15 Απριλίου 2013

Η κρίση έφερε μείωση και στις στρατιωτικές δαπάνες Σύμφωνα με το International Peace Research Institute της Στοκχόλμης


Μείωση παρουσίασαν παγκοσμίως οι στρατιωτικές δαπάνες το 2012, για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια, εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, παρά την αύξηση σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία.Σύμφωνα με το International Peace Research Institute της Στοκχόλμης (SIPRI), think-tank που ειδικεύεται στο θέμα, αιτία της μείωσης είναι οι σφιχτοί προϋπολογισμοί των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαίων συμμάχων τους, καθώς και η μείωση της εμπλοκής τους στις συγκρούσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Αντίθετα η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Κίνα, αναδιατάσσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της, αυξάνοντας τις δαπάνες κατά 7,8% για το 2012 και συνολικά κατά 175% από το 2003. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας αυξήθηκαν 16% το 2012, και αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, αντανακλά στις προσπάθειες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να ενδυναμώσει τις ένοπλες δυνάμεις.
Σε παγκόσμια κλίμακα οι στρατιωτικές δαπάνες στο σύνολό τους μειώθηκαν κατά 0,5% στο 1,75 τρισ. δολ. πέρυσι, που ήταν η πρώτη μείωση σε πραγματικούς αριθμούς από το 1998, αναφέρει το International Peace Research Institute.«Βλέπουμε ότι αυτό μπορεί να είναι η αρχή μιας αλλαγής στις στρατιωτικές ισορροπίες, από τις πλούσιες δυτικές χώρες προς τις αναδυόμενες περιοχές», δήλωσε ο Σαμ Πέδρο Φρίμα, στέλεχος του SIPRI.

 Οι στρατιωτικές δαπάνες στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 6% και βρίσκονται κάτω από το 40% των παγκόσμιων δαπανών συνολικά, για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, σημειώνει το SIPRI.Στην Ευρώπη, τα μέτρα λιτότητας έχουν αναγκάσει τα μέλη του ΝΑΤΟ να περικόψουν δαπάνες κατά 10% σε πραγματικούς όρους. Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες μειώθηκαν σημαντικά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, φθάνοντας στο ναδίρ στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αλλά επιταχύνθηκαν απότομα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters