15 Απριλίου 2013

Πρός Καθηλωμένους

"Αρθρογράφοι" απ΄τους άλλους πλανήτες
(http://www.antinews.gr/)Σε μια εποχή όπου απαιτείται σύγχρονος λόγος κάποιοι συνεχίζουν να φέρονται και να συμπεριφέρονται σαν πραγματικά από άλλον πλανήτη και αναφέρομαι σε αυτούς που συνειδητά αγνοώντας τις επιταγές των καιρών συνεχίζουν να γράφουν υπηρετώντας την φιλαρέσκεια τους.Σήμερα το ερώτημα  "Πόσο θ’ αντέξει η κοινωνία μας να στηρίζει τις ελπίδες της στην Ευρώπη και στο ενιαίο νόμισμά της, προκειμένου να δει καλύτερες μέρες" έχει αποκτήσει καθολικό χαρακτήρα και θα έπρεπε να βασανίζει την πολιτική σκέψη μας. Αντι αυτού βλέπουμε ομιχλώδης σκέψεις να περιπλανώνται ανά την υφήλιο σε ένα ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο χωρίς πυξίδα κυριολεκτικά στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα με μόνο στόχο να διασπάσουν την ήδη πολυδιασπασμένη κοινωνία μας εγκλωβισμένες σε παρωχημένα σχήματα και σε διαχωριστικές γραμμές  του παρελθόντος οι οποίες και έχουν καταρρεύσει

Προοδευτικός ευρωπαϊκός πόλος: Η ΔΗΜΑΡ μπορεί! Γιάννης Μεϊμάρογλου,


Οι δημοσκοπήσεις έχουν πάντοτε δύο αναγνώσεις: την εύκολη -τα ποσοστά των κομμάτων και τις μεταβολές τους- και την πιο απαιτητική, αυτήν δηλαδή που απαιτεί βαθύτερη ανάλυση των ποιοτικών δεδομένων.
Από τις έρευνες κοινής γνώμης που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτό το Σαββατοκύριακο, φαίνεται πως έμειναν όλα τα κόμματα ευχαριστημένα. Εκφράσθηκε, μάλιστα, ως είθισται πλέον, και η κοινή ανησυχία για την άνοδο της Χρυσής Αυγής και... η ζωή συνεχίζεται. Υπάρχει ωστόσο ένα εύρημα που «υποφωτίσθηκε» και που αφορά το διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό των ευρωσκεπτικιστών και, ιδιαίτερα, των συμπολιτών μας που εκφράζονται ανοιχτά πια υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. Το κλασικό από τη μέρα της συγκρότησης της τρικομματικής, ερώτημα, «Πόσο θα αντέξει αυτή η κυβέρνηση», φαίνεται ν’ αντικαθίσταται σταδιακά από το «Πόσο θ’ αντέξει η κοινωνία μας να στηρίζει τις ελπίδες της στην Ευρώπη και στο ενιαίο νόμισμά της, προκειμένου να δει καλύτερες μέρες».

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΕΜΕΝΟΥΣ Γιατί πρέπει να γίνει τζαμί στην Αθήνα και γιατί πρέπει να το πληρώσει το κράτος

Γράφει ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Καλαντζής'
Οι μουσουλμάνοι στην Αττική δεν ξεπερνούν συνολικά τους 150.000 επί 4.500.000 κατοίκων. Οι νόμιμοι μουσουλμάνοι μετανάστες ήταν 32.000 το 2010, 28.000 το 2012 και η τάση μείωσης συνεχίζεται λόγω της ύφεσης. Η μεγαλύτερη ομάδα μουσουλμάνων κατοίκων της Αθήνας που έχουν ελληνική υπηκοότητα είναι αραβικής καταγωγής. Τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία βρίσκονται, σχεδόν όλα, σε αραβικές χώρες. Είναι παράλογο από τη μια να επιδιώκουμε επενδύσεις και συμμαχίες με τις αραβικές χώρες και από την άλλη να ταυτίζουμε το Ισλάμ με την Τουρκία, τη στιγμή που η γλώσσα του Ισλάμ είναι τα αραβικά. Είναι αυτοκαταστροφικό να μιλάμε με τρόπο προσβλητικό για μια θρησκεία ενός δισεκατομμυρίου πιστών σε 184 χώρες επειδή οι Τούρκοι διέπραξαν τη γενοκτονία εναντίον των χριστιανών ορθοδόξων σε Πόντο και Μικρά Ασία.

ΗΠΑ: Αναγκαία η επανασύσταση της θέσης του γγ Απόδημου Ελληνισμού, τονίζει ο συντονιστής ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ

του ανταποκριτή μας Π. Παναγιώτου
Αναγκαία θεωρεί την επανασύσταση της θέσης του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού ο Συντονιστής ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος.Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "η ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (Γ.Γ.Α.Ε.), το 1983, ως αυτοτελή δημόσια Υπηρεσία, στο πλαίσιο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, αναμφίβολα υπήρξε μία μεγάλη κατάκτηση για τους απανταχού Έλληνες, και ως τέτοια χαιρετίστηκε απ' όλους εμάς που ζούμε μακριά από την πατρίδα. Με την στήριξη όλου του πολιτικού κόσμου της γενέτειρας, τέθηκαν τότε οι βάσεις για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων δραστηριοτήτων, προς όφελος των Ελλήνων του εξωτερικού, την ενίσχυση των δεσμών τους με την Ελλάδα, αλλά και του φιλελληνισμού, ανά τον κόσμο. Με το γνώμονα αυτό, υλοποιήθηκαν αξιόλογα προγράμματα, σε συνεργασία και με άλλα Υπουργεία και Οργανισμούς για εξειδικευμένα θέματα".

Ευρώ: υπάρχουν εργαλεία στήριξης;


Ευρώ: υπάρχουν εργαλεία στήριξης;
Με εργαλεία όπως ο μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το δημοσιονομικό σύμφωνο και η τραπεζική ένωση, οι πολιτικοί επιχειρούν να σταθεροποιήσουν το «ευρωοικοδόμημα». Αμφιβολίες διατυπώνουν οι οικονομολόγοι. Όταν ένα κράτος αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερχρέωσης ένας τρόπος απεγκλωβισμού είναι το εργαλείο του πληθωρισμού: Τυπώνει νέο χρήμα, το καθιστά φθηνότερο κι έτσι μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του. Το ενδεχόμενο μίας στάσης πληρωμών είναι σπανιότατο, ακόμη κι αν οι δανειστές δεν λάβουν πίσω το σύνολο των χρημάτων τους.

Η κρίση έφερε μείωση και στις στρατιωτικές δαπάνες Σύμφωνα με το International Peace Research Institute της Στοκχόλμης


Μείωση παρουσίασαν παγκοσμίως οι στρατιωτικές δαπάνες το 2012, για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια, εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, παρά την αύξηση σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία.Σύμφωνα με το International Peace Research Institute της Στοκχόλμης (SIPRI), think-tank που ειδικεύεται στο θέμα, αιτία της μείωσης είναι οι σφιχτοί προϋπολογισμοί των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαίων συμμάχων τους, καθώς και η μείωση της εμπλοκής τους στις συγκρούσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Παράγων ανατροπής

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS_LCpJ9BVQ6k3rhppHYGlwVuBFOVs95wIksQT8WhftKIF9c5Bi
Τον Νοέμβριο του 2011, οι Μέρκελ - Σαρκοζί απέπεμπαν τον Καβαλιέρε από την πρωθυπουργία και το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας ήταν για την πλειονότητα των παρατηρητών θέμα χρόνου.
Σήμερα, σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου και το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο που ακολούθησε, ο Μπερλουσκόνι έχει διασφαλίσει δημοσκοπικό προβάδισμα και είναι απέναντι στον Μπερσάνι και στον Γκρίλο ο ηγέτης που έχει το μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών, και το αξιοποιεί αριστοτεχνικά.

Eλληνικά σφάλματα


Αντώνης Φουρλής Το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων έρχεται και παρέρχεται από την επικαιρότητα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, γιατί συμβαίνει να “πουλά” και να αγγίζει το θυμικό μας. Όσοι διατηρούν ακόμη ανοιχτές πληγές, ως θύματα των ναζιστικών θηριωδιών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έχουν κάθε λόγο να επιζητούν τη Δικαιοσύνη και την αποκατάσταση. Όσοι δεν συμπαθούν τους Γερμανούς -και η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει πολλοί εσχάτως- βρίσκουν μία ακόμη αφορμή να τους κατηγορούν. Δεν θέλω να μιλήσω για τους ακραίους, που επιχειρούν και να τους ταυτίσουν συλλήβδην με τους Ναζί, αναπαράγοντας βλακώδη στερεότυπα για τη σύγχρονη Γερμανία...

Η πολιτική λιτότητας προκαλεί μεγάλη ύφεση

http://2.bp.blogspot.com/-AlwLCMeKglY/T6lgE_G4mJI/AAAAAAAAm6I/RVGN5PnqKX0/s1600/%CE%B4%CF%81%CE%B5%CF%84%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%821.jpgΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*
Αυξάνει την ανεργία στα νότια κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, ενώ επηρεάζει ελάχιστα τα βόρεια
Το πρόβλημα της συνεχώς αυξανόμενης ανεργίας απασχολεί ολοένα και περισσότερο όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Υπάρχουν, όμως, πολύ μεγάλες διαφορές στα ποσοστά αυτά ανάμεσα στα βόρεια και στα νότια κράτη-μέλη της. Και το χειρότερο, οι πολιτικές που τα βόρεια κράτη επιβάλλουν στα νότια διευρύνουν τη διαφορά αυτή, εξαιτίας της μεγάλης ύφεσης που προκαλούν οι πολιτικές σ’ αυτά στα κράτη στα οποία εφαρμόζονται.

Αποσύρεται από το Νabucco η γερμανική RWE

Ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός RWE προχώρησε στην πώληση του 17% των μετοχών του στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco στην αυστριακή OMV.Σε μία προσπάθεια να μειώσει τις ζημιές του, ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός RWE AG, προχώρησε στην πώληση του 17% των μετοχών του στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco στην αυστριακή OMV AG αντί αδιευκρίνιστου ποσού, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η αυστριακή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου.Οι δύο εταιρείες

Γιατί δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή στο τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία-Τελ Αβίβ

Ο αγωγός τους φέρνει πιο κοντάΤου Χάρη Φλουδόπουλου
Στις δηλώσεις του από το Ισραήλ ο διευθύνων συμβούλος της Noble Energy Τσαρλς Ντέιβιντσον ανέφερε ότι η λύση του αγωγού μέσω Τουρκίας θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση για την εξαγωγή της ισραηλινής παραγωγής. Ο ίδιος ωστόσο επέμεινε σε δύο θέσεις: πρώτον ότι η λύση του LNG παραμένει η επικρατέστερη και δεύτερον ότι θα πρέπει η κυβέρνηση του Ισραήλ να λάβει άμεσα τις αποφάσεις της ώστε και οι εταιρείες να αποφασίσουν για τη μεγάλη επένδυση που αφορά στην αξιοποίηση του γιγαντιαίου κοιτάσματος Λεβιάθαν. Με δεδομένο άλλωστε ότι το κοίτασμα Ταμάρ, θα αξιοποιηθεί κυρίως για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών του Ισραήλ, η απόφαση για τις εξαγωγές είναι καθοριστικής σημασίας για την επένδυση στο Λεβιάθαν.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ανενεργές 250 ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία

Ανενεργές 250 ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία
Του Δημήτρη Διαμαντίδη
«Ρήγμα» στην ελληνική επενδυτική παρουσία στην Τουρκία έχει προκαλέσει η κρίση στην οικονομία, καθιστώντας σχεδόν τις μισές επιχειρήσεις της χώρας μας στη γείτονα, απλές «σφραγίδες», ενώ την ίδια στιγμή ζωηρεύει συνεχώς το ενδιαφέρον τουρκικών κεφαλαίων για επενδύσεις στην Ελλάδα.Όπως έκανε γνωστό σε δηλώσεις του, στο περιθώριο εκδήλωσης του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, ο εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας μας στην Άγκυρα, Λ. Κουναλάκης, οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία αριθμούν περίπου 500 επιχειρήσεις, απ' τις οποίες οι 250 είναι πλέον ανενεργές.Παράλληλα, κατά τον ίδιο, 60 - 70 από τις τελευταίες έχουν αξιόλογη δραστηριότητα και έτσι κατά συνέπεια προκύπτει πως «τα προβλήματα της Ελλάδας, έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία».

Κύπρος: Ο… καπετάνιος ήταν μεθυσμένος!

του Στέφανου Κοτζαμάνη 
 Όσο περνάει ο καιρός, ολοένα και περισσότερο αποδεικνύονται δύο πράγματα:
Πρώτον,
ότι το οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου ήταν μεγάλο. Και δεύτερον, ότι η προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος από την κυπριακή πλευρά υπήρξε ιδιαίτερα αποτυχημένη.Από τα δύο προβλήματα, περισσότερο ανησυχητικό και επικίνδυνο είναι αναμφίβολα το δεύτερο…Ας πάρουμε λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή.

• Με το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η κυπριακή κυβέρνηση (σε στυλ Αλογοσκούφη και βάλε…) μιλούσε περί «ισχυρής οικονομίας» και μάλιστα συνέχισε να προχωρεί σε οριζόντιες παροχές.

Οι θύελλες σε μελανοδοχείο που προκαλεί η ΔΗΜΑΡ και…

Γράφει ο Σταύρος Λυγερός
 ΟΠΩΣ ΑΝΑΜΕΝΟΤΑΝ, τελικώς οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι κατέληξαν σ’ έναν συμβιβασμό για το χαράτσι, αν και τον τελικό λόγο θα τον έχει η τρόικα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΗΜΑΡ προκαλεί πολιτικό ζήτημα, αρνούμενη να συμφωνήσει με κάποιο επιμέρους μέτρο. Συνήθως ανεβάζει πολύ τους τόνους, επιτυγχάνει κάποιες μικροαλλαγές ώστε να έχει φύλλο συκής και στη συνέχεια βεβαίως προσαρμόζεται. Στην πραγματικότητα, επιζητά απεγνωσμένα μία διαπραγματευτική «νίκη» για να την πουλήσει στους ψηφοφόρους.