06 Φεβρουαρίου 2013

Μεγάλες Επενδύσεις στις ΑΠΕ Αναμένει η Τουρκία

Η Τουρκία αναμένει σημαντικές επενδύσεις στις ΑΠΕ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, καθώς η ζήτηση για ενέργεια επιταχύνεται γρηγορότερα από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ενέργειας, Χασάν Μουράτ Μερκάν, η χώρα θα πρέπει να δαπανεί για την ηλεκτροπαραγωγή 10 δις. δολάρια κάθε χρόνο ως το 2023 για να διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ από τα 55 GW που είναι σήμερα.«Αναμένουμε τεράστιες επενδύσεις στα επόμενα χρόνια. Η επένδυση στις ΑΠΕ είναι από τις πιο σημαντικές πτυχές της οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία σήμερα βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα για το 90% των ενεργειακών της αναγκών. Πρόσφατα όμως, έχει κερδίσει το ενδιαφέρον ξένων ομίλων, όπως η General Electric και η Siemens για επενδύσεις σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, όπως τα αιολικά. Η GE λειτουργεί ήδη αιολικό πάρκο 22,5 MW και έχει στα σχέδιά της άλλα 97 MW σε αιολικά πάρκα. Η δε Siemens προμηθεύει τις ανεμογεννήτριες για αιολικό 50 MW και αναμένει και άλλες παραγγελίες.
Σύμφωνα με τον Μερκάν, η Τουρκία έχει αιολικό δυναμικό της τάξης των 40 GW και μέχρι τώρα έχουν αδειοδοτηθεί περί τα 11 GW έργων.http://energia.gr/article.asp?art_id=66559