03 Ιουνίου 2013

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΜ «Περιμένετε τις κάλπες»

Εβδομη μέρα σήμερα των διαμαρτυριών που ξεκίνησαν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και η ένταση και τα επεισόδια έχουν μεταφερθεί από χθες κυρίως στην Αγκυρα, όπου από το απόγευμα η αστυνομία κάνει χρήση βίας και δακρυγόνων.
Η ένταση προέκυψε όταν στις 5 το πρωί της Παρασκευής η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα εναντίον συγκεντρωμένων στο πάρκο της πλατείας Ταξίμ, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας. Η επίθεση είχε το αντίθετο αποτέλεσμα για τις αρχές, αφού σιγά σιγά άρχισε να συρρέει κόσμος προς την πλατεία. Την επόμενη μέρα (Σάββατο), περίπου στις 6 το απόγευμα, η αστυνομία αποχώρησε από την πλατεία. Τα επεισόδια όμως συνεχίστηκαν σε άλλες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, όπως το Μπεσίκτας, αλλά και στη Σμύρνη και την Αγκυρα.

Μετά την αποχώρηση της αστυνομίας, η Ταξίμ «αλώθηκε» από τους κατοίκους της Πόλης, πράγμα που συνεχιζόταν μέχρις αργά χθες τη νύχτα. Πέρα από την αστυνομική βία, η στάση της κυβέρνησης -που εκφράζεται κατά κύριο λόγο από πλευράς του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- είναι η επιμονή προς την υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης. Και αυτό με τρόπο που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας επέμβασης της αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ.

«Πλιατσικολόγοι»
Χθες ο Ερντογάν είπε ότι «δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές στο γεγονός ότι μερικοί πλιατσικολόγοι πηγαίνουν στην πλατεία και προκαλούν το λαό μας· ο λαός όταν μας έδωσε την ψήφο του, το έκανε για να προστατεύσουμε την ιστορία μας» και τόνισε ότι «στην πλατεία θα κατασκευαστεί και τζαμί και δεν πρόκειται να ζητήσω γι' αυτό την άδεια του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ή μερικών πλιατσικολόγων».Ο Ερντογάν σε συνέντευξη που έδωσε το απόγευμα σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι μίλησε μεν με πιο ήπιο τρόπο, αλλά αναρωτήθηκε «ποιος είναι ο λόγος των διαδηλώσεων» και πρόσθεσε: «Μήπως τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα της ψήφου;». Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «ο αγώνας για δημοκρατία διεξάγεται στις κάλπες».Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα λεγόμενα κοινωνικά μέσα, λέγοντας ότι «το twitter είναι το μεγαλύτερο βάσανο των κοινωνιών».Το Σάββατο ο Ερντογάν επέκρινε τον ηγέτη του ΡΛΚ και υπογράμμισε ότι το κόμμα αυτό θα είναι υπεύθυνο, αν ανακύψει κάποιο πρόβλημα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επέκρινε ακόμη και το διοικητικό δικαστήριο το οποίο το μεσημέρι εξέδωσε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του σχεδίου ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ.

«Πραξικόπημα»
«Στόχος τους είναι η δημιουργία χάους, με απώτερο σκοπό το στρατιωτικό πραξικόπημα» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Μεχμέτ Αλί Σαχίν.Με παρόμοιο τρόπο μίλησε και ο Ερντογάν, λέγοντας ότι «τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι καινούργιες. Εγιναν και την εποχή του Μεντερές (σ.σ. τη δεκαετία του '50), αλλά και πριν από πραξικόπημα του 1980».Τα επίσημα στοιχεία ανέφεραν χθες 58 τραυματίες και 939 προσαγωγές. Ωστόσο η εικόνα που προκύπτει από τους χώρους των διαδηλώσεων, αλλά και από τα κοινωνικά μέσα (με κάθε επιφύλαξη που απαιτείται για τις πληροφορίες που μεταδίδονται από αυτά), είναι αρκετά διαφορετική. Εχουν αναφερθεί δύο περιπτώσεις θανάτου, όπως εξάλλου ανέφερε και σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία. Προχθές τα μεσάνυχτα προστέθηκε και ο ισχυρισμός ότι η αστυνομία στο Μπεσίκτας έκανε χρήση της απαγορευμένης χημικής ουσίας «Πορτοκαλί παράγοντας». Πληροφορία την οποία μετέδωσε υπό μορφήν αναφοράς και το διεθνές δίκτυο CNN International, με την υποσημείωση ότι δεν έχει ελεγχθεί η πληροφορία.Η χθεσινή μέρα ήταν σχετικά ήρεμη στην Κωνσταντινούπολη, αλλά όχι στην Αγκυρα. Οι διαδηλώσεις στην Αγκυρα ξεκίνησαν από την Παρασκευή ως συμπαράσταση στους διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ. Από χθες το μεσημέρι η αστυνομία έκανε χρήση βίας. Τα επεισόδια συνεχίζονταν μέχρι αργά τη νύχτα.

Ο αυταρχισμός Ερντογάν πυροδότησε την έκρηξη

Τα σχέδια για κατασκευή εμπορικού κέντρου στο Πάρκο Γκεζί ήταν μάλλον η αφορμή παρά η βασική αιτία των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, που εξελίχθηκαν σε εξέγερση μετά τη βίαιη καταστολή των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.Αναλυτές διαφόρων ξένων μέσων ενημέρωσης συφωνούν ότι υπάρχει συσσωρευμένη λαϊκή δυσφορία για το όλο και πιο αυταρχικό ύφος διακυβέρνησης του πρωθυπουργού Ερντογάν, σε συνδυασμό με μια σειρά μέτρων που ερμηνεύονται ως σταδιακή στροφή στον εξισλαμισμό του κράτους.

Σε κύριο άρθρο με τίτλο «Ο κ. Ερντογάν και η μέθη της εξουσίας» η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» επισημαίνει ότι «σε όλο το πολιτικό φάσμα, από την Αριστερά έως τη Δεξιά, το κίνημα (διαμαρτυρίας) αποκρυσταλλώνει τη συσσωρευμένη αντίδραση εναντίον εκείνου που μονοπωλεί την εξουσία εδώ και 10 χρόνια. Οι υποστηρικτές του κοσμικού κράτους εξεγείρονται κάθε μέρα και περισσότερο εναντίον της εισβολής της θρησκείας στα δημόσια πράγματα και στον τρόπο που ο κ. Ερντογάν τη χρησιμοποιεί για να κυβερνήσει. Μέσα σε μερικές ημέρες ψηφίστηκε νόμος για τον περιορισμό της κατανάλωσης του αλκοόλ. (...) Ενας Αρμένιος διανοούμενος της Τουρκίας καταδικάστηκε σε 13 μήνες φυλάκιση για "βλασφημία" επειδή επέκρινε τον προφήτη Μωάμεθ και το δημαρχείο της Αγκυρας κάλεσε τους πολίτες "να υιοθετήσουν συμπεριφορά συμβατή με τις ηθικές αξίες". Τα αριστερά κόμματα, οι φοιτητές και τα συνδικάτα έχουν εξαντληθεί από την καταστολή των διαδηλώσεων και το κύμα συλλήψεων (...) στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Οι Τούρκοι αλεβίτες (...) διαμαρτύρονται για διακρίσεις εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος. (...) Η λίστα είναι μεγάλη. Και όλοι καταγγέλλουν την αυταρχική εκτροπή του επικεφαλής της κυβέρνησης, το ωμό του ύφος, τα μεγαλομανή κακόγουστα κατασκευαστικά σχέδια με τα οποία έχει ντύσει την Κωνσταντινούπολη, το σύστημα της κλίκας που οικοδόμησε στην πόλη ως δήμαρχος 20 χρόνια πριν».
Στο ίδιο πνεύμα, ο Πίτερ Μπόμοντ της βρετανικής εφημερίδας «Observer» προσθέτει στην παραπάνω λίστα το πρόβλημα της διαφθοράς που κρύβεται πίσω από την κατασκευαστική έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη και από την οποία «φέρονται να επωφελούνται βασικοί παίκτες της τουρκικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων μελών του κόμματος του Ερντογάν». Αν υπάρχει ένα πράγμα που ενώνει όλα τα ζητήματα της πλατείας Ταξίμ, «είναι η λογοδοσία, ή μάλλον η απουσία της».
(Πηγές: www.lemonde.fr - www.guardian.co.uk)