14 Ιανουαρίου 2014

Σήμερα κυκλοφορούν τα απομνημονεύματά του ΗΠΑ: Εκμεταλλεύτηκαν το βιβλίο μου, λέει ο πρώην υπ. Άμυνας Ρ. Γκέιτς


Για λόγους μικροπολιτικής κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την κριτική μου για την πολιτική του Ομπάμα στο Αφγανιστάν λέει ο Ρόμπερτ Γκέιτς 
ΗΠΑ: Εκμεταλλεύτηκαν το βιβλίο μου, λέει ο πρώην υπ. Άμυνας Ρ. ΓκέιτςΟ πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς κατήγγειλε σήμερα την πολιτική εκμετάλλευση, όπως την αποκάλεσε, της κριτικής που άσκησε στους χειρισμούς του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, η οποία περιλαμβάνεται στα απομνημονεύματά του τα οποία θα κυκλοφορήσουν σήμερα Τρίτη. Τα αποσπάσματα των απομνημονευμάτων του πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου (2006-2011) υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους του νεότερου και του Ομπάμα που δόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα προέταξαν την έντονη κριτική του στην ηγεσία του Δημοκρατικού προέδρου και της ομάδας του όσον αφορά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Όμως στη διάρκεια πολλών συνεντεύξεων που έδωσε σήμερα, ο Γκέιτς δήλωσε «απογοητευμένος που το βιβλίο χρησιμοποιήθηκε για μικροπολιτικούς σκοπούς και τα λεγόμενα μου βγήκαν από το συγκείμενό τους». «Αυτό είναι μέρος της πολιτικής μάχης στην Ουάσινγκτον την οποία καταγγέλλω στο βιβλίο μου», υπογράμμισε ο ρεπουμπλικάνος πολιτικός.
Στο βιβλίο του με τίτλο «Duty: Memoirs of a Secretary of War» («Καθήκον: Απομνημονεύματα ενός υπουργού Πολέμου») ο Γκέιτς υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν επιφυλακτικός σχετικά με την επιτυχία της στρατηγικής που προέβλεπε την αποστολή ενισχύσεων στο Αφγανιστάν, στην οποία «δεν πίστευε».
Όμως σε σημερινή συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό NPR ο Γκέιτς διευκρίνισε: «Όταν έλαβε την απόφαση τον Νοέμβριο του 2009, πίστευε στην στρατηγική αυτή. Στη διάρκεια του 2010, κυρίως εξαιτίας της συνεχούς πίεσης από τον αντιπρόεδρο (Τζο Μπάιντεν) και άλλων στον Λευκό Οίκο, οι επιφυλάξεις του μεγεθύνθηκαν». «Αυτό που δεν κατανόησαν τα μέσα ενημέρωσης είναι ότι ουσιαστικά συμφωνούσα σχεδόν με κάθε απόφαση του προέδρου», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η αλήθεια είναι ότι είχαμε μια πολύ καλή προσωπική σχέση (με τον Ομπάμα). Λέγαμε τις διαφωνίες μας ειλικρινά», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός. Αντίθετα, στο βιβλίο του ο Γκέιτς εμφανίζεται πολύ σκληρός με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, τον οποία κατηγορεί ότι «τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες έχει κάνει λάθος σχεδόν σε κάθε μεγάλη απόφαση στην εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια». «Τροφοδοτούσε τις επιφυλάξεις του προέδρου απέναντι στους στρατιωτικούς», πρόσθεσε ο Γκέιτς στον NPR. Εξάλλου σήμερα ο Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι «πίστευε» στην στρατηγική της χώρας στο Αφγανιστάν, ενώ πρόσθεσε ότι ο Γκέιτς έκανε «εξαιρετική δουλειά» όταν ήταν υπουργός.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ