18 Μαΐου 2015

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Το σχέδιο της Αγκυρας για αεροπλανοφόρο στο Αιγαίο

Σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του ρόλου της σε θαλάσσιες περιοχές εκτός των συνόρων της και ανατροπής συσχετισμών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο έκανε η Τουρκία υπογράφοντας την περασμένη εβδομάδα συμβόλαιο για τη ναυπήγηση σε τουρκικά μάλιστα ναυπηγεία ενός υπερσύγχρονου αποβατικού-ελικοπτεροφόρου (LPD) που θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα του διαρκώς ενισχυόμενου Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
<p>Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «θαυμάζει» τη μακέτα του LPD, που θα ναυπηγηθεί σε τουρκικά ναυπηγεία και θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα του διαρκώς ενισχυόμενου Τουρκικού Πολεμικού Ναυτι

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «θαυμάζει» τη μακέτα του LPD, που θα ναυπηγηθεί σε τουρκικά ναυπηγεία και θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα του διαρκώς ενισχυόμενου Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Η ενίσχυση των δυνατοτήτων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού καλύπτει φυσικά την επιδίωξη της Τουρκίας για ανάδειξή της σε περιφερειακή δύναμη αλλά επιχειρεί να απαντήσει και στις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία δύο χρόνια για τη δημιουργία νέου άξονα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο με κορμό την Ελλάδα και την Κύπρο και πυλώνες το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Με αφορμή τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία έχει απειλήσει δια του Τ. Ερντογάν ότι θα λάβει μέτρα ώστε να μπορεί να έχει διαρκή ναυτική παρουσία στην περιοχή, ενώ ήδη με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Barbaros» υπό τη συνοδεία τουρκικής φρεγάτας και των παρενοχλήσεων ξένων ερευνητικών σκαφών, θέλησε να δώσει δείγμα γραφής.

«Θαλάσσιο» το νέο δόγμα
Οι απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι πρωτοβουλίες συνεργασίας όπως η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου δεν έχουν αξία εάν δεν συμμετέχει και η Τουρκία, συμπληρώνουν το πλαίσιο της πολιτικής που έχει επιλέξει η Αγκυρα να ακολουθήσει στην Ανατολική Μεσόγειο.
 Με μικρή επέκταση της πλατφόρμας στο κατάστρωμά του, το υπερσύγχρονο αποβατικό-ελικοπτεροφόρο επιτρέπει και τη χρήση του από συγκεκριμένους τύπους μαχητικών με οριζόντια απονήωση - προσνήωση.

Με μικρή επέκταση της πλατφόρμας στο κατάστρωμά του, το υπερσύγχρονο αποβατικό-ελικοπτεροφόρο επιτρέπει και τη χρήση του από συγκεκριμένους τύπους μαχητικών με οριζόντια απονήωση - προσνήωση.

Την ίδια στιγμή μάλιστα που η Αθήνα προσπαθεί, όπως έγινε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στην Αγκυρα, να εξασφαλίσει ένα modus vivendi στο Αιγαίο και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η υιοθέτηση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ώστε να αποφεύγονται επικίνδυνες εντάσεις κατά τη διάρκεια θαλάσσιων δραστηριοτήτων στο Αιγαίο.

Το γεωστρατηγικό δόγμα της Τουρκίας, που προβλέπει σαφή προσανατολισμό και προς την ενίσχυση της θαλάσσιας παρουσίας και το σπάσιμο της «πολιορκίας» που θεωρεί ότι υφίσταται από την Ελλάδα και την Κύπρο, έχει αποτυπωθεί με ακρίβεια από το 2001 στο βιβλίο του σημερινού πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου «Στρατηγικό Βάθος». «Η Τουρκία, για να γίνει μια πραγματική περιφερειακή δύναμη, είναι υποχρεωμένη να αυξήσει την πολιτική και οικονομική επιρροή της στις θαλάσσιες αρτηρίες που εκτείνονται από το Αιγαίο ως την Αδριατική και από το Σουέζ ως την Ερυθρά Θάλασσα.

Είναι αναπόφευκτο η Τουρκία να ακολουθήσει μια δραστήρια πολιτική σε κάθε σημείο που οδηγεί στον Εύξεινο Πόντο και το Αιγαίο στις ανοικτές θάλασσες... Το Αιγαίο αποτελεί το σημαντικότερο θαλάσσιο κομβικό σημείο της ευρασιατικάς παγκόσμιας ηπείρου στην κατεύθυνση Βορρά - Νότου. Εάν ισχυροποιηθεί η ελληνική θέση, η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια στρατηγική πολιορκία?».

Ο κ. Νταβούτογλου στην επίσκεψή του στην Τανζανία με την ευκαιρία της παρουσίας εκεί πλοίων της τουρκικής αποστολής Barbaros Task Force υποστήριξε ότι ο «στόχος είναι να έχει γίνει η Τουρκία παγκόσμια δύναμη μέχρι το 2023 στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του τουρκικού κράτους, με τη διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική ισχύ της. Θέλουμε να δούμε το Ναυτικό μας και τις στρατιωτικές δυνατότητές μας στις 10 κορυφαίες του κόσμου».

Αποκαλυπτικές εξάλλου ήταν και οι δηλώσεις του αρχηγού του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ναυάρχου Μπουλέντ Μποστάνογλου, ο οποίος αναφερόμενος στο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού (MILGEM) έχει επισημάνει τη «βασισμένη στην ενέργεια, θαλάσσια απειλή για την Τουρκία», χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Ανατολική Μεσόγειο «περιοχή ύψιστης προτεραιότητας για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό».

Η ενίσχυση του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με την ένταξη στις δυνάμεις του (έως το 2021) του LPD έχει φυσικά σημασία σε ό,τι αφορά τους συσχετισμούς δυνάμεων στο Αιγαίο, κυρίως όμως ενισχύει και τη διαπραγματευτική ισχύ της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, αναβαθμίζοντας τη θέση της Αγκυρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και ως περιφερειακής δύναμης καθώς θα μπορεί να έχει ηγετικό ρόλο σε αποστολές π.χ. στη Λιβύη ή στην Υεμένη.

Η τουρκική Γραμματεία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) υπέγραψε συμφωνία για τη ναυπήγηση του πρώτου πολυσύνθετης δράσης πλοίου της κατηγορίας LPD (Landing Platform Dock) με τα τουρκικά ναυπηγεία Sedef Shipbuilding Inc., σε συνεργασία με τα ισπανικά ναυπηγεία Navartia, πάνω στα σχέδια του πλοίου του Ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού Juan Carlos I (L-61). Το LPD, μήκους 231 μέτρων και εκτοπίσματος 26.430 τόνων θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς δύναμης 1.200 ανδρών, μεταφορικών μέσων, τεθωρακισμένων, ελικοπτέρων αλλά και αεροσκαφών με δυνατότητα κάθετης προνήωσης και απονήωσης.
Με ειδική πρόβλεψη το LPD με μικρή επέκταση της πλατφόρμας στο κατάστρωμά του, επιτρέπει και τη χρήση του από συγκεκριμένους τύπους μαχητικών με οριζόντια απονήωση - προνήωση.

Εξοπλίζεται και το Ισραήλ
Το σημαντικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου πολεμικού σκάφους είναι ότι έχει δυνατότητα πραγματοποίησης αποστολών μέχρι και 50 ημερών και μέχρι 9.000 ν.μ., χωρίς να χρειαστεί προσέγγιση σε λιμάνι για ανεφοδιασμό. Με τις δυνατότητες αυτές, το νέο απόκτημα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, προσφέρει στην Αγκυρα σημαντικό πλεονέκτημα στην Ανατολική Μεσόγειο, συγχρόνως όμως δίνει στην Τουρκία την ευκαιρία να έχει ναυτική παρουσία σε περιοχές που θεωρεί ότι έχει στρατηγικά συμφέροντα ή διεκδικεί ρόλο, όπως το Κέρας της Αφρικής, η Ερυθρά Θάλασσα
κ.ά.

Τουρκικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και πολεμικού υλικού όπως η Aselsan και η Havelsan θα αναλάβουν την εγκατάσταση στο LPD οπλικών συστημάτων, ηλεκτρονικού εξοπλισμού και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Διαθέτοντας πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο, το LPD θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ανθρωπιστικές αποστολές.

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ κινείται ήδη για να διαμορφώσει ασπίδα ασφαλείας των υπεράκτιων εγκαταστάσεων για την εξόρυξη φυσικού αερίου στην ισραηλινή ΑΟΖ. Με μια ακόμη κίνηση που οδηγεί υποχρεωτικά σε μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου, το Ισραήλ υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα συμφωνία με τη Γερμανία για τη ναυπήγηση τεσσάρων νέων υπερσύγχρονων περιπολικών σκαφών αξίας 430 εκατ. δολαρίων κατηγορίας Corvette K-130 που θα είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα ραντάρ, πυροβόλα, εξελιγμένο αμυντικό πυραυλικό σύστημα και εξοπλισμό που θα τοποθετηθεί από ισραηλινές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Το Ισραήλ, που για πρώτη φορά στην ιστορία του αντιμετωπίζει την πρόκληση της ανάπτυξης του Πολεμικού Ναυτικού του, λόγω των ευρημάτων στην ΑΟΖ του, έχει ήδη παραγγείλει στη Γερμανία υποβρύχια τύπου Dolphin ενώ ισραηλινές εταιρείες εργάζονται ήδη για την κατασκευή ακόμη και μη επανδρωμένων μικρών σκαφών για την προστασία υπεράκτιων εγκαταστάσεων.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ