04 Φεβρουαρίου 2015

Σπεύδε... βραδέως

Photo: ellis potter/Flickr


Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε το τελευταίο διήμερο σωστά, αλλά αργά. Δεν θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς. Όμως δεν είναι εκείνη που δεν πρέπει να βιαστεί. Η άλλη πλευρά -όπως έγινε φανερό και στις συνομιλίες της περασμένης Παρασκευής της Αθήνας- έχει καιρό να περιμένει, υπολογίζοντας μάλιστα ότι όταν τελειώσουν τα χρήματα, η νέα κυβέρνηση της Αθήνας θα συζητάει διαφορετικά. Για αυτό, σε αντίθεση με τον Γιάννη Δραγασάκη που προεξόφλησε μια συμφωνία στη συνάντηση Γιουνκέρ-Τσίπρα, η Άγκελα Μέρκελ προέβλεψε ότι οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά μπορεί να κρατήσουν μήνες. Δεν εξήγησε αν μιλούσε όμως για εκείνο που ο Δραγασάκης ονομάζει 4ετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ή για μια συμφωνία στο πώς θα πάμε μέχρι εκεί. Τα λεφτά για αυτούς τους μήνες πρέπει να τα δώσει η Ευρώπη.
Μιλώντας την Τρίτη το βράδυ στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της, η Μέρκελ σε μία μάλλον τυπολατρική προσέγγιση της σύμβασης του μηχανισμού ESM που κατέχει το 40% του ελληνικού χρέους, είπε ότι η νομική βάση της λειτουργίας του απαιτεί τρόικα και διαβεβαίωσε τους βουλευτές της ότι η τρόικα θα παραμείνει στο πρόγραμμα αλλά και ότι κάθε αλλαγή σε αυτό θα τεθεί στην έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου. Το τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι ορισμένοι βουλευτές της ζητούσαν μια πιο σκληρή στάση απέναντι στη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Επί της ουσίας, η πρόταση Βαρουφάκη για τα ομόλογα δεν είναι κάτι καινούργιο. Τόσο στην παρουσίαση του βιβλίου του, όσο και σε μία τουλάχιστον προεκλογική του εμφάνιση, ο υπουργός Οικονομικών είχε μιλήσει για την ιδέα των συνδεδεμένων ομολόγων με την ανάπτυξη και των ομολόγων που λήγουν στο διηνεκές. Ο ιστότοπος zerohedge αναφέρει ότι όσο ελκυστικές είναι αυτές οι ιδέες στους ακαδημαϊκούς, τόσο αποκρουστικές είναι στους επενδυτές. Διότι απλά θεωρούνται «πιστωτικό γεγονός».

Υπάρχει και ένα κρίσιμο ερώτημα: Ακόμα και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα δεχόταν -που δεν μπορεί να το κάνει με βάση το καταστατικό της και τις ευρωπαϊκές συνθήκες (απαγόρευση χρηματοδότησης απευθείας κράτους)- σε τι επιτόκιο θα το έκανε;

Οι Γερμανοί θα θεωρήσουν ότι πρόκειται για έμμεση παραβίαση του άρθρου 123 της συνθήκης και θα την «πέσουν» στον Ντράγκι λίγο πριν την έναρξη ενός γιγάντιου προγράμματος για το οποίο πάλευε δύο ολόκληρα χρόνια. Αν, όμως, η πρόταση για αυτά τα ομόλογα αποτελούσε «διαπραγματευτικό όχημα» για έναν διαφορετικό υπολογισμό της Καθαρής Παρούσης Αξίας των ομολόγων με επιμήκυνση της ωρίμανσης και μείωση των επιτοκίων; Η Τράπεζα είναι δύσκολο να δεχθεί να το κάνει απευθείας. Θα είναι αδύνατο να το δεχθεί καν ως βάση για συζήτηση.

Άρα, πού βρισκόμαστε; Οι ελληνικές τράπεζες θα κερδίσουν 15 μέρες. Αλλά θα λείπει η σαφήνεια που θα διευκόλυνε τη διατύπωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Το Βερολίνο κατ' αρχήν θα επιμείνει στο κλείσιμο της αξιολόγησης για να φύγει η τρόικα και θα το κάνει ως τις 28 Φεβρουαρίου. Τότε πιθανόν θα εκτιμήσουν και οι δύο πλευρές τα νέα δεδομένα.
Τάσος Τέλλογλου