16 Απριλίου 2015

Βαλκάνια 2015: Η τουρκική προσπάθεια για δημιουργία ισχυρής ζώνης επιρροής

ERDOGAN
Τα Βαλκάνια αποτελούσαν ανέκαθεν το πιο όμορφο αλλά παρατημένο παιδί της Ευρώπης. Μια περιοχή εμποτισμένη με εθνικισμούς, διχασμούς και θρησκευτικές συγκρούσεις. Μια περιοχή που βίωνε , όπως και οι κάτοικοι τους στις προσωπικές τους ζωές, σε υπερθετικό βαθμό τα πάντα.Το 2015 βρίσκει τα Βαλκάνια , σε καλύτερη μοίρα από ό,τι στις αρχές του αιώνα μας αλλά με τις ίδιες προσλαμβάνουσες και συνισταμένες.Μια εξ αυτών είναι η διαχρονική προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει μια ισχυρή ζώνη επιρροής στην περιοχή των Βαλκανίων με δούρειο ίππο την Θρησκεία. Είναι γνωστή και η πολιτική στόχευση των ηγετών της γειτονικής χώρας, Ερντογάν και Νταβούτογλου , για την δημιουργία ενός νεο-οθωμανικού τόξου που θα περιλαμβάνει όλες τις Βαλκανικές χώρες με ισχυρό το Μουσουλμανικό στοιχείο όπως η Αλβανία και η Βοσνία,

Η στόχευση της Τουρκίας γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Σέρβικης εφημερίδα «Πολίτικα», η Τουρκία μέσω του ιδρύματος θρησκευτικών υποθέσεων χτίζει στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, Τίρανα, το μεγαλύτερο Μουσουλμανικό τέμενος στην περιοχή των Βαλκανίων. Το τζαμί θα μπορεί να φιλοξενεί 4,500 πιστούς. Στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται εκτός από το τζαμί και αίθουσα ομιλιών, βιβλιοθήκη όπως και μουσείο με αναφορά στην ιστορία των Βαλκανίων, έχοντας ως σκοπό την επανανοηματοδότηση της ιστορίας των Βαλκανίων μέσα από μια νεο-οθωμανική σκοπιά.

Στην Αλβανία που το 70% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα , έχει πολλές φορές κατηγορηθεί ότι προωθεί μια φιλοτουρκική ατζέντα στην περιοχή έχοντας ως αναφορά τις συνεχείς προκλήσεις στο Κόσοβο αλλά και την γενικότερη πολιτική αντιμετώπισης των θρησκευτικών μειονοτήτων.
Ήδη η Τουρκία , μέσω του ιδρύματος, κατασκευάζει χώρους λατρείας στην Βοσνία, τα Σκόπια και το Κόσοβο θέλοντας να δημιουργήσει θύλακες επιρροής μέσω αυτού του μοντέλου «θρησκευτικής διπλωματίας». Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι το μοντέλο αυτό δράσης δημιουργεί αντιδράσεις από άλλες χώρες όπως η Σερβία που βλέπουν με μεγάλη δυσπιστία να επαναλαμβάνεται ένα τραγικό έργο που μερικά χρόνια οδήγησε σε μια ανείπωτη τραγωδία με θύματα και από τις δύο πλευρές.