03 Ιουνίου 2013

Πασχίζουν για... επιστροφή και γίνονται αξιολύπητοι

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΨΙΑΣ Την ταραγμένη περίοδο του 1989 μετά την ήττα του Ιουνίου η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη με το σπάνιο ταμπεραμέντο της σε μια φράση της «...δεν αρέσουμε πλέον χρυσό μου...» είχε αποδώσει την κατάσταση του ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής. Οι εξελίξεις δικαίωσαν τον Ανδρέα και τον επανέφεραν στην εξουσία σχετικά εύκολα με αποτέλεσμα ποτέ το κόμμα να μη συνειδητοποιήσει σε βάθος τα λάθη του και τη σαθρή βάση της σχέσης του με την κοινωνία. Στα είκοσι χρόνια που ακολούθησαν από την επιστροφή του 1993, το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε περισσότερα από 13 και η ΝΔ 7 με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα. Τα δύο κόμματα εξουσίας έμοιαζαν τόσο πολύ το ένα στο άλλο που τελικά είχαμε μια ιδιότυπη πολιτική μετάλλαξη με παρενέργειες που θα πληρώνουν πολλές γενιές Ελλήνων.

«Γλυκοκοιτάζει» την Τουρκία για τις εξαγωγές ΦΑ το Ισραήλ

Τον έντονο προβληματισμό της κυπριακής πλευράς θα πρέπει να προκαλέσει μια σειρά εξελίξεων σε ότι αφορά τα ενεργειακά του Ισραήλ, την ίδια ώρα, που πηγές του SigmaLive στο Τελ Αβίβ, αναφέρουν ότι υπάρχει ενόχληση για το γεγονός ότι καμία ισραηλινή εταιρεία δεν έχει πάρει άδεια στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Η μειοψηφία της μειοψηφίας στριμώχνει την Αγκυρα

Δεν ξέρω τι γίνεται στο εξωτερικό, αλλά στην Τουρκία τουλάχιστον το θεμελιώδες στοιχείο των διαμαρτυριών των τελευταίων ημερών είναι το γεγονός ότι κανείς δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει και ούτε πρόκειται να καταλάβει. Για το λόγο αυτό συνεχίζεται ακόμα το κύμα των διαδηλώσεων, αλλά για τον ίδιο λόγο μπορεί να φθαρεί. Για τον ίδιο λόγο μπορεί να σημάνει τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος, αλλά μπορεί να ισχύει και το αντίθετο. Οι πάντες στην Τουρκία, κόμματα, σχολιαστές, μέσα ενημέρωσης, δεν βρίσκουν πού να τοποθετήσουν τη διαμαρτυρία και ποια ταμπέλα να της κολλήσουν. «Δεν ξέρω ποιος είναι ο συνομιλητής μου», λέει ο Ερντογάν και αναρωτιέται: «Πώς κάνετε έτσι; Σας αφαιρέθηκε μήπως το δικαίωμα της ψήφου;».

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΜ «Περιμένετε τις κάλπες»

Εβδομη μέρα σήμερα των διαμαρτυριών που ξεκίνησαν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και η ένταση και τα επεισόδια έχουν μεταφερθεί από χθες κυρίως στην Αγκυρα, όπου από το απόγευμα η αστυνομία κάνει χρήση βίας και δακρυγόνων.
Η ένταση προέκυψε όταν στις 5 το πρωί της Παρασκευής η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα εναντίον συγκεντρωμένων στο πάρκο της πλατείας Ταξίμ, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας. Η επίθεση είχε το αντίθετο αποτέλεσμα για τις αρχές, αφού σιγά σιγά άρχισε να συρρέει κόσμος προς την πλατεία. Την επόμενη μέρα (Σάββατο), περίπου στις 6 το απόγευμα, η αστυνομία αποχώρησε από την πλατεία. Τα επεισόδια όμως συνεχίστηκαν σε άλλες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, όπως το Μπεσίκτας, αλλά και στη Σμύρνη και την Αγκυρα.

Η Ρεπούση προσβάλλει ξεδιάντροπα την ελληνική ιστορία

Η κυρία Μαρία Ρεπούση, ιστορικός κατά δήλωσή της και βουλευτής με την υποστήριξη 1670 Ελλήνων πολιτών, είναι για πολλούς ανθρώπους η εικόνα και «ενσάρκωση» της λέξης «πρόκληση». Με όλη τη σημασία της λέξης…

Κύριε Ρολάνδη, λίγος ρεαλισμός δεν βλάπτει

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20130602/engine/newego_LARGE_t_1101_54207287_type12128.jpgΚύριε Ρολάνδη, λύση βιώσιμη και λειτουργική δεν υπάρχει, γι’ αυτό και δεν θα εφαρμοστεί ποτέ. Η λύση είναι η απελευθέρωση
Κύριε Ρολάνδη,
Πριν από λίγες ημέρες στο ΡΙΚ, σας ακούσαμε να επαναφέρετε στο προσκήνιο τον παλιό σας εαυτόν. Αυτόν του 2004. Απειλές, εκφοβισμούς, ανακρίβειες. Σκοπός η συμβολή σας στις νέες αγγλοτουρκικές προσπάθειες για διαμελισμό της πατρίδας μας. Κύριε Ρολάνδη, εσείς πού αποδίδετε την έως τώρα αποτυχία της άλλοτε κραταιάς αγγλικής διπλωματίας να διαμελίσει την Κύπρο; Φέτος, κ. Ρολάνδη, όπως οφείλετε να γνωρίζετε, συμπληρώνονται εξήντα (60) χρόνια (1953-2013) από τότε που το Λονδίνο απεφάσισε και υπέγραψε τον διαμελισμό της Κύπρου και τριάντα εννέα (39) χρόνια από τότε που διέπραξε τα δύο μεγάλα εθνικά εγκλήματα σε βάρος της Κύπρου (πραξικόπημα-εισβολή) για να επιβάλει τους σκοπούς του, αφού διά της διπλωματίας απέτυχε.

Οχι ερήμην της κοινωνίας...

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20130603/engine/assets_LARGE_t_420_54207297_type12128.jpgΠοιο θα είναι το θεσμικό και πολιτικό προφίλ της μετα-κεμαλικής Τουρκίας μετά το 2014; Θα είναι Προεδρική Δημοκρατία γαλλικού τύπου, θα παραπέμπει στα αυταρχικά καθεστώτα της Κεντρικής Ασίας;Στο ερώτημα αυτό η τουρκική κοινωνία δεν μπορεί να απαντήσει. Γνωρίζει ότι τελείωσε η κηδεμονευόμενη δημοκρατία που εγκαθίδρυσαν οι στρατηγοί μετά το πραξικόπημα του 1980, γνωρίζει ότι η σημερινή περίοδος είναι μεταβατική και τους τελευταίους μήνες συνειδητοποιεί ότι οι μελλοντικές καθεστωτικές ισορροπίες επιχειρούνται να διαμορφωθούν ερήμην της στη βάση ενός συνολικού συμβιβασμού του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ με το ΡΚΚ.

Γνώμη: Η Τουρκία και ο Ταγίπ

Διαδηλωτές έχουν μαζευτεί σε ένα κεντρικό δρόμο στην Αγκυρα, κατά τη διάρκεια εκτεταμένων επεισοδίων με την αστυνομία. Η αστυνομία έκαανε εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσει τους διαδηλωτές, καθώς συνεχίζονται για τρίτη ημέρα, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η ύβρις ταπεινώνει και τους πανίσχυρους

FT για Ερντογάν: Η Του David Gardner
Έντονα επικριτικοί οι FT για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην γνωστή στήλη της εφημερίδας Global Insight γίνεται λόγος για νέο-Οθωμανό σουλτάνο και για το δράμα της Τουρκίας με το κενό κεμαλικής αντιπολίτευσης.
Μετά από μία δεκαετία στην πρωθυπουργία της Τουρκίας και τρεις θριαμβευτικές εκλογικές νίκες με αυξανόμενο ποσοστό των ψήφων σε αυξανόμενο ποσοστό συμμετοχής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι – και συμπεριφέρεται – ως Άρχοντας των Δημοσκοπήσεων. Καθώς όμως, αυξάνονται οι οσμές απολυταρχισμού στη νέο-ισλαμιστική κυβέρνηση έρχεται και η χαρακτηριστική μυρωδιά της ύβρεως – και αυτό αποδεικνύεται από τις διαδηλώσεις ενάντια στην ισοπέδωση ενός πάρκου για να χτιστεί ένα ακόμη εμπορικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ Α. ΤΣΙΠΡΑ Δυσφορία εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Δυσφορία εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ Επιστολή με την οποία εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για την πρόθεση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει την απόσυρση της κυβερνητικής τροπολογίας, που αφορά στην τροποποίηση της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, έστειλε προς τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (ΣΕΝΕ).

ΝΔ-Συνέδριο: Πρωτοβουλίες Σαμαρά για την επανένωση της κερματισμένης Κεντροδεξιάς


"Με την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, την εκλογή νέου γραμματέα αλλά και με την επιστροφή στελεχών θα γίνει το πρώτο βήμα για την επανένωση της πολυκερματισμένης Κεντροδεξιάς."
Η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να  «διαγράψει» το σχέδιο νόμου του Αντώνη Ρουπακιώτη αλλά και η επιλογή του να επιχειρηματολογήσει αναλυτικά στον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη -ο οποίος τον κατηγορεί ότι δεν έχει αποκηρύξει τη Χρυσή Αυγή- αποτελούν για το γαλάζιο επιτελείο μια ισχυρή επιβεβαίωση των ιδεολογικών αρχών της Νέας Δημοκρατίας που θα σφραγιστούν στο συνέδριο του Ιουνίου.

Νταβούτογλου: Οι διαδηλώσεις αμαυρώνουν την εικόνα της Τουρκίας


Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε έκκληση σήμερα να σταματήσουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται εδώ και τρεις ημέρες σε πολλές πόλεις, υποστηρίζοντας ότι αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. "Η συνέχιση των διαδηλώσεων (...) δεν θα έχει κανένα όφελος αλλά θα αμαυρώσει τη φήμη της χώρας μας που απολαμβάνει το θαυμασμό τόσο στην περιοχή μας όσο και σε όλο τον κόσμο" ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος υπουργός μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. Ο Νταβούτογλου εξέφρασε τη λύπη του που εξαιτίας των γεγονότων αυτών έχει αποσιωπηθεί η πρόοδος την οποία έχει επιτύχει η συντηρητική-ισλαμική κυβέρνηση όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης. "Δεν είναι δίκαιο", ανέφερε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε όμως ότι η Τουρκία "έχει τη δύναμη και την απαραίτητη ωριμότητα να ξεπεράσει αυτή τη δοκιμασία".

ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ Αδειανό πουκάμισο η νέα δομή στις Ε.Δ.

Δύο είναι τα κριτήρια, με βάση τα οποία οι σοβαρές χώρες επιλέγουν ποια πολιτική θα ακολουθήσουν για τις αμυντικές δαπάνες: είτε με βάση τα χρήματα που έχουν να διαθέσουν είτε με βάση την απειλή που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος Με απλά λόγια, στη μία περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό που ορίζει το ετήσιο και μεσοπρόθεσμο «μπάτζετ». Αυτό αποτελεί το απόλυτο «ευαγγέλιο» και μέσω αυτού γίνεται κάθε προγραμματισμός, ακόμη κι αν οι στρατηγοί θεωρούν ότι τους είναι απαραίτητα περισσότερα όπλα ή χρήματα.

Ακριβή μου στρατιωτική παρουσία

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Για χάρη της Ουάσινγκτον το Λονδίνο ξόδεψε 37 δισ. λίρες στο Αφγανιστάν!
getFile (64) Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
 Εξωφρενικό σε χρήματα και ανθρώπινο δυναμικό αποδεικνύεται το κόστος της παραμονής των Βρετανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, καθώς η μέχρι σήμερα εμπλοκή της γηραιάς Αλβιώνος στον πόλεμο, ο οποίος άρχισε το 2006, έχει κοστίσει ήδη στους Βρετανούς φορολογούμενους τουλάχιστον 37 δισ. λίρες.

To Kρεμλίνο καλεί τους Ρώσσους να αποσύρουν τα λεφτά τους από την Κύπρο

getFile (39)
ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού
 Τη σκληρή πιεστική γραμμή έναντι της Κύπρου φαίνεται πως διατηρεί η ρωσική οικονομική ελίτ, δυσαρεστημένη από τις έως τώρα απώλειές της, αλλά και απαισιόδοξη για το μέλλον της οικονομίας της μεγαλονήσου. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει η κατηγορηματική τοποθέτηση του Γκέρμαν Γκρεφ, πρώην υπουργού Οικονομικών της Ρωσίας και νυν προέδρου της μεγαλύτερης μετοχικής και υπό κρατικό έλεγχο ρωσικής τράπεζας Sberbank, ο οποίος κάλεσε τους Ρώσους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις κυπριακές τράπεζες.

Η «μαγική εικόνα» της επικείμενης ανάκαμψης και...


http://cdn.v-fit.us/files/2013/01/success.jpg
ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ επιβεβαιώνουν ότι τους τελευταίους μήνες ενισχύεται έστω και λίγο στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι η οικονομία σταθεροποιείται και ότι τα χειρότερα είναι πίσω. Η εντύπωση αυτή συντηρεί ένα κλίμα μετρημένης ελπίδας, γεγονός που αναμφίβολα διευρύνει τα περιθώρια πολιτικών κινήσεων της κυβέρνησης Σαμαρά και κατ’ επέκταση κρατάει όρθια εκλογικά τη Ν.Δ.Η εντύπωση αυτή δεν προκύπτει από την εξέλιξη των βασικών δεικτών, αλλά από τις προβλέψεις εκείνων που τα προηγούμενα τρία χρόνια διαψεύσθηκαν παταγωδώς. Στην πραγματικότητα, πρόκειται περισσότερο για επικοινωνιακή επιχείρηση, στην οποία πρωτοστατούν οι κάθε είδους μηχανισμοί επιρροής των αρχουσών ελίτ. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα, μάλιστα, τροφοδότησε την καλλιέργεια προσδοκιών για έλευση μεγάλων επενδύσεων.

Νικητής το Αζερμπαϊτζάν (στην ενέργεια)

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQCGW1HP8LLARq0M2bIdhLcXDpnPsj2kDKEoZ2CUknkrHt0FmaFΤου Dimitar Bechev
Δεν μιλάω για την Eurovision αλλά για την ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Υπάρχει λόγος γιατί ένα άγαλμα του Heydar Aliev κοσμεί μια πλατεία στο κέντρο του Βελιγραδίου. Οι βαλκανικές κυβερνήσεις είναι απασχολημένες να φλερτάρουν το Baku, που είναι πρόθυμο να τροφοδοτήσει τις πληγείσες από την κρίση οικονομίες, με αζέρικο αέριο. Κατά μέσο όρο, οι τοπικές ενεργειακές επιχειρήσεις πληρώνουν περισσότερα για τροφοδότηση από τη Gazprom σε σχέση με τους ομολόγους τους στη Δύση, με τα Σκόπια μάλιστα να κατέχουν το ευρωπαϊκό ρεκόρ.

Τουρκία: Οι σκιές στον... ενάρετο κύκλο ανάπτυξης

Τουρκία: Οι σκιές στον... ενάρετο κύκλο ανάπτυξηςτου Κώστα Μελά*
Τα σημάδια "κόπωσης" στην οικονομία της χώρας. Η βραδυβλεγής βόμβα του εξωτερικού χρέους και το φρενάρισμα στην παραγωγή. Η προσήλωση στην συνταγή του ΔΝΤ και η προσπάθεια "άμυνας" από την κεντρική τράπεζα. Γράφει ο Χρ. Μελάς.
Ενδείξεις εξασθένισης του ενάρετου κύκλου οικονομικής ανάπτυξης στην Τουρκία εμφανίζονται στη σκιά των ταραχών που ξέσπασαν το σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Stratfor: Τι σημαίνουν οι ταραχές στην Τουρκία

Stratfor: Τι σημαίνουν οι ταραχές στην Τουρκία -Η αντίδραση των κοσμικών & η Συρία Τα νέα δεδομένα στα σχέδια Ερντογάν για υπερεξουσία. Τι σηματοδοτεί η πολιτική "γεωγραφία" των διαδηλωτών. Η σύγκρουση κοσμικών-ισλαμιστών, οι εργολάβοι και τι σηματοδοτεί η στάση του τύπου. Οι συνέπειες στην εξωτερική πολιτική.
Η ταχεία κλιμάκωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες αποκάλυψε μια σειρά από ρήγματα στο πολύπλοκο πολιτικό τοπίο που πλέον αλλάζουν τα δεδομένα σε πολλά «φλέγοντα» ζητήματα, εντός και εκτός τουρκικών συνόρων. Αν και η δημοφιλία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (γνωστού από τα αρχικά του, AKP), έχει αρχίσει να φθίνει, φαίνεται πως θα παραμείνει σημαντική δύναμη στην τουρκική πολιτική σκηνή για μεγάλο χρονικό διάστημα, χάριν στην ισχυρή εκλογική βάση σε όλη τη χώρα, αλλά και την απουσία αξιόπιστης πολιτικής εναλλακτικής στις επόμενες εκλογές.