06 Φεβρουαρίου 2013

Σε χριστιανικές οικογένειες, μεγαλώνουν 5χιλ. τουρκόπουλα

Πέντε χιλιάδες τουρκόπουλα έχουν δοθεί σε χριστιανικές οικογένειες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, χωρίς να υπάρχει νομική απόφαση, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Αϊχάν Σεφέρ Ουστούν.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η επιτροπή της τουρκικής Βουλής έλαβε επιστολές για το θέμα, το οποίο συγκλόνισε την Τουρκία, όταν πριν λίγες ημέρες μια κόρη βρέθηκε με τη μητέρα της μετά από πολλά χρόνια στη Σακαρία. Το κορίτσι μεγάλωσε με οικογένεια στη Γερμανία και δεν μιλά τουρκικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ουστούν, «το να παίρνουν τα παιδιά Τούρκων από τις οικογένειές τους και να τα δίνουν σε χριστιανικές είναι μια πλήρης αφομοίωση. Κόπηκε ο διάλογος εντελώς μεταξύ των παιδιών και των γονιών τους και απαγορεύτηκε να συναντηθούν. Αυτό είναι ένα δράμα και πρέπει να το ξεπεράσουμε αυτό».

Η Ελίφ Γιαμάν, 18 χρονών σήμερα, όπως είχε μεταδοθεί από τουρκικά ΜΜΕ, δόθηκε πριν 11 χρόνια σε γερμανική οικογένεια, όταν η μητέρα της αναγκάστηκε να φύγει από τη Γερμανία επειδή είχε λήξει η άδεια παραμονής της. Η μητέρα Αϊσέ Γιαμάν επέστρεψε στην Τουρκία, χωρίς την κόρη. Η συνάντηση έγινε τώρα, μόλις ενηλικιώθηκε η Ελίφ και το εισιτήριο πλήρωσε το τουρκικό κράτος. Η συνάντηση είχε γίνει μπροστά στις κάμερες στις 30 Ιανουαρίου, ανακινώντας το θέμα των τουρκικών οικογενειών που ζουν κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες και τα παιδιά τους δίδονται σε άλλες οικογένειες, συνήθως όχι τουρκικές.
 http://www.sigmalive.com/news/politics/29032

5 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΧΟΥΝ ΥΙΟΘΕΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Ayhan Sefer Üstün δήλωσε ότι λαμβάνουν καταγγελτικές επιστολές ότι παιδιά τουρκικών οικογενειών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες χωρίζονται από τις οικογένειες τους και υιοθετούνται από τις χριστιανικές οικογένειες.
Ο Üstün αφού έκανε νύξη ότι σήμερα πάνω από 5 χιλιάδες παιδιά μεγαλώνουν κοντά σε χριστιανικές οικογένειες δήλωσε ''το να παίρνουν τα παιδιά των Τούρκων από τις οικογένειες τους και να τους δίνουν σε χριστιανικές οικογένειες είναι μια πλήρη αφομοίωση. Ένα παράδειγμα της οποίας είδαμε τις προάλλες. Η κοπέλα που ήρθε στη Sakaryaείχε ξεχάσει να μιλάει τουρκικά. Η γλώσσα και η θρησκεία είναι δυο παράγοντες που προβάλλουν τον θεμελιώδη χαρακτήρα του ανθρώπου. Η συγκεκριμένη κοπέλα είχε χάσει τη μητρική γλώσσα της ενώ δεν μπορούμε να την ανακρίνουμε στο θέμα της θρησκείας της. Πρόκειται για ένα μεγάλο κίνδυνο".
Ο Τούρκος αξιωματούχος συνέχισε λέγοντας "ο διάλογος μεταξύ των πέντε χιλιάδων και πλέον παιδιών και των οικογενειών τους έχει διακοπεί τελείως και απαγορεύεται να συναντηθούν. Πρόκειται για ένα μεγάλο δράμα που πρέπει να το εμποδίσουμε''.
Ο κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Sakarya καθηγητής Hacı Mehmet Günay είπε τα εξής σχετικά με το θέμα ''είναι απαράδεκτη η υιοθέτηση των μουσουλμανοπαίδων από οικογένειες διαφορετικής θρησκείας. Οι πιστοί κάθε θρησκείας πρέπει να μεγαλώνουν μέσα στον δικό τους πολιτισμό. Σύμφωνα με τη θρησκεία μας η ανατροφή ενός Μουσουλμάνου παιδιού σε μια οικογένεια που ασπάζεται διαφορετική θρησκεία είναι ανάρμοστο. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα στο δικό τους πολιτισμικό περιβάλλον αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στα επόμενα χρόνια της ζωής τους''.
 ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-TRT