17 Σεπτεμβρίου 2014

Τα παιχνίδια Τσίπρα με Λαγκάρντ και Ντράγκι!

Αλέξανδρος ΤάρκαςΟ πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας ευτύχησε η παρουσία του στη ΔΕΘ να διευκολυνθεί από την προληπτική λογοκρισία αναμετάδοσης της ομιλίας του. Αναρωτιέται κανείς αν χειρότερη είναι η λογοκρισία καθαυτή ή η μη παραίτηση όποιου υπευθύνου εξέθεσε τον πρωθυπουργό, προσφέροντας στον ΣΥΡΙΖΑ ανεκτίμητο διαφημιστικό δώρο.Ο κ. Τσίπρας ευτύχησε, επίσης, να αξιοποιήσει την παρέμβαση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ για τις απειλές που δέχθηκε σε σχέση με τη γνωστή «λίστα» και την πάταξη της φοροδιαφυγής της ελληνικής ελίτ. Αραγε χρειάζονταν οι δηλώσεις Λαγκάρντ για να αντιληφθούμε ότι πλέον οι προηγμένες δυτικές κοινωνίες και οικονομίες, πριν από οποιοδήποτε άλλο μέτρο, πατάσσουν το «μαύρο χρήμα», αξιοποιώντας παρόμοιες λίστες και ερευνώντας βήμα βήμα τις κινήσεις λογαριασμών παγκοσμίως; Το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να φτάσει ό,τι επιτυγχάνουν, σε λίγους μήνες, εξειδικευμένες ξένες εταιρίες σε τέτοια θέματα;

Αλισβερίσια στο Κυπριακό θέλει ο Νταβούτογλου Η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο στο Κυπριακό


Του Νίκου Στέλγια
Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Η νεά κυβέρνηση της Τουρκίας ανοίγει σιγά σιγά τα χαρτιά της στο Κυπριακό. Στα πλαίσια της επίσκεψης του νέου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στα Κατεχόμενα, η Άγκυρα φέρνει στο προσκήνιο της επικαιρότητας την δική της οπτική γωνία για το Κυπριακό.
Η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο στο Κυπριακό. Μιλά για ομοσπονδιακή λύση με την βάση την αρχή των δυο κρατών. Υπογραμμίζουμε ότι κατά την διάρκεια της Τρίτης, με διπλωματικούς ελιγμούς, ο Τούρκος Πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην «κρατική υπόσταση» της τ/κ πλευράς».

Κριτική για την κυβέρνηση Σαμαρά στην Άγκυρα Η τουρκική πλευρά προβληματίζεται για την «απραξία» της Αθήνας στο Κυπριακό zήτημα

Του Νίκου Στέλγια
Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
«Κατανοούμε την σοβαρότητα της κατάστασης στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα και προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Στο Κυπριακό η λύση είναι εφικτή. Αρκεί η Ελλάδα να αναλογιστεί τις ευθύνες της». Αυτό τονίζει στην «Κ» μια καλά πληροφορούμενη πηγή, η οποία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στον κύκλο του νέου πρωθυπουργού της Τουρκίας.
Οι πληροφορίες της «Κ» από την Άγκυρα δείχνουν ότι τα πρόσφατα μηνύματα του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου δεν είναι τυχαία. Η τουρκική πλευρά προβληματίζεται για την «απραξία» της Αθήνας στο Κυπριακό Ζήτημα.

Για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων μίλησε στην αρμόδια επιτροπή ο Ιωάννης Μπουρλογιάννης Τσαγκαρίδης που διετέλεσε πρεσβευτής της Ελλάδας στη Βόννη της Γερμανίας. Μεγάλες καθυστερήσεις και ολιγωρία, κλειστές πόρτες στο γερμανικό ΥΠΕΞ, ανακοινώσεις έξω από τα διπλωματικά ειωθότα και στιγμιότυπα από την πολιτική θύελλα που ξέσπασε στην Αθήνα, περιέγραψε γλαφυρά ο πρέσβης επί τιμής Ιωάννης Μπουρλογιάννης Τσαγκαρίδης στην επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις που τάχθηκε υπέρ της διπλωματικής οδού για την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ Σε ρόλο... προξενήτρας ο Νταβούτογλου, υπόσχεται νύφες στους Τούρκους στρατιώτες!

Σε ρόλο... προξενήτρας ο Νταβούτογλου, υπόσχεται νύφες στους Τούρκους στρατιώτες!Τι είπε στο τηλέφωνο με τον πατέρα ενός στρατιώτη στα Κατεχόμενα ο Τούρκος πρωθυπουργός και μέχρι πού έφτασαν οι υποσχέσεις του Και νύφες για τούρκους στρατιώτες που υπηρετούν στον κατοχικό στρατό στη Κύπρο φαίνεται να αναζητεί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ χθες κατά την επίσκεψη του στο ψευδοκράτος πήγε σε στρατόπεδο όπου φύτεψε ένα δέντρο. Αμέσως μετά ένας στρατιώτης του πρόσφερε κολόνια. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έπιασε κουβέντα με τον στρατιώτη και του ζήτησε να επικοινωνήσει με τους δικούς του στη Τουρκία.

Ιταλικός «Τιτανικός»;

Τον Φεβρουάριο ο νέος δυναμικός και άφθαρτος Ρέντσι ανέτρεπε με εσωκομματικό πραξικόπημα τον Λέτα και υποσχόταν στους συμπολίτες του ανάκαμψη και ανάπτυξη και στη Μέρκελ γενναίες διαρθρωτικές τομές και αλλαγές. Σχεδόν οκτώ μήνες μετά οι οικονομικοί δείκτες, με τελευταίο δείγμα γραφής την έκθεση του ΟΟΣΑ, δείχνουν την Ιταλία ως «Τιτανικό» να κατευθύνεται προς το παγόβουνο: Η αναλογία χρέους - ΑΕΠ θα φθάσει το 145% το 2015, με τους πάντες να θέλουν να ξεχάσουν ότι πριν από λίγα χρόνια το 120% είχε χαρακτηρισθεί ως το πλαφόν βιώσιμου χρέους στην Ευρωζώνη!

Απειλές και οφειλές

Παραμένει άγνωστο γιατί η κ. Λαγκάρντ δημοσιοποίησε, τις παραμονές της έναρξης επίσημης δικαστικής έρευνας εις βάρος της, ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, ότι είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή της από Ελληνες φοροφυγάδες, όταν παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση την περίφημη λίστα Λαγκάρντ.
Η κατηγορία εις βάρος της χώρας είναι έτσι και αλλιώς βαριά. Δίνει την εικόνα μιας χώρας με έντονα τα μαφιόζικα στοιχεία, με υπηκόους που έχουν την άνεση να εκτοξεύουν απειλές και συμβόλαια θανάτου.Η ζημία όμως είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού επανέρχεται στο διεθνές προσκήνιο η ανικανότητα του ελληνικού κράτους να εντοπίσει μεγάλους φοροφυγάδες της χώρας. Τη στιγμή ακριβώς που η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι μια μεγάλη, μόνιμη και ανικανοποίητη απαίτηση της τρόικας, επί ζημία όλων των μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι πληρώνουν «το μάρμαρο» από το 2010 και εντεύθεν.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Καταδίκη της Τουρκίας για τον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών

Καταδίκη της Τουρκίας για τον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών

Μεταρρυθμίσεις «χωρίς καθυστέρηση» στον τρόπο που διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία της θα πρέπει να κάνει η Τουρκία, ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός στην πίστη των μαθητών, αποφάσισε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που καταδίκασε τη χώρα για παραβίαση του δικαιώματος εκπαίδευσης.

Η υπόθεση την οποία εξέτασε το δικαστήριο αφορούσε έναν μαθητή που ανήκει στους Αλεβίτες, ένα παρακλάδι του Ισλάμ, οι γονείς του οποίου εκτίμησαν ότι το περιεχόμενο των υποχρεωτικών μαθημάτων των θρησκευτικών και της ηθικής που διδάσκονται στα σχολεία της Τουρκίας προάγουν μια σουνιτική προσέγγιση του Ισλάμ.

Μαινόμενος κατά του Τύπου New York Times: Η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους


New York Times: Η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους
Έξαλλος ο Τούρκος πρόεδρος, δεν διστάζει να τα βάλει με την αμερικανική εφημερίδα που αναφέρει σε ρεπορτάζ της πως από την Τουρκία προέρχεται μεγάλος αριθμός μαχητών του Ισλαμικού ΚράτουςΑπορρίπτοντας τον όρο «ισλαμική τρομοκρατία», ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, με αφορμή πρόσφατο μεγάλο αφιέρωμα για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Εκεί η εφημερίδα, που θεωρείται από τις εγκυρότερες παγκοσμίως, αποκαλύπτει ότι η Τουρκία είναι μια από τις βασικότερες χώρες από όπου προέρχεται μεγάλος αριθμός μαχητών ΙΚΙΛ. «Μια εφημερίδα χρησιμοποίησε μια φωτογραφία που μας δείχνει να βγαίνουμε από το Χατσί Μπαϊράμ Τζαμί στην Άγκυρα. Χρησιμοποίησαν την φωτογραφία αυτή σε ένα θέμα για το Ισλαμικό Κράτος. Κι αυτό, με τις πιο ελαφριές εκφράσεις, είναι αναίδεια, είναι αθλιότητα, είναι προστυχιά», δήλωσε μαινόμενος ο Ερντογάν, στη συνεδρίαση του τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που παραβρέθηκε το πρωί της Τετάρτης.

Πώς ερμηνεύουν τη δήλωση Σαμαρά ότι «η μακεδονική γη δεν παύει να μας εκπλήσσει» Οι Σκοπιανοί τρελάθηκαν: Καταγγέλουν το BBC επειδή θεωρεί ελληνικό τον τάφο στην Αμφίπολη


Οι Σκοπιανοί τρελάθηκαν: Καταγγέλουν το BBC επειδή θεωρεί ελληνικό τον τάφο στην ΑμφίποληΟι επαγγελματίες παραχαράκτες της ιστορίας από τα Σκόπια κατηγορούν βρετανικά και αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης ότι «μετονόμασαν αδαώς τον μακεδονικού τύπου τάφο σε ελληνικό» - Ποιους επικρίνουν για «ερασιτεχνισμό» και «πλήρη άγνοια της ιστορίας»; Μέσα ενημέρωσης όπως το BBC, την Washington Post και τους International Business TimesΤο κομμουνιστικό παρελθόν τους και τις σταλινικές μεθόδους παραχάραξης της ιστορίας θυμούνται οι Σκοπιανοί που φαίνεται ότι έχουν πάρει βαρέως το θέμα της Αμφίπολης. Αυτή τη φορά η κυβέρνηση Γκρούεφσκι που ελέγχει απολύτως τα μέσα ενημερωσης στα Σκόπια έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει για «ερασιτεχνισμό» και «πλήρη άγνοια της ιστορίας» βρετανικά και αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως το BBC, την Washington Post και τους International Business Times.

Κύμα Τούρκων ισλαμιστών στο ISIS

CEYLAN YEGINSU / THE NEW YORK TIMES
Σκεπτικός φαίνεται ο στρατηγός Μάρτιν Ε. Ντέμπσεϊ, αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, όρθιος δίπλα στον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ. Ο στρατηγός Ντέμπσεϊ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS. Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου διέψευσε δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο πολλοί Τούρκοι στρατολογούνται από το ΙSIS.
Σκεπτικός φαίνεται ο στρατηγός Μάρτιν Ε. Ντέμπσεϊ, αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, όρθιος δίπλα στον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ. Ο στρατηγός Ντέμπσεϊ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS. Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου διέψευσε δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο πολλοί Τούρκοι στρατολογούνται από το ΙSIS.

Η ψήφος διαμαρτυρίας εκτοξεύει τα ποσοστά του AfD

 Οι εκπρόσωποι των ευρωσκεπτικιστών του AfD (από αριστερά) Μπιόρν Χόεκε, Μπερντ Λούκε και Χανς-Ολαφ Χένκελ, μιλούν σε δημοσιογράφους στη Θουριγγία, όπου κατέκτησαν ποσοστό πάνω από 10% στις τοπικές εκλογές  REUTERS/Fabrizio Bensch ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

Μεγάλες αναταράξεις προκαλεί στη γερμανική πολιτική σκηνή η συνεχής άνοδος του κόμματος των ευρωσκεπτικιστών, «Εναλλακτική για τη Γερμανία».Οι προχθεσινές εκλογικές τους επιτυχίες στα κρατίδια της Θουριγγίας και του Βραδεμβούργου, όπου στις τοπικές αναμετρήσεις κατάφεραν 10% και 12% αντίστοιχα, επιβεβαιώνουν τη συνεχή τους άνοδο.Ενα κόμμα που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο, κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτές με ένα 6%, κατόπιν ήρθε η επιτυχία στις τοπικές εκλογές της Σαξονίας με 9% και τώρα βάζει πλώρη για τα κρατίδια της Δυτικής Γερμανίας.