13 Νοεμβρίου 2014

Επαναστροφή από τον Νταβούτογλου στο Κουρδικό Η τουρκική κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως για την επανέναρξη των συνομιλιών


Του ανταποκριτή μας την Κωνσταντινούπολη
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, την στιγμή που οι τόνοι στο Κουρδικό Ζήτημα είχαν σκαρφαλώσει σε επικίνδυνα επίπεδα, η τουρκική κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως για την επανέναρξη των συνομιλιών. Πριν από λίγες ώρες, η ομάδα των Κούρδων βουλευτών, η οποία συνομιλεί με το τουρκικό κράτος και τον φυλακισμένο ηγέτη του κουρδικού κινήματος, Αμντουλλάχ Οτζαλάν, δήλωσε ότι οι δυο πλευρές -Κούρδοι και Άγκυρα- είναι έτοιμες να συνεχίσουν τις συνομιλίες.  Η ομάδα των βουλευτών ζήτησε από την Άγκυρα να αλλάξει το ύφος, το οποίο χρησιμοποιεί στο Κουρδικό Ζήτημα εδώ και ένα μήνα.
Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες της εφημερίδας μας, η πρώτη αντίδραση της ένοπλης πτέρυγας του κουρδικού κινήματος στην νέα εξέλιξη υπήρξε θετική. Οι Κούρδοι μαχητές εξακολουθούν να τονίζουν ότι η συνέχεια των συνομιλιών εξαρτάται από πολύ λεπτές ισορροπίες. Ωστόσο, κατανοούν την σημασία της συνέχειας των συνομιλιών.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου καλωσορίζει τα νέα μηνύματα της κουρδικής πλευράς και εξακολουθεί να θέτει ως προϋπόθεση για την συνέχεια των συνομιλιών την απομάκρυνση των ένοπλων ομάδων από τα τουρκικά εδάφη. Το ίδιο μήνυμα εκπέμπουν και άλλα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιαλτσίν Άκντογαν υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της Άγκυρας για την συνέχεια των συνομιλιών.

Μετά τα νέα αισιόδοξα μηνύματα, αναμένεται νέα συνάντηση του κ. Οτζαλάν με αντιπροσωπεία Κούρδων βουλευτών. Στην συνέχεια, η τουρκική κυβέρνηση και οι Κούρδοι θα εστιάσουν την προσοχή τους στον πολυσυζητημένο οδικό χάρτη, ο οποίος θα καθορίσει το μέλλον του Κουρδικού Ζητήματος και της γειτονικής Τουρκίας. Με βάση αυτόν τον οδικό χάρτη, στο άμεσο μέλλον, η Άγκυρα καλείται να λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες όπως λ.χ. την σταδιακή αποκέντρωση του τουρκικού κράτους, την απελευθέρωση των Κούρδων κρατουμένων και βήματα εκδημοκρατισμού.  

Του Νίκου Στέλγια