13 Νοεμβρίου 2014

ΗΠΑ: Μελέτη του Κολούμπια χαρτογραφεί διασυνδέσεις Τουρκίας με Ισλαμικό Κράτος

Για «διασυνδέσεις» της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κάνει λόγο μελέτη του Ινστιτούτου Σπουδών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
Ο Ντέιβιντ Φίλιπς, διευθυντής του Ινστιτούτου και του Προγράμματος στο Κολούμπια για την Οικοδόμηση της Ειρήνης, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως ειδικός σύμβουλος-εμπειρογνώμονας για θέματα διεθνών σχέσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παραθέτει στοιχεία απαντώντας στο ερώτημα «συνεργάζεται η Τουρκία με το Ισλαμικό Κράτος;».
Όπως τονίζει, «οι καταγγελίες κυμαίνονται από τη στρατιωτική συνεργασία και τη μεταφορά όπλων, μέχρι την υλικοτεχνική υποστήριξη, την οικονομική βοήθεια, καθώς και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών», επιχειρώντας επίσης να απαντήσει στον «ισχυρισμό ότι η Τουρκία έκανε τα στραβά μάτια στις επιθέσεις του ΙΚ στο Κομπάνι». Ο κ. Φίλιπς αναφέρει ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έχουν «αρνηθεί σθεναρά συνενοχή με το ΙΚ» και σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, πρόκειται για «μια συστηματική επίθεση στη διεθνή φήμη της Τουρκίας».

Στη σκιά τουρκικής πειρατείας

«Εχουν γίνει μοιραία λάθη στο Αιγαίο και αλλού. Χάσαμε νησιά δίχως τότε να το καταλάβουμε...». Αυτά είναι λόγια του Μεσούτ Γιλμάζ, τα οποία διατύπωνε με σκεπτικισμό, όταν συζητούσε (ανεπίσημα) θέματα υφαλοκρηπίδας, Αιγαίου κ.ά. εντός κι εκτός Τουρκίας.
Προφανώς, ο νεότερος Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εγνώριζε από τότε, τέλη της δεκαετίας του '80, τα ενεργειακά αποθέματα και τον ορυκτό πλούτο που κρύβεται κάτω από το θαλάσσιο υπέδαφος του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αναμφίβολα γνώριζε ήδη λεπτομερώς και το πρόβλημα με την υφαλοκρηπίδα των νησιών, το οποίο είχε ανακινήσει μεθοδικά η Τουρκία ήδη κατά την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας. Η γείτων και «σύμμαχος» χώρα δεν προκαλούσε όμως τότε, όπως το πράττει σε καθημερινή βάση σήμερα, αναμένοντας απλά κάποιο «ελληνικό λάθος». Το οποίο έγινε, φευ, αλλά εκεί, όπου ούτε οι Τούρκοι δεν το περίμεναν: στη μαρτυρική Κύπρο.

Αβεβαιότητα είναι η μόνη... βεβαιότητα

Δύσκολα, πολύ δύσκολα θα προλάβει η κυβέρνηση να έχει στα χέρια της τη θετική αξιολόγηση της τρόικας μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, το τελευταίο της χρονιάς, ώστε στο επόμενο και τελευταίο για το 2014 Συμβούλιο Κορυφής να επισημοποιηθεί η λήξη του ευρωπαϊκού Μνημονίου και η αναγγελία «της νέας σχέσης» των δανειστών με την Ελλάδα.
Η τρόικα δεν κρατά απλώς καθυστερήσεις στο ματς με την Αθήνα. Δείχνει μάλλον διαθέσεις... να επαναληφθεί το παιχνίδι και στην αρχή του 2015.

Το τελευταίο γράμμα του Νεζάτ: «Κάθε καρδιά είναι ένας επαναστατικός πυρήνας!»

Το τελευταίο γράμμα του Νεζάτ: «Κάθε καρδιά είναι ένας επαναστατικός πυρήνας!»
 Σύνταξη - Ο Σούφι Νεζάτ Αγκιρνασλί γεννήθηκε το 1984 κοντά στο Αϊδίνι, αλλά μεγάλωσε στη Γερμανία, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο η οικογένειά του. Άριστος μαθητής, θα μπορούσε να σπουδάσει σε οποιοδήποτε γερμανικό πανεπιστήμιο. Προτίμησε να επιστρέψει στην Τουρκία, όπου σύντομα οργανώθηκε στο εκτός νόμου κομμουνιστικό κόμμα MLKP. Υπέστη διώξεις και συνελήφθη επανειλημμένα όντας φοιτητής. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να πάρει με άριστα το πτυχίο Κοινωνιολογίας και συνέχισε τη δράση του στο νόμιμο μαζικό κίνημα, βγάζοντας τα προς το ζην ως μεταφραστής.

Τα θύματα μιας άθλιας διαχρονικά ηγεσίας. Του Αντώνη Πολυδώρου

1235879890009879767555554
Σε μια χώρα όπου κανείς δεν τιμωρήθηκε για τα όσα έγιναν προ και μετά το 74, βρήκαμε το πρόβλημα για την κατάσταση που βρίσκομαστε, 40 χρόνια μετά. Αναγάγαμε δώδεκα 18χρονα παιδιά σε κεντρικούς χαρακτήρες της σύγχρονης ιστορίας μας. Φορτώνοντας σ’ αυτούς ολόκληρη την πορεία της χώρας.
Σ’ αυτή τη χώρα πάντα ήμασταν της υπερβολής και των άκρων. Ποτέ δεν μας άρεσε η ουσία. Προτιμούσαμε τα συνθήματα. Τις εύκολες αναλύσεις. Ίσως τελικά αυτό να καθόρισε και την πορεία μας. Αυτή η παντελής έλλειψη μέτρου και λογικής. Σε συνδυασμό με την απουσία κάθε έννοιας και ανάληψης ευθύνης. Όπως προχωρούμε σε ηρωοποίηση κάποιων, με την ίδια ευκολία καταλήγουμε και στους αποδιοπομπαίους τράγους. Οι οποίοι είναι για μια ζωή. Και αποτελούν άλλοθι για τη διαχρονική ανεπάρκεια μας.

Προβληματισμός Ομπάμα για τη στρατηγική κατά του ΙΚ

Αλλαγή στρατηγικής στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία, φαίνεται πως σχεδιάζει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.Μετά από τέσσερις συσκέψεις με τους επικεφαλής εθνικής ασφάλειας, το συμπέρασμα, ήταν ότι η μάχη κατά των τζιχαντιστών δεν μπορεί να είναι νικηφόρος, χωρίς την απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπαράρ αλ Άσαντ. Επισήμως πάντως, ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως “η στρατηγική στην Συρία δεν αλλάζει”. Στο πεδίο της μάχης από την Δευτέρα, οι Αμερικανοί εξαπέλυσαν συνολικά 16 αεροπορικές επιδρομές στην Συρία, οι περισσότερες εκ των οποίων,σημειώθηκαν στο Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία. Σε βίντεο που ανέβασαν στα κοινωνικά δίκτυα οι Κούρδοι μαχητές, διακρίνεται μία γυναίκα που ανήκει στις Μονάδες Προστασίας του Λαού, της κύριας κουρδικής πολιτοφυλακής που υπερασπίζεται το Κομπάνι να εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά των τζιχαντιστών. Υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων περιήλθε και μία ζώνη ανεφοδιασμού ζωτικής σημασίας για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που συνδέει το Χάλαντζ με το Κομπάνι.
http://cyprusnews.eu/

Η σημασία των εκλογών στις ΗΠΑ για το Ισραήλ

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b2/Barack_Obama_and_Benyamin_Netanyahu.jpg
Του Oded EranΠηγή:www.capital.gr Τα πρώτα έξι χρόνια του προέδρου Barack Obama στο Λευκό Οίκο σημαδεύτηκαν από την σε προσωπικό επίπεδο ένταση μεταξύ αυτού και του Πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, καθώς και από τις διαφωνίες μεταξύ τους σε βασικά ζητήματα, πάνω απ’ όλα όσον αφορά την Ισραηλινο-Παλαιστινιακή πολιτική διαδικασία και το ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν. Ενώ οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί πολλές φορές, οι έντονες διαφωνίες συνέχισαν να θολώνουν τις σχέσεις τους. Τα επόμενα δύο χρόνια θα δοκιμάσουν σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών, καθώς και τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, λόγω της πολυπλοκότητας των θεμάτων που υπάρχουν στην ατζέντα, καθώς και των αποτελεσμάτων των πρόσφατων αμερικανικών εκλογών, οι οποίες έδωσαν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου. Μια πλήρης σύγκρουση μεταξύ ενός Κογκρέσου που ελέγχεται από ένα κόμμα και ενός προέδρου που προέρχεται από ένα άλλο κόμμα έχει συνήθως αρνητικές εσωτερικές συνέπειες, με τον πρόεδρο να θεωρείται πως είναι ανήμπορος κατά τη διάρκεια των δύο εναπομεινάντων ετών της θητείας του. Το άρθρο αυτό, ωστόσο, εξετάζει το πώς θα επηρεάσει το Ισραήλ η αναμενόμενη ένταση μεταξύ του Κογκρέσου και του Προέδρου.

Βουτιά στο κενό

Βουτιά στο κενό
Μια αλληλουχία γεγονότων εξηγεί τι συνέβη στο τελευταίο Eurogroup οδηγώντας και πάλι τη χώρα, ως δακτυλοδεικτούμενη, στη γωνία της Ευρωζώνης. Φυσικά, θα πρέπει να προστεθούν πιο μακροχρόνια ζητήματα, που αφορούν παθογένειες του συνόλου του κομματικού συστήματος. Ξεκινώντας από τα πιο πρόσφατα, αυτά είχαν ως πυροκροτητή την ήττα των κυβερνητικών κομμάτων στις ευρωεκλογές. Ακολούθησαν πανικόβλητες αντιδράσεις. Ετσι, κατέληξαν να παίξουν τα ρέστα τους στην «έξοδο από το μνημόνιο».Σαμαράς και Βενιζέλος έκαναν δύο τραγικά λάθη: Πρώτον, υπερεπένδυσαν για ακόμη μία φορά στο ότι οι δανειστές μας θα προτάξουν πολιτικά κριτήρια επισείοντας και την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως «μπαμπούλα». Δεύτερον, υπερεκτίμησαν ότι οι αγορές θα είναι ευνοϊκές όπως συνέβη με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Εξευτέλισε ο Ράμα τη σερβική ηγεσία μέσα στο Βελιγράδι

Ωραία την έφερε στην εθελόδουλη σερβική πολιτική ηγεσία ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα! Τους ξεφτίλισε και τους διέσυρε διεθνώς μέσα στο Βελιγράδι! Ο Αλβανός ηγέτης κατάλαβε ότι ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι άτομο μηδαμινού πολιτικού βάρους και κάνει ό,τι απαιτούν οι Γερμανοί, από τη στιγμή που παρά την πρόκληση με τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας - Αλβανίας μέσα στο στάδιο της Παρτιζάν στο Βελιγράδι, δεν ματαίωσε το ταξίδι του Εντι Ράμα στη σερβική πρωτεύουσα, αλλά απλώς το ανέβαλε για είκοσι μέρες. Δεν είχε άλλωστε κλείσει ούτε μια εβδομάδα από την πολιτικοποδοσφαιρική πρόκληση, και αυτή η... πολιτική ιδιοφυΐα, ο Σέρβος πρωθυπουργός Βούτσιτς, έκανε σε δηλώσεις του την πρόβλεψη ότι η επίσκεψη Ράμα «θα είναι καλή και εποικοδομητική» προσθέτοντας πως «τα σερβικά συμφέροντα προστατεύονται από την αναβολή (σ.σ. για λίγες μέρες) της επίσκεψης του Εντι Ράμα»!!! Σε όλα μέσα έπεσε! Μιλάμε για τέτοιας υποστάθμης δουλόφρονα πολιτικό, ο οποίος είπε συνειδητά ψέματα ακόμη και για το αν ο Αλβανός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Πρέσεβο, περιοχή στα νότια της Σερβίας όπου ζουν πολλοί Αλβανοί. Μια περιοχή όπου έχει υπάρξει πολλές φορές σερβοαλβανική εθνικιστική ένταση και έχουν λάβει χώρα αλλεπάλληλες βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανών. Η εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου είχε γράψει προ εικοσαημέρου ότι ο Ράμα σχεδιάζει επίσκεψη στο Πρέσεβο, ενώ και ο Αλβανός πρεσβευτής στο Βελιγράδι είχε δηλώσει ότι ο Ράμα θα ήθελε να επισκεφθεί το Πρέσεβο.

Τα όρια της συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2014/11/turkey5230.jpgΤου Maxim Suchkov  Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας ήταν πάντα ένα κοκτέηλ από δεκάδες πολέμους, παρασκηνιακές ίντριγκες και μια μάχη για τις ζώνες επιρροής. Ήταν αναπόφευκτο, εάν σκεφτεί κανείς ότι οι δυο τους μοιράζονται μια μεγάλη γεωγραφική και πολιτιστική γειτονιά από την Ευρώπη και τον Καύκασο, μέχρι την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Αλλά η Ρωσία και η Τουρκία μοιράζονται κάτι περισσότερο από αυτό: και οι δύο προώθησαν την φιλοδοξία του να γίνουν μια κυρίαρχη δύναμη στην Ευρασία. Σήμερα, το γενικό πλαίσιο της σχέσης, εκτιμάται ότι είναι λιγότερο αντίπαλο. Τα τελευταία χρόνια και τα δύο κράτη έχουν απογοητευτεί –αν και αυτό προκύπτει από διαφορετικά κίνητρα- από τους Ευρωπαίους εταίρους των. Ωστόσο, η φύση της διμερούς σχέσης των σε άλλες στρατηγικές περιοχές, έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο λεπτή. Στη Μέση Ανατολή, η Ρωσία και η Τουρκία έχουν ακολουθήσει αποκλίνουσες αφηγήσεις της Αραβικής Άνοιξης, του πολέμου στη Συρία και της μάχης κατά της ISIS. Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει πλήρως τους λόγους που διαμορφώνουν την τουρκική στάση σε σχέση με αυτά τα ζητήματα, αλλά παραμένει ανήσυχη ότι αυτές οι διαφορές θα οδηγήσουν την Άγκυρα να «εξερευνήσει» τον Βόρειο Καύκασο πιο έντονα.

Από το κακό στο χειρότερο το Κουρδικό Στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ, ο τουρκικός στρατός γάζωσε ένα όχημα πολίτη


Του Νίκου Στέλγια Του ανταποκριτή μας την Κωνσταντινούπολη
http://www.bestanuce1.com/media/620x366x680x365cc-dyb-12-11-14-muzaffer-gorul-defin9.jpg.pagespeed.ic.ZyJDVixJg_.jpg
Στην γειτονική Τουρκία, η κρίση στο Κουρδικό Ζήτημα και στις συνομιλίες ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και στο Κουρδικό Κίνημα, η οποία αφήνει την σφραγίδα της στην επικαιρότητα τον τελευταίο ένα μήνα, δεν έχει τέλος.Χθες το μεσημέρι, έξω από ένα στρατόπεδο, στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ, ο τουρκικός στρατός γάζωσε ένα όχημα πολίτη. Εξαιτίας της επίθεσης, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι ένας 23χρονος. Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου, γύρω στις 16.00 υπέκυψε στα τραύματα του. Ο θάνατος του νεαρού ήρθε να ανεβάσει σε επικίνδυνα επίπεδα τους τόνους στο Κουρδικό Ζήτημα. Το περιστατικό στο Ντιγιάρμπακιρ, έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά το παρόμοιο περιστατικό στα σύνορα της Τουρκίας με το Κομπάνι. Τότε, στην συνοριακή πύλη Μουρσίτπιναρ, ο τουρκικός στρατός είχε γαζώσει πολίτες και ακτιβιστές. Η επίθεση άφησε πίσω της μια νεκρή ακτιβίστρια.

Επαναστροφή από τον Νταβούτογλου στο Κουρδικό Η τουρκική κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως για την επανέναρξη των συνομιλιών


Του ανταποκριτή μας την Κωνσταντινούπολη
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, την στιγμή που οι τόνοι στο Κουρδικό Ζήτημα είχαν σκαρφαλώσει σε επικίνδυνα επίπεδα, η τουρκική κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως για την επανέναρξη των συνομιλιών. Πριν από λίγες ώρες, η ομάδα των Κούρδων βουλευτών, η οποία συνομιλεί με το τουρκικό κράτος και τον φυλακισμένο ηγέτη του κουρδικού κινήματος, Αμντουλλάχ Οτζαλάν, δήλωσε ότι οι δυο πλευρές -Κούρδοι και Άγκυρα- είναι έτοιμες να συνεχίσουν τις συνομιλίες.  Η ομάδα των βουλευτών ζήτησε από την Άγκυρα να αλλάξει το ύφος, το οποίο χρησιμοποιεί στο Κουρδικό Ζήτημα εδώ και ένα μήνα.
Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες της εφημερίδας μας, η πρώτη αντίδραση της ένοπλης πτέρυγας του κουρδικού κινήματος στην νέα εξέλιξη υπήρξε θετική. Οι Κούρδοι μαχητές εξακολουθούν να τονίζουν ότι η συνέχεια των συνομιλιών εξαρτάται από πολύ λεπτές ισορροπίες. Ωστόσο, κατανοούν την σημασία της συνέχειας των συνομιλιών.

Απάντηση Ντούλε στο Ράμα για την ελληνική μειονότητα


Απάντηση Ντούλε στο Ράμα για την ελληνική μειονότητα
O πρόεδρος του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αντιπρόεδρος της αλβανικής βουλής Βαγγέλης Ντούλες, απέρριψε τη δήλωση του πρωθυπουργού Ράμα, ο οποίος είπε ότι “στη Αλβανία, υπάρχει μια ελληνική μειονότητα που δεν αισθάνεται απολύτως καμία διάκριση, σε σχέση με τους υπόλοιπους Αλβανούς πολίτες και γι ‘αυτό πρέπει να είμαστε υπερήφανοι”.
Ο κ. Ντούλες είπε ότι “ο Ράμα δεν μπορεί να προσποιείται ότι είναι ένα παράδειγμα στο χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ώρα που η Αλβανία είναι η μόνη χώρα που ακόμα δεν έχει σαφή στατιστικά στοιχεία για τις μειονότητες, που είναι η βάση του ζητήματος του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων σε μια χώρα».
“Υπάρχει έλλειψη ενός ειδικού νόμου για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, και η Αλβανία θα πρέπει να το εγκρίνει το συντομότερο”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΚΕΑΔ και αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, καλεσμένος στην εκπομπή “Tonight” στο τηλεοπτικό κανάλι Ora News

Αναζητώντας στη Μακεδονία... τα ίχνη του Χο Τσι Μινχ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ-Μέλη βιετναμέζικης αποστολής στην Εδεσσα, τα οποία ξεναγήθηκαν από τοπικούς παράγοντες «στα βήματα του Χο Τσι Μινχ». Μεταξύ αυτών ο πρέσβης του Βιετνάμ στην Αθήνα, κ. Μπιν Βου και η διευθύντρια του εθνικού μουσείου του Χο Τσι Μινχ στο Ανόι κ. Νγκουέν Τι Ντου.
Μέλη βιετναμέζικης αποστολής στην Εδεσσα, τα οποία ξεναγήθηκαν από τοπικούς παράγοντες «στα βήματα του Χο Τσι Μινχ». Μεταξύ αυτών ο πρέσβης του Βιετνάμ στην Αθήνα, κ. Μπιν Βου και η διευθύντρια του εθνικού μουσείου του Χο Τσι Μινχ στο Ανόι κ. Νγκουέν Τι Ντου.Ο Χο Τσι Μινχ, μυθικός ήρωας του Βιετνάμ, αναπαύεται ταριχευμένος από το 1969 στο Ανόι και μια φορά τον χρόνο «ταξιδεύει» στη Μόσχα, όπου μπαίνει στη φορμόλη, «παρέα» με τον Λένιν για συντήρηση, για να επιστρέψει «ανανεωμένος» μερικές εβδομάδες μετά και να συνεχίσει τον αιώνιο ύπνο του στο επιβλητικό μαυσωλείο. Eντεκα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Πέλλα, στη Θεσσαλονίκη και στην Κοζάνη, Eλληνες και Βιετναμέζοι ψάχνουν... ίχνη του θρυλικού επαναστάτη της Ινδοκίνας. Οι Βιετναμέζοι, για να συνθέσουν πλήρως το παζλ της πολυτάραχης ζωής του «πατέρα» του έθνους τους και οι δικοί μας, για να προσελκύσουν εξωτικό τουρισμό!Τι δουλειά είχε ο Χο Τσι Μινχ στην Εδεσσα, στη Βέροια, στη Σιάτιστα Κοζάνης ή και στη Θεσσαλονίκη; Οι φήμες που διατρέχουν την περιοχή και που έφτασαν μέχρι την άλλη άκρη της Ασίας, θέλουν τον επαναστάτη ηγέτη του έθνους των Βιέτ, να πολέμησε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Μακεδονικό Μέτωπο μέσα τις γραμμές του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος.

Να είμαστε ενωμένοι και προοδευτικοί

http://s.kathimerini.gr/resources/2014-10/ellada-kina-thumb-large.jpg
Φέτος, πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι κινεζικών επιχειρήσεων από διάφορους τομείς, όπως η ναυτιλία, η ναυπηγική, η ενέργεια, τα ορυκτά, οι μεταφορές, τα χρηματοπιστωτικά και ο τουρισμός, επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, περίπου 30 αξιωματούχοι από κινεζικές επαρχίες με μεγάλες οικονομικές δυνατότητες ήρθαν στην Ελλάδα και εξέφρασαν την έντονη επιθυμία για συνεργασία με την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση. Το θερμό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ελληνική αγορά από την Κίνα είναι κάτι πρωτοφανές στην 42χρονη ιστορία των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, σε αντιδιαστολή με το απαισιόδοξο και απογοητευτικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη. Υπάρχουν τρεις λόγοι:

Από τον Γκάιτνερ στον Τσίπρα


Αθανάσιος Έλλις  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να δηλώνει έτοιμος να συγκρουστεί με τους εταίρους και να υπόσχεται με τόση άνεση και απολυτότητα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί «ούτε απαιτούμενα ούτε τίποτα», ήρθε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, να μας υπενθυμίσει κάποιες σκληρές αλήθειες για το πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα, τις οποίες δεν μπορεί να αγνοήσει κανένας Ελληνας πολιτικός, ιδιαίτερα όταν διεκδικεί την εξουσία.Οι σημειώσεις του κ. Γκάιτνερ, που είχαν χρησιμοποιηθεί στην προετοιμασία του βιβλίου του «Stress Test: Reflections on Financial Crises» αλλά δεν είχαν δημοσιευθεί, επαναφέρουν στο προσκήνιο την περιρρέουσα ατμόσφαιρα με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος αρχικά ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς. Είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση, που ελπίζεται ότι θα προσγειώσει μερικούς στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίοι νομίζουν ότι οι Ευρωπαίοι θα «υποχωρήσουν» μπροστά σε μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και θα αποδεχθούν τις πιο «σκληρές» θέσεις του.

Εργα και Ημέρα του Χανς Γιόακιμ Φούχτελ

Επίθεση Κουίκ για την επίσκεψη Φούχτελ στην Κοζάνη
...Ένα τουλάχιστον μελανό σημείο ωστόσο δεν φωτίζεται με τίποτα: εκείνο της συνεργασίας στον τομέα της αυτοδιοίκησης. Ο λόγος γι αυτό είναι, κατά κοινή εκτίμηση, ο εντεταλμένος της κ.Μέρκελ για την Ελλάδα  Χανς Γιόακιμ Φούχτελ. Οι έλληνες δήμαρχοι και περιφερειάρχες παραπονούνται, ότι εκτός από λόγια δεν προσφέρει τίποτα, οι γερμανοί ιθύνοντες από τα υπουργεία εξωτερικών, οικονομίας και οικονομικών, ότι μπαίνει συνεχώς στα χωράφια τους. «Για μας είναι μεγαλύτερο πρόβλημα, από ότι για τους Έλληνες» λέει ένας από αυτούς. Όμως η καγκελάριος επιμένει σε αυτόν. Αυτό τον ταυτίζει αυτόματα με την ίδια. Με αποτέλεσμα, ο 62χρονος πολιτικός να έχει γίνει ενδιάμεσα η εικόνα του «άσχημου Γερμανού» - εκείνου που συμβολίζει όχι μόνο το αποτυχημένο σκέλος της ελληνογερμανικής συνεργασίας, αλλά και τη γενικότερη γερμανική πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη.  http://www.tovima.gr

Στα σκαριά η τριμερής με τα τουρκικά μαχητικά να φθάνουν στη... Μύκονο Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ ανησυχούν για τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο


Στα σκαριά η τριμερής με τα τουρκικά μαχητικά να φθάνουν στη... Μύκονο
Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες αναμένονται στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Κύπρου, Άβιγκντορ Λίμπερμαν και Ιωάννης Κασουλίδης, προκειμένου να συζητήσουν τη διεξαγωγή της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ.
Αυτό συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση την οποία είχαν την Τετάρτη στην ελληνική πρωτεύουσα οι Γενικοί Γραμματείς των τριών υπουργείων Εξωτερικών πρέσβεις κκ. Αναστάσιος Μητσιάλης (Ελλάδα), Αλέξανδρος Ζήνων (Κύπρος) και Νισίμ μπεν Σιτρίτ (Ισραήλ).Οι τρεις Γενικοί Γραμματείς είχαν και συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος και προανήγγειλε την υπουργική σύνοδο. Στο Κοινό Ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά τη συνάντηση των τριών διπλωματών επισημαίνεται ότι οι τριμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις έχουν σκοπό την εμπέδωση της «περιφερειακής ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας». Η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας με έμφαση στον τομέα της ενέργειας συνιστά επίσης στόχο.

Ο άνθρωπος του λαού έγινε αριστοκράτης

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι πρόσφεραν μεγάλη πίκρα, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα περάσει τα τελευταία δύο χρόνια της προεδρικής του θητείας «με φωτιά και τσεκούρι», εάν οι πολιτικοί του αντίπαλοι συνεχίσουν τον «κλεφτοπόλεμο», την καταστροφολογία και τις ακραίες συντηρητικές πολιτικές που εξυπηρετούν τους πλούσιους και αγνοούν τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη.
Λόγω της κάκιστης εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε από την αρχή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ελληνικά εθνικά θέματα, δεν θα έλεγα ότι είμαι και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Αμερικανού προέδρου. Διότι όταν εμπιστεύεται κανείς τον Ταγίπ Ερντογάν, που όλοι γνωρίζουμε μέσα από τις δηλώσεις και τις πράξεις του πόσο αυταρχικός και αναξιόπιστος είναι, κάποιο σοβαρό πρόβλημα έχει. Και ο ίδιος και η πολιτική του. Ομως, στα θέματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής ο Ομπάμα πάλεψε και θεωρώ ότι είναι νικητής. Διότι θωράκισε την Αμερική από τους εξωτερικούς οικονομικούς κινδύνους και συγκρούστηκε με τα μεγάλα συμφέροντα για να επιβάλει την κοινωνική του πολιτική. Ο καθένας δικαιούται γνώμης και θα σεβαστώ αυτούς που τον κατηγορούν για όλα τα δεινά του κόσμου. Αλλά, ούτε για τον Εμπολα ευθύνεται ούτε για τη δημιουργία της παρανοϊκής τρομοκρατικής οργάνωσης των τζιχαντιστών, όπως έπεισαν τον λαό οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ανατρεπτικός αυτοσχεδιασμός

Το απόγευμα της 9.11.1989 ο υπεύθυνος του κυβερνώντος ΚΚ της Ανατολικής Γερμανίας για το Ανατολικό Βερολίνο, Σαμπόφσκι, ανακοίνωσε τη χορήγηση διαβατηρίων στους πολίτες της χώρας, που θα μπορούσαν πλέον να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς. Οταν ρωτήθηκε από πότε ισχύει το μέτρο, ύστερα από μια στιγμή αμηχανίας αυτοσχεδίασε και απάντησε «νομίζω από τώρα». Σε λίγα λεπτά τα πλήθη είχαν συρρεύσει στα σημεία ελέγχου και το Τείχος του Βερολίνου έπεσε.Από χθες γνωρίζουμε ότι ο ιστορικός του μέλλοντος, μετά τον Σαμπόφσκι, θα προσθέσει στις προσωπικότητες που με τους αυτοσχεδιασμούς προκάλεσαν ανατροπές τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Η περίφημη δήλωση «θα κάνω ό,τι χρειασθεί» για την υπεράσπιση του ευρώ που εξεστόμισε στις 26.7.2012 και η οποία από τότε μέχρι σήμερα αποτρέπει τις αγορές να πιέσουν την Ευρωζώνη, ήταν κατά μαρτυρία του τότε υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Γκάιτνερ, αυτοσχεδιασμός τον οποίο αποφάσισε λίγες ώρες πριν.

ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ Αμήχανο σχόλιο του Μάθιου Νίμιτς για την Αμφίπολη

Με διπλωματικό, πλην όμως εξαιρετικά αμήχανο τρόπο, σχολίασε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό τα εντυπωσιακά ευρήματα της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αμφίπολη, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πλέον τρανή απόδειξη που αυτά αποτελούν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Η απάντηση δόθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τους πρέσβεις της Ελλάδας και της πΓΔΜ.
Αμήχανο σχόλιο του Μάθιου Νίμιτς για την Αμφίπολη
Σε ερώτηση που τέθηκε ανεπιθυμεί να σχολιάσει τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στη Βόρεια Ελλάδα και ότι «σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές είναι απόδειξη της ελληνικότητας ολόκληρης της περιοχής», ο κ. Νίμιτς, στην προσπάθειά του να απαντήσει διπλωματικά, υπέπεσε σε ένα ολίσθημα, λέγοντας ότι έχει δει αρχαιολογικούς χώρους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην πΓΔΜ.
«Μου αρέσει να επισκέπτομαι αρχαιολογικές ανασκαφές. Έχω επισκεφτεί πολλές και είδα αρχαιολογικούς θησαυρούς σε πολλά μέρη της περιοχής και στις δύο εμπλεκόμενες χώρες και σε ολόκληρο τον κόσμο.» Αγαπώ την αρχαιολογία. Θα ενθάρρυνα, λοιπόν, επιπλέον αρχαιολογικές εξελίξεις και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξουν και άλλες ανακαλύψεις για τους αρχαίους Μακεδόνες, οι οποίοι είχαν σημαντική συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό», δήλωσε ο κ.Νίμιτς.

Επίθεση σε σκάφος του αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού-Εκρηξη βόμβας στο μετρό του Καϊρου

ΟΚΤΩ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ Επίθεση σε σκάφος του αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού
Επεισόδιο με ανταλλαγή πυρών έλαβε χώρα χθες στη Μεσόγειο, κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ, όταν ένοπλοι που επέβαιναν σε αλιευτικό άνοιξαν πυρ κατά πλοίου του αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού.

φωτογραφία αρχείου
φωτογραφία αρχείου
Οι στρατιώτες απάντησαν στα πυρά σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις από αυτούς, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ σε ανακοίνωσή του ο στρατός κάνει λόγο για οκτώ αγνοούμενους άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού.Μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε στο λιμάνι Νταμιέτα στην Αίγυπτο ανοικτά της Μεσογείου.