15 Δεκεμβρίου 2014

Τουρκία: Η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί «συνωμότη» τον Ορχάν Παμούκ Ο λογοτέχνης κατηγορείται ότι ελέγχεται από ένα «διεθνές λογοτεχνικό λόμπι»


Τουρκία: Η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί «συνωμότη» τον Ορχάν Παμούκ
Δύο σημαντικοί Τούρκοι συγγραφείς, ο Νομπελίστας Ορχάν Παμούκ και η Ελίφ Σαφάκ, κατηγορούνται από τον φιλοκυβερνητικό τουρκικό Τύπο ότι ελέγχονται από ένα «διεθνές λογοτεχνικό λόμπι» που έχει βάλει την τουρκική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο στόχαστρό του.Ενα άρθρο στην εφημερίδα Takvim αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι αυτό το διεθνές λόμπι επιλέγει μερικούς συγγραφείς από κάθε χώρα και στη συνέχεια τους χρησιμοποιεί για να επιτεθεί στην κυβέρνηση. Φωτογραφίες της Σαφάκ και του Παμούκ κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την λεζάντα «είναι πιόνια» - υπονοώντας ότι εξυπηρετούν συνωμοσίες που εξυφαίνονται από δυτικές δυνάμεις για να επικρίνουν την τουρκική κυβέρνηση.
«Μια κατηγορία ήταν ότι έχουμε στρατολογηθεί από δυτικές δυνάμεις, προκειμένου να επικρίνουμε την Τουρκία. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που λέμε κάτι επικριτικό, όποτε γράφω ένα άρθρο για μια εφημερίδα που είναι επικριτικό για την κυβέρνηση ή για την ιστορία της Τουρκίας. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ακούω για ένα διεθνές λογοτεχνικό λόμπι», είπε η Ελίφ Σαφάκ.

«Δυστυχώς, στην Τουρκία είναι πολύ διαδεδομένες οι θεωρίες συνωμοσίας, και οι άνθρωποι τις πιστεύουν. Αυτού του είδους η παράνοια συμβαίνει συνεχώς», πρόσθεσε η Σαφάκ.

«Λένε ότι αυτό το λόμπι χρησιμοποιεί μυθιστοριογράφους - φαντάζονται ότι έχουμε αυτή τη δύναμη. Φυσικά πολλοί άνθρωποι δεν θα το λάβουν σοβαρά υπόψη, αλλά κάποιοι θα το πιστέψουν. Ετσι αναπαράγεται συνεχώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η εικόνα μας κυκλοφορεί ξανά και ξανά, με πολλές συκοφαντίες, ρητορική μίσους και παραπληροφόρηση», τονίζει η συγγραφέας.

Ο Τζο Γκλάνβιλ, διευθυντής του English Pen, μιας οργάνωσης συγγραφέων που κάνει εκστρατεία για την ελευθερία έκφρασης για τους συγγραφείς σε όλον τον κόσμο, είπε: «Υποστηρίζουν ότι ο Ορχάν και η Ελίφ είναι εργαλεία του διεθνούς λόμπι της λογοτεχνίας, και ότι δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως συγγραφείς, αλλά ως δημιουργήματα του λόμπι. Είναι πολύ προφανές ότι πρόκειται για μια απελπισμένη προσπάθεια υπονόμευσης της αξιοπιστίας τους και της επιρροής τους, λέγοντας ότι είναι απλά φερέφωνα, και όχι ανεξάρτητοι διανοούμενοι».
http://www.tovima.gr/#