16 Απριλίου 2015

Βαλκάνια 2015: Η τουρκική προσπάθεια για δημιουργία ισχυρής ζώνης επιρροής

ERDOGAN
Τα Βαλκάνια αποτελούσαν ανέκαθεν το πιο όμορφο αλλά παρατημένο παιδί της Ευρώπης. Μια περιοχή εμποτισμένη με εθνικισμούς, διχασμούς και θρησκευτικές συγκρούσεις. Μια περιοχή που βίωνε , όπως και οι κάτοικοι τους στις προσωπικές τους ζωές, σε υπερθετικό βαθμό τα πάντα.Το 2015 βρίσκει τα Βαλκάνια , σε καλύτερη μοίρα από ό,τι στις αρχές του αιώνα μας αλλά με τις ίδιες προσλαμβάνουσες και συνισταμένες.Μια εξ αυτών είναι η διαχρονική προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει μια ισχυρή ζώνη επιρροής στην περιοχή των Βαλκανίων με δούρειο ίππο την Θρησκεία. Είναι γνωστή και η πολιτική στόχευση των ηγετών της γειτονικής χώρας, Ερντογάν και Νταβούτογλου , για την δημιουργία ενός νεο-οθωμανικού τόξου που θα περιλαμβάνει όλες τις Βαλκανικές χώρες με ισχυρό το Μουσουλμανικό στοιχείο όπως η Αλβανία και η Βοσνία,

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Δεν μπορεί να μην είναι γενοκτονία

Σάλο προκάλεσε στην Τουρκία δήλωση του αρμενικής καταγωγής συμβούλου του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ετιέν Μαχτσουπιάν ότι "αυτό που έγινε το 1915 εναντίον των Αρμενίων δεν μπορεί να μην αποκαλείται γενοκτονία".

Αντιδράσεις προκλήθηκαν και στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, ωστόσο πηγές της πρωθυπουργίας διευκρίνισαν ότι από τις 9 Μαρτίου ο Ετιέν Μαχτσουπιάν δεν περιλαμβάνεται στην λίστα των έμμισθων συμβούλων του Προέδρου λόγω συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας του. Πάντως οι πληροφορίες που επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν΄ ότι μπορεί να μην είναι έμμισθος πλέον ωστόσο εξακολουθούσε από τις 9 Μαρτίου και μετά να παραμένει σύμβουλος εθελοντικά. http://www.politis-news.com

Ποιοι θέλουν "άκαπνους" τους S-300 και ενοχλούνται από τις επαφές με τη Μόσχα

Image\ Με διάθεση κριτικής ,πάντα αρνητικής, παρουσιάζεται το ενδεχόμενο της αντικατάστασης βλημάτων για τους S-300 από την Ρωσία. Θέμα που φυσιολογικά συζήτησε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην Ρωσία.

Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δημοσίευμα του ρωσικού RIA αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αγορά πυραύλων για τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300.

Ο κ.Καμμένος δήλωσε στο RIA ότι «θα περιοριστούμε σε αντικατάσταση των πυραύλων .Υπάρχουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα για τη συντήρηση των συστημάτων καθώς και για την αγορά νέων πυραύλων για τα S-300» .Κάποιοι έσπευσαν να παρουσιάσουν ως συνήθως το θέμα ως νέα μεγάλη εξοπλιστική αγορά της Ελλάδας “που οδεύει προς την χρεοκοπία”. Είναι προφανές ότι το να μην είναι σε λειτουργία οι S-300 είναι πολύ βολικό για πολλούς στην περιοχή.

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΠΑΣ KAI ΠΟΙΟΝ ΑΦΗΣΕΙΣ

http://www.enikos.gr/images/resized/485_d7e6f240b8462d0b5adeb250e4fe92fd.jpgΤου ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ*
Δεν αρέσει αυτή η κυβέρνηση στους Ευρωπαίους Εταίρους/ Δανειστές και θέλουν να την αλλάξουν. Να φύγουν, λένε, οι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο Λαφαζάνης, αλλά να φύγει και ο δεξιός Καμένος για να ‘ρθουν οι αριστεροδέξιοι, Βενιζέλος και Θεοδωράκης, παραδουλεύτρες της μνημονιακής πολιτικής. Πρώτος «τον λίθο βαλέτω» ο αναμάρτητος «σοσιαλιστής και φίλος της Ελλάδας» Μάρτιν Σουλτς και ακολούθησαν άλλοι «ων ουκ έστιν αριθμός». Τα ξένα ΜΜΕ υπαγορεύουν το σκοπό και ακολουθούν τα εγχώρια.
Κατανοητή η επιθυμία ανατροπής αλλά ακατανόητος ο στόχος των μνημονιακών. Νομίζουν άραγε ότι ο Τσίπρας δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις τους επειδή τον πιέζει το δίδυμο Λαφαζάνη/Καμένου και όχι επειδή, αν ενδώσει, θα καταρρεύσει ο ίδιος και η κυβέρνησή του; Βερολίνο/Βρυξέλλες (ΒΒ) δεν μπορεί να είναι τόσο ηλίθιοι, γιατί αν είναι πάμε χαμένοι, εμείς και όλη η Ευρώπη/ΕΕ. Με τους βλάκες δεν τα βγάζει πέρα κανείς.

Ηλίαση

Ηλίαση
Σταχυολογώ (διότι αν ανθολογήσω, θα μαραθώ): Η κυρία Τασούλα Χριστοδουλοπούλου έπαθε μια μικρή ηλίαση, με αποτέλεσμα να ανέβει η τιμή των σομπρέρος στο Μεξικό (θεωρία του χάους, εφάμιλλη της θεωρίας των παιγνίων). Προσέτι, προσεφέρθη (πάντα η ηλιοφώτιστη Τασούλα) να φιλοξενήσει στους διαδρόμους του Υπουργείου της(!!!) όσους πρόσφυγες δεν είναι μετανάστες.
Ο κ. Παρασκευόπουλος. Προ ημερών απεφάνθη ότι το κράτος τύφλωσε τον Ξηρό με τις κακές του υγειονομικές υπηρεσίες, αλλά χθες (μιλώντας στον Real FM, στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου) ανακάλεσε τη δήλωσή του ως ατυχή, κάνοντας την αυτοκριτική του (κι αδειάζοντας όσους υπερασπίζονταν αυτήν την άποψη). Επίσης ο κ. Παρασκευόπουλος δεν βρίσκει τώρα φωτογραφικές τις διατάξεις που είχε παραδεχθεί ως φωτογραφικές, ενώ δεν ανασκεύασε προγενέστερες δηλώσεις του, ότι δηλαδή πίσω απ’ τις κουκούλες υπάρχουν ανθρώπινα πρόσωπα. Σωστός, διότι πίσω απ’ τις κουκούλες της κατοχής υπήρχαν κάμπιες. Και πίσω απ’ τις κουκούλες της Κου Κλουξ Κλαν υπήρχαν καγκουρώ.

Η Ιστορία της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα

Η Ιστορία της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια. Μεγάλη, όμως, είναι και η προϊστορία της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα, που έχει ως αφετηρία της την περίοδο του Εθνικού Διχασμού.

Foreign Policy: «Η Ελλάδα πρέπει να σκληρύνει τη στάση της προς τη Γερμανία»


Η Αθήνα μπορεί να κερίδσει ελάφρυνση του χρέους της αναφέρει ο Φιλίπ Λεγκρέν
«Οι απαιτήσεις της νεοεκλεγείσας ελληνικής κυβέρνησης για ελάφρυνση του χρέους και ελευθερία όσον αφορά τις πολιτικές της από τους πιστωτές της στην ευρωζώνη είναι και δίκαιες και απαραίτητες», υποστηρίζει σε άρθρο του στο περιοδικό Foreign Policy, ο Φιλίπ Λεγκρέν, οικονομικός σύμβουλος του πρώην  προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο την περίοδο 2011-2014. Υπάρχει, ωστόσο, ένα σημαντικό πρόβλημα καθώς «η Αθήνα δεν έχει ένα καλά μελετημένο σχέδιο» ούτως ώστε να πετύχει τους στόχους της.Όμως ο βρετανός οικονομολόγος αντί να ταχθεί με τους περισσότερους συναδέλφους του οι οποίοι έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένως ότι η Ελλάδα «δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των δανειστών και να βασιστεί στην (υποτιθέμενη) σοφία και καλή θέληση των ευρωπαϊκών θεσμών για να μπορέσει να τις εκπληρώσει», υποστηρίζει ότι η Αθήνα μπορεί να κερδίσει την ελάφρυνση του χρέους της, δίχως να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Όμως για να συμβεί αυτό, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει τα όποια ατού έχει στη διάθεσή της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η διπλωματία των αγωγών και η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

Η διπλωματία των αγωγών και η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα
Του Σταύρου Λυγερού
Ο υστερικός τρόπος, με τον οποίο το ευρωπαϊκό μιντιακό σύστημα αντέδρασε στην επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα θα ήταν για γέλια εάν δεν ήταν για κλάματα. Ακόμα και σοβαρά ΜΜΕ σχολίασαν εκ των προτέρων την επίσκεψη λες και η Ελλάδα ήταν έτοιμη να αλλάξει στρατόπεδο! Κι αυτό παρότι δεν υπήρξε η παραμικρή δήλωση που να υπονοεί οτιδήποτε δραματικό.
Οι λόγοι που διαμορφώθηκε αυτό το κλίμα είναι δύο:

Μουφτής Άγκυρας: Η δήλωση Πάπα επιταχύνει άνοιγμα Αγίας Σοφίας για μουσουλμανική προσευχή

Μουφτής Άγκυρας: Η δήλωση Πάπα επιταχύνει άνοιγμα Αγίας Σοφίας για μουσουλμανική προσευχή
Η δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου για την αρμενική γενοκτονία οδηγεί στην επιτάχυνση του ανοίγματος της Αγίας Σοφιάς για μουσουλμανική προσευχή, δήλωσε ο Μουφτής της Άγκυρας Μεφαϊλ Χιζλί.Ο Μουφτής της Άγκυρας σχολιάζοντας την δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου διασύνδεσε για πρώτη φορά την αρμενική γενοκτονία με την Αγία Σοφία. “Η αλήθεια είναι πως αυτή η δήλωση πιστεύω ότι θα επιταχύνει μόνο το άνοιγμα της Αγίας Σοφιάς για μουσουλμανική προσευχή”, είπε συγκεκριμένα ο Μουφτής.Υποστήριξε ότι πολλοί εχθροί της Τουρκίας και μέσα και έξω συνεχίζουν τις επιθέσεις τους με διάφορα μέσα. Υποστήριξε ακόμη ότι αυτού του είδους οι δηλώσεις αποτελούν αντανάκλαση του μοντέρνου τρόπου των σταυροφοριών που έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτά τα χώματα εδώ και αιώνες.ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΥΠΕ-CNA

ΝΕΟ «ΧΤΥΠΗΜΑ» ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ Ερντογάν μαινόμενος κατά της Ευρωβουλής

Ακριβώς πριν από έναν χρόνο, τον Απρίλιο του 2014, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε, ως πρωθυπουργός τότε της Τουρκίας, υποβάλει τα «συλλυπητήριά του στα εγγόνια των Αρμενίων που έχασαν τη ζωή τους... υπό απάνθρωπες συνθήκες στις αρχές του 20ού αιώνα».

Ο Τ. Ερντογάν χρησιμοποίησε απαξιωτικές φράσεις για το ψήφισμα της Ευρωβουλής, ωστόσο Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ και οι ΗΠΑ έχουν καλέσει την Αγκυρα «Ο Τ. Ερντογάν χρησιμοποίησε απαξιωτικές φράσεις για το ψήφισμα της Ευρωβουλής, ωστόσο Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ και οι ΗΠΑ έχουν καλέσει την Αγκυρα «να αναγνωρίσει το ιστορικό γεγονός της σφαγής των Αρμενίων»
Το μήνυμά του είχε μεταφραστεί μάλιστα και στην αρμένικη γλώσσα, εντυπωσιάζοντας με το συμφιλιωτικό του τόνο. Ηταν, άλλωστε, η πρώτη φορά στα χρονικά που η τουρκική ηγεσία προέβαινε σε μια τέτοια κίνηση.Πίσω στο παρόν, τα «συλλυπητήρια» έχουν πια δώσει τη θέση τους σε εκρήξεις οργής, με το τουρκικό καθεστώς να «καταδικάζει» ως «συνωμότη που έχει ενταχθεί στο μέτωπο του κακού» ακόμη και τον ίδιο τον Πάπα, επειδή τόλμησε να χαρακτηρίσει τα γεγονότα του 1915 γενοκτονία των Αρμενίων. Είναι πάγια θέση της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει καμία τέτοια «γενοκτονία».

Χαμένο στοίχημα;

http://www.veteranstoday.com/wp-content/uploads/2012/08/kurdistan_map.jpg
Ο Ερντογάν δεν κινδυνεύει μόνο να χάσει το στοίχημα της ενισχυμένης πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή αν το κουρδικό κόμμα HDP ξεπεράσει το όριο του 10%. Δεν κινδυνεύει να χάσει τη δυνατότητα συνταγματικής μεταρρύθμισης για προεδρικό καθεστώς, αλλά συνολικά το στοίχημα πολιτικής επίλυσης του Κουρδικού εντός συνόρων. Πολύ λίγο, πολύ αργά, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι κοσμογονικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στους Ερντογάν-Νταβούτογλου.Την ώρα που καταρρέουν τα σύνορα που χαράχθηκαν το 1918 από τη Βρετανία και τη Γαλλία επί των ερειπίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την ώρα που ουδείς διανοείται ότι το Ιράκ και η Συρία αλλά και τα κράτη της Αραβικής Χερσονήσου θα διατηρηθούν στη σημερινή καθεστωτική και εδαφική μορφή, η συγκρότηση ανεξάρτητου Κουρδιστάν δεν προβάλλει πλέον ως εξαίρεση σε σχέση με μια περιφερειακή σταθερότητα, αλλά ως συνιστώσα μιας Νέας Τάξης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο (ΑΣΑΦΗΣ) ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΙ Ο (ΣΑΦΗΣ) ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ!

Εικόνα: Αλέξανδρος ΤάρκαςΑλέξανδρος Τάρκας Η κυβέρνηση Τσίπρα αντικρίζει σαστισμένη (πέραν των δανειστών και του μεταναστευτικού προβλήματος) κι ένα μείζον πρόβλημα στις σχέσεις με τις ξένες κυβερνήσεις: ενώ το υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον Ν. Κοτζιά, δρα επιτυχημένα, προετοιμάζοντας και «καθαρίζοντας» γρήγορα τα πεδία των συνομιλιών, στη συνέχεια είναι αδύνατη η εσωτερική υλοποίηση των καταρχήν συμφωνιών από τα αρμόδια υπουργεία και κυβερνητικά όργανα.Τα παραδείγματα είναι αρκετά και σοβαρά. Οι ΗΠΑ πρόσφεραν στήριξη στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και στο Αιγαίο (άρση τουρκικής ΝΟΤΑΜ), αλλά εισπράττουν ελλιπή συνεργασία σε θέματα αντιτρομοκρατίας και αμυντικής συνεργασίας. Η Κίνα επανέλαβε τη δέσμευση για επενδύσεις στον Πειραιά και στο σιδηροδρομικό δίκτυο προς τα Βαλκάνια (καθώς και για επαναγορά ομολόγων ή και έντοκων γραμματίων), αλλά δεν λαμβάνει καθαρή απάντηση ως προς την COSCO και τον ΟΛΠ. Ακόμα και το Ιράν εμφανίστηκε έτοιμο (μέσω αρμοδίων στην Τεχεράνη και όχι μέσω του φλύαρου πρέσβη στην Αθήνα) για επενδυτική και ενεργειακή συνεργασία, αλλά δεν έλαβε τις ζητούμενες διευκρινίσεις.

Τουρκική κρατική εγκληματικότητα

http://ekurd.net/mismas/articles/misc2012/1/turkey3723.jpgΜε το κράτος που κατέχει τμήμα της κυπριακής επικράτειας, καταπιέζει εκατομμύρια Κούρδους και ιδρύθηκε πάνω στα κόκαλα αθώων πληθυσμών που εξόντωσαν οι Τούρκοι εθνικοί «ήρωες» δεν θα έπρεπε να συνδιαλέγονται και να συναλλάσσονται τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών καμιάς πολιτισμένης χώρας.Μόνο τα υπουργεία Δημοσίας Τάξεως θα άρμοζε να έρχονται σε επαφή με τη «μάστιγα της Ασίας», όπως τη χαρακτήρισε ο Τζορτζ Χόρτον, πρόξενος των ΗΠΑ στη μαρτυρική Σμύρνη του 1922.Ειδικά στην Ελλάδα, η οποία έχει πληρώσει βαρύτατο φόρο αίματος στους αιμοσταγείς κυβερνήτες των απογόνων του Μωάμεθ Β΄, θα έπρεπε να μην περισσεύει ούτε μία καλή λέξη για τους ανατολίτες νατοϊκούς «συμμάχους».

Η ιστορία της Σάρας

Εφτασε πριν από λίγες ημέρες στην Ελλάδα, έχοντας συγκεντρώσει 35 κιλά φάρμακα και 600 ευρώ. Είναι γιατρός με ειδικότητα στην αναισθησιολογία και την ανάνηψη. Την ενδιαφέρουν όμως γενικότερα οι επιστήμες του ανθρώπου, τις οποίες επίσης μελετά, και αυτό που τώρα την κάνει να έρχεται στη χώρα μας είναι ακριβώς αυτή η επίθεση στο ανθρώπινο που τη βλέπει να διαπερνά τις διάφορες πολιτικές συμμόρφωσης που επιβάλλονται στην Ελλάδα. Η Σάρα θέλει να μάθει ιστορίες από τη χώρα μας, ιστορίες ανθρώπινες για να τις μεταφέρει σε άλλους ανθρώπους και να τους ευαισθητοποιήσει για την αδικία που διακρίνει και εναντίον της οποίας μάχεται.

Για ποια πρόοδο μιλά ο διανοούμενος Σόιμπλε;

Συντάκτης: Τάσος Παππάς Ο Βόλφανγκ Σόιμπλε ξαναχτύπησε. Ύστερα από σιωπή αρκετών ημερών-προφανώς κατ' εντολήν της Μέρκελ- ο υπερυπουργός Οικονομικών της Ευρώπης δήλωσε ότι «η σημερινή ελληνική κυβέρνηση έχει καταστρέψει όλες τις προόδους που είχαν πετύχει οι προηγούμενες κυβερνήσεις».Βεβαίως τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης στα δελτία τους- μερικές φορές αναρωτιέσαι αν γράφονται εδώ ή στην γερμανική καγκελαρία- έσπευσαν να αναδείξουν την παρέμβαση του Σόιμπλε χρωματίζοντας την με τους κατάλληλους μοβ χρωματισμούς (αυτά δεν είναι δελτία-ορισμένα τουλάχιστον- είναι επιτάφιοι σε περιφορά). Επί της ουσίας όμως: Αλήθεια σε ποιες προόδους αναφέρεται ο φίλος μας και διανοούμενος, κατά τον Βαρουφάκη, κύριος Σόιμπλε. Μάλλον τα πρωτογενή πλεονάσματα εννοεί. Ναι, αυτά που τελικώς μας προέκυψαν πολύ μικρότερα συγκριτικά μ' αυτά που είχαν ανακοινώσει οι κυβερνήσεις της αρεσκείας του Γερμανού υπουργού.