18 Σεπτεμβρίου 2014

Χωρίς αυτοκρατορία και ρόλο...

Στις αρχές της δεκαετίας του '50, ο υπουργός Εξωτερικών του Τρούμαν, Ατσεσον, είδε τη Μεγάλη Βρετανία ως «μια χώρα που έχασε μια αυτοκρατορία και ακόμη ψάχνει έναν ρόλο».Οποιο και να είναι το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, ένα είναι βέβαιο, ότι θα ακυρωθεί και το τρίτο ουσιαστικό στην πρόταση του τότε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.Το πρώτο ουσιαστικό που ακυρώθηκε ήταν η αυτοκρατορία, με αποφασιστική συμβολή των ΗΠΑ, οι οποίες τον Νοέμβριο του 1956 οδήγησαν σε φιάσκο την αγγλογαλλική εισβολή στο Σουέζ, την τελευταία δηλαδή απόπειρα της Βρετανίας και της Γαλλίας να σταθούν ως Μεγάλες Δυνάμεις και εκτός Ευρώπης.Το δεύτερο ουσιαστικό που αποσαθρώθηκε ήταν ο ρόλος. Ο πρωθυπουργός Μακμίλαν επέλεξε την ένταξη στην ΕΟΚ των 6 το 1960 και εισέπραξε το βέτο του Ντε Γκολ, ο Χιθ τα κατάφερε το 1973, η Θάτσερ και ο Μέιτζορ κράτησαν τη Βρετανία εκτός ΟΝΕ, ενώ ο Μπλερ και ο Γκόρντον Μπράουν δεν κατάφεραν την προσχώρηση στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ που είχαν υποσχεθεί.

Κοινό προξενείο στην Ιταλία απέκτησαν Αλβανία και Κόσοβο

http://www3.varesenews.it/immagini_articoli/201409/tmax600x480_76884078_foto_2_(1)_(1).jpg Το πρώτο, κοινό προξενείο τους εγκαινίασαν χθες η Αλβανία και το Κόσοβο στο Μιλάνο της Ιταλίας, σε μια πρσπάθεια να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες τους που ζουν ή ταξιδεύουν στην Ιταλία.Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αλβανίας και του Κοσόβου, Ντιτμίρ Μπουσάτι και Ενβέρ Χότζαϊ, τόνισαν ότι η πράξη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου στην κοινή εκπροσώπηση σε διπλωματικό επίπεδο.Με την παρουσία του διπλωματικού σώματος και των εκπροσώπων των ενώσεων Αλβανών στη γειτονική χώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών, Χότζαϊ και Μπουσάτι ανέφεραν ότι «το προξενείο είναι ένα σημαντικό βήμα για την έκφραση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Τιράνων και Πρίστινας». Γ. Ζ.
(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο

Χωρίς παραγωγή δεν πρόκειται να αποδειχθεί επαρκής καμιά δημοσιονομική προσαρμογή και καμιά διευθέτηση χρέους
Είναι κοινά παραδεκτό πως η χώρα δεν μπορεί να αντέξει, για πολύ ακόμη, τη σημερινή οικονομική κατάσταση. Βάλτωσε η πραγματική οικονομία, εξαντλήθηκαν οι αντοχές της κοινωνίας και αναζητούνται επειγόντως ανάσες. Ούτε, βέβαια, μπορεί να πορευθεί στο μέλλον με τις νοοτροπίες, τις πρακτικές και τις δομές του παρελθόντος.  Χρεοκόπησαν, μας έριξαν στην άκρη του γκρεμού και επέβαλαν οδυνηρές θυσίες. Ούτε, όμως, και να πορεύεται ανέμελα, τυρβάζοντας περί άλλα, σε δρόμους γεμάτους νάρκες έτοιμες να εκραγούν. Η ανάφλεξή τους μπορεί να την τινάξει σύγκορμη στον αέρα. Και να μην αφήσει τίποτε όρθιο.

Κουβάρι συμφερόντων

Περίπολος των ιρακινών μονάδων ασφαλείας, σε επιχείρηση εκκαθάρισης στο Ραμάντι
Του Νικόλα ΖηργάνουΤα δύο τελευταία χρόνια οι μόνοι που αντιτάχθηκαν με τα όπλα στην επέκταση του εξτρεμιστικού σουνιτικού ισλάμ ήταν οι κυβερνήσεις της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν, οι Κούρδοι και οι στρατηγοί στην Αίγυπτο. Στο πλευρό τους είχαν τη Ρωσία και την Κίνα, που αναγνώριζαν στο απεχθές πρόσωπο των ισλαμιστών τρομοκρατών μια σοβαρή απειλή για τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Οι σουνίτες τρομοκράτες (που αποτελούν μια ελάχιστη μειονότητα μέσα στο σουνιτικό ισλάμ) στηρίχθηκαν πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά και επιχειρησιακά από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Τουρκία, το Κουβέιτ και επιλεκτικά, από τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και του Ισραήλ.

Στα πρόθυρα πτώχευσης τουρκική τράπεζα

Εταιρείες όπως ο αερομεταφορέας Turkish Airlines, που ανήκει στο κράτος σε ποσοστό 49%, απέσυραν φέτος τα κεφάλαιά τους από την Asya.
Εταιρείες όπως ο αερομεταφορέας Turkish Airlines, που ανήκει στο κράτος σε ποσοστό 49%, απέσυραν φέτος τα κεφάλαιά τους από την Asya.
  Την πρώτη πτώχευση τράπεζας μετά τουλάχιστον μια δεκαετία αντιμετωπίζει η Τουρκία, καθώς η τράπεζα Asya βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης έπειτα από μαζικές αναλήψεις καταθέσεων.
Κι ενώ είναι σαφές πως η Asya πέφτει «θύμα» του πολέμου εξουσίας ανάμεσα τον πρόεδρο, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον εξόριστο ιμάμη Φετουλέχ Γκιουλέν, αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν πως φέρνει στην επιφάνεια το αρνητικό κλίμα που καλλιεργείται στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια και τις αδυναμίες του τραπεζικού της τομέα.

Ζακ Αταλί: Αν ταπεινώσουμε κι άλλο Ρώσους, Αραβες και Τούρκους θα το πληρώσουμε ακριβά Πηγή: Ζακ Αταλί: Αν ταπεινώσουμε κι άλλο Ρώσους, Αραβες και Τούρκους θα το πληρώσουμε ακριβά

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/imagecache/node_image660/geopolitique.png
Είναι εξαιρετικά επείγον η Δύση να υιοθετήσει με τους Αραβες, τους Τούρκους και τους Ρώσους την ίδια στάση που είχε με την Γερμανία το 1945: να τους λαμβάνει υπόψιν, να μη διακόψει τις σχέσεις μαζί τους, να τους διατηρήσει στους κύκλους της εξουσίας και να τους προτείνει κοινά προγράμματα, γράφει ο Γάλλος πολιτικός αναλυτής Ζακ Αταλί, σε ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό L'Express, με τίτλο «Η γεωπολιτική της ταπείνωσης». Ο Ζακ Ατταλί κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί ότι «η γεωπολιτική της ταπείνωσης» μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Μια στοχευμένη και αποκαλυπτική ανάλυση. Γράφει στο άρθρο του: «Είναι εξαιρετικά επείγον η Δύση να υιοθετήσει με τους Αραβες, τους Τούρκους και τους Ρώσους την ίδια στάση που είχε με την Γερμανία το 1945: να τους λαμβάνει υπόψιν, να μη διακόψει τις σχέσεις μαζί τους, να τους διατηρήσει στους κύκλους της εξουσίας και να τους προτείνει κοινά προγράμματα Γιατί στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων, όπως και μεταξύ Εθνών, η ταπείνωση μπορεί να οδηγήσει σε πράξεις απελπισίας και σε ανεπίλυτους πολέμους.

Κούρδοι της Συρίας καλούν την Αρμπίλ για βοήθεια κατά των τζιχαντιστών Πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών επάνω από το Χαλέπι


Κουρδικά χωριά στη βόρεια Συρία, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, καταλήφθηκαν από δυνάμεις της τζιχαντιστικής ISIS, κατά τη διάρκεια προέλασής της προς το Αΐν αλ Αράμπ. Οι Κούρδοι της περιοχής κάλεσαν τους κούρδους του βόρειου Ιράκ σε στρατιωτική βοήθεια για εκδίωξη των τζιχαντιστών.
Πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών επάνω από το Χαλέπι
Τουλάχιστον ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εθεάθη σε πτήση επάνω από εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία του Χαλεπίου στη Συρία, όπου η οργάνωση έχει εκκενώσει τις περισσότερες από τις βάσεις της, σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντελραχμάν.