14 Ιανουαρίου 2014

Τουρκία: Ανησυχίες για την πυρηνική συμφωνία με την Ιαπωνία

«Τι χρειάζεται ο εμπλουτισμός του ουρανίου στη χώρα;», αναρωτιούνται οι εφημερίδες
Τουρκία: Ανησυχίες για την πυρηνική συμφωνία με την Ιαπωνία
 Ερωτήματα τα οποία εκφράζουν ζωηρή ανησυχία διατυπώνουν αυτές τις ημέρες τουρκικές και ιαπωνικές εφημερίδες για τα σχέδια της Τουρκίας να γίνει πυρηνική δυναμη.
Ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Ιαπωνία και στις 5 Ιανουαρίου υπέγραψε στο Τόκιο συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στη Σινώπη από ιαπωνικές εταιρείες.

Γαλλία: Καταδίκη Τουρκίας για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία Ελληνίδας

http://www.ota.gr/media/250px/GLA/94d7303cc2e39028837ded79f58127d6.jpgτου ανταποκριτή μας Ν. Ρούσση
Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία, επειδή αρνήθηκε να αναγνωρίσει ως κληρονόμο ακινήτου της μητέρας της στην Τουρκία, την Ελληνίδα Μαρία Γιαννοπούλου.Επιφυλασσόμενο να καθορίσει μεταγενέστερα το ποσό της αποζημίωσης για ηθική και υλική βλάβη, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Τουρκία, για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία, επειδή οι τουρκικές Αρχές αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν στη Μαρία Γιανοπούλου, κληρονομικό δικαίωμα σε ακίνητο της μητέρας της που βρίσκεται στην Τουρκία.Η Μαρία Γιανοπούλου, που γεννήθηκε το 1924 και απεβίωσε τον Μάρτιο του 2009, αφού προηγούμενα είχε εκχωρήσει το κληρονομικό της δικαίωμα, για το ακίνητο που είχε η μητέρα της στην Τουρκία, στον κ. Γκιρόπουλο, που συνέχισε τη διαδικασία της προσφυγής ενώπιον του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε διαμαρτυρηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου, ότι στην περίπτωσή της είχε παραβιαστεί το δικαίωμα στην περιουσία.

Κραυγές πανικού για την τρομοκρατία

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//81C6889224576C3F092ED52DE04B7304.jpgΤου Τάσου Παππά  Ο συνδυασμός ανοησίας, πανικού και φανατισμού όταν γίνεται κυβερνητική γραμμή μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες. Φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει το τελευταίο διάστημα με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται για την τρομοκρατία. Μπορούμε πολύ εύκολα να ανιχνεύσουμε το τι επιδιώκει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Θέλει να δημιουργήσει ένα κλίμα αμφιβολιών στην κοινωνία για τη σχέση της Αριστεράς με τη συνταγματική τάξη. Αφού η κριτική για τον αντιευρωπαϊσμό της Αριστεράς και οι καταγγελίες ότι σιγοντάρει τις παραβατικές συμπεριφορές αντισυστημικών ομάδων δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, η προπαγάνδα της συντηρητικής παράταξης βγάζει από το μπαούλο το αραχνιασμένο επιχείρημα περί διασυνδέσεων της Αριστεράς με την τρομοκρατία.

Ένα μήνυμα στο Ισραήλ και μήνυμα από το Ισραήλ

http://nstatic.tanea.gr/17178552_13527937.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTQlMmYwMSUyZjE0JTJmMTcxNzg1NTJfMTM1Mjc5MzcuanBnJnc9NjYwJmg9Mzc2JnN0PXRydWUmYmc9MTY3NzcyMTUmY3I9dHJ1ZSZhdD00
Του Dmitri Trenin  ΤΟ μήνυμα του Vladimir Putin την προηγούμενη Παρασκευή προς τους Ισραηλινούς ηγέτες για το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Ariel Sharon, έκανε λόγο για «υψηλές προσωπικές ικανότητες», για τις «προσπάθειές του να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Ισραήλ», για «το σεβασμό που απολάμβανε μεταξύ των συμπατριωτών του», και το ότι ήταν «ένα πρόσωπο εξουσίας στο παγκόσμιο σκηνικό». Ο πρόεδρος Putin έστειλε τον πρόεδρο της Δούμα, Sergei Naryshkin, να παραβρεθεί στην κηδεία του Saron.

Μήπως πρέπει να ξεφοβηθούμε;

Φοβάμαι. Φοβάμαι τους τρομοκράτες. Τους γνήσιους και τους κάλπικους. Φοβάμαι τους αναρχικούς και τους νεοφασίστες, τους αστυνομικούς και τους δικαστές, ομοφυλόφιλους και ομοφοβικούς, προ­­­­­­­­οδευτικούς και αντιδραστικούς, φαλλοκράτες και φεμινιστές. Γιατί; Φοβάμαι τους δικαστές. Κρατάνε στο Δρομο­καΐτειο τη Σταμάτη, που ξεκοκάλισε μερικά εκατομμυριάκια, και στέλνουν τον Ξηρό, που μακελάρισσε καμιά δεκαριά ανθρώπινες υπάρξεις, για χειμερινά σπορ με τον Μαζιώτη και τη Ρούπα. Προφανώς για να ξε­­­­­κου­­­ραστούν από το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν με τους Κουφοντίνα - Γιωτό­­­πουλο και τους διαρρήκτες χρηματοδότες τους.

Πρόσω ολοταχώς


http://static.in.gr/webstatic//1B3482BDE84C05391645C7F457C75ED9.jpgΑπό το Ιράν μέχρι τη Συρία η συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας αποδίδει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σχέση με την πολυπλοκότητα των κρίσεων αλλά και την απροθυμία και αδυναμία απευθείας εμπλοκής τόσο της Ουάσιγκτον όσο και της Μόσχας. Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, όλα μοιάζουν να βαδίζουν σχεδιασμένα και προγραμματισμένα με την κύρια στρατηγική διαπραγμάτευση να έχει προηγηθεί στις απόρρητες συνομιλίες Ουάσιγκτον - Τεχεράνης στο Ομάν.Σε ό,τι αφορά τη Συρία, όπου συζητούνται πλέον τοπικές ανακωχές και ανθρωπιστικοί διάδρομοι με τη συνεργασία της Δαμασκού, είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι ΗΠΑ και Ρωσία προωθούν μια λύση που θα παγιώσει την ντε φάκτο κατάτμηση της χώρας και θα σώζει ταυτόχρονα τα προσχήματα μιας ντε γιούρε κρατικής ενότητας, μια λύση που παραπέμπει στην κατάσταση πραγμάτων που επικρατεί στον γειτονικό Λίβανο.

Παζάρι Ιράκ-Τουρκίας για τους αγωγούς πετρελαίου

«Η Τουρκία είναι μια χώρα σε σταθερότητα» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, αναφερόμενος σε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράκ σκοπεύει να αλλάξει τα σχέδιά του περί κατασκευής πέντε αγωγών για τη μεταφορά του ιρακινού πετρελαίου μέσω Τουρκίας και να επιλέξει ως χώρες διέλευσης τη Συρία και το Ισραήλ.

«Ούτε μια μέρα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ο αγωγός αν περνά από τη Συρία. Μπορεί να επιλέξουν τη Συρία και το Ισραήλ για τους αγωγούς, αλλά εμείς υποσχόμαστε μια χώρα σε σταθερότητα», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «ο ασφαλέστερος δρόμος για τη μεταφορά του πετρελαίου από το βόρειο ή το νότιο Ιράκ είναι η Τουρκία».Ο Γιλντίζ είπε επίσης ότι «από το Ιράκ εισάγει το περισσότερο πετρέλαιο η Τουρκία, περισσότερο από ό,τι εισάγουμε ακόμη κι από το Ιράν. Έχουμε έναν σημαντικό όγκο εμπορικών συναλλαγών με το Ιράκ και πιστεύω ότι οι ιρακινοί αδελφοί μας δεν θα παραβλέψουν το σημείο αυτό».

Με λυμένο το... ζωνάρι!

Ανταλλαγή πυρών είχαμε χθες, ξαφνικά, μεταξύ της Ρένας Δούρου και του Ευάγγελου Βενιζέλου και ψάχναμε να... καταλάβουμε τον λόγο.
Με λυμένο το... ζωνάρι!Η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωσή της, εξαπέλυσε επίθεση στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, επειδή δεν έχει συγκαλέσει ακόμη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), παρότι την Πέμπτη πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Ουάσιγκτον και, γενικότερα, υπάρχουν εξελίξεις σε θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Με την ευκαιρία αυτή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου για «εν κρυπτώ άσκηση» της εξωτερικής πολιτικής...

Ενδιαφέρον 300 εταιρειών για σεισμικά δεδομένα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα


http://www.ant1iwo.com/cache/cfx_imagecr3/BE3C1128F30718EF548FEE4A085F357F.png
Περίπου 300 ξένες πετρελαϊκές εταιρείες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τα σεισμικά δεδομένα έρευνας εντοπισμού υδρογονανθράκων η οποία διεξήχθη στο Ιόνιο και τη βόρεια Κρήτη από την νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo-Services (PGS).Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ANSAmed, το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θεωρεί ότι κάποιες από τις ξένες αυτές εταιρείες θα προχωρήσουν στην αγορά των δεδομένων προκειμένου να συμμετάσχουν αργότερα σε έρευνες, η αδειοδότηση των οποίων αναμένεται ότι θα ξεκινήσει φέτος.Το ενδιαφέρον για τα ελληνικά αποθέματα υδρογονανθράκων αναμένεται να αυξηθεί μετά τον Μάρτιο-Απρίλιο, όταν το Υπουργείο θα λάβει τα αναλυτικά αποτελέσματα από την PGS.http://www.ant1iwo.com

Η Κρίση στην Τουρκία και η Πολιτική Ηγεμονία του ΑΚΡ

http://energia.gr/photos/articlefiles/akp.pngΑν και η πολιτική ζωή της Τουρκίας ουδέποτε χαρακτηρίστηκε από μονοτονία, αυτά που διημείφθησαν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου αιφνιδίασαν και τους πιο ευφάνταστους. Ο καταιγισμός αποκαλύψεων και η κυβερνητική προσπάθεια παρεμποδίσεως της δικαστικής έρευνας έφεραν στο προσκήνιο τόσο το ζήτημα της κυβερνητικής διαφθοράς, όσο και τις αδυναμίες των τουρκικών δημοκρατικών θεσμών. Μεταξύ των πολλών ανακυπτόντων ζητημάτων, αξίζει να γίνουν δύο παρατηρήσεις σχετικές με τις πολιτικές προεκτάσεις της κρίσεως:

Η αλήθεια για τα αισθήματα των Κούρδων απέναντι σε Αρμενίους, Έλληνες και Ασσυρίους

Ανακοίνωση της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK)
Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, που είναι η πρόγονος της Τουρκίας, διέπραξε το έγκλημα της γενοκτονίας εναντίον των Αρμενίων. Με τη μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι Αρμένιοι που κατοικούσαν στα σύνορα της Τουρκίας σφαγιάστηκαν ή εκδιώχθηκαν.Το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα, επί χρόνια ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει αυτό το ζήτημα.
Μάλιστα, οι λαϊκές μάζες στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, συνειδητοποίησαν ότι πράγματι διαπράχθηκε το έγκλημα της γενοκτονίας εναντίον των Αρμενίων, κυρίως λόγω του ότι το θέμα αυτό υποστηρίχθηκε και αναδείχθηκε από το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα.

Mea culpa από Αγκυρα για υπέρπτηση στη Σάμο

http://strategyreports.files.wordpress.com/2014/01/5753-b-2011042617724-ass-27-jpg.png
Εξηγήσεις απολογητικού χαρακτήρα έδωσαν οι Τούρκοι στην πρεσβεία μας στην Αγκυρα σχετικά με την υπέρπτηση ενός ελικοπτέρου τύπου AS-532 πάνω από τη Σάμο, στις 9 Δεκεμβρίου. Την επομένη -και πριν η πρεσβεία προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας σε επίπεδο αναπληρωτή επικεφαλής Αρχής, όπως είχε οδηγία από την Αθήνα- ο τμηματάρχης Αεροπορικών Υποθέσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ επικοινώνησε με υψηλόβαθμο αρμόδιο διπλωμάτη στην πρεσβεία μας και τον ενημέρωσε ότι επρόκειτο για «κατά λάθος» παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου.Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη, ο πιλότος βρισκόταν σε εκπαιδευτική πτήση VFR (Visual Flight Rules), δηλαδή δεν χρησιμοποιούσε επιβοηθητικά όργανα πλοήγησης και δεν κατάλαβε ότι εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Θεωρήσεις διαβατηρίων Τούρκων στην ΕΕ μόνο με άνοιγμα Κεφ. 24 Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους η ένταξη στην ΕΕ, λέει Τούρκος Υπουργός


Για να γίνουν πραγματικότητα οι επισκέψεις Τούρκων στην ΕΕ χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίων σε 3 με 3,5 χρόνια θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να επιτρέψει το άνοιγμα του Κεφαλαίου 24 σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό ΕΕ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.Σε ομιλία του στο Έκτο Συνέδριο Πρέσβεων της Τουρκίας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι το θέμα των θεωρήσεων διαβατηρίων σχετίζεται με το κεφάλαιο 24 "Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια" το οποίο έχει μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Τουρκία:Εφοδος αστυνομίας στην IHH κοντά στα σύνορα με Συρία

Στα γραφεία της τουρκικής ισλαμικής οργάνωσης IHH (Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας) στην επαρχία Κίλις, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, έκανε έφοδο σήμερα το πρωί η αστυνομία και από εκείνη την ώρα διεξάγει έρευνα στις αποθήκες της.

Το όνομα της οργάνωσης IHH, η οποία πρόσκειται στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, είχε αναφερθεί και στις αρχές Ιανουαρίου όταν η αστυνομία σταμάτησε ύποπτο φορτηγό που κατευθυνόταν από την Τουρκία στη Συρία επειδή υπήρχαν πληροφορίες ότι μετέφερε οπλισμό.

Η συμμαχία του Ερντογάν με τον «διάβολο» και οι σατανικές συμπτώσεις της διαπλοκής


Gulen-Erdogan01-19december2013
Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Σε μια «συμμαχία με τον διάβολο» (του κεμαλικού στρατιωτικού κατεστημένου), ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγιπ Ερντογαν  ελπίζει ότι θα μπορέσει να ξεπεράσει την τρικυμία των σκανδάλων και να εξουδετερώσει την επιρροή του Φετουλαχ Γκιουλεν, προκειμένου τελικά να κλείσει το στόμα των όλο και πιο απειλητικών δικαστών.Καθώς η πολιτική επιβίωση του εξαρτάται άμεσα από το κουκούλωμα των σκανδάλων ο τούρκος πρωθυπουργός προσπαθεί να πιαστεί απ’ όπου μπορεί και έτσι σε μια κίνηση που δείχνει την πολυπλοκότητα της πολιτικής κρίσης στην Τουρκία, είναι έτοιμος ακόμη και να απελευθερώσει τους στρατηγούς και δεκάδες στρατιωτικούς  που αποτελούσαν την μεγαλύτερη απειλή για το καθεστώς του και οι οποίοι οδηγήθηκαν στην φυλακή με τις υποθέσεις Εργκενεκον και Βαριοπούλα .

Επιπτώσεις του σκανδάλου διαφθοράς στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας


Τον καθολικό απόηχο του πρόσφατου σκανδάλου διαφθοράς στο σύνολο της τουρκικής κοινωνίας προβάλλει ανταπόκριση από την  Κων/πολη  της Laura King στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας LOS ANGELES TIMES, με τίτλο «Turkey corruption scandal touches all levels of society».Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι η εκτενής έρευνα δωροδοκίας έχει θέσει σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας, αναγκάζοντας τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να προβεί αμυνόμενος σε επίθεση, ενώ παράλληλα έχει αντίκτυπο στον τομέα των προσωπικών ελευθεριών, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην Ουάσιγκτον.

Να γιατί οι Αμερικανοί δεν θέλουν την ΑΟΖ: Τι συμβαίνει με τα χημικά όπλα της Συρίας…



Του Θεόδωρου Καρυώτη
Τον Δεκέμβριο του 2013 ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων ανακοίνωσε ότι είναι «τεχνικά δυνατόν» να καταστραφούν τα χημικά όπλα της Συρίας στην Μεσόγειο. Βέβαια δεν έδωσαν λεπτομερείς εξηγήσεις πως θα καταστραφούν αυτά τα χημικά όπλα.
Μια εκδοχή είναι ότι θα καταστραφούν πάνω σ’ ένα πλοίο με την μέθοδο της υδρόλυσης αντί αποτέφρωσης. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη παραλάβει τα χημικά όπλα και τα πάνε στην Ιταλία όπου θα γίνει η επεξεργασία τους. Η επεξεργασία θα γίνει στο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ Cape Ray που έχει μήκος 198 μέτρων και χωρητικότητα 91.000 τόνους και συνοδεύεται από πολεμικά πλοία της Ρωσίας και της Κίνας.

Γνώμη: Ο νόμος της αγοράς


Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Τελικά, έπρεπε να γίνουν διαβουλεύσεις πολλών μηνών με την τρόικα, να αγνοηθεί παντελώς η άποψη της αγοράς, των επιχειρηματιών, των λογιστών και των φορολογουμένων, για να υιοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών τις δύο ισχύουσες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Την παλαιά για χρέη που έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 και τη νέα για τις καινούργιες οφειλές που δημιουργούνται μετά την 1η Ιανουαρίου 2013.Δύο ρυθμίσεις, όμως, που λόγω των αυστηρών όρων και προϋποθέσεων που εμπεριέχουν η αγορά τις έβαλε στον… πάγο. Με αποτέλεσμα οι εισπράξεις για τα ταμεία των ΔΟΥ να μην είναι οι αναμενόμενες. Γεγονός που ήταν φυσικό και αναμενόμενο, ας μην κρυβόμαστε, αν αναλογιστεί κανείς την ύφεση που πλήττει την αγορά, αλλά και τη στενότητα των νοικοκυριών να ανταποκριθούν πλέον και στις καθημερινές τους υποχρεώσεις.

Σήμερα κυκλοφορούν τα απομνημονεύματά του ΗΠΑ: Εκμεταλλεύτηκαν το βιβλίο μου, λέει ο πρώην υπ. Άμυνας Ρ. Γκέιτς


Για λόγους μικροπολιτικής κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την κριτική μου για την πολιτική του Ομπάμα στο Αφγανιστάν λέει ο Ρόμπερτ Γκέιτς 
ΗΠΑ: Εκμεταλλεύτηκαν το βιβλίο μου, λέει ο πρώην υπ. Άμυνας Ρ. ΓκέιτςΟ πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς κατήγγειλε σήμερα την πολιτική εκμετάλλευση, όπως την αποκάλεσε, της κριτικής που άσκησε στους χειρισμούς του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, η οποία περιλαμβάνεται στα απομνημονεύματά του τα οποία θα κυκλοφορήσουν σήμερα Τρίτη. Τα αποσπάσματα των απομνημονευμάτων του πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου (2006-2011) υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους του νεότερου και του Ομπάμα που δόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα προέταξαν την έντονη κριτική του στην ηγεσία του Δημοκρατικού προέδρου και της ομάδας του όσον αφορά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Η τρομοκρατία ανήκει στην Αριστερά; «Συνοδοιπόρος» τρομοκρατών και ο Μιτεράν;

http://www.aixmi.gr/wp-content/themes/aixmi2/timthumb.php?src=http://www.aixmi.gr/wp-content/uploads/2012/07/tromokratia.jpg&h=260&w=660&zc=1&q=100
Aixmi.Η Ανάλυση του φαινομένου της Τρομοκρατίας στον Ελλαδικό χώρο και στον Ευρωπαϊκό είναι επιφανειακή.Μια πιο προσεκτική ματιά θα εντόπιζε αμέσως την σχέση της "αριστερής¨τρομοκρατίας  με την μεταρρυθμιστική προσπάθεια του μετριοπαθούς σοσιαλδημοκράτη πολιτικού Βίλι Μπράντ και το πως αυτή λειτούργησε ανασταλτικά  στην πολιτική του "Οστπολιτίκ"  (πολιτικό άνοιγμα προς Ανατολάς) η οποία και θα απέφερε το τέλος του ψυχρού πολέμου.

ΜΕΘΩΝΗ 1828, ΕΝΑ ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΖΩΕΣ, ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ Ελληνες σκλάβοι του Ιμπραήμ

Η επιλογή των σκλάβων μεταβλήθηκε με το πλήθος των μεσαζόντων εμπόρων και των διαπραγματευτών * Ενα αγοράκι επτά χρόνων είχε σωθεί καταφεύγοντας στο δωμάτιό μου, αλλά ο αφέντης του προσπαθούσε να το πάρει πίσω
Στις αρχές του 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας έφτασε στην Ελλάδα ως ο πρώτος Κυβερνήτης των απελευθερωμένων ελληνικών εδαφών. Πολύ σύντομα ο Αυστριακός Αντον Πρόκες φον Οστεν (1795-1876), που υπήρξε αργότερα πρεσβευτής της Αυστρίας στην Αθήνα από το 1834, ανέλαβε να φέρει εις πέρας μια δύσκολη αποστολή.Επειδή η Αυστρία διατηρούσε καλές σχέσεις με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο Οστεν ανέλαβε να παίξει το μεσάζοντα για την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ελλήνων και Αιγυπτίων.

Ευρώπη: κίνδυνοι και μύθοι

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQx87B1y2Xd6D_GvZZjm3XsRBlXDED_6YDm2nq_f3zjLxaRw925
Του Νικόλα Σεβαστάκη*  Γράφτηκαν ήδη πολλά, αυτές τις μέρες, για τα εκατό χρόνια από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Μεγάλο Πόλεμο όπως τον ονόμαζαν πριν έλθει η επόμενη ανθρωποσφαγή του 1939-45. Και όπως θα περίμενε κανείς, οι μνήμες του 1914 συνδέθηκαν με άλλες σκέψεις για τη σημερινή κατάσταση της Ευρώπης. Οι διαπιστώσεις είναι, σε μεγάλο βαθμό, κοινές. Σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, σε Βορρά και Νότο, τον τόνο δίνει η απογοήτευση. Ο σκεπτικισμός είναι μια κομψή λέξη για να περιγράψει κανείς τα κύματα βαθύτερης απαισιοδοξίας σε σχέση με τις εξελίξεις στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και οι απορριπτικές τάσεις που θεριεύουν δείχνουν τα σημάδια της κρίσης: από τη μια την όξυνση των ανισοτήτων και την ανεργία, από την άλλη την κρίση ταυτότητας της παλαιάς Ευρώπης απέναντι στην «εισβολή του Ισλάμ» και στις δυσκολίες των πολυπολιτισμικών μοντέλων.

Βρετανικό παραλήρημα

Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές οι Συντηρητικοί ζητούν έγκριση της δυνατότητας βέτο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής σε ευρωπαϊκούς νόμους – «Η αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες» απαντά η Ε.Ε.
http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2013/10/cameron2210-280x250.jpg Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη


«Οσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές τόσο θα μεγαλώνει το αντιμεταναστευτικό παραλήρημα που καλλιεργείται τους τελευταίους μήνες στη Βρετανία». Αυτό δήλωσε στην «Εφ.Συν.» Βρετανός αναλυτής, όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα και την κλιμάκωση της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε.«Ο μόνος τρόπος -μας είπε- για να σταματήσουν οι Συντηρητικοί, από τη μια, τη συνεχιζόμενη άνοδο του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) και, από την άλλη, να δικαιολογηθούν, έστω και εν μέρει, για τη σημαντική αύξηση του κόστους ζωής είναι να φανούν πιο “αυστηροί”, πιο δεξιοί σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Γι’ αυτό άλλωστε και οι θέσεις των ευρωσκεπτικιστών προβάλλονται με κάθε ευκαιρία από τα μέσα ενημέρωσης που είναι φιλικά προσκείμενα στο κόμμα των Τόρηδων», υπογράμμισε ο συνομιλητής μας. Και αυτό, αν μη τι άλλο, είναι μια μεγάλη αλήθεια.

ΗΠΑ Εκατομμυριούχοι τα μισά μέλη του Κογκρέσου

Την ίδια στιγμή περίπου 46 εκατομμύρια Αμερικανοί τρέφονται με κρατικά κουπόνια σίτισης
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/18/Uscapitolindaylight.jpg/220px-Uscapitolindaylight.jpg
Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ τα μισά μέλη του Κογκρέσου είναι εκατομμυριούχοι, ενώ την ίδια στιγμή περισσότερα από 46 εκατομμύρια Αμερικανών καταφεύγουν στα κρατικά κουπόνια σίτισης προκειμένου να χορτάσουν την πείνα τους. Σύμφωνα με μελέτη του ανεξάρτητου κέντρου πολιτικών ερευνών Centre for Responsive Politics, 268 από τα 534 συνολικά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας είχαν το 2012 καθαρό εισόδημα ίσο ή μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Για την ακρίβεια, το μέσο ετήσιο εισόδημα των εν λόγω βουλευτών και γερουσιαστών ήταν σε αυτό το οικονομικό έτος 1.008.767 δολάρια.

Ανοίγει ο δρόμος για μια πιο "ενιαία" άμυνα;

http://www.elesme.gr/elesmegr/periodika/t18/t18_09_files/image002.gifΤης Sarah Brockmeier   Μετά από τις πιο μακροχρόνιες συνομιλίες για τη δημιουργία συνασπισμού που έχει δει ποτέ της η Γερμανία, η νέα κυβέρνηση άρχισε επιτέλους τη δουλειά της. Στον τομέα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της χώρας, ο κόσμος δεν θα πρέπει να περιμένει μεγάλες αλλαγές από τη Γερμανία.  Όπως το έθεσε , πρόσφατα ,ο Wolfgang Ischinger, πρώην διπλωμάτης και νυν Πρόεδρος της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, «η συνέχιση και η προσοχή θα παραμείνει το σύνθημα της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας».Ενώ σίγουρα έχει δίκιο περί αυτού, υπάρχει ωστόσο μια πτυχή της συμφωνίας συνασπισμού που αξίζει κάποιας προσοχής από τους συμμάχους της Γερμανίας.

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ Στοιχεία - σοκ! Και ο Ερντογάν μπλεγμένος στο σκάνδαλο διαφθοράς

Στοιχεία από την εισαγγελική έρευνα σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς που σταμάτησε λόγω της απομάκρυνσης του εισαγγελέα διαρρέουν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κι εμπλέκουν έως και τον πρωθυπουργό της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον γιο του, καθώς και έναν ακόμη υπουργό.
Στοιχεία - σοκ! Και ο Ερντογάν μπλεγμένος στο σκάνδαλο διαφθοράς Η τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Τ24» υποστήριξε χθες ότι πρόκειται για στοιχεία από την έρευνα του εισαγγελέα Μουαμάρ Ακάς ο οποίος είχε δώσει εντολή σε αστυνομικούς να κάνουν προσαγωγές, οι οποίες όμως δεν έγιναν.Ανάμεσα στα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες Σε αυτές Σαουδάραβας επιχειρηματίας που εμπλέκεται στην υπόθεση διαφθοράς καθώς κι ένας συνεργάτης του φαίνεται να συνομιλούν με τον διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου, έναν σύμβουλο, αλλά και το γιο του Τούρκου πρωθυπουργού. Στις συνομιλίες γίνεται λόγος για τον σχεδιασμό μιας συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών της Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας το 2013

https://www.tai.com.tr/content//images/large_tusas_uretim_tesisleri4.jpg
Το ιστορικά υψηλότερο επίπεδο εξαγωγών στην αμυντική βιομηχανία της σημείωσε η Τουρκία το 2013, φθάνοντας το 1,4 δις δολάρια. Τα εξαγωγικά συμβόλαια που υπεγράφησαν το 2013, ήταν κατά 10% μεγαλύτερα σε αξία από αυτά του 2012, και 43% μεγαλύτερα από το 2008, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του συνδέσμου Τούρκων Εξαγωγέων αμυντικού εξοπλισμού, Latif Aral Alis. Ο κ. Latif Aral Alis τόνισε ότι η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας έχει στόχο για το 2014 να ξεπεράσει σε εξαγωγές τα 2 δις δολάρια, 44% περισσότερα από το 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 39% των εξαγωγών του 2013 σε αμυντικό υλικό πέτυχε η Τουρκική Βιομηχανία ΤΑΙ (Turkish Aerospace Industries) οι εξαγωγές της οποίας ανήλθαν σε 537 εκατ. δολάρια.
Balkans.com Business News - 14.01.2014

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Οργή Ουάσιγκτον για την πιθανή συμφωνία Ρωσίας - Ιράν

Οργή Ουάσιγκτον για την πιθανή συμφωνία Ρωσίας - Ιράν
Το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας ύψους 1,5 δις. δολαρίων τον μήνα για ανταλλαγή πετρελαίου αντί καταναλωτικών αγαθών μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας προβληματίζει τον Λευκό Οίκο ο οποίος κάνει λόγο για πιθανή επαναφορά των κυρώσεων κατά του Ιράν.
Όπως έγινε γνωστό ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι εξέφρασε απευθείας τον προβληματισμό του στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.