18 Σεπτεμβρίου 2014

Κουβάρι συμφερόντων

Περίπολος των ιρακινών μονάδων ασφαλείας, σε επιχείρηση εκκαθάρισης στο Ραμάντι
Του Νικόλα ΖηργάνουΤα δύο τελευταία χρόνια οι μόνοι που αντιτάχθηκαν με τα όπλα στην επέκταση του εξτρεμιστικού σουνιτικού ισλάμ ήταν οι κυβερνήσεις της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν, οι Κούρδοι και οι στρατηγοί στην Αίγυπτο. Στο πλευρό τους είχαν τη Ρωσία και την Κίνα, που αναγνώριζαν στο απεχθές πρόσωπο των ισλαμιστών τρομοκρατών μια σοβαρή απειλή για τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Οι σουνίτες τρομοκράτες (που αποτελούν μια ελάχιστη μειονότητα μέσα στο σουνιτικό ισλάμ) στηρίχθηκαν πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά και επιχειρησιακά από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Τουρκία, το Κουβέιτ και επιλεκτικά, από τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και του Ισραήλ.


Τώρα, μετά τη σαρωτική προέλαση των μαχητών του «Ισλαμικού κράτους» και την κατάληψη του 25% των εδαφών της Συρίας και του 40% των εδαφών του Ιράκ, οι Αμερικανοί ανακάλυψαν (!) τον κίνδυνο (τον οποίο οι ίδιοι και οι αντι-σιίτες σύμμαχοί τους εξέθρεψαν ως αντίβαρο στην επιρροή της Τεχεράνης) και δημιούργησαν διεθνή συμμαχία για να τους εξουδετερώσουν.

«Συμμαχία» με αποκλεισμούς
 Ομως, στη συμμαχία που θα αντιμετωπίσει τους σουνίτες τρομοκράτες, δεν περιλαμβάνονται ούτε οι Ιρανοί ούτε ο κυβερνητικός στρατός της Συρίας ούτε και η Χεζμπολάχ, δυνάμεις που μάχονται ενάντια στους ένοπλους εξτρεμιστές στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ. Αντίθετα, στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι Σαουδάραβες, οι Καταριανοί, οι Αμερικανοί και η θυγατρική της Αλ Κάιντα, η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Νούσρα της Συρίας, που είναι αντίπαλος του «Ισλαμικού κράτους» με διακύβευμα την ηγεμονία στον χώρο της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Αν αυτό το κουβάρι συμφερόντων είναι μάλλον πολύπλοκο για τον Ευρωπαίο παρατηρητή του χαοτικού μεσανατολικού τοπίου, τα πράγματα είναι καθαρά για τον θεσμικά άμεσα ενδιαφερόμενο, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Ιράκ, Φαλέχ αλ Φαγιάντ. Ο Φαγιάντ βρέθηκε χθες στη Δαμασκό και συναντήθηκε με τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασαντ, «με σκοπό να συντονίσουν και να συνεργαστούν στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας που πλήττει τη Συρία και το Ιράκ και απειλεί τη Μέση Ανατολή και ολόκληρο τον κόσμο».

Ενωτική διάθεση έχουν και οι θυγατρικές της Αλ Κάιντα στο Μαγκρέμπ και την Αραβική Χερσόνησο. Με μια ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι δύο οργανώσεις καλούν όλες τις ένοπλες ισλαμικές ομάδες που πολεμούν στη Συρία και το Ιράκ να συνεργαστούν κατά του κοινού εχθρού, των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, κατέθετε σε ακρόαση της Γερουσίας πως το Πεντάγωνο επεξεργάζεται τις τελευταίες λεπτομέρειες του επιχειρησιακού σχεδίου κατά του «Ισλαμικού κράτους».

Αεροπορικές επιδρομές
 Στο σχέδιο περιλαμβάνονται αεροπορικές επιδρομές και εντός του συριακού εδάφους (χωρίς να υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση με την κυβέρνηση της Δαμασκού), ενώ δηλώσεις έκανε και ο επιτελάρχης, στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ, ο οποίος τόνισε: «Θα πλήξουμε στόχους του “Ισλαμικού κράτους” στη Συρία και το Ιράκ, αλλά δεν θα μοιάζει αυτή η εκστρατεία με το “Σοκ και Δέος” (την αμερικανική επιχείρηση κατά του Ιράκ επί των ημερών του Σαντάμ Χουσέιν). Θα είναι μια επίμονη και διαρκής εκστρατεία» κατέληξε ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, προκαλώντας περισσότερα ερωτήματα από αυτά που υπήρχαν πριν απαντήσει στις ερωτήσεις των γερουσιαστών.

Πάντως, η Συρία αντιδρά σε πιθανή παραβίαση της κυριαρχίας της και του εναέριου χώρου της από ξένα μαχητικά αεροσκάφη που δεν θα έχουν λάβει άδεια από τη Δαμασκό, με την Ουάσινγκτον να απειλεί πως θα απαντήσει με στρατιωτικά πλήγματα σε περίπτωση που η συριακή αεράμυνα «κλειδώσει» στα ραντάρ της τους εισβολείς. Χθες η πολεμική αεροπορία της Συρίας έχασε ένα αεροσκάφος κατά τη διάρκεια επιχείρησης πάνω από την ντε φάκτο πρωτεύουσα του «Ισλαμικού κράτους», τη Ράκα, μια πόλη μισού εκατομμυρίου κατοίκων, στις όχθες του ποταμού Ευφράτη. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τους αντάρτες ή αν κατέπεσε λόγω μηχανικής βλάβης. Το μαχητικό έπεσε πάνω σε κατοικία στο κέντρο της πόλης και σύμφωνα με μάρτυρες σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ πολίτες.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ