31 Αυγούστου 2014

Οδικός Χάρτης για ανεξάρτητο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ

Σαφίν Ντεζαΐ: Στο δημοψήφισμα στις αμφισβητούμενες περιοχές το ερώτημα θα είναι αν οι πολίτες θέλουν να ενταχθούν στο Κουρδιστάν ή να παραμείνουν στο Ιράκ. Στο δεύτερο δημοψήφισμα, το ερώτημα θα είναι αν επιθυμούν την ανεξαρτητοποίηση του Κουρδιστάν ή την παραμονή του σε μια ιρακινή συνομοσπονδία.
«Η ανεξαρτησία του Κουρδιστάν δεν είναι μια “χάρη” στην οποία προσβλέπουμε. Δεν δεχόμαστε ότι υπάρχουν έθνη που δικαιούνται να απολαύσουν την “πολυτέλεια” της ανεξαρτησίας και άλλα που δεν το δικαιούνται. Η αυτοδιάθεση είναι δικαίωμά μας και αυτό βρίσκει σύμφωνο κάθε Κούρδο – άλλο ζήτημα το πότε και πώς θα την πετύχουμε. Φυσικά, προτιμάμε ένα “βελούδινο διαζύγιο”, μια συναινετική διαδικασία με τη Βαγδάτη, αλλά δεν θέτουμε το δικαίωμά μας υπό διαπραγμάτευση».

Το ξίφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

-Το κόκκινο φέσι των δανείων και οι βασιλείς του χάους
-Πώς οι καρχαρίες είναι δυνατό να πέσουν στα πλοκάμια του Ρος και οι αρχές για τη φόρμουλα διάσωσης πρώτης κατοικίας και των επιχειρήσεων
-ΠΟΤΕ και κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί να προκύψει κούρεμα καταθέσεων και ομολόγων

Το θέμα της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, καθώς και συναφή ζητήματα, όπως είναι εκείνο της αφερεγγυότητας και γενικότερα της διάσωσης του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, ακολουθούν την πορεία του Κυπριακού. Έχουν περιπλεχθεί σε έναν γόρδιο δεσμό μικροκομματικών και άλλων συμφερόντων, καθώς και λαϊκισμού. Και, δυστυχώς, δεν υπάρχει Μέγας Αλέξανδρος...

Η ρωσική ρουλέτα στο παίγνιο της αποτροπής

Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη

-O Πούτιν έχει κερδίσει τη μάχη της Κριμαίας και εμφανίζεται νικητής της ουκρανικής κρίσης…
-Βρισκόμαστε ενόψει μιας παγκόσμιας κρίσης, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκδηλωθεί και να κορυφωθεί ταχύτατα, με απρόβλεπτες συνέπειες ως προς την εμπλοκή τρίτων παραγόντων στη σύγκρουση και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια
-ΤΟ ΝΑΤΟ απειλεί με εμπλοκή στη σύγκρουση, εφόσον η Ουκρανία προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας τον αδέσμευτο χαρακτήρα της πολιτικής της


Στα Σκόπια το κλειδί της λύσης, απαντά στο Βερολίνο η Αθήνα

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
Η σκυτάλη των πιέσεων για την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων έχει περάσει από την Ουάσιγκτον στο Βερολίνο. Αυτό προκύπτει από τη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια που έγινε την Πέμπτη στη γερμανική πρωτεύουσα, με πρωτοβουλία της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την καγκελαρία και συνυπογράφεται από την κ. Μέρκελ και τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μανουέλ Μπαρόζο αναφέρεται ότι το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ θα πρέπει να επιλυθεί «επειγόντως και με διάθεση συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές». Η καγκελάριος αναφέρθηκε άλλωστε στο θέμα της ονομασίας στο ίδιο πνεύμα στη συνέντευξη Τύπου, μιλώντας για «πρόβλημα που αναζητεί λύση».

Η δράση της Ρωσίας αλλάζει το ΝΑΤΟ

Για «φθίνουσες» πιθανότητες αποκατάστασης των σχέσεων με τη Μόσχα κάνει λόγο ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Θρασύβουλος Σταματόπουλος.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ Παρά την οικονομική κρίση ο ρόλος της Ελλάδας στη λειτουργία του ΝΑΤΟ παραμένει κρίσιμος, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Θρασύβουλος Σταματόπουλος, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στην Ουαλία, την πρώτη στην οποία θα συμμετάσχει ο Αντώνης Σαμαράς. Η προηγούμενη είχε διεξαχθεί τον Μάιο του ’12, στο Σικάγο, λίγες μόλις εβδομάδες προτού αναλάβει πρωθυπουργός. Ο κ. Σαμαράς δεν αποκλείεται να έχει την ευκαιρία σύντομων επαφών με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όπως και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Τα τουρκικά σχέδια για τα Βαλκάνια


http://olympiada.files.wordpress.com/2013/11/20131113-185635.jpgΣχεδόν απαρατήρητη πέρασε από τα ελληνικά ΜΜΕ η ανακοίνωση ότι πρωθυπουργός της Τουρκίας γίνεται ο μέχρι τώρα υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, παρότι η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί εξελίξεις που άμεσα επηρεάζουν τη χώρα μας.Οι θέσεις του Α. Νταβούτογλου για το μέλλον της Τουρκίας και τους στόχους της στην ευρύτερη περιοχή είναι γνωστές κι από τα βιβλία του αλλά κι από ομιλίες του στα ετήσια συνέδρια των Τούρκων διπλωματών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το Δεκέμβριο του 2012 στο ετήσιο συνέδριο Τούρκων διπλωματών που άρχισε στην Αγκυρα και συνεχίσθηκε στην Αδριανούπολη, δίνοντας το στίγμα του προχωρημένου νέου-Οθωμανισμού, ο Α. Νταβούτογλου στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε ότι οι πολιτικές που θα εφαρμόσει στο μέλλον η Τουρκία, μέχρι το 2023, στοχεύουν στην ενοποίηση του χώρου των Βαλκανίων, του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας κλπ. που θα γίνει, όπως είπε, με ειρηνικό τρόπο και θα σημάνει επιστροφή της Τουρκίας στα Βαλκάνια μετά από έναν αιώνα, με βασικά εργαλεία για επίτευξη του στόχου αυτού την οικονομία, την ιστορία, τον πολιτισμό.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: σφετερισμός προεδρικής εξουσίας


Πρόκληση Ερντογάν για την καταστροφή της Σμύρνης: Η δύναμη του τουρκικού έθνους, νίκησε τους εχθρούς μας Αν παρακολουθήσετε τουρκική τηλεόραση δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγετε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρωθυπουργό επί 11 χρόνια και πλέον εκλεγμένο πρόεδρο. Η αλλαγή του καναλιού δεν προσφέρει καμία ανακούφιση. Είναι σχεδόν πάντα στην οθόνη. Ο βασικός του αντίπαλος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, παραπονέθηκε πως η κρατική τηλεόραση έπαιξε 553 λεπτά ομιλιών και αποσπασμάτων της καμπάνιας του κ. Ερντογάν, ενώ μόλις 3 λεπτά της δικής του εκστρατείας.