14 Ιανουαρίου 2014

Βρετανικό παραλήρημα

Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές οι Συντηρητικοί ζητούν έγκριση της δυνατότητας βέτο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής σε ευρωπαϊκούς νόμους – «Η αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες» απαντά η Ε.Ε.
http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2013/10/cameron2210-280x250.jpg Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη


«Οσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές τόσο θα μεγαλώνει το αντιμεταναστευτικό παραλήρημα που καλλιεργείται τους τελευταίους μήνες στη Βρετανία». Αυτό δήλωσε στην «Εφ.Συν.» Βρετανός αναλυτής, όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα και την κλιμάκωση της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε.«Ο μόνος τρόπος -μας είπε- για να σταματήσουν οι Συντηρητικοί, από τη μια, τη συνεχιζόμενη άνοδο του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) και, από την άλλη, να δικαιολογηθούν, έστω και εν μέρει, για τη σημαντική αύξηση του κόστους ζωής είναι να φανούν πιο “αυστηροί”, πιο δεξιοί σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Γι’ αυτό άλλωστε και οι θέσεις των ευρωσκεπτικιστών προβάλλονται με κάθε ευκαιρία από τα μέσα ενημέρωσης που είναι φιλικά προσκείμενα στο κόμμα των Τόρηδων», υπογράμμισε ο συνομιλητής μας. Και αυτό, αν μη τι άλλο, είναι μια μεγάλη αλήθεια.

 Ευρωσκεπτικιστές
 Χαρακτηριστικά είναι τα χθεσινά πρωτοσέλιδα τόσο της «Sunday Telegraph» όσο και της «Sunday Times». Η πρώτη προέβαλε την επιστολή που έστειλαν 95 βουλευτές των Συντηρητικών στον Βρετανό πρωθυπουργό.

Με αυτήν του ζητούν να ψηφιστεί νόμος που θα επιτρέπει στη Βουλή των Κοινοτήτων να ασκεί βέτο σε οποιαδήποτε υπάρχουσα ή μελλοντική ευρωπαϊκή νομοθεσία αν εκτιμηθεί ότι βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας. «95 βουλευτές των Τόρηδων καλούν για βέτο στους ευρωπαϊκούς νόμους», λέει χαρακτηριστικά το πρωτοσέλιδο της «Sunday Telegraph». Ενώ η «Sunday Times» στάθηκε στην πρόθεση του υπουργού Εργασίας Ιαν Ντάνκαν Σμιθ να αλλάξει για ακόμη μια φορά τη νομοθεσία σχετικά με τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων στους μετανάστες: «Απαγόρευση του κοινωνικού κράτους για τους μετανάστες για 2 χρόνια από τον Ντάνκαν Σμιθ» τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο άρθρο. Αλλά και πιο προοδευτικές εφημερίδες, όπως η «Observer», επέλεξαν να προβάλουν τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο πλευρών. «Προκλητικά οι Βρυξέλλες ραπίζουν τη Βρετανία για τις απειλές ότι θα αναθεωρήσει τους μεταναστευτικούς κανόνες», έγραφε χθες με πηχυαίο τίτλο.

Στην επιστολή των 95 βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος η Ντάουνινγκ Στριτ αντέδρασε λέγοντας ότι θα «την εξετάσει με προσοχή». Αλλά επισήμανε πως «χρειάζεται να διευκρινιστεί τι πρακτικά θα σήμαινε ένας τέτοιος νόμος». Παράλληλα, το πρωθυπουργικό γραφείο δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως «αν οι Βρετανοί βουλευτές απέρριπταν τακτικά και μονομερώς τους ευρωπαϊκούς νόμους, η ενιαία αγορά δεν θα λειτουργούσε».

Με τη σειρά του ο υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση χαρακτηρίζοντάς την «μη ρεαλιστική». Την ίδια στιγμή όμως τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των «εθνικών Κοινοβουλίων» αλλά και της μεγαλύτερης «λογοδοσίας της Ε.Ε. προς τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών». Πρόσθεσε όμως ότι «εάν τα εθνικά Κοινοβούλια σε όλη την Ε.Ε. μπορούσαν σε μόνιμη και μονομερή βάση να επιλέγουν ποια κομμάτια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα εφαρμόζουν και ποια όχι, τότε η ευρωπαϊκή ενιαία αγορά δεν θα λειτουργούσε».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη «Sunday Telegraph» την εν λόγω επιστολή στηρίζουν τουλάχιστον ακόμη έξι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, οι οποίοι όμως δεν μπορούσαν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, να την υπογράψουν. «Κάποιοι γιατί έχουν κυβερνητικές θέσεις», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Κρατάει μήνες αυτή η κολόνια
 Το θέμα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Ηδη από τα τέλη Νοεμβρίου ο Βρετανός πρωθυπουργός με άρθρο του στην εφημερίδα «Financial Times» είχε υποστηρίξει πως «η ελεύθερη κίνηση των πολιτών μέσα στην Ενωση πρέπει να περιοριστεί». Μάλιστα ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.Ουσιαστικά τότε ξεκίνησε η αλλαγή του εργασιακού κεκτημένου των πολιτών της Ε.Ε. που δουλεύουν στη Βρετανία. Τώρα όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση επιθυμεί να πάρει ακόμη πιο αυστηρά μετρά, ενώ παράλληλα ψάχνει να βρει συμμάχους και σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε.
 isaac@karipidis.com

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Η απάντηση των Βρυξελλών
 Αμεση ήταν και η αντίδραση των Βρυξελλών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι η Ε.Ε. δεν διαπραγματεύεται την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης, που «ούτως ή άλλως θα απαιτούσε την ομόφωνη έγκριση όλων των μελών της Ενωσης». «Δεν τίθεται ζήτημα να συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ξαναανοίξει το βιβλίο των κανόνων για την ελεύθερη μετακίνηση», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, επισήμανε πως το θέμα δεν τίθεται μόνο από τη Βρετανία αλλά και από άλλα κράτη-μέλη. Παρ’ όλα αυτά, όπως τόνισε, «η αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ε.Ε. Αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και δεν διαπραγματεύεται, όπως δεν διαπραγματεύεται η ελεύθερη μετακίνηση αγαθών, υπηρεσιών ή κεφαλαίων». Δεν παρέλειψε όμως να υπογραμμίσει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απαιτήσεις της Βρετανίας για τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις. Επίσης τόνισε ότι επιθυμεί «η Βρετανία να υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις ούσα μέσα στην Ενωση και όχι με το ένα πόδι έξω από αυτήν».