04 Φεβρουαρίου 2015

Τουρκία: Ο Ερντογάν κατέσχεσε την τράπεζα του Γκιουλέν

Η Αρχή Εποπτείας Τραπεζικού Συστήματος απέκτησε το 63% των μετοχών της Bank Asya


Τουρκία: Ο Ερντογάν κατέσχεσε την τράπεζα του Γκιουλέν
Στην κορύφωση της φαίνεται πως φτάνει η μάχη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον ηγέτη του θρησκευτικού τάγματος "Χιζμέτ", Φετχουλάχ Γκιουλέν. Το βράδυ τη Τρίτης το η Αρχή Εποπτείας Τραπεζικού Συστήματος (BDDK) ανακοίνωσε την απόφαση της κατάσχεσης του 63% των μετοχών της τράπεζας Bank Asya η οποία ελέγχεται από τον ίδιο τον Γκιουλέν.

Σύμφωνα με την απόφαση από το πρωί της Τετάρτης η συγκεκριμένη τράπεζα θα διοικείται από το Ταμείο Προστασίας Καταθέσεων Καταθέσεων (ΤMSF) το οποίο ελέγχεται από το τουρκικό δημόσιο.H Aρχή Εποπτείας Τραπεζών έκρινε πως υπάρχει αδιαφάνεια στο μετοχολόγιο της Βank Asya.




Ουσιαστικά η τουρκική κυβέρνηση κλείνει την πηγή χρηματοδότησης και σημαντικών εσόδων του Γκιουλέν. Όλες οι εταιρείες που ελέγχονται από το τάγμα Hizmet πλήρωναν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους μέσω της Bank Asya.

Μαζί με την κατάσχεση των μετοχών της τράπεζας, η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε το διαβατήριο του ισλαμιστή Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος από το 1999 ζει στις ΗΠΑ.. Η Άγκυρα ενημέρωσε στις 28 Ιανουαρίου Αμερικανούς αξιωματούχους ότι ακυρώνει το διαβατήριο του κ. Γκιουλέν, διότι εκδόθηκε βάσει μιας «ανακριβούς δήλωσης».

Ο Ερντογάν και το AKP κατηγορούν τον Γκιουλέν πως δημιούργησε ένα «παρακράτος» και ότι βρίσκονται πίσω από την αποκάλυψη σκανδάλου διαφθοράς το οποίο έπληξε την τουρκική κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2013 και ως τελικό στόχο είχε την ανατροπή του Ερντογάν.

Πολιτικοί αναλυτές υπενθυμίζουν πως μέχρι το 2013 ο Γκιουλέν θεωρούνταν σύμμαχος του AKP και τα μέλη του τάγματος του τοποθετούνταν σε νευραλγικές θέσεις στην αστυνομία και στο δικαστικό σώμα.

Η κίνηση της ακύρωσης του διαβατηρίου ενδέχεται να φέρει την Άγκυρα πιο κοντά στην υποβολή επίσημου αιτήματος για την έκδοση του Γκιουλέν.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ