15 Δεκεμβρίου 2014

Πελατειακές σχέσεις και διαφθορά: Τα προβλήματα της Ελλάδας

Η Ελλάδα δεν έχει συμμάχους στη διαπραγμάτευσή της με τους πιστωτές. Ούτε καν η Κύπρος δεν θέλει να συνδεθεί με την Αθήνα. Κι αυτό που έχει πραγματικά σημασία δεν είναι το χρέος, αλλά το πελατειακό σύστημα και η διαφθορά. Πολλοί βλέπουν τον Τσίπρα σαν τον Ανδρέα Παπανδρέου του 21ου αιώνα.
Πελατειακές σχέσεις και διαφθορά: Τα προβλήματα της ΕλλάδαςΌ,τι κι αν σκέφτονταν οι επενδυτές που ξεφορτώνονταν ελληνικές μετοχές και ομόλογα αυτή την εβδομάδα -όπως οι νέοι φόβοι για τη σταθερότητα της ευρωζώνης- σίγουρα δεν ήταν η απεργία πείνας του 21χρονου αυτοαποκαλούμενου αναρχικού που βρίσκεται στη φυλακή για ένοπλη ληστεία.Κι όμως, αυτό ήταν που επικράτησε στα τηλεοπτικά ειδησεογραφικά δίκτυα στην Ελλάδα και όχι η βουτιά των αγορών και οι άμεσες αιτίες που την προκάλεσαν, η νευρικότητα για την πιθανότητα ανάδειξης της άκρας αριστεράς στην εξουσία λόγω της αιφνιδιαστικής απόφασης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου.Πρώτη είδηση στα δελτία ήταν η συμφωνία την οποία «μαγείρεψαν» οι πολιτικοί για να σταματήσει ο Νίκος Ρωμανός την απεργία πείνας, επιτρέποντάς του να παρακολουθεί μαθήματα στο πανεπιστήμιο, αλλά φορώντας ηλεκτρονικό βραχιόλι.Πέρα από το ενδιαφέρον γεγονός ότι ο Ρωμανός είναι καταδικασμένος ληστής τραπεζών που θέλει να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων, υπάρχει μία πιο στενή σχέση από ό,τι φαίνεται ανάμεσα στη διαμαρτυρία του και την αναστάτωση στις αγορές.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ; Πολλά τοπικά κοινοβούλια


«Αυτό που έχει σημασία είναι η πρακτική εφαρμογή της δημοκρατικής αυτονομίας. Πρέπει να εντατικοποιηθούν οι εργασίες για την υλοποίηση της. Η Τουρκία πρέπει να χωριστεί σε 20 -25 περιοχές. Θα ενοποιούνται 4-5 Νομοί με κοινές πολιτιστικές, κοινωνικές και οικονομικές ιδιότητες και θα σχηματίζουν μια περιοχή. Για παράδειγμα η Κωνσταντινούπολη μπορεί να γίνει μια περιοχή, η Θράκη μια άλλη. Τα παράλια του Αιγαίου μπορούν να χωριστούν σε τρεις περιοχές - βόρεια, κεντρική και νότια . Η Μεσόγειος σε μερικές άλλες. Η Αττάλεια μπορεί να γίνει μόνη της μια περιοχή. Η Κεντρική Τουρκία να χωριστεί σε μερικές περιοχές. Μια να είναι το Ικόνιο και άλλη η Καισάρεια με τη συνένωση μερικών νομών. Η Μαύρη Θάλασσα να χωριστεί σε τρεις περιοχές και η Ανατολική και Νοτιοανατολική Τουρκία σε 6-7 περιοχές. Από τις 25 αυτές περιοχές θα σχηματίζεται μια εθνοσυνέλευση με 400 εκπροσώπους. Άλλοι 100 εκπρόσωποι μπορεί να προέρχονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις, από ακαδημαϊκούς και διανοούμενους. Ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης θα είναι ομοιόβαθμος με τον πρωθυπουργό. Θα υπάρχει και μια σκιώδης κυβέρνηση 25 μελών. Οι εργασίες αυτές πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο, γιατί τότε θα ανοίξει η Βουλή και θα αρχίσει να συζητείται η αναθεώρηση του Συντάγματος….».
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2011/07/blog-post_5798.html
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/11/blog-post_4213.html
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/11/blog-post_3652.html
http://www.pontos-news.gr

ΠΡΟΛΑΒΕ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΕΡΙΖΟΥΝ Η Δανία κατέθεσε αίτημα στον ΟΗΕ και διεκδικεί τον... Βόρειο Πόλο

Η Δανία κατέθεσε αίτημα στον ΟΗΕ και διεκδικεί τον... Βόρειο Πόλο
Δέκα μέρες πριν τα Χριστούγεννα, η Δανία αποφάσισε να καταθέσει επισήμως αίτημα στον ΟΗΕ διεκδικώντας τον... Βόρειο Πόλο, προλαβαίνοντας Ρωσία και Καναδά που επίσης ερίζουν για την πατρότητά του, στοχεύοντας στο πλούσιο υπέδαφος της περιοχής.
Οπως υποστηρίζει η σκανδιναβική χώρα στο αίτημά της, η περιοχή που περιβάλλει τον Βόρειο Πόλο, συνορεύει με την Γροιλανδία, που είναι επίσης δανέζικη. Μια επιστημονική μελέτη απέδειξε ότι η Γροιλανδία συνδέεται υποθαλάσσια με τον Βόρειο Πόλο μέσω ενός τεράστιου ηπειρωτικού φλοιού γνωστού ως «κορυφογραμμή Λομονόσοφ».Οπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, δεδομένου ότι η Γροιλανδία είναι Δανέζικη κτήση, αυτό δίνει στη χώρα το δικαίωμα να διεκδικήσει την ιδιοκτησία του Βόρειου Πόλου και έκανε λόγο για «ιστορική και σημαντική στιγμή».Για την ακρίβεια, σύμφωνα με έναν γεωφυσικό, τον Κρίστινα Μάρκουσεν, η Δανία υποστηρίζει ότι της ανήκει μια έκταση 895.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το βρόμικο μυστικό του πολέμου στο Αφγανιστάν

Το βρόμικο μυστικό του πολέμου στο Αφγανιστάν - Εκατοντάδες δισ. «χάθηκαν» στην ανοικοδόμηση Το κόστος για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν ξεπέρασε το Σχέδιο Μάρσαλ. Τα χαμένα δισ. της ανοικοδόμησης και ένας πόλεμος που χρηματοδοτήθηκε με δανεικά. Η βραδυφλεγής βόμβα των τόκων και των ιατρικών δαπανών που θα ξεπεράσουν τα $800 δισ.
Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, ο μεγαλύτερος στην Iστορία των ΗΠΑ εκτός αμερικανικού εδάφους, έχει στοιχίσει στους Αμερικανούς φορολογούμενους πολίτες σχεδόν 1 τρισ. δολ. και θα απαιτήσει περαιτέρω δαπάνες αρκετών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την επίσημη λήξη του αυτόν το μήνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Financial Times και ανεξάρτητων ερευνητών.
Σχεδόν το 80% αυτών των δαπανών του πολέμου στο Αφγανιστάν έχει λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα, ο οποίος αύξησε απότομα την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα, αφότου ανέλαβε καθήκοντα το 2009.Η αμερικανική κυβέρνηση ουδέποτε έδωσε στοιχεία για το τεράστιο κόστος αυτού του πολέμου που μετρά πλέον 13 χρόνια κι αυτό εντείνει την ήδη έντονη δυσπιστία στις ΗΠΑ όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειονότητα των Αμερικανικών πιστεύει πως αυτός ο πόλεμος ήταν πολύ κακή ιδέα.

Για να κατανοήσετε τον Putin, μετρήστε τις λέξεις του

Russian President Vladimir Putin in the Grand Kremlin Palace on Dec. 5 in Moscow
Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimi Putin στο Μεγάλο Ανάκτορο του Κρεμλίνου στη Μόσχα στις 5 Δεκεμβρίου
Της 

Όταν ο Πρόεδρος Vladimir Putin εκφώνησε το ετήσιο διάγγελμά του στο ρωσικό κοινοβούλιο το Δεκέμβριο του 2013, η Ουκρανία βρισκόταν στα χέρια μιας φιλορωσικής κυβέρνησης και το Κρεμλίνο έστρωνε το χαλί υποδοχής για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.

Το υπόβαθρο της ομιλίας του 2014 που πραγματοποίησε ο Putin στις 4 Δεκεμβρίου άλλαξε δραματικά σε σύγκριση με πέρυσι –το ίδιο και η γλώσσα που χρησιμοποίησε.

Η Μετάλλαξη της Γερμανίας

Η Γερμανία ειναι η γρηγορότερα μεταλλασσόμενη χώρα στην Ευρωπη.
Η Δυτική Γερμανία ξαναέγινε κράτος το 1949,απέκτησε στρατό το 1953,έγινε μέλος του ΝΑΤΟ το 1955,έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινής Αγοράς το 1957,όπου για πολλά χρόνια ήταν ο ευημερών οικονομικά και συνεργάσιμος πολιτικά εταίρος μέχρι το 1989,όποτε έπεσε το τείχος του Βερολίνου και έγινε το μεγάλο άλμα,ενώθηκαν οι δυο Γερμανιες. Η επέλαση προς την αφύλακτη πλέον Ανατολική Ευρωπη άρχισε τότε.Τότε άλλαξε για πρώτη φορά η εικόνα της. Ο γράφων θυμάται ότι για πρώτη φορά το 1990 είδε σε συνεδρίαση Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον εκπρόσωπο της Γερμανίας, ευχάριστο, προσηνή και γελαστό μέχρι τότε ,να χτυπά κατακόκκινος το χέρι του στο τραπέζι απαιτώντας συμφωνία.Ο Καγγελαριος Κόλ προσπάθησε να συγκρατήσει αυτή την Γερμανική τάση για αυταρχισμό και επιβολή πολιτικών, όμως επέβαλε στην σύνοδο του Μααστριχτ το Ευρώ να εχει προδιαγραφές γερμανικού Μάρκου . Έτσι η Γερμανία κυριάρχησε οικονομικά στην Ευρωπη και πολιτικά στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Άγκυρα ενισχύει την στρατιωτική παρουσία της στην Αν. Μεσόγειο Την ίδια στιγμή στέλνει νέα μονάδα μαχητικών αεροπλάνων στα παράλια της Συρίας

http://turkishnavy.files.wordpress.com/2011/12/dsc_0271.jpg
Παρά τις ελπιδοφόρες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά των τελευταίων ημερών, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να ενισχύει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι τουρκικές φρεγάτες παραμένουν στα περίχωρα της Κύπρου. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία στέλνει νέα μονάδα μαχητικών αεροπλάνων στα παράλια της Συρίας. Σύμφωνα με ένα νέο ανακοινωθέν του τουρκικού στρατού, δυο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας παραμένουν στα περίχωρα της Κύπρου. Πρόκειται για τις φρεγάτες «TCG Gökçeada» και «TCG Gediz». Τα τουρκικά πλοία παρακολουθούν τις εργασίες στην κυπριακή πλατφόρμα από απόσταση πέντε ναυτικών μιλιών.  Στο τουρκικό ανακοινωθέν γίνεται χαρακτηριστικά λόγο για «δήθεν έρευνες πετρελαίου-φυσικού αερίου». Επίσης, δυο άλλα πλοία του τουρκικού στρατού κινούνται στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στην Κύπρο και στον Λίβανο. Πρόκειται για τις φρεγάτες «TCG Preveze» και «TCG Büyükada». Τα συγκεκριμένα πλοία βρίσκονται κοντά στα παράλια του Λιβάνου.

Το φυσικό αέριο ως γεωπολιτικό όπλο

Με ή χωρίς τη Ρωσία; Περισσότερα ή λιγότερα ορυκτά καύσιμα; Οι εξελίξεις στην αγορά ενέργειας συζητήθηκαν στο ετήσιο Frankfurt Gas Forum που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Φραγκφούρτη.
Προβληματισμό προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση της Ρωσίας να εγκαταλείψει το φιλόδοξο σχέδιο για τον αγωγό South Stream, εξαγγέλοντας μάλιστα μία εναλλακτική ενεργειακή συμμαχία με την Τουρκία. Κάποιοι βλέπουν τη ρωσική στάση ως πεισματική αντίδραση στη δυτική πολιτική για την Ουκρανία. Άλλοι θεωρούν ότι η Μόσχα απλώς βρήκε αφορμή να απεγκλωβιστεί από μία πολυδάπανη επένδυση, την οποία θεωρεί επισφαλή, αν όχι και ασύμφορη. Αυτή την άποψη ενστερνίζεται και ο Φρίντμπερτ Πφλύγκερ, πρώην υφυπουργός Άμυνας της Γερμανίας και διευθυντής του think tank EUCERS στο King´s College του Λονδίνου.

Τουρκία: «βουτιά» της λίρας μετά τις «επιδρομές» στα μέσα ενημέρωσης

http://www.hurriyetdailynews.com/images/news/201404/n_64518_1.jpg

Περισσότερες εξαγωγές όπλων σε αναδυόμενες οικονομίες

Η έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI με έδρα τη Στοκχόλμη κάνει λόγο για μείωση του τζίρου στη στρατιωτική βιομηχανία της Δύσης και αύξησή του σε Ρωσία και αναδυόμενες χώρες.
Εδώ και χρόνια πολύ λίγες διαφοροποιήσεις υπήρχαν αναφορικά με την εθνικότητα των μεγάλων στρατιωτικών βιομηχανιών του κόσμου. Σχεδόν όλες προέρχονταν από τις ΗΠΑ, την Δυτική Ευρώπη ή την Ρωσία. Σύμφωνα όμως με τη σημερινή έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI από τη Στοκχόλμη εταιρείες από άλλες χώρες κάνουν πλέον μια πιο δυναμική εμφάνιση.
Ανάμεσά τους εταιρείες από την Τουρκία, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Σιγκαπούρη ή τη Νότια Κορέα ανήκουν στους εκατό μεγαλύτερους κατασκευαστές όπλων. «Αυτό οφείλεται στην πολιτική επιθυμία των κρατών να έχουν τη δική τους παραγωγή όπλων. Η Βραζιλία, η Τουρκία ή η Νότια Κορέα ακολούθησαν συνειδητά μια πολιτική που στήριζε την παραγωγή όπλων στη χώρα τους» δηλώνει η Οντ Φλεράν, επικεφαλής της επιτροπής για την σύνταξη της έκθεσης του SIPRI.

Δεν είναι η οικονομία

image
Το ελληνικό ίχνος στην παγκόσμια διήγηση είναι δυσανάλογο του μεγέθους και των δυνατοτήτων της χώρας, ασύγκριτο προς κάθε άλλο εθνικό αποτύπωμα στο συλλογικό υποσυνείδητο του δυτικού κόσμου. Αν πας στον Καναδά, μαθαίνοντας από πού έρχεσαι θα σου πουν κάτι που έμαθαν στο σχολείο για την ελληνική μυθολογία, ενώ εσύ δεν θα ξέρεις σχεδόν τίποτα για το δικό τους παρελθόν. Αν πας στο Λονδίνο θα δεις ότι στο Βρετανικό Μουσείο οι επισκέπτες κοιτάζουν με δέος πρώτα απ όλα τα μάρμαρα του Παρθενώνα, ενώ στο Λούβρο τα εκθέματα που μαζεύουν περισσότερο κόσμο, πέρα από τη Μόνα Λίζα, είναι η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης. Στα κυβερνητικά κτίρια ολόκληρου του πλανήτη θα δεις κιονόκρανα, γιατί έχουν ταυτιστεί, διαχρονικά, με την έννοια του κύρους, ενώ το όνειρο των διακοπών περνά για εκατομμύρια πολίτες του κόσμου από τις Κυκλάδες.
Όσοι έχουν σπουδάσει ή διδάξει στο εξωτερικό γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα. Εχουν βιώσει το δέος που προκαλεί στην διεθνή επιστήμη και διανόηση η ελληνική κληρονομιά, το θαυμασμό των λαών για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την απορία για την ελληνική προέλευση τόσων λέξεων που χρησιμοποιούνται παντού για να μιλήσει κανείς για τα πιο σημαντικά, ακόμη και για τη δημοκρατία.

Financial Times: Χρήσιμη για την Ε.Ε. τυχόν σύγκρουση με μία «εχθρική» ελληνική κυβέρνηση

«Μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ή ακόμη και μία ασταθής κυβέρνηση που δεν θα ήταν του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή της αγοράς από την αναπόδραστη παγίδα χρέους της Ιταλίας» σημειώνει το άρθρο.
«Μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ή ακόμη και μία ασταθής κυβέρνηση που δεν θα ήταν του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή της αγοράς από την αναπόδραστη παγίδα χρέους της Ιταλίας» σημειώνει το άρθρο.
 «Η σύγκρουση με μία εχθρική ελληνική κυβέρνηση μπορεί να είναι χρήσιμη για τους γραφειοκράτες της ΕΕ (eurocracy) και ορισμένες χώρες- μέλη της» υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, σημειώνοντας ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται πλήρως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί από τους ευρωσκεπτικιστές.«Μία θυελλώδης έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα αποτελούσε συστημικό κίνδυνο για την επιβίωση της Ευρωζώνης τώρα, όπως ήταν το 2011 και το 2012» τονίζει η εφημερίδα.

South Stream: Οι συνέπειες μιας ματαίωσης Μεγάλες οικονομικές ζημιές για κράτη και εταιρείες αλλά και περαιτέρω μπλοκάρισμα στις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ


South Stream: Οι συνέπειες μιας ματαίωσης
Αν δεχθούμε την εκτίμηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόκειται για «μπλόφα», εκτίμηση την οποία κάνουν και γερμανοί επιχειρηματίες που έχουν σχέσεις με τη Μόσχα. Αντίθετα, για τον αρθρογράφο της «Wall Street Journal», με τον οποίο φαίνεται να συμφωνεί και ο επίτροπος για την Ενέργεια Μάρος Σέφκοβιτς, πρόκειται για «ομολογία αποτυχίας». Ο λόγος για τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και την εγκατάλειψη του προγράμματος South Stream την οποία ανήγγειλε αιφνιδιαστικά κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα την 1η Δεκεμβρίου.

Τζιχαντιστές εν δράσει στο Κοσσυφοπέδιο

Ως και 150 αλβανοί ισλαμιστές από το Κόσοβο πολεμούν σήμερα στις τάξεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και 20 έχουν ήδη σκοτωθεί, αφήνοντας πίσω τους το πάμπτωχο, σχεδόν ξεχασμένο, βαλκανικό προτεκτοράτο της Δύσης
Τζιχαντιστές εν δράσει στο Κοσσυφοπέδιο
«Ερχεται το Χαλιφάτο!» έγραψαν προκλητικά άγνωστοι, προφανώς οπαδοί του ISIS, στον εξωτερικό τοίχο του σερβορθόδοξου μοναστηριού του Ντέτσανι στο Δυτικό Κόσοβο τον περασμένο μήνα. Είναι το μοναδικό μοναστήρι που φυλάσσει σήμερα η KFOR, η ένοπλη δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Και ήταν μία από τις πιο πρόσφατες ενδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος κερδίζει έδαφος και ανάμεσα στους Κοσοβάρους Αλβανούς, που μέχρι πρότινος ήταν από τους πιο κοσμικούς μουσουλμάνους στην Ευρώπη. Και σε μεγάλο βαθμό παραμένουν. Ομως ως και 150 ισλαμιστές από το Κοσσυφοπέδιο πολεμούν σήμερα στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία και 20 έχουν ήδη σκοτωθεί. Υπάρχει και ένας Κοσοβάρος στην ηγεσία του ISIS.

Η μάχη των αγωγών και οι φιλοδοξίες της Αθήνας

Συνεχείς επαφές για να εξαντλήσει τις πιθανότητες για μεταφορά του αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου - Πώς επηρεάζει τις ισορροπίες η ρωσική στάση με τον South Stream
Η μάχη των αγωγών και οι φιλοδοξίες της Αθήνας
Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εξαντλήσει τις πιθανότητες που υπάρχουν για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου «East Med», ώστε να εκμεταλλευθεί το περιβάλλον που διαμορφώνεται έπειτα από την απόφαση-κεραυνό της Μόσχας να ακυρώσει την κατασκευή του αγωγού South Stream. Παρά την πολιτική αβεβαιότητα που αναμφίβολα επηρεάζει τους σχεδιασμούς της Αθήνας, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μανιάτης επιδιώκει να πείσει τις Βρυξέλλες ότι ο αγωγός μπορεί να εμφανίζει ορισμένες τεχνικές δυσκολίες, αυτές όμως δεν είναι αξεπέραστες.

Τουρκία: Η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί «συνωμότη» τον Ορχάν Παμούκ Ο λογοτέχνης κατηγορείται ότι ελέγχεται από ένα «διεθνές λογοτεχνικό λόμπι»


Τουρκία: Η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί «συνωμότη» τον Ορχάν Παμούκ
Δύο σημαντικοί Τούρκοι συγγραφείς, ο Νομπελίστας Ορχάν Παμούκ και η Ελίφ Σαφάκ, κατηγορούνται από τον φιλοκυβερνητικό τουρκικό Τύπο ότι ελέγχονται από ένα «διεθνές λογοτεχνικό λόμπι» που έχει βάλει την τουρκική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο στόχαστρό του.Ενα άρθρο στην εφημερίδα Takvim αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι αυτό το διεθνές λόμπι επιλέγει μερικούς συγγραφείς από κάθε χώρα και στη συνέχεια τους χρησιμοποιεί για να επιτεθεί στην κυβέρνηση. Φωτογραφίες της Σαφάκ και του Παμούκ κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την λεζάντα «είναι πιόνια» - υπονοώντας ότι εξυπηρετούν συνωμοσίες που εξυφαίνονται από δυτικές δυνάμεις για να επικρίνουν την τουρκική κυβέρνηση.

Συναγερμός στις πρεσβείες για την επόμενη μέρα Πώς οι ξένοι διπλωμάτες προσπαθούν να εξερευνήσουν το υπό διαμόρφωση ελληνικό πολιτικό τοπίο

Συναγερμός στις πρεσβείες για την επόμενη μέραΠριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι ήξεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρούσε στην υψηλού πολιτικού ρίσκου πρωτοβουλία της επίσπευσης της προεδρικής εκλογήςΣτους διπλωματικούς διαδρόμους των Αθηνών υπήρχε την εβδομάδα που μας πέρασε έντονη κινητικότητα. Δεν ήταν μόνο τα στελέχη ξένων διπλωματικών αποστολών στην ελληνική πρωτεύουσα που πραγματοποιούσαν συναντήσεις μεταξύ τους, ώστε να εκτιμήσουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Στην Αθήνα βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες ξένοι αξιωματούχοι από πολλές χώρες - ευρωπαϊκές και μη. Ορισμένες από αυτές τις επισκέψεις ήταν προγραμματισμένες, κάποιες άλλες όχι. Και παράλληλα οι ξένοι πρέσβεις και οι συνεργάτες τους συνομιλούσαν με ανθρώπους την κρίση των οποίων εμπιστεύονται από τον πολιτικό, τον ακαδημαϊκό, τον επιχειρηματικό και τον δημοσιογραφικό κόσμο.

Τουρκικές πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο, με τις προκλήσεις να συνεχίζονται Το Μπαρμπαρός ανοιχτά της Λάρνακας - Και εμφανίσεις F-16

Λευκωσία: Η Άγκυρα κινητοποιείται διπλωματικά ασκώντας πιέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο για «επανέναρξη των συνομιλιών» το συντομότερο, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζει τις προκλήσεις από αέρος και θαλάσσης. Αυτή η τακτική στοχεύει να στριμώξει Αθήνα και Λευκωσία, ενώ φαίνεται πως οι Τούρκοι έχουν στήριξη και από τρίτους.Πρώτον, σε διπλωματικό επίπεδο τόσο ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου, που προωθεί τη γνωστή φόρμουλα συνδιαχείρισης των κυπριακών υδρογονανθράκων όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που ανέλαβε την «προσέγγιση με την Αθήνα», φαίνεται να κερδίζουν φίλους στο διεθνές πεδίο για τις πρωτοβουλίες τους.

Επανεκκίνηση της πολιτικής γειτονίας της ΕΕ

http://eeas.europa.eu/enp/images/enpmap-web-big.gif
του Stefan Lehne Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (ΕΝΡ) επινοήθηκε ως μια εναλλακτική λύση στην γεωπολιτική. Ξεκίνησε το 2004, και υποσχέθηκε μια βαθιά δομική μεταμόρφωση των εταίρων-χωρών της ΕΕ για να καταλήξει σε έναν “χώρο ευημερίας και καλής γειτονίας, ο οποίος θεμελιώνεται στις αξίες της Ένωσης”.Αυτό το project ήταν τόσο μεγαλεπήβολο στην φιλοδοξία του όσο ήταν άτολμο και ανεπαρκές στην εφαρμογή του. Δέκα χρόνια μετά, ένα μεγάλο μέρος της γειτονιάς της ΕΕ βρίσκεται σε αναταραχή, η οικονομική μετάβαση έχει επιβραδυνθεί και η επιρροή της ΕΕ μειώνεται.Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker έχει τώρα ζητήσει από το νέο Επίτροπο για την γειτονία, τον Johannes Hahn, να προβεί σε συστάσεις για την βελτίωση της ΕΝΡ. Αυτή η μεταρρύθμιση δεν θα πρέπει απλώς να μεταρρυθμίσει την πολιτική εδώ και εκεί -όπως έκανε στην τελευταία αναθεώρηση του 2011- αλλά στην πραγματικότητα να αντιμετωπίσει τα βασικά ζητήματα.

Η δραστική στρατηγική των αγωγών

Με την Ελλάδα να οδεύει (και κατ' ακρίβεια να ακινητεί) επί κινουμένης άμμου, σε συνθήκες αδυσωπήτων χρεωκοπικών ολισθήσεων (και συνεπώς αναπαραγομένων αδυναμιών) η Άγκυρα ελίσσεται κι επιτείνει τις προφανείς στρατηγικές της:
1. Για δημιουργία προϋποθέσεων διεμβολισμού του ενεργειακού άξονα, που τείνει να προκύψει από τις συνεννοήσεις μεταξύ των άμεσα ενδιαφερομένων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Με τις οποίες οι σχέσεις της είναι από ψυχρές έως κι εχθρικές.
2. Για δυναμικότερη κατ' ακολουθία διείσδυση της ίδιας στο ανελισσόμενο «παιχνίδι» ελέγχου και τελικά διαχειριστικής νομής των (αποδεδειγμένως εκτεταμένων) υποθαλάσσιων αποθεμάτων φυσικού αερίου σε πρώτη φάση και ενδεχομένως πετρελαίου σε δεύτερη.
3. Για μετατροπή της τουρκικής γεωγραφίας σε δυνάμει κομβικής σημασίας μονοδρομική δίοδο, για τις ροές των υδρογονανθράκων και από τις ευρασιατικές και από τις μεσογειακές πηγές προς τις (ενεργειακά διψασμένες) δυτικές αγορές.

Με μειονοτική ατζέντα στην Κομοτηνή o Τσαβούσογλου

Το γνωστό μανιφέστο της Αγκυρας για την επιβολή μειονοτικού ζητήματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προέβαλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία της υπουργικής συνόδου του ΟΣΕΠ στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή, για να επισκεφθεί και την Κομοτηνή.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του ΣαδίκΟ Τούρκος ΥΠΕΞ κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Σαδίκ
Ο κ. Τσαβούσογλου, φτάνοντας στην πόλη οδικώς από την Αλεξανδρούπολη, κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Σαδίκ, παρουσία της χήρας του, Ισίκ, και του γιου του, Λεβέντ, αλλά και του προέδρου του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ και αμέσως μετά κατευθύνθηκε στα γραφεία της μη νόμιμης οργάνωσης «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής», όπου παρουσία πολλών ακραίων στοιχείων της μειονότητας ήγειρε και πάλι μειονοτικό ζήτημα.
Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία θέτει ως κύριο ζήτημα την αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων της «τουρκικής-μουσουλμανικής» μειονότητας, επικρίνοντας την Ελλάδα ότι δεν εφαρμόζει την αμοιβαιότητα ώστε να ανταποκριθεί στα όσα «θετικά μέτρα λαμβάνει η Τουρκία για την ελληνορθόδοξη κοινότητα» και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ για αναγνώριση της «τουρκικής ταυτότητας».

Και στο βάθος το «βαθύ κράτος»;

Ο Ερντογάν προχωρά στη δεύτερη επίθεση κατά των δικτύων του ιμάμη Γκιουλέν με στόχο την πλήρη εκρίζωση και διάλυσή τους. Η πρώτη επίθεση στις αρχές του χρόνου, λίγο μετά τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για σκάνδαλα διαφθοράς που ενέπλεκαν προσωπικά τον τότε πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο, είχε ως αποτέλεσμα την εκεχειρία και την ντε φάκτο τακτική συμμαχία του Ερντογάν με το κεμαλικό κατεστημένο, με πρώτο δείγμα γραφής την αποφυλάκιση των στρατηγών που εμπλέκονταν στη συνωμοσία Εργκενεκόν.Μια αναδρομή στη δωδεκάχρονη θητεία του ΑΚΡ στην εξουσία δείχνει, πρώτον, ότι χωρίς τα δίκτυα Γκιουλέν και τη διείσδυσή του το κεμαλικό κατεστημένο -βαθύ κράτος θα είχε στείλει στην καλύτερη των περιπτώσεων τον Ερντογάν σπίτι του και, δεύτερον, ότι χωρίς την ανατροπή συμμαχιών που έφερε τους θεματοφύλακες του κεμαλισμού στο πλευρό του σημερινού προέδρου, ο ιμάμης από την Πενσιλβανία στην ουσία θα συγκυβερνούσε από τα παρασκήνια.

Νέο βιβλίο εκ Λονδίνου για διχοτόμηση/δύο κράτη

ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ-«Τουρκία και Τουρκοκύπριοι δεν αναγνωρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο Τ/κ διαπραγματευτής.Στο London School of Economics έγινε παρουσίαση ενός νέου βιβλίου του Βρετανού δρος James Ker-Lindsay, με τίτλο «Επιλύοντας το Κυπριακό: Νέες προσεγγίσεις για λύσεις διαφορών»


Το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου 2014, στο London School of Economics, έγινε παρουσίαση ενός νέου βιβλίου του Βρετανού δρος James Ker-Lindsay, με τίτλο «Επιλύοντας το Κυπριακό: Νέες προσεγγίσεις για λύσεις διαφορών». Την παρουσία του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή μεταξύ των ομιλητών, ενώ απουσίαζε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, ο συγγραφέας τη δικαιολόγησε πως ο κ. Ολγκούν καλέστηκε να συνδράμει το βιβλίο όταν δεν ήταν διαπραγματευτής. Το βιβλίο έχει ένα περίεργο περιεχόμενο.

Ξαναβλέπει προς Τουρκία η Delek

ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΖΑΝΝΕΤΟΥ- Η άλλη επιλογή για την εταιρεία είναι μια συμφωνία με την British Gas Ο κύριος μέτοχος της εταιρείας, Yitzhak Tshuva, επεσήμανε ότι ο όμιλος εξετάζει διάφορες επενδυτικές επιλογές σε συνεργασία με άλλες εταιρείες


Ποσπάθειες ώστε να καταλήξει σε συμφωνίες εξαγωγής φυσικού αερίου με την Αίγυπτο, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία φέρεται να καταβάλλει η ισραηλινή εταιρεία Delek, η οποία, ως γνωστό, συμμετέχει και στην κοινοπραξία του οικοπέδου 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο, ο όμιλος Delek βλέπει με θετικό μάτι μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Τουρκία.

Δεν είναι μόνο το «Μπαρμπαρός» το πρόβλημα...

ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ- O ΧAΡΤΗΣ που η Τουρκία είχε την Κυπριακή Δημοκρατία με τα αρχικά GCA, από τις λέξεις Greek Cypriot Administration, δηλαδή «Ελλην.

Η ΚΥΠΡΟΣ ΝΑ ΑΥΤΟ-ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΗΣ

Ενός κακού μύρια έπονται. Όταν η Τουρκία κατέθεσε το 106 σελίδων έγγραφό της στην ΕΕ, αποκαλώντας την Κυπριακή Δημοκρατία εκλιπούσα (defunct), προτού ακόμα το «Μπαρμπαρός» με τη συνοδεία τουρκικού πολεμικού στόλου παραβιάσει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, και βγήκε τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας, κατά τα άλλα αντιπροσωπεύοντας μίαν από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις που υπέγραψαν το 1960 να υπερασπιστούν την κυριαρχία και ακεραιότητα της Κ.Δ., και αντί να το καταδικάσει εξέδωσε ρηματική διακοίνωση εναντίον της Ελένης Θεοχάρους που το επέκρινε, μήπως περιμέναμε κάτι το καλύτερο με την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα;

H επόμενη «casus belli»

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ Οι Τούρκοι έχουν υψηλό δείκτη αξιοπιστίας στις απειλές τους. Και ο Ταγίπ Ερντογάν μάς επανέλαβε:
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20141020/low/newego_LARGE_t_1101_54412266.JPG
«Πάρτε μας στα σοβαρά. Το Μπαρμπαρός δεν θα φύγει». Και αν φύγει θα ξανάρθει. Ή θα μας στήσουν ενέδρα. Και πώς θα τους αντιμετωπίσουμε χωρίς ναυτικό και χωρίς στρατό; Με νεροπίστολα;Ακόμη και αν ο Ερντογάν απλώς προχωρεί σε φραστική κλιμάκωση, ακόμη και αν κάποιος από το κομματικό σύστημα ισχυριστεί ότι δεν θα φτάσει στα άκρα των άκρων, εάν ανήκει σε όσους θέλουν να κυβερνούν με σοβαρότητα ένα κράτος, θα πρέπει να λάβει υπόψη τι ο Τούρκος Πρόεδρος τονίζει. Για να μην βρεθεί η ηγεσία μας μπροστά σε νέες εκπλήξεις. Όπως συνέβη με τη NAVTEX. Είναι δε πρόδηλο ότι εάν συνεχιστεί η εξευμενιστική πολιτική των Αθηνών και της Λευκωσίας οι νέες εκπλήξεις θα είναι σοκαριστικές.

Η Τουρκία ανάμεσα στις χώρες που θα συντηρούν τον κινητήρα του F-35 στην Ευρώπη

Το Πεντάγωνο στις 12, Δεκεμβρίου δήλωσε ότι η Ιταλία και η Τουρκία επιλέχθηκαν για την συντήρηση των κινητήρων των νέων μαχητικών  αεροσκαφών F-35 της Lockheed Martin Corp στην Ευρώπη από το 2018, ανοίγοντας το δρόμο για τα δισεκατομμύρια των δολαρίων για τις εργασίες από τις εκεί εταιρείες.Η κίνηση αυτή αντανακλά την αυξανόμενη ωρίμανση του προγράμματος των  399 δις δολαρίων, με πάνω από 120 αεροσκάφη που έχουν ήδη παραχθεί ενώ η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ και άλλων κρατών ετοιμάζονται να θέσουν σε υπηρεσία το νέο μαχητικό αεροσκάφος.

Τουρκία, όπως... Ουζμπεκιστάν

Του Κώστα Ράπτη Το όραμα του παντουρκισμού βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίησή του – αλλά από... την ανάποδη. Στις μέρες του Turgut Özal η Άγκυρα έτρεφε προσδοκίες ότι μπορεί να αποτελέσει τον “πλοηγό” της ενσωμάτωσης στο διεθνές σύστημα όλων εκείνων των συγγενών πολιτισμικά πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που έκαναν τα πρώτα βήματά τους ως ανεξάρτητα κράτη. Οι φιλοδοξίες για προβολή τουρκικής ισχύος “από την Αδριατική μέχρι το Σινικό Τείχος” έμελλε να μην υλοποιηθούν. Όμως στις μέρες μας, είναι η ίδια η Τουρκία η οποία μοιάζει όλο και περισσότερο με τα αυταρχικά καθεστώτα του Nursultan Nazarbayev στο Καζαχστάν και του Islam Karimov στο Ουζμπεκιστάν.

Ενα «βαθύ λαρύγγι» απειλεί τον Ερντογάν

Mυστηριώδης χρήστης του twitter αποκαλύπτει για δεύτερη φορά «μυστικά σχέδια» του Ταγίπ Ερντογάν: υποστηρίζει ότι επίκεινται μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων, επικριτικών προς την κυβέρνηση, αλλά και αστυνομικών που δεν πρόσκεινται σε αυτόν, το κόμμα του και το περιβάλλον του, σε ακόμη μία προσπάθεια να εξουδετερώσει όσους τον πολεμούν.
Γνωστός με το ψευδώνυμο Φουάτ Αβνί, ο συγκεκριμένος χρήστης υποστήριξε από την Πέμπτη ότι έχει καταστρωθεί σχέδιο από τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας, σε συνεργασία με τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και τις μυστικές υπηρεσίες ΜΙΤ, για συλλήψεις συνολικά περίπου 400 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 150 δημοσιογράφων, όπως αρχισυντάκτες των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων Zaman, της αγγλικής έκδοσης της Today's Zaman, Bugün καιTaraf. Αυτή θα είναι η πρώτη φάση του σχεδίου.