14 Ιανουαρίου 2014

Πρόσω ολοταχώς


http://static.in.gr/webstatic//1B3482BDE84C05391645C7F457C75ED9.jpgΑπό το Ιράν μέχρι τη Συρία η συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας αποδίδει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σχέση με την πολυπλοκότητα των κρίσεων αλλά και την απροθυμία και αδυναμία απευθείας εμπλοκής τόσο της Ουάσιγκτον όσο και της Μόσχας. Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, όλα μοιάζουν να βαδίζουν σχεδιασμένα και προγραμματισμένα με την κύρια στρατηγική διαπραγμάτευση να έχει προηγηθεί στις απόρρητες συνομιλίες Ουάσιγκτον - Τεχεράνης στο Ομάν.Σε ό,τι αφορά τη Συρία, όπου συζητούνται πλέον τοπικές ανακωχές και ανθρωπιστικοί διάδρομοι με τη συνεργασία της Δαμασκού, είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι ΗΠΑ και Ρωσία προωθούν μια λύση που θα παγιώσει την ντε φάκτο κατάτμηση της χώρας και θα σώζει ταυτόχρονα τα προσχήματα μιας ντε γιούρε κρατικής ενότητας, μια λύση που παραπέμπει στην κατάσταση πραγμάτων που επικρατεί στον γειτονικό Λίβανο.

Στη νέα αυτή περιφερειακή ισορροπία παρά σταθερή και μόνιμη νέα τάξη πραγμάτων, το Ιράν φαίνεται ήδη να έχει προσαρμοσθεί, ενώ η ίδια επιλογή προβάλλει ως μονόδρομος πρώτα για τον πολιορκημένο Ερντογάν και στη συνέχεια για το Ισραήλ του Νετανιάχου ή του όποιου διαδόχου του.
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι και θα παραμείνει η Σαουδική Αραβία, που βλέπει να αμφισβητούνται οι περιφερειακές της φιλοδοξίες, την ώρα που αμφισβητείται από τις ανατροπές στο ενεργειακό πεδίο και ο ρόλος της ως πρώτου προμηθευτή πετρελαίου των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση το κύριο χαρακτηριστικό των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή είναι πέραν της συνεργασίας ΗΠΑ-Ρωσίας ο πρωταγωνιστικός ρόλος τριών μη αραβικών δυνάμεων, του Ιράν, του Ισραήλ και της Τουρκίας και η μακρά εσωστρέφεια-απομόνωση των χωρών του αραβικού κόσμου.
Οι ΗΠΑ επείγονται έστω και για πρόσκαιρη σταθεροποίηση, με δεδομένο ότι το κύριο ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ενώ η Ρωσία ανακτά κύρος και διαπραγματευτική αξιοπιστία σε όλα τα ανοικτά διεθνή της μέτωπα.

Η σχετική αναμενόμενη σταθεροποίηση θα είναι και αποσπασματική και εύθραυστη, καθώς καμιά συμφωνία ή συνεργασία μεγάλων και μη δεν μπορεί να κατασιγάσει τον εσωτερικό πολιτικό και κοινωνικό αναβρασμό στον αραβομουσουλμανικό κόσμο.
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
 kapopoulos@pegasus.gr