13 Νοεμβρίου 2014

Από το κακό στο χειρότερο το Κουρδικό Στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ, ο τουρκικός στρατός γάζωσε ένα όχημα πολίτη


Του Νίκου Στέλγια Του ανταποκριτή μας την Κωνσταντινούπολη
http://www.bestanuce1.com/media/620x366x680x365cc-dyb-12-11-14-muzaffer-gorul-defin9.jpg.pagespeed.ic.ZyJDVixJg_.jpg
Στην γειτονική Τουρκία, η κρίση στο Κουρδικό Ζήτημα και στις συνομιλίες ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και στο Κουρδικό Κίνημα, η οποία αφήνει την σφραγίδα της στην επικαιρότητα τον τελευταίο ένα μήνα, δεν έχει τέλος.Χθες το μεσημέρι, έξω από ένα στρατόπεδο, στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ, ο τουρκικός στρατός γάζωσε ένα όχημα πολίτη. Εξαιτίας της επίθεσης, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι ένας 23χρονος. Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου, γύρω στις 16.00 υπέκυψε στα τραύματα του. Ο θάνατος του νεαρού ήρθε να ανεβάσει σε επικίνδυνα επίπεδα τους τόνους στο Κουρδικό Ζήτημα. Το περιστατικό στο Ντιγιάρμπακιρ, έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά το παρόμοιο περιστατικό στα σύνορα της Τουρκίας με το Κομπάνι. Τότε, στην συνοριακή πύλη Μουρσίτπιναρ, ο τουρκικός στρατός είχε γαζώσει πολίτες και ακτιβιστές. Η επίθεση άφησε πίσω της μια νεκρή ακτιβίστρια.

Απέναντι στις νέες εξελίξεις, το κουρδικό κίνημα προειδοποιεί για τα χειρότερα. Ο Σαμπρί Οκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της ένοπλης πτέρυγας του κινήματος, τονίζει ότι πλέον έφτασε η ώρα για την τουρκική κυβέρνηση για να λάβει την τελική απόφαση της στο Κουρδικό Ζήτημα. Συνομιλίες ή συγκρούσεις είναι το μήνυμα του κ. Οκ. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και τα μηνύματα της πολιτικής πτέρυγας του κινήματος.  Πριν από λίγο, οι βουλευτές, οι οποίοι λαμβάνουν μέρος στην διαπραγματευτική ομάδα μαζί με τον Αμντουλλάχ Οτζαλάν ζήτησαν από την κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως για την επανέναρξη των συνομιλιών και των επαφών με τον φυλακισμένο ηγέτη του κινήματος.

Χθες, από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έθεσε μια σημαντική προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών. Τερματισμός των επιθέσεων κατά του τουρκικού κράτους και απόσυρση των δυνάμεων των ανταρτών από τα τουρκικά εδάφη, είναι οι δυο προϋποθέσεις του κ. Νταβούτογλου. 
 Τέλος, ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό, πριν από μερικές ώρες, μια μονάδα του στρατού στο Ουλούντερε του Χακκάρι, δέχθηκε επίθεση από τις δυνάμεις του κουρδικού κινήματος. Η επίθεση δεν άφησε πίσω της τραυματίες.
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ