15 Δεκεμβρίου 2014

Η Άγκυρα ενισχύει την στρατιωτική παρουσία της στην Αν. Μεσόγειο Την ίδια στιγμή στέλνει νέα μονάδα μαχητικών αεροπλάνων στα παράλια της Συρίας

http://turkishnavy.files.wordpress.com/2011/12/dsc_0271.jpg
Παρά τις ελπιδοφόρες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά των τελευταίων ημερών, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να ενισχύει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι τουρκικές φρεγάτες παραμένουν στα περίχωρα της Κύπρου. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία στέλνει νέα μονάδα μαχητικών αεροπλάνων στα παράλια της Συρίας. Σύμφωνα με ένα νέο ανακοινωθέν του τουρκικού στρατού, δυο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας παραμένουν στα περίχωρα της Κύπρου. Πρόκειται για τις φρεγάτες «TCG Gökçeada» και «TCG Gediz». Τα τουρκικά πλοία παρακολουθούν τις εργασίες στην κυπριακή πλατφόρμα από απόσταση πέντε ναυτικών μιλιών.  Στο τουρκικό ανακοινωθέν γίνεται χαρακτηριστικά λόγο για «δήθεν έρευνες πετρελαίου-φυσικού αερίου». Επίσης, δυο άλλα πλοία του τουρκικού στρατού κινούνται στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στην Κύπρο και στον Λίβανο. Πρόκειται για τις φρεγάτες «TCG Preveze» και «TCG Büyükada». Τα συγκεκριμένα πλοία βρίσκονται κοντά στα παράλια του Λιβάνου.

Τέλος, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την παρουσία τους στα περίχωρα της Συρίας. Συγκεκριμένα, 8 τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα τύπου F16 περιφρουρούν τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Επίσης, τρία μικρά σκάφη περιφρουρούν τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας με την Συρία.

Σήμα SOS εκπέμπει η τουρκική οικονομία
 Με άκρως ανησυχητικές εξελίξεις για την τουρκική οικονομία ξεκινά η νέα εβδομάδα. Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η πτώση στο τουρκικό χρηματιστήριο συνοδεύεται από την ανοδική πορεία του δολαρίου. Πλέον, η αντιστοιχία του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας έχει ξεπεράσει το 2,30. Ανοδική πορεία καταγράφει και το Ευρώ. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά το 19%. Οι Τούρκοι οικονομολόγοι συσχετίζουν τις νέες εξελίξεις με το κλίμα πολιτικής ανωμαλίας στο εσωτερικό της χώρας.
 ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ