13 Νοεμβρίου 2014

Να είμαστε ενωμένοι και προοδευτικοί

http://s.kathimerini.gr/resources/2014-10/ellada-kina-thumb-large.jpg
Φέτος, πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι κινεζικών επιχειρήσεων από διάφορους τομείς, όπως η ναυτιλία, η ναυπηγική, η ενέργεια, τα ορυκτά, οι μεταφορές, τα χρηματοπιστωτικά και ο τουρισμός, επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, περίπου 30 αξιωματούχοι από κινεζικές επαρχίες με μεγάλες οικονομικές δυνατότητες ήρθαν στην Ελλάδα και εξέφρασαν την έντονη επιθυμία για συνεργασία με την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση. Το θερμό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ελληνική αγορά από την Κίνα είναι κάτι πρωτοφανές στην 42χρονη ιστορία των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, σε αντιδιαστολή με το απαισιόδοξο και απογοητευτικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη. Υπάρχουν τρεις λόγοι:


Πρώτον, οι επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ Κίνας και Ελλάδας δημιούργησαν ισχυρή προώθηση. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ της Κίνας επισκέφθηκαν την Ελλάδα και είχαν αντίστοιχα συναντήσεις κατά τη Χειμερινή Ολυμπιάδα και τη σύνοδο του ASEM με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά. Οι άριστες διμερείς πολιτικές σχέσεις καθορίζουν και την κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στην Ελλάδα από τις δυναμικές κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις.

Δεύτερον, η Κίνα διανύει μία κρίσιμη περίοδο για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομική δομή της. Η κινεζική κυβέρνηση συνεχίζει να ενθαρρύνει επιχειρήσεις να αυξήσουν τις εξαγωγές προϊόντων, αλλά και ζητάει από αυτές να εξάγουν κεφάλαια και τεχνολογίες στις σημαντικές περιοχές και χώρες του κόσμου. Για τον λόγο αυτό, η πολιτική ηγεσία της εφαρμόζει δύο σημαντικές στρατηγικές: την Οικονομική Ζώνη Δρόμου του Μεταξιού και τον Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού, που θα συνδέουν την Ασία με την Ευρώπη. Η Ελλάδα απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα των χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών, καθώς μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή των κινεζικών στρατηγικών.

Τρίτον, η επιτυχία της Cosco στον Πειραιά έχει προσελκύσει την προσοχή πολλών κινεζικών επιχειρήσεων με διεθνές όραμα και ικανή διοίκηση. Οι επιχειρήσεις αυτές θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν σύνθετη επένδυση στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του λιμανιού του Πειραιά, ώστε να πραγματοποιήσουν ισχυρές συνεργασίες και να αναπτύξουν τις αγορές των γειτονικών χωρών της Μεσογείου και πιο απομακρυσμένων περιοχών. Το γεγονός ότι οι Κινέζοι επιχειρηματίες έχουν διαλέξει την Ελλάδα αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την ίδια, την οποία και πρέπει να αξιολογήσει. Διαφορετικά, λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού, οι επενδύσεις αυτές θα φύγουν για άλλες χώρες και περιοχές. Είναι σαν μία μάχη με τον χρόνο. Εάν η Ελλάδα την κερδίσει, θα αποκτήσει τα πλεονεκτήματα για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια από τις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας της Κίνας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα περιθωριοποιηθεί.

Οι κινεζικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα παραμένουν σε διερευνητική φάση, επειδή παρατηρούνται αβεβαιότητες και δισταγμοί στην ελληνική πολιτική και εμπόδια από τους ανταγωνιστές της Κίνας. Η κατάσταση αυτή ανησυχεί έντονα το Πεκίνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Βρετανία έχει καλέσει την Κίνα να κατασκευάσει το σιδηροδρομικό της δίκτυο και η Γαλλία έχει ήδη συνεργαστεί μαζί της στην αγορά πυρηνικής ενέργειας τρίτων χωρών. Οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι έχουν παραχωρήσει τη διοίκηση δικτύου ηλεκτροδότησης στους Κινέζους, στην Πολωνία και την Ουγγαρία, που είναι τα πιο πρόσφατα μέλη της Ε.Ε., έχουν δημιουργηθεί βιομηχανικές ζώνες από τις κινεζικές επενδύσεις. Αλλά και οι ΗΠΑ, που βρίσκονται διαρκώς σε ανταγωνισμό με την Κίνα, ανακοίνωσαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ζώνης Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC) ότι θα παρατείνουν τις επιχειρηματικές και τουριστικές βίζες για τους Κινέζους. Εν τούτοις η Ελλάδα ακόμη διστάζει.

Υποστηρίζουν κάποιοι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας. Δεν είναι αληθές. Η ελληνική κυβέρνηση και όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να ενθαρρύνουν με δράσεις τους επενδυτές να κάνουν μεγάλες επενδύσεις το συντομότερο δυνατόν και να τους διευκολύνουν στις επενδυτικές δραστηριότητές τους. Οι δράσεις αυτές θα ισχυροποιήσουν τη θέση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και θα στείλουν μήνυμα εμπιστοσύνης, καθώς θα προσελκύσουν περισσότερους ξένους επενδυτές στην πορεία της ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Προτεραιότητα είναι η ενεργοποίηση των νέων επενδύσεων της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Εχει ειπωθεί αρμοδίως ότι η Cosco αποτελεί το κεφάλι του δράκοντα της συνεργασίας Κίνας - Ελλάδας. Εάν υψώνει το κεφάλι ο δράκοντας των επενδύσεων από την Κίνα στην Ελλάδα θα πετάξει ψηλά.

Η Κίνα έχει δηλώσει κατηγορηματικά πολλές φορές ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο καλή φίλη της στις δύσκολες στιγμές, αλλά μπορεί να είναι και καλός συνεργάτης για την ανάπτυξη της Κίνας. Οι δηλώσεις αυτές έχουν στείλει έντονο μήνυμα για συνεργασίες. Η Ελλάδα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να προωθήσει πρακτικές, στρατηγικές και μακροπρόθεσμες συνεργασίες με τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία. Ας είμαστε ενωμένοι και προοδευτικοί.
http://www.kathimerini.gr/791791/opinion/epikairothta/politikh/na-eimaste-enwmenoi-kai-proodeytikoi