04 Φεβρουαρίου 2015

ΔΙΝΟΥΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Μας «αδειάζουν» και οι Αμερικανοί: «Συνεργαστείτε με τους Ευρωπαίους εταίρους»

Μας «αδειάζουν» και οι Αμερικανοί: «Συνεργαστείτε με τους Ευρωπαίους εταίρους»
«Πιστεύουμε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, καθώς και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Πρόκληση από τη «Σαμπάχ»: Ο Τσίπρας ακολουθεί την ίδια εθνικιστική πολιτική με τον Ανδρέα

Η πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο αποτέλεσε τη... θρυαλλίδα για μια σειρά άρθρων στον τουρκικό Τύπου γύρω από την πολιτική που επιθυμεί να ακολουθήσει στα ευαίσθητα θέματα της Κύπρου και του Αιγαίου.
http://www.philenews.com/data/STK_4630.JPG
Μόνο που η «Σαμπάχ» το τράβηξε λίγο παραπάνω και με άρθρο που υπογράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος Cemil Ertem κάνει λόγο για «μιλιταριστική Ελλάδα που είναι η κύρια αιτία της κρίσης». Εν προκειμένω γράφει πως δεν ήταν τυχαία η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο, καθώς δείχνει την ιδιαίτερη σημασία που δίνουν στην Κύπρο. Αίφνης, λίγο μετά την επίσκεψη Τσίπρα στο «μαρτυρικό» νησί, ο Ντερβίς Ερόγλου του ψευδοκράτους έστειλε μήνυμα προς τον Έλλη πρωθυπουργό ότι πρέπει να αποδεχθεί την ύπαρξη της τουρκικής κοινότητας και ότι δεν πρέπει να συνδιαλλαχτεί μόνο με τη νότια Κύπρο, αλλά και με τη βόρεια. Και σημειώνει ο δημοσιογράφος: «Οι ισχυρισμοί του Τσίπρα για το Barbaros αποδεικνύει πως τα κόμματα στην Ελλάδα, δεξιά ή αριστερά, δεν αλλάζουν στάση ως προς την Κύπρο όταν έρθουν στην εξουσία. Έτσι και τώρα η αυτοαποκαλούμενη διεθνής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τις ίδιες εθνικιστικές πολιτικές για την Κύπρο και μένει να φανεί αν σταδιακά θα ξυπνήσουμε και οι φασιστικές πολιτικές για το νησί».

Τι ζήτησε ο Καμμένος από ΗΠΑ και Ρωσία! Ελικόπτερα, S-300 και TOR στην ατζέντα του

Image Του ΛΟΥΚΑ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Με δυο διαδοχικές -  όχι τυχαία φανταζόμαστε- - ο νέος Υπουργός Άμυνας κ Πάνος Καμμένος προχώρησε σήμερα σε άνοιγμα και σε ΗΠΑ και σε Ρωσία, ενώ ανακοίνωσε ότι αύριο πάει να δει εθιμοτυπικά τον Γεν Γραμματέα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες Παράλληλα δημοσιοποίησε ότι  η σχέση με το Ισραήλ- μετά την χθεσινή συνάντηση με την πρέσβειρα του Ισραήλ- συνεχίζεται ομαλά και ο ίδιος ο κ. Καμμένος θα επισκεφθεί το Τελ Αβίβ σύντομα.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος είχε  διαδοχικές συναντήσεις με τους πρέσβεις των δυο χωρών κκ David Pearce και Andrey Maslov στις 10.00 και στις 12.00 αντιστοίχως.Τα όσα έγιναν γνωστά από τον ίδιο στην συνέχεια για το τι συζητήθηκε  δεν είναι, όσον αφορά τα εξοπλιστικά, για αγορές καινούργιου αμυντικού υλικού αλλά για μεταχειρισμένο από τις ΗΠΑ ) και υποστήριξη υπαρχόντων  από την Ρωσία.

Νταβούτογλου: Κατηγορεί την τουρκική αντιπολίτευση για «μόδα Τσίπρα»

«Μόδα Τσίπρα» έχει δημιουργήσει η τουρκική αντιπολίτευση, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος σε νέες του δηλώσεις την Τετάρτη είπε πως το CHP, το MHP και το HDP δεν λένε τίποτα για την οικονομία και «εναποθέτουν τις ελπίδες τους να νικήσουν το κυβερνητικό Κόμμα AKP» στον πρωθυπουργό της Ελλάδας!

Σκληρή στάση Μέρκελ - Τι απαντά η Αθήνα

Τη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα τηρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα, ζητά η Γερμανία σε έγγραφό της για τις θέσεις της ενόψει του αυριανού Euroworking Group (προπαρασκευαστική ομάδα του Eurogroup). Σύμφωνα, δε, με το γερμανικό έγγραφο που παρουσιάζει το Reuters, η Γερμανία δεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει από τα όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο, ενώ καλεί την Ελλάδα να δεσμευτεί ότι θα αποπληρώσει κανονικά τα χρέη της προς τις χώρες της Ευρωζώνης, την ΕΚΤ, τον ΕFSF και το ΔΝΤ.«Το Eurogroup χρειάζεται μια σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα που να διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για να διατηρηθεί εντός τροχιάς το πρόγραμμα», αναφέρεται στο έγγραφο και σημειώνεται πώς «στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας (όχι υπαναχώρηση από τα μέτρα), η κάλυψη μεγάλων τομέων όπως η διοίκηση των εσόδων, η φορολόγηση, η διαχείριση των δημοσιονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υγεία, οι συντάξεις, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς».

«ΒΛΕΠΟΥΝ» ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ Bild: Μυστικό σύμφωνο Γιούνκερ με την Ελλάδα;

Για μυστική συμφωνία μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ελληνικής κυβέρνησης κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Bild.
Bild: Μυστικό σύμφωνο Γιούνκερ με την Ελλάδα;«Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενόχλησε τους συναδέλφους του σε όλη την Ευρώπη. Σχεδόν καθημερινά στις συνεντεύξεις του έλεγε το πού και το πώς η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στη νέα ελληνική κυβέρνηση. Σήμερα συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον νέο ριζοσπάστη πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και άφησαν να εννοηθεί ότι η Ευρώπη θα προσαρμόσει της πολιτικές της, αλλά "τίποτα δεν αλλάζουν όλα".Το γεγονός: Ο Γιούνκερ επίσης θέλει να καταργήσει την μισητή στην Ελλάδα τρόικα - όπως και η Αθήνα. Την Επιτροπή από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, τις μεταρρθμίσεις που έχουν καθορίσει και παρακολουθούν, ο Γιούνκερ θέλει να την αντικαταστήσει μέσω "μίας βελτιωμένης επιτροπής"», σημειώνει η Bild.
Ο ευρωβουλευτής του CDU για την Οικονομία, Βέρνερ Λάνγκεν προειδοποίησε: Ο κ.Γιούνκερ δεν πρέπει να αφήσει τον Τσίπρα να τον πάρει με το μέρος του, ενώ επίσης χριστιανοδημοκράτης Φόλκερ Κάουντερ σημείωσε ότι η συμπεριφορά των Ελλήνων δείχνει αυθάδεια «Έτσι δεν μπορεί να υπάρχει συνεννόηση μέσα στην ΕΕ».

Η Ελλάδα και η παγκόσμια σκακιέρα

http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/slideshow/kalaitzis_03-01-15.jpg?itok=r4gXT9VA
 Είναι σύνηθες να αντλούνται παραδείγματα της θεωρίας των παιγνίων για να περιγραφούν αντιπαραθέσεις στα παγκόσμια ζητήματα. Από το «παιχνίδι του δειλού», κοινώς κότα, που οι «επαναστάτες χωρίς αιτία» της δεκαετίας του ’50 το γνωρίζουν από την ταινία με τον Τζέιμς Ντιν, ως το γεράκι με το περιστέρι (hawk - dove), που μάχονται για την ίδια τροφή, το βασίλειο των πτηνών εικονογραφεί πολύ ωραία τις στρατηγικές επιλογές. Μιλώντας, όμως, για στρατηγική, το σκάκι ως μεταφορά παραμένει αξεπέραστο. Κράτη και άνθρωποι κινούνται γύρω από τη σκακιέρα, προσπαθώντας να αποκομίσουν στοιχειώδη κέρδη. «Κάθε τόσο, φτάνει ένας μεγάλος δάσκαλος και αλλάζει το παιχνίδι με μια εντυπωσιακή κίνηση, όπως έκαναν ο Νίξον και ο Κίσινγκερ το 1972 με το άνοιγμα στην Κίνα. Αυτή την περίοδο, η σκακιέρα σχεδόν κραυγάζει για τολμηρές νέες κινήσεις» έγραφε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Γκίντεον Ράχμαν στους «Financial Times». Εδώ είμαστε και σήμερα. Και επίσης αυτό που βλέπουμε είναι πως στην Ευρώπη δεν δείχνουν τόσο αδιάφοροι για το «σπουργίτι Ελλάδα», ακόμη κι όταν η έγνοια κρύβει άλλους σκοπούς.

Συνεταίρος ή ήσσων εταίρος;

maechtige-unter-sich-barack-obama-wladimir-putin-und-angela-merkel-beim-g20-gipfel-in-st
Ποιο είναι σήμερα το στίγμα των σχέσεων ΗΠΑ - Γερμανίας; Το ερώτημα έχει τεθεί εδώ και καιρό, αλλά γίνεται πιο επίκαιρο μετά την παρέμβαση Ομπάμα για την Ελλάδα. Κατ' αρχάς θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η επίσκεψη Μέρκελ σε ΗΠΑ - Καναδά είναι προγραμματισμένη από καιρό, καθώς η Γερμανία προεδρεύει της ομάδας G7 και προετοιμάζει από τώρα τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου. Οταν τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος το 1989-'90 και η Γερμανία ενοποιήθηκε, δύο πρόεδροι των ΗΠΑ, πρώτος ο Τζορτζ Μπους πατήρ και δεύτερος ο Μπιλ Κλίντον, χαρακτήρισαν τη χώρα «συνεταίρο στην ηγεμονία» (partner in leadership), μία στρατηγική επιλογή που υποτιμούσε και υποβίβαζε τόσο τη Βρετανία όσο και τη Γαλλία.

Σπεύδε... βραδέως

Photo: ellis potter/Flickr


Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε το τελευταίο διήμερο σωστά, αλλά αργά. Δεν θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς. Όμως δεν είναι εκείνη που δεν πρέπει να βιαστεί. Η άλλη πλευρά -όπως έγινε φανερό και στις συνομιλίες της περασμένης Παρασκευής της Αθήνας- έχει καιρό να περιμένει, υπολογίζοντας μάλιστα ότι όταν τελειώσουν τα χρήματα, η νέα κυβέρνηση της Αθήνας θα συζητάει διαφορετικά. Για αυτό, σε αντίθεση με τον Γιάννη Δραγασάκη που προεξόφλησε μια συμφωνία στη συνάντηση Γιουνκέρ-Τσίπρα, η Άγκελα Μέρκελ προέβλεψε ότι οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά μπορεί να κρατήσουν μήνες. Δεν εξήγησε αν μιλούσε όμως για εκείνο που ο Δραγασάκης ονομάζει 4ετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ή για μια συμφωνία στο πώς θα πάμε μέχρι εκεί. Τα λεφτά για αυτούς τους μήνες πρέπει να τα δώσει η Ευρώπη.

Σειρά ατυχών συμβάντων πριν τη συντριβή του F-16 στην βάση του ΝΑΤΟ


Σειρά ατυχών συμβάντων πριν τη συντριβή του F-16 στην βάση του ΝΑΤΟ
Πρόσθετες πληροφορίες για το τραγικό ατύχημα του ελληνικού F-16D Block 50 κατά τη διάρκεια του σχολείου FC 2015-1 του ΝΑΤΟϊκού προγράμματος TLP εμπεριέχει ανάρτηση της ειδησεογραφικής πύλης της μεγάλης ισπανικής εφημερίδας «El Pais».Κατά την ανάρτηση, σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, εκτιμάται ότι το ελληνικό μαχητικό παρουσίασε και αστοχία (βλάβη) στο σύστημα ελέγχου. Όμως δεν διευκρινίζεται αν η αστοχία (βλάβη) παρουσιάστηκε στο σύστημα ελέγχου πτήσης ή στο χειριστήριο (stick).

Συνεχίζεται η αναταραχή στην πολιτική σκηνή της χώρας Νέες αποκαλύψεις για το πολιτικό σκάνδαλο στην ΠΓΔΜ

Νέες αποκαλύψεις για το πολιτικό σκάνδαλο στην ΠΓΔΜ

Εκβιασμοί και παράνομες καταγραφές - Σάλος με τη δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι κατέγραφε παράνομα το περιεχόμενο των συναντήσεων τις οποίες είχε στο γραφείο του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ.

Αμείωτη συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, μετά τη δίωξη κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, ο οποίος κατηγορείται ότι σε συνεργασία με μυστική υπηρεσία ξένης χώρας (η οποία δεν κατονομάζεται από τις αρχές της ΠΓΔΜ) είχε στην κατοχή του τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων και άλλων κρατικών λειτουργών και ότι σε συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2014, επιχείρησε να τον εκβιάσει, ζητώντας να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχτούν νέες εκλογές.

Τουρκία: Ο Ερντογάν κατέσχεσε την τράπεζα του Γκιουλέν

Η Αρχή Εποπτείας Τραπεζικού Συστήματος απέκτησε το 63% των μετοχών της Bank Asya


Τουρκία: Ο Ερντογάν κατέσχεσε την τράπεζα του Γκιουλέν
Στην κορύφωση της φαίνεται πως φτάνει η μάχη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον ηγέτη του θρησκευτικού τάγματος "Χιζμέτ", Φετχουλάχ Γκιουλέν. Το βράδυ τη Τρίτης το η Αρχή Εποπτείας Τραπεζικού Συστήματος (BDDK) ανακοίνωσε την απόφαση της κατάσχεσης του 63% των μετοχών της τράπεζας Bank Asya η οποία ελέγχεται από τον ίδιο τον Γκιουλέν.

Σύμφωνα με την απόφαση από το πρωί της Τετάρτης η συγκεκριμένη τράπεζα θα διοικείται από το Ταμείο Προστασίας Καταθέσεων Καταθέσεων (ΤMSF) το οποίο ελέγχεται από το τουρκικό δημόσιο.H Aρχή Εποπτείας Τραπεζών έκρινε πως υπάρχει αδιαφάνεια στο μετοχολόγιο της Βank Asya.

Θουκυδίδης και τουρκικός ηγεμονισμός

Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στην ΕΛΔΥΚ ο Αλέξης Τσίπρας
Η Ελλάδα δεν προχωρά σε εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο και στην οριοθέτηση ΑΟΖ με Κύπρο και Αίγυπτο, λόγω φοβικού συνδρόμου…

«Για μια πολιτεία που ασκεί ηγεμονία τίποτε δεν είναι παράλογο αν είναι συμφέρον (Στ85)». Αυτά κατέγραφε πριν από χιλιάδες χρόνια ο σοφός πρόγονός μας Θουκυδίδης για την έννοια του ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ στις διεθνείς σχέσεις, που ισχύουν διαχρονικά. Επαναλαμβάνονται στην ιστορική διαδρομή της ανθρωπότητας, με πάμπολλα παραδείγματα συμπεριφοράς των εκάστοτε ισχυρών έναντι των αδυνάτων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αναφώνηση «vae victis» (ουαί τοις ηττημένοις) από τον αρχηγό των Γαλατών Βρέννο, προς τους ηττημένους Ρωμαίους, όταν διαμαρτυρήθηκαν ότι τους αδικεί στο ζύγισμα του χρυσού, που υποχρεώθηκαν να καταβάλουν ως λύτρα στους Γαλάτες. Μάλιστα, με την αναφώνηση έβαλε επιπλέον και το ξίφος του στη ζυγαριά, μεγεθύνοντας την αδικία.