15 Απριλίου 2013

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ανενεργές 250 ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία

Ανενεργές 250 ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία
Του Δημήτρη Διαμαντίδη
«Ρήγμα» στην ελληνική επενδυτική παρουσία στην Τουρκία έχει προκαλέσει η κρίση στην οικονομία, καθιστώντας σχεδόν τις μισές επιχειρήσεις της χώρας μας στη γείτονα, απλές «σφραγίδες», ενώ την ίδια στιγμή ζωηρεύει συνεχώς το ενδιαφέρον τουρκικών κεφαλαίων για επενδύσεις στην Ελλάδα.Όπως έκανε γνωστό σε δηλώσεις του, στο περιθώριο εκδήλωσης του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, ο εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας μας στην Άγκυρα, Λ. Κουναλάκης, οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία αριθμούν περίπου 500 επιχειρήσεις, απ' τις οποίες οι 250 είναι πλέον ανενεργές.Παράλληλα, κατά τον ίδιο, 60 - 70 από τις τελευταίες έχουν αξιόλογη δραστηριότητα και έτσι κατά συνέπεια προκύπτει πως «τα προβλήματα της Ελλάδας, έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία».

Προσέγγιση
Ωστόσο, επιχειρείται μία νέα προσέγγιση προς την κατεύθυνση της υλοποίησης επενδύσεων joint-venture από ελληνικά και τουρκικά κεφάλαια και στο πλαίσιο αυτό, οι διπλωματικές αρχές της χώρας μας στη γείτονα έχουν ξεκινήσει να διερευνούν και να καταγράφουν το σχετικό ενδιαφέρον τουρκικών επιχειρήσεων. Έτσι, ήδη στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα έχουν μεταβεί στη Σμύρνη και θα επακολουθήσουν προγραμματισμένες επισκέψεις στην Καισάρεια, Τραπεζούντα, Σαμψούντα, Ντιαρμπακίρ κ.ά. «Συναντούμε τις τοπικές αρχές και επιχειρηματικούς φορείς και καταγράφουμε το ενδιαφέρον τους.
Αποστολές
Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην προσέγγιση της Τουρκικής περιφέρειας, καθώς η Κωνσταντινούπολη είναι κορεσμένη. Αφού διαπιστώσουμε το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, θα φέρουμε ελληνικές επιχειρηματικές αποστολές σ' αυτές τις πόλεις της Τουρκίας» υπογραμμίζει ο κ. Κουναλάκης και προσθέτει πως «ήδη ανακοινώσαμε ότι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί το πρώτο σχετικό φόρουμ στη Σμύρνη και διαπιστώσαμε πως υπάρχει ενδιαφέρον για κοινές επενδύσεις στις κατασκευές, ενέργεια, τουρισμό, τρόφιμα και real-estate. Με οργανωτικό πυλώνα από την τουρκική πλευρά τα Επιμελητήρια της Σμύρνης και από την ελληνική πλευρά τον ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο, τον ΟΠΕ, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνέργειες και συνεργασίες».Το ενδιαφέρον τουρκικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα επιβεβαίωσαν ακόμη, τόσο ο πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Τουγρούλ Μπιλτεκίν, όσο και ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Ζανώ Απικιάν.