16 Απριλίου 2015

Χαμένο στοίχημα;

http://www.veteranstoday.com/wp-content/uploads/2012/08/kurdistan_map.jpg
Ο Ερντογάν δεν κινδυνεύει μόνο να χάσει το στοίχημα της ενισχυμένης πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή αν το κουρδικό κόμμα HDP ξεπεράσει το όριο του 10%. Δεν κινδυνεύει να χάσει τη δυνατότητα συνταγματικής μεταρρύθμισης για προεδρικό καθεστώς, αλλά συνολικά το στοίχημα πολιτικής επίλυσης του Κουρδικού εντός συνόρων. Πολύ λίγο, πολύ αργά, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι κοσμογονικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στους Ερντογάν-Νταβούτογλου.Την ώρα που καταρρέουν τα σύνορα που χαράχθηκαν το 1918 από τη Βρετανία και τη Γαλλία επί των ερειπίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την ώρα που ουδείς διανοείται ότι το Ιράκ και η Συρία αλλά και τα κράτη της Αραβικής Χερσονήσου θα διατηρηθούν στη σημερινή καθεστωτική και εδαφική μορφή, η συγκρότηση ανεξάρτητου Κουρδιστάν δεν προβάλλει πλέον ως εξαίρεση σε σχέση με μια περιφερειακή σταθερότητα, αλλά ως συνιστώσα μιας Νέας Τάξης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

 Οταν το 2006 σε περιοδικό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ δημοσιεύθηκε χάρτης με τα νέα σύνορα της Μέσης Ανατολής, στο κέντρο του υπήρχε το ελεύθερο Κουρδιστάν, αποτελούμενο από εδάφη της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν και κυρίως της Τουρκίας. Το δημοσίευμα προκάλεσε οργίλες αντιδράσεις, διαψεύσεις, και επισήμως χαρακτηρίσθηκε προσωπική άποψη του συνταγματάρχη Ραλφ Πίτερς. Σε αντίθεση με το 2006, όταν τη Δευτέρα 13.4 δισέλιδο δημοσίευμα στη «Wall Street Journal» συνοδεύθηκε από παρόμοιο χάρτη ουδείς αντέδρασε, με δεδομένες τις εξελίξεις σε Ιράκ, Συρία αλλά και στην Υεμένη.

Πολύ λίγο, πολύ αργά. Η περιορισμένη αυτονομία που εικάζεται ότι θα προσφέρουν οι Ερντογάν-Νταβούτογλου στο ΡΚΚ δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να ικανοποιήσει τους Κούρδους της Τουρκίας, τη στιγμή που στα νότια σύνορα της χώρας υπάρχει από το 1991 το ντε φάκτο ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στο βόρειο Ιράκ και από τα τέλη του 2011 δεύτερο ντε φάκτο ανεξάρτητο κράτος στη βορειοανατολική Συρία που απέδειξε τους τελευταίους μήνες την αντοχή του στην επίθεση των τζιχαντιστών.

Τέλος η σκληρή σύγκρουση Κούρδων-τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ ακυρώνει την προσπάθεια Ερντογάν να παρουσιάσει εντός συνόρων το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ ως κοινό παρονομαστή του πολιτικού Ισλάμ στο οποίο μπορούν να συστεγαστούν σουνίτες μουσουλμάνοι ανεξάρτητα από την εθνική τους ταυτότητα. Με την τυχοδιωκτική της επένδυση στο χαλιφάτο, η Αγκυρα πριμοδότησε την πλήρη και οριστική χειραφέτηση των Κούρδων σε Ιράκ και Συρία.
kapopoulos@pegasus.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ