14 Ιανουαρίου 2014

Παζάρι Ιράκ-Τουρκίας για τους αγωγούς πετρελαίου

«Η Τουρκία είναι μια χώρα σε σταθερότητα» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, αναφερόμενος σε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράκ σκοπεύει να αλλάξει τα σχέδιά του περί κατασκευής πέντε αγωγών για τη μεταφορά του ιρακινού πετρελαίου μέσω Τουρκίας και να επιλέξει ως χώρες διέλευσης τη Συρία και το Ισραήλ.

«Ούτε μια μέρα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ο αγωγός αν περνά από τη Συρία. Μπορεί να επιλέξουν τη Συρία και το Ισραήλ για τους αγωγούς, αλλά εμείς υποσχόμαστε μια χώρα σε σταθερότητα», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «ο ασφαλέστερος δρόμος για τη μεταφορά του πετρελαίου από το βόρειο ή το νότιο Ιράκ είναι η Τουρκία».Ο Γιλντίζ είπε επίσης ότι «από το Ιράκ εισάγει το περισσότερο πετρέλαιο η Τουρκία, περισσότερο από ό,τι εισάγουμε ακόμη κι από το Ιράν. Έχουμε έναν σημαντικό όγκο εμπορικών συναλλαγών με το Ιράκ και πιστεύω ότι οι ιρακινοί αδελφοί μας δεν θα παραβλέψουν το σημείο αυτό».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» την Τρίτη, η εθνική εταιρεία πετρελαίου του Ιράκ «SOMO» σκοπεύει να αναθεωρήσει το σχέδιο περί μεταφοράς του ιρακινού πετρελαίου μέσω πέντε αγωγών που θα περνούν από το έδαφος της Τουρκίας, και να προσανατολιστεί στη μεταφορά του μέσω τριών αγωγών που θα περνούν από τη Συρία και δύο αγωγών που θα περνούν από το Ισραήλ και θα καταλήγουν στα λιμάνια των χωρών αυτών στη Μεσόγειο. 

Όλα αυτά αποτελούν την αντίδραση της Βαγδάτης στη συμφωνία μεταφοράς πετρελαίου που συνήψε η Άγκυρα με την κουρδική ηγεσία του βορείου Ιράκ, παρακάμπτοντας την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση.Το τοπίο σχετικά με το νέο σχέδιο του Ιράκ αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τη διεθνή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου στη Γενεύη σχετικά με το ζήτημα της Συρίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας.
Newsroom Enet με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ