13 Νοεμβρίου 2014

Ο άνθρωπος του λαού έγινε αριστοκράτης

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι πρόσφεραν μεγάλη πίκρα, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα περάσει τα τελευταία δύο χρόνια της προεδρικής του θητείας «με φωτιά και τσεκούρι», εάν οι πολιτικοί του αντίπαλοι συνεχίσουν τον «κλεφτοπόλεμο», την καταστροφολογία και τις ακραίες συντηρητικές πολιτικές που εξυπηρετούν τους πλούσιους και αγνοούν τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη.
Λόγω της κάκιστης εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε από την αρχή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ελληνικά εθνικά θέματα, δεν θα έλεγα ότι είμαι και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Αμερικανού προέδρου. Διότι όταν εμπιστεύεται κανείς τον Ταγίπ Ερντογάν, που όλοι γνωρίζουμε μέσα από τις δηλώσεις και τις πράξεις του πόσο αυταρχικός και αναξιόπιστος είναι, κάποιο σοβαρό πρόβλημα έχει. Και ο ίδιος και η πολιτική του. Ομως, στα θέματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής ο Ομπάμα πάλεψε και θεωρώ ότι είναι νικητής. Διότι θωράκισε την Αμερική από τους εξωτερικούς οικονομικούς κινδύνους και συγκρούστηκε με τα μεγάλα συμφέροντα για να επιβάλει την κοινωνική του πολιτική. Ο καθένας δικαιούται γνώμης και θα σεβαστώ αυτούς που τον κατηγορούν για όλα τα δεινά του κόσμου. Αλλά, ούτε για τον Εμπολα ευθύνεται ούτε για τη δημιουργία της παρανοϊκής τρομοκρατικής οργάνωσης των τζιχαντιστών, όπως έπεισαν τον λαό οι Ρεπουμπλικάνοι.

Το βασικό λάθος του Ομπάμα ήταν επικοινωνιακό. Οι εκπρόσωποί του στον Λευκό Οίκο δυσκολεύονται αφάνταστα να «περάσουν» τα μηνύματά του προέδρου. Και δεν είναι μόνο θέμα ανικανότητας και αλαζονείας. Ο σημε­ρινός ένοικος του Λευκού Οίκου τηρεί από την πρώτη μέρα της ορκωμοσίας του μια αντιδημοσιογρα­φική στάση, που ενοχλεί αφάνταστα, καθώς οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ ήταν αυτοί που τον έβγαλαν από την αφάνεια και τον βοήθησαν να κερδίσει τις εκλογές. 

Ο Ομπάμα έχει χάσει εντελώς την ευαισθησία, αλλά και τη λάμψη του. Από πολιτικός του λαού έχει μετατραπεί σε... αριστοκράτη που βλέπει τους ανθρώπους από ψηλά. Ποιος θα ξεχάσει ότι μετά τη νερόβραστη δήλωσή του για την άνανδρη δολοφονία του Τζέιμς Φόλεϊ, επέλεξε να παίξει γκολφ...
Σύμφωνα με την έκθεση Ράσμουσεν, το 83% των Αμερικανών πολιτικών δεν τηρεί ποτέ τις υποσχέσεις του στους πολίτες. Μόνο το 4% το πράττει. Ενώ ο Ομπάμα ανήκει στους τελευταίους, όσον αφορά την εσωτερική πολιτική, οι ψηφοφόροι τον τιμώρησαν ως έναν αναξιόπιστο πρόεδρο. Πρόκειται για μεγάλη αδικία...

 ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ