ανακήρυξη ΑΟΖ ή κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ.

t.tsakiroglou@efsyn.gr