15 Απριλίου 2013

ΗΠΑ: Αναγκαία η επανασύσταση της θέσης του γγ Απόδημου Ελληνισμού, τονίζει ο συντονιστής ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ

του ανταποκριτή μας Π. Παναγιώτου
Αναγκαία θεωρεί την επανασύσταση της θέσης του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού ο Συντονιστής ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος.Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "η ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (Γ.Γ.Α.Ε.), το 1983, ως αυτοτελή δημόσια Υπηρεσία, στο πλαίσιο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, αναμφίβολα υπήρξε μία μεγάλη κατάκτηση για τους απανταχού Έλληνες, και ως τέτοια χαιρετίστηκε απ' όλους εμάς που ζούμε μακριά από την πατρίδα. Με την στήριξη όλου του πολιτικού κόσμου της γενέτειρας, τέθηκαν τότε οι βάσεις για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων δραστηριοτήτων, προς όφελος των Ελλήνων του εξωτερικού, την ενίσχυση των δεσμών τους με την Ελλάδα, αλλά και του φιλελληνισμού, ανά τον κόσμο. Με το γνώμονα αυτό, υλοποιήθηκαν αξιόλογα προγράμματα, σε συνεργασία και με άλλα Υπουργεία και Οργανισμούς για εξειδικευμένα θέματα".

Ο κ. Σπυρόπουλος επισημαίνει ότι "τριάντα χρόνια μετά, και ενώ περιμένουμε την αναβάθμιση της Γραμματείας αυτής του Υπουργείου Εξωτερικών, μας εξέπληξε δυσάρεστα η απόφαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, στη συνεδρίαση της 4ης Απριλίου, για απόσυρση της παραγράφου 1 του άρθρου 11, που αφορούσε την επανασύσταση της θέσης του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού. Η πρόταση για την εκ νέου τοποθέτηση Γενικού Γραμματέα σε αυτήν την τόσο νευραλγική υπηρεσία, θέση που καταργήθηκε αιφνιδιαστικά το 2004, αναγνωρίζει την ανάγκη αναβάθμισής της. Ειδικότερα στις μέρες μας, που η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή οικονομική, και όχι μόνο, κατάσταση, μία αναβαθμισμένη Γ.Γ.Α.Ε. μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει το δέοντα ρόλο".

Καταλήγοντας, ο Συντονιστής ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ υπογραμμίζει: "σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ανασυγκρότηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, σε νέες βάσεις, ώστε να ανταποκριθεί στο ρόλο που του ανέθεσε ο νομοθέτης, η τοποθέτηση Γενικού Γραμματέα στην Γ.Γ.Α.Ε. θα είναι η εγγύηση ότι η Ελληνική Πολιτεία βλέπει σοβαρά την προοπτική μίας υγιούς σχέσεις με τους Έλληνες του κόσμου. Θα είναι, επίσης, ένα ακόμη βήμα, που θα συμβάλει στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης όλων μας και μία αναγνώριση ότι ο Οικουμενικός Ελληνισμός, όπως έχει λεχθεί επανειλημμένως από πολλά επίσημα χείλη, είναι ο σημαντικότερος υποστηριχτής της Ελλάδας, που δεν περιμένει ανταλλάγματα. Η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας βρίθει από αποδείξεις για την ανόθευτη αγάπη και τη βοήθεια που παρείχε ο Οικουμενικός Ελληνισμός στην πατρίδα. Αν θέλουμε ορατά αποτελέσματα, κάτι που επιθυμούμε διακαώς όλοι μας, επιβάλλεται άμεσα η χάραξη μιας νέας στρατηγικής για των Ελληνισμό της Διασποράς, που μόνο οφέλη μπορεί να φέρει στη νέα Ελλάδα που οικοδομείται".
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.