18 Μαΐου 2015

Καρπός που σαπίζει

image
Στην ερώτηση αν υπάρχει κάποιο σχέδιο, η απάντηση δεν είναι προφανής ούτε όταν πρόκειται για τους εταίρους-πιστωτές. Εχει τραβηχτεί η κουρτίνα και κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά συμβαίνει στη διαπραγμάτευση, ενώ το παιχνίδι των διαρροών είναι σκληρό και δεν επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα. Αυτό που οπωσδήποτε προκύπτει είναι ότι και για τους έξω η επικοινωνία έχει τεράστια σημασία, ίσως όχι λιγότερο απ όσο για τους μέσα. Κάνουν πολλά για να δείξουν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες ότι έχουν τον έλεγχο της κατάστασης και ότι υποχρεώνουν την πιο υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης να ακολουθήσει τον ενάρετο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μεταρρυθμίσεων. Η εχεμύθεια που έχει επιβληθεί στις διαβουλεύσεις δεν αφήνει να ξέρουμε τι ακριβώς ζητούν, αν ισχύει δηλαδή ότι το ΔΝΤ ζήτησε αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για όλα, ακόμη και για τα τρόφιμα, ή ότι πραγματικά επιμένουν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα που δεν έχει κανένα δημοσιονομικό νόημα αλλά εκφράζει τον νεοφιλελεύθερο δογματισμό για την ακραία ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας.

Η ανακάλυψη της... πολιτικής

«Η απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στη Νομισματική Ενωση βρίσκεται ξεκάθαρα στην πολιτική», δήλωσε χθες στη «Χάντελσμπλατ» ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, Βάιντμαν. Πρόκειται για τη διαπίστωση του αυτονόητου, μια ανακάλυψη της πολιτικής που μάλλον θυμίζει μια σύγχρονη και καθυστερημένη δεύτερη ανακάλυψη της Αμερικής! Η Ιστορία της Ευρωζώνης συνολικά είναι μια σειρά πολιτικών αποφάσεων με αριθμούς, ποσοστά και προοπτικές στο κρεβάτι του Προκρούστη για να μπορούν να παρουσιάζονται ότι είναι εντός των προδιαγραφών του Μάαστριχτ, του Συμφώνου Σταθερότητας και του Δημοσιονομικού Συμφώνου.Την άνοιξη του 1998 η Γερμανία του Κολ και η Γαλλία της συγκατοίκησης Σιράκ - Ζοσπέν συγκρούονταν μετωπικά για το αν η όντως αποκλίνουσα στα κριτήρια Ιταλία έπρεπε να βρίσκεται στην πρώτη ομάδα χωρών του ευρώ. Η παρουσία της Ρώμης διαβαζόταν στη Βόννη ως ντε φάκτο χαλάρωση του Μάαστριχτ, ενώ στο Παρίσι ήταν εγγύηση ισορροπίας μιας Ευρωζώνης όπου ούτως η άλλως κυριαρχούσε ο Βορράς. Η Γαλλία απείλησε να θέσει βέτο στην περαιτέρω πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με την ΕΕ, που ήταν στρατηγική προτεραιότητα της Γερμανίας και τελικά ο Κολ δέχθηκε να ανοίξει την πόρτα της ΟΝΕ στην Ιταλία.

Ο φόβος των BRICS

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν την αντοχή του Πούτιν στις κυρώσεις, την απροθυμία της Ε.Ε. για επ' αόριστον παράτασή τους και με δεδομένο ότι χρειάζονται τη συνεργασία του Κρεμλίνου στο Ιράν και στη Συρία, έστειλαν τον Κέρι στο Σότσι την Τετάρτη 12/5 σε ένα πρώτο μήνυμα διόρθωσης της γραμμής τους απέναντι στη Ρωσία. Αυτή είναι η ερμηνεία πρωτοσέλιδης ανάλυσης που δημοσιεύθηκε στους International New York Times προχθές Σάββατο.
Πρόκειται για τη μισή αλήθεια για την αντοχή του Πούτιν. Η άλλη μισή είναι ότι η Ουάσιγκτον κατάλαβε έστω και καθυστερημένα ότι η αντίδραση της Μόσχας στις αμερικανικές κυρώσεις επιταχύνει εξελίξεις που οι ΗΠΑ θέλουν να ματαιώσουν ή στη χειρότερη περίπτωση να καθυστερήσουν.

Γιατί τα σχέδια της Ρωσίας για τον αγωγό έχουν πολλές πιθανότητες να μην υλοποιηθούν Άπιαστο όνειρο ο Turkish Stream

Άπιαστο όνειρο ο Turkish Stream
Εκφράζοντας μεγάλες ελπίδες για τη μελλοντική συνεργασία με την Τουρκία, ο Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρίας Gazprom, ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 θα αρχίσει να κυλά φυσικό αέριο μέσω του νέου αγωγού Turkish Stream. Η αρχική δυναμική του θα ανέρχεται σε περίπου 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ή στο ένα τέταρτο των συνολικών δυνατοτήτων της μεταφοράς φυσικού αερίου. Η Gazprom διαπραγματεύεται επίσης με την Ελλάδα να συνεχίσει τον αγωγό μέσω του εδάφους της, μέχρι να φτάσει στη Νότια Ευρώπη.Ο ενθουσιασμός ωστόσο της Gazprom δεν θα πρέπει να λαμβάνεται στα σοβαρά. Αντίστοιχα, προηγούμενες ανακοινώσεις σχετικά με τέτοιες συμφωνίες έχουν πάει στραβά. Πριν από λιγότερο από 18 μήνες, τον Νοέμβριο του 2013, ο Μίλερ στη Βουλγαρία είπε τα εξής:

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Το σχέδιο της Αγκυρας για αεροπλανοφόρο στο Αιγαίο

Σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του ρόλου της σε θαλάσσιες περιοχές εκτός των συνόρων της και ανατροπής συσχετισμών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο έκανε η Τουρκία υπογράφοντας την περασμένη εβδομάδα συμβόλαιο για τη ναυπήγηση σε τουρκικά μάλιστα ναυπηγεία ενός υπερσύγχρονου αποβατικού-ελικοπτεροφόρου (LPD) που θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα του διαρκώς ενισχυόμενου Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
<p>Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «θαυμάζει» τη μακέτα του LPD, που θα ναυπηγηθεί σε τουρκικά ναυπηγεία και θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα του διαρκώς ενισχυόμενου Τουρκικού Πολεμικού Ναυτι

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «θαυμάζει» τη μακέτα του LPD, που θα ναυπηγηθεί σε τουρκικά ναυπηγεία και θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα του διαρκώς ενισχυόμενου Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Προβοκάτσια με εκρήξεις στα γραφεία του κουρδικού κόμματος HDP

Προβοκάτσια με εκρήξεις στα γραφεία του κουρδικού κόμματος HDP
Δύο ταυτόχρονες εκρήξεις έπληξαν τα γραφεία του αντιπολιτευόμενου φιλο-κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) σε δύο πόλεις της νότιας Τουρκίας, τραυματίζοντας έξι ανθρώπους λίγες εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, δήλωσε αξιωματούχος του HDP.Η έκρηξη στα Άδανα, όπου τραυματίστηκαν οι έξι, φαίνεται ότι προκλήθηκε από ένα δέμα που παραδόθηκε στα γραφεία του κόμματος, δήλωσε ο αξιωματούχος. Για τη δεύτερη έκρηξη, που σημειώθηκε στη Μερσίνα, δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για τραυματισμούς.
Πλάνα που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk έδειξαν σπασμένα τζάμια σε ένα τριώροφο κτίριο και κομματάκια γυαλί και μπάζα στους δρόμους, Φαίνεται ένας άνδρας καθισμένος στο κράσπεδο του πεζοδρομίου ο οποίος έχει αίματα στο κεφάλι, αλλά δεν είναι σαφές σε ποια πόλη έχουν ληφθεί τα πλάνα.

Guardian: Λάθος η «εθνικιστική» αντιμετώπιση της Ελλάδας για τα Μάρμαρα 0

«Τα έργα στα μουσεία έχουν πάντα μια "παγκόσμια αξία" και φυσικά κανείς δεν ασχολείται με αυτήν μέχρι κάποιος να τα ζητήσει πίσω. Και μετά η ιστορία τους εξετάζεται λεπτομερώς. Στην περίπτωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα έχουμε ακριβώς αυτό» λέει ο τεχνοκριτικός Jonathan Jones σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian μετά την δήλωση της Ελλάδας πως δεν θα διεκδικήσει νομικά την επιστροφή.

Τεράστια προεκλογική συγκέντρωση Νταβούτογλου στην Κωνσταντινούπολη

Τεράστια προεκλογική συγκέντρωση Νταβούτογλου στην Κωνσταντινούπολη
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν την Κυριακή ο κεντρικός ομιλητής σε μία τεράστια προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου, καθώς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διεξάγει σκληρό αγώνα για τη διατήρηση της εξουσίας.Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Μάλτεπε, κοντά στη Θάλασσα του Μαρμαρά, για να ακούσουν τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος προειδοποίησε ότι το μέλλον της χώρας δεν μπορεί να ανατεθεί με ασφάλεια σε οποιονδήποτε άλλο πλην του κυβερνώντος κόμματος.

ΠΑΝΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΓΙΛΕΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΚΑΚΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗ Από τη ζώνη του πολέμου στο μέτωπο της ΕΡΤ

 Ο Πάνος Χαρίτος έχει ταυτίσει το όνομά του με τον ατελείωτο κύκλο βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Τον έχουμε συνηθίσει με αλεξίσφαιρο γιλέκο και δορυφορικό τηλέφωνο, να περπατά σε κατεστραμμένες από βόμβες γειτονιές, δίπλα σε τανκς, ανάμεσα σε ένοπλους και εκρήξεις.Ο Πάνος Χαρίτος έχει ταυτίσει το όνομά του με τον ατελείωτο κύκλο βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Με την ψύχραιμη φωνή του περιγράφει σκηνές που θα οδηγούσαν πολλούς στην κατάρρευση.

ΜΕΓΑΛΗ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΓΔΑΤΗ Πανηγυρίζει το Ισλαμικό Κράτος: «Επεσε» το Ραμάντι

<p>  Εκτοπισμένοι κάτοικοι του Ραμάντι μετα τά την πτώση της πόλης. </p>
Μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος υποστήριξαν χθες ότι πήραν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Ραμάντι στο δυτικό Ιράκ, καταφέρνοντας τη μεγαλύτερη ήττα στην κυβέρνηση της Βαγδάτης από το περασμένο καλοκαίρι.Εκτοπισμένοι κάτοικοι του Ραμάντι μετα τά την πτώση της πόλης.

Υβριδικό μοντέλο

http://i.huffpost.com/gen/2961382/images/r-DIAPRAGMAT-huge.jpg
Ακαμπτο θεσμικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup - Ecofin, τήρηση των Συνθηκών (Λισαβόνα, Σύμφωνο Σταθερότητας και Δημοσιονομικό Σύμφωνο) είναι η απάντηση του Βερολίνου κάθε φορά που στην ΕΕ - Ευρωζώνη οι εκλογές φέρνουν στην εξουσία μια νέα κυβέρνηση που θέλει επαναδιαπραγμάτευση είτε της δημοσιονομικής λιτότητας είτε οριοθέτηση, αν όχι ανάκτηση, της εθνικής κυριαρχίας.Ταυτόχρονα, είναι ανοικτός ένας άτυπος δίαυλος επικοινωνίας με το Βερολίνο σε διμερές επίπεδο, όπου κατά περίπτωση η καγκελαρία ανάβει πράσινο φως για ελαστική ερμηνεία, χρονική μετάθεση ή ακόμη και για κοινά συμφωνημένη αμφιλεγόμενη ερμηνεία και ασάφεια ως προς την εφαρμογή των συνθηκών. Αυτή η συνταγή εφαρμόσθηκε μετά την εκλογή Ολάντ στη Γαλλία την άνοιξη του 2012, μετά την ανάδειξη του Ρέντζι επικεφαλής της κυβέρνησης στην Ιταλία στις αρχές του 2014 και στις παραπάνω γραμμές κινείται πλέον στην τελική της φάση η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Γκρούεφσκι

Αντικυβερνητική διαδήλωση στα Σκόπια
Την παραίτηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι ζήτησαν οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους των Σκοπίων, με αφορμή τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί μαζικών παρακολουθήσεων πολιτών και εκτεταμένης διαφθοράς στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια.
Ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην κεντρική λεωφόρο, μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ όπου βρίσκεται το γραφείο του Γκρούεφσκι- μεταξύ αυτών και πολλοί από την επαρχία που έφθασαν στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ  με λεωφορεία και Ι.Χ.

Συριακό ελικόπτερο κατέρριψε η Τουρκία

Ελικόπτερο
Σε επίσημες ανακοινώσεις προέβη η ηγεσία του υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας μετά την πληροφορία περί κατάρριψης συριακού σκάφους στην περιοχή του συνοριακού περάσματος του Τζιλβέγκοζου.«Συριακό ελικόπτερο που διέσχισε τα σύνορα για διάστημα πέντε λεπτών σε μία περίμετρο 11 χιλιομέτρων, κατερρίφθη. Συγχαίρω θερμά τις ένοπλες δυνάμεις που εκπλήρωσαν το καθήκον τους», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Γιλμάζ, σύμφωνα με τον τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.Νωρίτερα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα στρατιωτικές πηγές είχαν μεταδώσει ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν, κατά σειρά, συριακό αεροσκάφος ή ελικόπτερο ή μη επανδρωμένομ ιπτάμενο σκάφος που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, ενώ η συριακή τηλεόραση διέψευσε την πληροφορία για κατάρριψη αεροσκάφους μεταδίδοντας, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, ότι αυτό που κατερρίφθη ήταν ένα συριακό ιπτάμενο μη επανδρωμένο σκάφος παρακολούθησης που λειτουργεί με τηλεχειρισμό.

Γερμανικές Πολεμικές Αποζημιώσεις: Σύγκρουση Πληροφόρησης ή Σύγκρουση Αξιών;


NAZI
Τρία εικοσιτετράωρα τώρα, γινόμαστε μάρτυρες ενός αστείου καυγά! Ο καυγάς αυτός ξεκίνησε, όταν σοβαρότατο -κατά γενική ομολογία αλλά και κατά την άποψη της υπογράφουσας- γερμανικό περιοδικό, στην ηλεκτρονική του έκδοση, ανέφερε ότι στις οθόνες του Μετρό της Αθήνας, προβάλλεται ένα φιλμ που έχει δημιουργηθεί από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και με το οποίο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο που το υπέγραψε, αναμοχλεύονται τα πάθη που κληρονομήσαμε από τον Β' Π.Π., δημιουργούνται αρνητικά αισθήματα απέναντι στους σημερινούς Γερμανούς και άλλα τέτοια ανήκουστα!

Πώς διαμορφώνεται η δυναμική σχέση Τουρκίας-Αλβανίας

TURKEY ALBANIA
Η Αλβανία την εβδομάδα που μας πέρασε υπέκυψε και επισήμως στα θέλγητρα της Άγκυρας και συγκεκριμένα του Ταγίπ Ερντογάν. Με αφορμή τα εγκάινια του μεγαλύτερου τεμένους στην Ευρώπη, που χρηματοδοτήθηκε από την Τουρκία, και θα λειτουργει δίπλα από το εθνικό κοινοβούλιο, κατέστη σαφές ότι στρατηγική επιλογή του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, είναι να καταστήσει την Αλβανία ως δορυφόρο προώθησης των Τουρκικών επιδιώξεων στην περιοχή των Βαλκανίων, δημιουργόντας έτι περαιτέρω, προβλήματα στις ήδη τεταμένες σχέσεις των Αλβανών με τους γείτονες τους , όπως τους Σέρβους.Η παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στα εγκαίνια του τεμένους πέρα από την συμβολική αξία, έδωσε την δυνατότητα στον Τούρκο Πρόεδρο να προχωρήσει σε ένα νεο-οθωμανικό show παρουσία Αλβανών μαθητών που φοιτούν σε Μουσουλμανικά σχολεία χρηματοδοτούμενα από την Άγκυρα.

«Ο Ερντογάν πόλωσε την τουρκική κοινωνία»

Συντάκτης: Νικόλας Ζηργάνος
Ο Σαβάς Γκεντς είναι πρόεδρος του τμήματος διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, ευρωπαϊστής και φιλελεύθερος.Από τους σημαντικότερους ερευνητές των σχέσεων της Τουρκίας με τον αραβικό κόσμο, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» είπε πως πιστεύει ότι η Αγκυρα έχασε την ευκαιρία να καταστεί παράδειγμα δημοκρατίας και οικονομικής ανάπτυξης, καθώς το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εγκαθίδρυσε σιγά σιγά ένα κομματικό κράτος με αυταρχικά χαρακτηριστικά.

Εκδηλώσεις σ’ όλη τη χώρα για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Εκδηλώσεις σ’ όλη τη χώρα για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
Σ’ όλη τη χώρα και στο εξωτερικό, αύριο και την ερχόμενη Τρίτη 19 Μαΐου, ο απανταχού ποντιακός Ελληνισμός πραγματοποιεί εκδηλώσεις σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των προγόνων τους. Θα θυμηθουν και θα τιμήσουν τους 353.000 νεκρούς τους που υπήρξαν θύματα της θηριωδίας του κεμαλισμού στην Τουρκία, από το 1914-1922.Στην Αθήνα τα Ποντιακά Σωματεία Νοτίου Ελλάδος και Νήσων θα πραγματοποιήσουν αύριο στις 6:30 μ.μ. εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος, με χαιρετισμούς του προέδρου της ΠΟΕ Γεωργίου Βαρυθυμιάδη της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου και του αντιπροέδρου της Αρμενικής Βουλής Εντ. Σχαρμαζάνωφ. Θα ακολουθήσει πορεία προς την τουρκική πρεσβεία.

Το Συριακό Πρόβλημα της Ευρώπης


http://www.antenna.gr/news/imgHandler/690/a6b3305d-7c30-4168-b4ac-0e4708394559.jpg
γράφει ο Κάσσανδρος Ο Άσσαντ είναι ένας ακόμη στυγνός δικτάτωρ όπως οι περισσότεροι ηγέτες στην Μέση Ανατολή και όχι μόνον εκεί. Κυβερνά με ένα μίγμα φαταλιστικής ανοχής του Λαού του, ένα πλέγμα άσκησης της εξουσίας και ελέγχου που φτάνει μέχρι το χωριουδάκι και την γειτονιά, που λέγεται Μπάαθ και αυτοαποκαλείται πολιτικό κόμμα ,που του κληρονόμησε ο Πατέρας του μαζί με τον φόβο της τιμωρίας κάθε αντιφρονούντα, αλλά κυβερνά επίσης για έναν σπουδαίο λόγο. Η Συριακή κοινωνία απαρτίζεται από κοινωνικές ομάδες διαφόρων μεγεθών που δεν έχουν κανένα συνδετικό ιστό μεταξύ τους και διαφέρουν σε γλώσσα, θρησκεία, περιοχή, εθνικότητα και τρόπο ζωής.

Θαλάσσιες ζώνες σε κίνδυνο

Πολλές προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές σε γερμανικά παράκτια κρατίδια κινδυνεύουν. Περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και η Κομισιόν ζητούν δικαστικά από τη γερμανική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα.

Παρακμιακή κρίση και προσδοκίες τού αύριο

http://www.paraskhnio.gr/wp-content/uploads/2014/10/ellada2.jpgΤου Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη- Η διεθνής πολιτική συνεχίζει να εμφανίζει, θα λέγαμε, αυξητικά απειλητικά φαινόμενα σύγκρουσης, αντιπαράθεσης, αποσταθεροποίησης σε διάφορες περιοχές της υδρογείου με έμφαση πάντοτε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου και των Βαλκανίων, ιδιαιτέρως μάλιστα το φαινόμενο των τζιχαντιστών απειλεί εσχάτως σοβαρά πλέον τη διάλυση και την εν τέλει κατάκτηση δύο μεγάλων κρατικών οντοτήτων, όπως ήταν η Συρία και το Ιράκ, με απρόβλεπτες πλέον τις συνέπειες για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.